Захід: «ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ»

Про матеріал
Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.
Перегляд файлу

Сценарій

виховного заходу «ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ»

Мета:

       ознайомити й донести інформацію до учнів стосовно работоргівлі;

       навчити й показати, як можна запобігти насиллю в майбутньому;

       розвивати уміння аналізувати факти, події, уміння самозахисту;

       виховувати у учнів співчуття, честь та гідність.

Вид:

       захід - інформаційний квест.

 

Хід заходу:

 

Вступне  слово викладача:

6.pngЩороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Розподіл  учнів  на  команди:

 

  1. КОМАНДА  «А»,  КОМАНДА  «Б».
  2. ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОМАНД:
  1. Обрати капітана.
  2. Назвіть якомога більше слів, що асоціюються  у вас із словом «РАБОТОРГІВЛЯ».
  3. ОБРАТИ ВІДЕО: 1,2,3,4.
  4. Знайти листівку  за позначкою (ЧЕРВОНА СТРІЛКА) й зачитати її зміст.
  5. Вибрати  з команди кращого читця,щоб він гарно зачитав уривок з презентації.
  6. Поставити запитання іншій команді.
  7. Пройти завдання квесту онлайн разом зі своєю командою за наданим посиланням

(https://quest.stoptrafficking.org/start?fbclid=IwAR2cwxDDjitb76Mq4rSfXiQrcgvb12iVygtO62V_gAWIuWOL8pOFo8ZJJ3I) та отримати якомога більше сертифікатів.

 

Команди називають слова: асоціації від терміна «РАБОТОРГІВЛЯ». 

 

ВІДЕОРОЛИК 1

На екрані проектора йде відео від команд

 

Слово викладача:

Коротко про історію рабства: ра́бство — це насильницьке підпорядкування однієї людини іншою. Рабство існувало в усіх стародавніх цивілізаціях від Стародавнього Китаю до доколумбових цивілізацій Америки, у стародавній Греції та Римі, Київській Русі та Османській імперії. У Римі рабів використовували навіть в деяких видах розумової праці — секретарі, читці, переписувальники книг також були невільниками, головним чином греками та сирійцями.

 Знатні римські жінки могли купувати собі рабів-філософів або рабів-поетів. А найсильніші раби-чоловіки мусили бути гладіаторами. Криваві видовища гладіаторських боїв розважали римську знать. Раб був річчю, а не особистістю, не мав навіть імені та прізвища, тільки кличку, як тварина.

 

Зараз, в наш високотехнологічний і цивілізований вік, рабство здається чимось давно забутим, яке давно пішло в далеке середньовічне минуле. Але, на жаль, це не так. І тепер, досі процвітає у світі торгівля людьми. Дослідниками виносяться чіткі критерії щодо визначення категорії рабського стану людини по відношенню до навколишнього соціуму. Це люди, які були загнані в тому числі і в сексуальне рабство.

ЧОМУ ВАЖЛИВА ЦЯ ПОДІЯ? 

 Цей день покликаний привертати увагу населення до злочинів сучасного рабства, адже в повсякденному житті ми не часто згадуємо про цю проблему.

видовища гладіаторських боїв розважали римську знать.

 

Читають  команда «А»  слайди презентації  із завдання:

 

 За підрахунками ООН, близько 40 мільйонів людей знаходяться в сучасному рабстві, в тому числі 25 мільйонів — працюють примусово. Кожною четвертою жертвою рабства в сучасному світі є дитина.

 Щороку 2 мільйони людей нелегально перевозять за кордон для продажу. Більшість з них — жінки, яким обіцяли кар’єру в модельному бізнесі, а натомість примушують до проституції або тяжкої праці на підпільних підприємствах. До трудового рабства часто потрапляють і чоловіки.

Україна займає місце в першій половині антирейтингу по розповсюд-женню сучасного рабства. Кількість жертв цього явища в нашій країні сягає понад 200 тисяч.

 Міжнародний день боротьби за скасування рабства дозволяє попов-нити свої знання про те, як запобігти потраплянню в рабство, на що слід звертати увагу в разі працевлаштування за кордоном.

 Також дуже важливо знати, як допомогти людям, що потрапили в неволю, якщо раптом доведеться стати свідком такої ситуації.

 

ВІДЕОРОЛИК 2

На екрані проектора йде відео від команд

 

Читають  команда «Б»  слайди презентації  із завдання:

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА СКАСУВАННЯ РАБСТВА В ІСТОРІЇ:

         1861

Скасовано кріпосне право на території Російської імперії, в тому числі й на території України.

         1865

Заборонено рабство у США.

         1924

Тимчасова комісія Ліги Націй визначила перелік форм рабства.
До нього увійшли: рабство або кріпацтво; звичаї, що обмежують свободу особистості в умовах, аналогічних рабським; система примусової праці. Цей перелік було схвалено Радою Ліги Націй.

         1926

Лігою Націй прийнято Конвенцію про рабство.

         1956

ООН прийняла Додаткову конвенцію про скасування рабства, работоргівлі та інститутів і звичаїв, подібних до рабства. Цей документ є більш сучасним та поглибленим в порівнянні з Конвенцією 1926 року.

 

Слово викладача:

 Попередниця ООН — Ліга Націй — приділяла багато уваги явищу рабства, а після Першої світової війни ця проблема була серед найактуальніших. Прийнята організацією Конвенція про рабство хоч і поставила це явище поза законом, але не передбачала ні механізму дії, ні міжнародного органу, який міг би розглядати порушення. До кінця 30-х років XX століття було також прийнято ряд міжнародних документів стосовно заборони торгівлі жінками для проституції. Цей злочин у Конвенції про рабство раніше не був прописаний.

 В січні 1947 року Комісія з прав людини, яку очолювала Елеонора Рузвельт, розпочала працювати над історичним документом. Комісія виробила документ, в якому перелічено всі права, що мають чоловіки та жінки на нашій планеті. Загальну декларацію з прав людини, 4 стаття якої проголошує заборону рабства в усіх його видах, було прийнято 10 грудня 1948 року.

 

       2ВАА.JPG 2ЦВ.JPG

Читають  команда «Б»  слайди презентації  із завдання:

 

причини торгівлі людьми.jpg

 

ВІДЕОРОЛИК 3

На екрані проектора йде відео

від команд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слово викладача:

 

 

Команди задають питання одна одній і дають відповіді:

 

1.Яка різниця існує між сучасним рабством і  тим, що було в давнину?

2. Хто може потрапити в рабство?

3. Чи  існувало рабство на Київській Русі?

4. Чи є країни, де рабство продовжує існувати?

 

Слово викладача:

  

 

Квест-тест онлайн за посиланням для учнів і журі:

 

(https://quest.stoptrafficking.org/start?fbclid=IwAR2cwxDDjitb76Mq4rSfXiQrcgvb12iVygtO62V_gAWIuWOL8pOFo8ZJJ3I)

 

       

На завершення відеоролик 4:

На екрані проектора йде відео

від команд

 

Висновок-слова викладача:Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу!

 

680_5bf985437ab02.jpg

 

     

 

      

 

      

 

 

 

doc
Додано
7 лютого
Переглядів
110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку