Урок 1 для дистанційного навчання «Чим різноманітний світ рослин?»

Про матеріал

Після цього заняття учні зможуть:

 Розрізняти водорості, мохи, хвощі, папороті, хвойні та квіткові

рослини.

 За ознаками відносити рослину до певної групи.

 Називати суттєві ознаки певної групи рослин.

 Застосовувати нові знання в своєму повсякденному житті.

Перегляд файлу

Заняття 1. Чим різноманітний світ рослин?

Мета: 

1)                Оcвітня: ознайомити учнів з різноманітністю груп царства рослин; виділити їх характерні особливості; поглибити поняття «рослини-організми».

2)                Розвиваюча: розвивати вміння аналізувати, порівнювати, виділяти головне, наводити приклади; розвивати вміння міркувати, правильно висловлювати свою думку.

3)                Виховна: виховати позитивне ставлення до природи, пізнавальний інтерес до всього живого.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Очікувані результати:

Після цього заняття учні зможуть:

üРозрізняти водорості, мохи, хвощі, папороті, хвойні та квіткові рослини. 

üЗа ознаками відносити рослину до певної групи.

üНазивати суттєві ознаки певної групи рослин.

üЗастосовувати нові знання в своєму повсякденному житті.

Теоретичний блок.

     Рослини  живляться, дихають, ростуть, розмножуються і відмирають. Це ознаки всього живого. Отже,   рослини - живі організми. За допомогою коренів рослини міцно закріплюються в ґрунті. Корінь всмоктує з ґрунту воду з розчиненими поживними речовинами. Від кореня вода з поживними речовинами надходить до інших органів. Рослини живляться не тільки речовинами, які вбирають із ґрунту. Вони і самі утворюють поживні речовини. Де і як це відбувається? Поживні речовини — це цукор і крохмаль. Вони утворюються в листках з води і вуглекислого газу.

Вода надходить до листків від кореня. Вуглекислий газ листки вбирають із повітря. Для утворення цукру і крохмалю потрібна ще сонячна енергія.  Пам'ятай. Поживні речовини утворюються тільки на світлі. На світлі в листках рослин утворюються не лише поживні речовини, а й кисень. Рослини виділяють його в повітря.

     Кисень — газ, яким дихає все живе на Землі. Отже, завдяки рослинам у повітрі стає більше кисню і менше вуглекислого газу.

Дихають рослини всіма органами вдень і вночі. Під час дихання вночі вони вбирають із повітря кисень, а виділяють вуглекислий газ.

У більшості рослин дуже різноманітні за розміром і кольором квітки. З квітки утворюється плід з насінням. Коли насінина потрапляє в ґрунт, з неї виростає нова рослина. Квітки та плоди з насінням потрібні рослині для розмноження. На перший погляд рослини здаються нерухомими. Насправді це не так. У рослин ростуть корені, стебла, листки, квітки, плоди. Тривалість життя рослин на Землі різна. Одні з них живуть сотні або тисячі років, а інші кілька місяців.

  Всі рослини поділяються на водорості, мохи, хвощі, папороті, хвойні та квіткові рослини. 

1.   Водорості.

imageВодорості - це рослини, що живуть у воді. Тіло водоростей буває у формі кульки, пластинки, ниток. Вони не мають справжніх органів: кореня, стебла, листків, квіток, плодів із насінням. Одні водорості

вільно плавають. Інші - прикріплюються до дна. Водорості різняться за кольором. Зелені водорості живуть біля поверхні води, куди проникає сонячне світло. Вони поглинають з води вуглекислий газ, а виділяють кисень. Ним дихають тварини, що живуть у воді. Глибоко в морях ростуть бурі й червоні водорості. Водоростей у морях і океанах дуже багато. З водоростей виготовляють консерви. До речі, без водоростей, тобто виробленого з них порошку, не можна виготовити ні мармеладу, ні зефіру. Морська капуста використовується в їжу і є цінною в умовах підвищеної радіації. Із бурих водоростей виробляють ліки: йод, бром.

2.   Мохи. 

imageУ вологих лісах і на болотах ростуть цікаві рослини — мохи. У них є стебло і листки, але немає кореня.

Не мають мохи квіток. Тому вони не утворюють

плодів із насінням. Нові рослини виростають з дуже дрібних коричневих спор. Спори утворюються в коробочках на верхівках рослин. Найпоширеніші в Україні мохи — сфагнум і зозулин льон.

 

3.   imageimageХвощі й папороті.

Хвощі й папороті з’явилися на нашій планеті дуже давно. Мільйони років тому

вони були велетенськими деревами й утворювали на Землі дрімучі ліси. Хвощі й папороті, що ростуть в Україні, — це багаторічні трав’янисті рослини. Розмножуються хвощі й папороті за допомогою спор, бо квіток і плодів вони не мають. Ці рослини можна виростити і з кореневища. Ростуть вони у вологих місцях: хвощі — на луках, папороті — у лісах. Хвощі і папороті ростуть по всій території України в листяних і в мішаних лісах, на узліссі або біля водойм.  Листя папороті використовують як підстилку худобі.  Ще використовують папороті у медицині (ліки від кашлю, глистів, золотухи).

На Землі налічується близько 560 видів хвойних рослин. Це дерева і кущі. Трав’янистих хвойних рослин у природі немає. Ти добре знаєш хвойні дерева — сосну і ялину, хвойний кущ — ялівець. До хвойних рослин належать смерека, модрина, тис. Вони ростуть в Україні. Хвойні рослини мають усі органи, крім квіток і плодів. Насіння утворюється в шишках. 

Найвище дерево у світі — секвойя вічнозелена — росте в США і має висоту 110,33 м. В одній старій секвої індійці прорубали отвір — дев’ятиметровий тунель, яким могла б проїхати вантажівка. На ній у свята грав невеликий оркестр і кружляло до 15 пар. А по краях площадки вистачало місця для 20 глядачів. Хвоя всіх хвойних рослин містить багато вітаміну С, який допомагає запобігти цинзі та іншим хворобам.

5. Квіткові рослини.

image 

П’ята група рослин — це квіткові рослини. Цей відділ охоплює близько 300 тисяч видів. Представники цього виду поширені майже скрізь на земній кулі. Близько шостої частини суші вкривають ліси. Велику площу займають також степи, савани, луки, поля культурних рослин. Живуть квіткові рослини як у прісних водоймах, так і в морях і океанах. Таким чином, квіткові рослини займають панівне становище. Всі квіткові рослини мають корінь, стебло, листки, квітки, плоди з насінням. Серед квіткових рослин є дерева, кущі, трав’янисті рослини. Вони використовують енергію сонця, поживні речовини ґрунту, повітря і воду, перетворюючи їх у вуглеводи (крохмаль, цукор), білки, жири тощо. А ці органічні продукти споживають тварини і люди. Квіткові рослини у великій різноманітності впливають на клімат Землі, на газообмін в атмосфері, зокрема виділяють кисень, необхідний для життя.

Словничок: водорості, мохи, хвощ, папороть, спори.

Висновки

-   Рослинам властиві живлення, дихання, розмноження, ріст і розвиток.

-   Рослини постачають у повітря кисень, необхідний для дихання.

-   Рослини дуже різноманітні за будовою.

-   Серед рослин розрізняють водорості, мохи, хвощі, папороті, хвойні і квіткові.

 

pdf
Додано
15 червня 2022
Переглядів
228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку