Західноукраїнські землі в міжвоєнний період. Презентація. Підготовка до ЗНО з історії України. Тема 25

Про матеріал
Західноукраїнські землі в міжвоєнний період. Презентація. Підготовка до ЗНО з історії України. Тема 25
Зміст слайдів
Номер слайду 1

25. Західноукраїнські землі в міжвоєнний період

Номер слайду 2

Тести7. Назву якого договору пропущено в цитованому документі:«У 1923 р. Рада послів Антанти в Парижі надала Польщі всі юридичні права на володіння Східною Галичиною. Рада визнала східні кордони Польської держави, встановлені ___»?А. Ризьким договором. Б. Брестським договором. В. Версальським договором. Г. Сен-Жерменським договором

Номер слайду 3

Східна Галичина до 1918 р. була частиною Австро-Угорської імперії. Західна Волинь і Західне Полісся до революції були частиною Російської імперії.

Номер слайду 4

Західна Волинь і Західне Полісся увійшли до складу Польщі згідно умов Ризького миру 1921 р.1919 - Паризька мирна конференція дала дозвіл на тимчасову окупацію Польщею Східної Галичини.1923. 14.ІІІ - Рада послів великих держав визнала Східну Галичину частиною Польщі. Холмщина і Підляшшя - були включені до складу Люблінського воєводства.

Номер слайду 5

Політика Польщі:1. ПЕРЕСЕЛЕННЯ ПОЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ НА УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ.2. Українці не мали можливості займати адміністративні посади в державних установах, офіцерські посади в армії, поліції, таємних службах.3. 1920 - для Східної Галичини офіційно запропоновано назву «Східна Малопольща».4. Польська мова витісняла українську з усіх державних і муніципальних установ.5. 1924. 31. VІІ - введено «кресовий» закон згідно якого - основним типом школи ставала двомовна (утраквістична), яка по суті була польською.6. Зменшення кількості українських шкіл. ОСАДНИЦТВО

Номер слайду 6

Протидії українців:1921-1925 – діяльність у Львові Таємного університету.2. Діяльність на галицьких землях просвітянського товариства «Рідна школа».3. Діяльність осередків товариства «Просвіти».4. Діяльність Наукового товариства ім. Т. Шевченка у Львові, в якому працювали видатні вчені С. Смаль - Стоцький, В. Гнатюк, В. Щурат, та інші.

Номер слайду 7

Польський уряд поділив країну на дві території - Польщу «А» і Польщу «Б». До першої входили корінні польські землі, до другої - західноукраїнські та західнобілоруські. В Галичині сформувалася мережа кооперативів.1919. VІІ – ухвалення польським сеймом «Основ земельної реформи». Частина поміщицьких земель підлягала парцеляції (поділу на дрібні) і розподілу між селянами.

Номер слайду 8

Позиції Української греко-католицької церкви були значно міцнішими. Андрій Шептицький – митрополит, очолював греко – католицьку церкву. 1925. – КОНКОРДАТ - особлива угода між Ватиканом і польським урядом яка захищала права греко-католиків.

Номер слайду 9

1925 – створення УНДО Програма:1. здобуття Україною самостійності,2. не використовувати терористичні методи,3. демократичний розвиток української держави. Угода «нормалізації»між польським урядом і УНДО. УНДО відмовилося від антиурядової боротьби, а польський уряд припинив переслідування українських демократичних організацій. Збільшувалось українське представництво в польському сеймі, а один із лідерів УНДО В. Мудрий був обраний його віце-маршалком. - НАЦІОНАЛЬНО – ДЕМОКРАТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ під керівництвом Д. Левицького.

Номер слайду 10

Євген Коновалець. Д. Донцов – автор теорії «інтегрального» націоналізму1929 –ОРГАНІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВЄ. Коновалець- керівник ОУН, лідер Української військової організації.

Номер слайду 11

Методи боротьби:1. культурно – освітні, демонстрації, страйки, бойкоти;2. найважливішими - терористичні акти, експропріації,акти саботажу.1930 – політика пацифікації (ополячення українського населення). АТЕНТАТ– терористичний акт.1934 – вбивство Б. Перацького – автора політики пацифікації.1935-1936 - Варшавський процес. Після вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Б. Перацького, поліція розгромила крайовий провід ОУН у Галичині й заарештувала учасників. У 1935—1936 рр. проти них відбувся Варшавський процес, який закінчився смертним вироком С. Бандері, М. Лебедю і Я. Карпинцю (смертний вирок на підставі амністії було замінено на довічне ув'язнення), інших засудили до багаторічного ув'язнення.

Номер слайду 12

1936 – Львівський процес. Концтабір Береза Картузька. Продовженням Варшавського був Львівський процес 1936 р. проти крайового керівництва ОУН. Були заарештовані й опинилися в концтаборі Береза Картузька сотні рядових членів ОУН.

Номер слайду 13

Український союз хліборобів-державників (УСХД). Територіальний патріотизм. В. Липинський очолював УСХД. Це - консервативно-монархічне об'єднання. В. Липинський був противником ідеології і практики ОУН, виступив з позицій територіального патріотизму. На його переконання, усі громадяни України, незалежно від їхньої національності, мусили працювати над творенням суверенної української держави, процвітання якої має бути запорукою їхнього добробуту. Він став ідеологом українського монархізму. Його політичним ідеалом була конституційна монархія - «класократія з правовою - законом обмеженою і законом обложуючою монархією».

Номер слайду 14

До Першої світової війни заселені українцями Хотинський, Аккерманський та Ізмаїльський повіти Бессарабії входили до складу Росії, а Північна Буковина - до Австро-Угорщини. Політика Румунії.

Номер слайду 15

1918 - Румунія окупувала ці території.1919. 11.ІХ – Сен - Жерменський договір. Представники країн Антанти та Австрією, передали Буковину Румунії.1920. - Бессарабський протокол. Париж. Англія, Франція, Італія і Японія визнали захоплення Румунією Бессарабії.

Номер слайду 16

ПОЛІТИКА РУМУНСЬКОЇ ВЛАДИ1. Адміністративної уніфікації, згідно з яким законодавство старого королівства поширювалося на приєднані землі.2. Ліквідації самоврядування громад. 3. Переслідування українського населення на мовно-культурному ґрунті.4. Заборони української мови в державних і муніципальних органах.5. Зміни українських назв міст і сіл на румунські.6. Зменшення кількості початкових шкіл7. Закриття культурно-освітніх товариств.8. Заборони на ввезення українських книжок і музичних товарів. В економіці: В промисловості панувало дрібне кустарне виробництво. Найбільшу питому вагу в економіці краю становила харчова промисловість. Масове безробіття було постійним супутником трудящих.1919 – початок аграрної реформи. На Буковині проводилася парцеляція (подрібнення ґрунтів на невеликі ділянки (парцели), призначені для продажу або оренди).

Номер слайду 17

Рівень життя в Румунії був одним з найнижчих у Європі!1924. 16.ІХ – Татарбунарське повстання в Бессарабії.1925 - Процес «500». В ньому брало участь близько 6 тис. чоловік. 18 вересня 1924 р. проти повстанців було кинуто регулярні румунські війська. Бої тривали до 25 вересня і закінчилися поразкою повстанців. Після придушення Татарбунарського повстання над його учасниками в 1925 р. відбувся «процес 500». До різних термінів ув'язнення було засуджено 85 чоловік.1927 - організовано Українську національну партію (УНП), під керівництвом В. Залозецького. Це було ліберальне об'єднання, члени котрого схилялися до компромісів з властями, до виключно легальних методів діяльності.

Номер слайду 18

1919. 8. V - Центральна руська рада - представницький орган частини населення краю проголосила злуку Закарпаття з Чехо-Словаччиною.1919. ІХ - Паризька мирна конференція. За Сен – Жерменським договором Закарпаття було передано Чехо – Словаччині, гарантувавши їй автономний статус.

Номер слайду 19

Керівництво ЧСР вело політику, яка поєднувала елементи колоніалізму з економічною підтримкою краю:1. адміністрацію на всіх рівнях очолювали вихідці з метрополії. 2. У результаті земельної реформи великі землевласники позбавлялися частини земель, а 35 тис. безземельних хліборобів одержали по клаптику власної землі.3. Уряд розгорнув програму будівництва сучасних доріг, мостів, здійснював електрифікацію краю, у тому числі сільської місцевості.4. Розширювалася мережа шкіл. СУСПІЛЬНІ РУХИМосквофільство ґрунтувалося на переконанні, що русини - це частина російського народу. Москвофіли уклали ряд організацій, у тому числі «Общество им. Духновича».2. Русинство, прихильники якого, абсолютизуючи місцеві особливості, стверджували, що слов'янське населення тут перетворилося в окрему націю русинів, відмінну від українців. 3. Українська течія (українофіли) була найвпливовішою серед населення Закарпаття.москвофілирусиниукраїнофіли

Номер слайду 20

1938. 23. Х - Закарпаття одержало автономію.1939. 15.ІІІ –ПРОГОЛОШЕННЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИПрезидентом Карпатської України став Августин Волошин.14.ІІІ - угорські війська вторглися в кордони Карпатської України.1938 – внаслідок Мюнхенської угоди західних держав з А. Гітлером Чехо-Словаччина була розчленована.

Номер слайду 21

Дати для розпізнавання

Номер слайду 22

Підписання Бессарабського протоколу, визнання країнами Антанти входження Бессарабії до складу Румунії1920 р.

Номер слайду 23

Визнання країнами Антанти входження Східної Галичини до складу Польщі;саморозпуск уряду ЗУНР;1923 р.

Номер слайду 24

Утворення Українського національно-демократичного об’єднання (УНДО);1925 р. Дмитро Левицький

Номер слайду 25

Утворення Організації українських націоналістів (ОУН);1929 р.Є. Коновалець

Номер слайду 26

Проведення польською владою акції «пацифікації»;1930 р. Перацький, Броніслав Вільгельм

Номер слайду 27

Надання автономії Підкарпатській Русі у складі Чехо - Словаччини;Участники Мюнхенських переговорівпрем'єр-міністр Великої Британії Невіл Чемберлен,прем'єр-міністром Французької республіки Едуар Даладьє, райхсканцлер Третього Рейху Адольф Гітлер, прем'єр-міністр Королівства Італія Беніто Муссоліні. Волошин АвгустинІванович1938 р.

Номер слайду 28

Проголошення незалежності Карпатської України15 березня 1939 р. Волошин АвгустинІванович

Номер слайду 29

Персоналії для розпізнавання

Номер слайду 30

Під час бою на горі Маківці потрапив до російського полону. Організував Галицько-Буковинський курінь Січових стрільців. У листопаді 1918 р. підтримав Директорію УНР. Полковник армії УНР. Один з організаторів і керівників Української військової організації (УВО), із 1929 р. був головою Організації Українських Націоналістів (ОУН). 1938 р. загинув у Роттердамі.Євген Коновалець

Номер слайду 31

Буковинський політик, громадський діяч, дипломат, мистецтвознавець, меценат. засновник Української Національної Партії Буковини. Володимир - Сергій Залозецький - Сас

Номер слайду 32

Український громадський і політичний діяч, журналіст. Віце-маршал Сейму Польщі. Василь Мудрий

Номер слайду 33

Один із засновників товариства «Просвіта» в Закарпатті, Педагогічного товариства, Учительської громади. Обирався до Чехословацького парламенту від Народно-християнської партії, яку заснував і очолював. У жовтні 1938 р. став прем’єр-міністром Підкарпатської Руси, а після проголошення 15 березня 1939 р. незалежності Карпатської України – її президентом. Августин Волошин

Номер слайду 34

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гусак Віта Олексіївна
    Дукую Вам за таку кропіту роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Созанська Ольга Володимиріна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
5157
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку