Західна і радянська системи розподілу суспільних благ

Про матеріал
Історія: Україна і світ 11 клас Західна і радянська системи розподілу суспільних благ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Західна і радянська системи розподілу суспільних благ

Номер слайду 2

Название презентации Розподіл суспільних благ у країнах Заходу і в СРСРПлатоспроможний попит і пропозиція в суспільстві споживачів. Зростання товарного дефіциту і зниження якості товарів в СРСР. Розвиток систем соціального забезпечення в 1960-1980-х рр. ПЛАН

Номер слайду 3

ТекстІндустріальне суспільство-це…Індустріальне суспільство — стадія історичного розвитку людства, якій властиве домінування промислового виробництва над аграрним, кількісне переважання міського населення над сільським; високий рівень промислового виробництва характеризується його механізацією та автоматизацією, використанням досягнень науковотехнічного прогресу, що зумовлює великі якісні зміни і в інших ділянках суспільного життя — соціально-побутовій, політичній, культурно-духовній.

Номер слайду 4

Текст. Що таке постіндустріальне суспільство?Постіндустріальне суспільство – нова стадія суспільного розвитку, яка, на переконання західних учених, приходить на зміну індустріальному суспільству. Провідну роль у такому суспільстві відводиться галузі послуг, науці, освіті, а основним об'єктом діяльності стає торгівля інформацією. Згідно з концепцією постіндустріального суспільства розвиток людського суспільства охоплює три стадії: аграрну (доіндустріальну), індустріальну і постіндустріальну. В основі такого поділу – передусім рівень розвитку техніки і суспільний поділ праці. На першій стадії переважає первинна сфера економічної діяльності – сільське господарство; на другій – вторинна сфера – промисловість; на третій – сфера послуг. Основними інститутами (формами соціальної організації) на першій стадії були церква і армія, на другій – корпорація, на третій – університети, що здійснюють організацію теоретичних знань. Науковий потенціал визначає могутність держави, на противагу попередній стадії, де таку могутність визначав потенціал промисловий. Тому матеріальні продуктивні сили перестають відігравати вирішальну роль.

Номер слайду 5

Текст. Ознаки постіндустріалізму. Система «постіндустріалізму» характеризується п’ятьма ознаками:перехід від виробництва товарів до виробництва послуг;переважання серед працівників «класу» професійних фахівців і техніків;провідна роль теоретичних знань, як основи нововведень в економіці, політиці і соціальній структурі суспільства;орієнтація в майбутньому на методи контролю і оцінка можливих напрямів розвитку технології;прийняття рішень на засадах нової «інтелектуальної технології».

Номер слайду 6

Текст

Номер слайду 7

Текст. Після Другої світової війни країни Західної Європи, США, Канада, Японія зазнали економічного піднесення. Значну роль у цьому, крім фінансових передумов, відіграло утвердження принципів демократії та прав людини, яке сприяло розвитку атмосфери вільного підприємництва. У 1964 р. рівень промислового виробництва в Західній Європі в 2,5 раза перевищував показники 1938 р.

Номер слайду 8

Текст. У постіндустріальній економіці зорієнтоване на кількість виробництво в галузях важкої промисловості відходило на другий план, натомість розширювалася сфера послуг

Номер слайду 9

Текст. Розпочався процес глобалізації (перетворення певного явища на світове, планетарне; те, яке стосується усієї Землі, земної кулі.)Глобалізація — це процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. Основними наслідками цього процесу є розподіл праці, міграція у масштабах усієї планети капіталу, людських та виробничих ресурсів, стандартизація законодавства, економічних та технічних процесів, а також зближення культур різних країн. Це об’єктивний процес, який носить системний характер, тобто охоплює всі сфери життя суспільства. В результаті глобалізації світ стає більш зв’язаним і взаємозалежним від його суб’єктів.

Номер слайду 10

Текст. Суспільні відносини, зорієнтовані на масове споживання матеріальних благ і формування відповідної системи цінностей, називають суспільством споживання. Зростання доходів, скорочення тривалості робочого дня й, навпаки, збільшення часу для дозвілля призвело до змін у структурі споживання. Споживання вийшло за межі боротьби за фізичне існування людини, товари й послуги стали зорієнтованими на задоволення найрізноманітніших потреб і бажань. Зросла роль великих торгових центрів, які стали місцем дозвілля. 

Номер слайду 11

Текст. Економіка переплелася з культурою споживання, бізнес почав диктувати моду, смаки, інтереси. Важлива роль у цьому належала рекламі. Людина в «суспільстві споживання», з одного боку, зорієнтована на те, аби бути «як усі», мати можливість придбати для себе все те, що мають інші. З другого боку, вона потребує виявити індивідуальність. Змінилася структура власності товарів і послуг. У ціну товару почала входити оплата за «бренд», тобто торгову марку.

Номер слайду 12

Текст. Набула популярності купівля товарів у кредит. Речі й побутова техніка почали швидше виходити з ладу або й моди, що стимулювало нові покупки. Західна й радянська системи розподілу суспільних благ істотно різнилися.

Номер слайду 13

Текст. У СРСР людина не мала можливості займатися бізнесом. Заробітні плати працівників різних сфер і рівнів кваліфікації не надто різнилися. Вищий рівень життя партійної номенклатури був зумовлений не зарплатами, а привілеями. Побутовий ідеал радянської людини 1960-1980-х років - «квартира, машина, дача». Однак досягнути його було складно.

Номер слайду 14

Текст. Черги на квартиру сягали двадцяти й більше років. Трохи покращило житлову ситуацію масове будівництво так званих хрущовок - п'ятиповерхових панельних або цегляних будинків з малогабаритними помешканнями. Багато містян урешті-решт змогли залишити комунальні квартири й робітничі бараки. Квартири в СРСР були у власності держави й не підлягали приватизації, людина користувалася наданим помешканням на правах пожиттєвої оренди. З 1962 р. дозволено створювати житлово-будівельні кооперативи й споруджувати багатоквартирні будинки на засадах пайової участі.

Номер слайду 15

ТекстІснував і приватний сектор. У власність можна було придбати невеликий будинок, але зробити це містянину було вкрай складно. Для дачних господарств виділяли в приміських зонах ділянки площею 0,04-0,06 га. Радянська дача. Легковий автомобіль можна було придбати також тільки за чергою й тільки радянського виробництва.

Номер слайду 16

Текст. У країнах соціалістичного табору існувала планова економіка з характерним постійним дефіцитом товарів і послуг. Навіть маючи кошти, люди не могли купити бажане. В умовах браку конкуренції, фіксованих державних роздрібних цін виробники не були зацікавлені в якості продукції, привабливому дизайні, рекламі. Якість товарів була низькою, час від часу з продажу зникали товари першої необхідності. Хронічні дефіцити відчували не тільки звичайні споживачі, а й керівники великих підприємств, яким було доволі складно збирати необхідні для виробництва деталі по всій країні. На відміну від західної, радянська «економіка споживання» діяла так, що наявність товарів визначав не попит, а виробництво. Дефіцит товарів зумовлював постійні черги, у яких радянська людина проводила багато часу.

Номер слайду 17

Текст«Це була ціла наука - стояти в черзі. Потрібно було багато передбачити і розрахувати. Будь-яка дрібниця могла коштувати втрати місця. Де стояти? Коли стояти? І навіть у чомусь стояти - одяг і зовнішній вигляд набули особливого значення після того, як у Москві стали продавати товари тільки москвичам, за пред'явленням прописки»Люди винаходили безліч способів, щоб уникнути багатоденних виснажливих стоянь у чергах, які до того ж не гарантували покупки товару. У магазин, наприклад, можна було прорватися за допомогою грубої фізичної сили. Місця в черзі продавалися (ціна залежала від того, наскільки близько до голови черзі перебувало місце, наскільки дефіцитний був товар) - була навіть приказка "Якщо добре постояти в черзі, то можна і не працювати", можна було і найняти "стояльщіка", який відстоював би чергу за вас. На товари тривалого користування також "записувалися в чергу". Існували певні дні запису і, щоб потрапити в список, люди вставали в чергу з вечора, позмінно з родичами вистоюючи ніч, щоб з ранку до початку запису опинитися якомога ближче до початку списку. Причому запис був незрозумілого властивості: крім позначки в магазині треба ще було в певні дні приходити відмічатися у незрозумілих ініціативних людей, щоб не бути викресленим зі списку. Щоб не забути трьох-чотиризначний номер під час переклички, його записували ручкою на долоні. Черги зазвичай розтягувалися на кілька років 

Номер слайду 18

Текст. Рівень товарного забезпечення відрізнявся за категоріями населених пунктів: найбільше різних товарів можна було придбати в Москві. Дефіцитом були також книжки (зокрема видання творів світової літератури) й журнали не пропагандистського змісту. Рівне і справедливе соціальне забезпечення існувало тільки на папері, а в реальному житті людина стикалася з невлаштованістю лікарень, бюрократичною тяганиною, хабарництвом і відчуттям незахищеності.

Номер слайду 19

Текст. У Західній Європі найуспішнішими прикладами соціально зорієнтованої ринкової економіки вважають німецьку і шведську моделі. Шведська модель мала більшу зорієнтованість на кожного громадянина і бажання досягнути максимальної соціальної справедливості. Спрямовану на розвиток особистості рівність шведська держава досягала через надання безкоштовних або дешевих послуг. Справедлива соціальна система (у 1956 р. в країні ухвалено закон про соціальну допомогу) включала страхування на випадок втрати працездатності чи безробіття, безкоштовну освіту й медичне обслуговування через загальнообов'язкове медичне страхування, що діє в країні з 1955 р. Ще з кінця 1940-х років по досягненню відповідного віку кожен громадянин отримував пенсійні виплати, як правило, на рівні двох третин від середньої максимальної зарплати за 15 років трудового стажу. Швеція займає перші місця у світі за рівнем фінансування наукових досліджень, а економічні успіхи великою мірою ґрунтуються на впровадженні у виробництво високих технологій.

Номер слайду 20

Текст. Радянське соціальне забезпечення функціонувало на таких принципах, як здійснення пенсійного забезпечення за рахунок державних і громадських коштів; загальний характер, тобто надання права на пенсію всім громадянам у разі втрати ними працездатності, втрати годувальника, настання старості; рівне право на пенсійне забезпечення незалежно від соціального стану, майнового стану, статі, національної приналежності, забезпечує придбання трудового стажу для призначення пенсії; конституційно гарантоване право на працю, надання додаткових пільг при призначенні пенсій жінкам, особливо багатодітним матерям, дітям та інвалідам; різноманіття форм соціального обслуговування та соціальної допомоги, що фінансуються з державного бюджету та громадських фондів.

Номер слайду 21

Текст. Серед видів матеріального забезпечення престарілих та непрацездатних провідне місце в умовах радянської держави займало пенсійне забезпечення. У міру того як право на користування пенсіями надавалося все більш широкому колу осіб, чисельність отримували пенсію неухильно збільшувалася. У 1941 р кількість громадян, які перебували на пенсійному забезпеченні, становило 4 млн осіб, в 1967 р - 35 млн чоловік, в 1980 р - близько 50 млн осіб, у тому числі по старості 10 млн і колгоспників - 12 млн чоловік. Відповідно, держава постійно збільшувало асигнування на соціальне страхування і соціальне забезпечення. Якщо в 1950 р видатки з державного бюджету на ці цілі виражалися сумою 4 млрд руб., В 1970 р - 23 млрд руб., То в 1980 р вони досягли 45 млрд руб.

Номер слайду 22

Текст. Види пенсій в системі соціального забезпечення СРСР

Номер слайду 23

Текст

Номер слайду 24

Текст

Номер слайду 25

Текст15 липня 1964 року був прийнятий  Закон СРСР “Про пенсії і допомогу членам колгоспів”, який гарантував колгоспникам  право на державні пенсії, а саме: на пенсії за віком, у разі хвороби і втрати годувальника. В першій редакції  цей закон надавав можливість  отримувати  пенсії по старості  чоловікам, які досягли 65 років і мали 25 років трудового стажу, жінкам  – із 60 років за стажу не менше 20 років. Тобто  навіть після поширення  на рядових  членів колгоспів державного пенсійного забезпечення  вони не були  відразу прирівняні в правах із робітниками й службовцями, вік виходу на пенсію на загальних умовах  яких  становив для чоловіків 60 років і 55 років для жінок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гудкова Ірина
    Тема складна. Не дивлячись на те,що я багато років працюю , але інформації не вистачає Це більш економічна тема. Пенсії по країнам Заходу треба розшукувати по певним розділам. Бо якщо ми говоримо про пенсії в СРСР. то виникає питання, а як в США, Великій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
3250
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку