Заняття Балерина з паперових серветок
Мета:
1. Навчальна
― сформувати в дітей знання знання про балеринок;
― навчити дітей виконувати трудові дії по виготовленню балеринок;
― сприяти формуванню і розвитку відповідних знань, умінь і навичок (загальнотрудових, загальновиробничих, спеціальних);
― сприяти запам’ятовуванню основної термінології технологічних процесів;
2. Виховна
― виховувати в дітей культуру праці, бережливість, працелюбність, дбайливість, охайність;
― сприяти формуванню і розвитку моральних, трудових, естетичних;
― сприяти вихованню правильного ставлення до загальнолюдських цінностей;
3. Розвивальна
― сприяти розвитку мови учнів (збагачення і ускладнення словникового запасу, посилення виразності та відтінків);
― сприяти оволодінню основними способами мисленнєвої діяльності дітей (вчити аналізувати, виділяти головне, порівнювати, вибудовувати аналогії, узагальнювати і систематизувати, доводити та спростовувати, визначати і пояснювати поняття, ставити та вирішувати проблеми);
― сприяти розвитку сенсорної сфери учнів (розвиток окоміру, орієнтування у просторі, точності та тонкості розрізнення кольорів, форми);
― сприяти розвитку рухової сфери (оволодіння моторикою дрібних м’язів рук, розвивати рухову спритність, співрозмірність рухів, точність і координацію рухів рук);
― сприяти розвитку в дітей творчих, технічних, загальних і спеціальних здібностей;
― сприяти формуванню і розвитку самостійності, цілеспрямованості, організованості та інших вольових якостей дітей).
Інструменти:
паперові серветки (білого, рожевого, блакитного кольору),
гнучкий мідний дріт,
клей ПВА,
міцні нитки,
ножиці.
Хід заняття
1. Підготовка робочого місця
2. Організаційний момент
Легкі та ніжні, немов пушинки, балерини з паперових серветок прикрасять будь-яке свято. Влаштуй незабутній домашній спектакль балету — виготов тендітних танцівниць із серветок та дроту, і вони закружляють у неймовірному танку.
3. Повідомлення теми заняття.
- Діточки, сьогодні ми з вами будемо навчатись виготовляти балеринок з паперу
4. Технологія виготовлення виробу
1. З гнучкого мідного дроту формуємо каркас балеринки. Це майбутня балерина. Кінцівки постараємось зробити довгими, аби легко змінювати позиції.
2. Серветки білого кольору розрізуємо на смужки та обмотуємо ними каркас, закріплюючи початок і кінець кожної смужки клеєм. Продовжуємо обмотувати тіло балерини доти, доки каркас повністю не сховається під шаром серветок.
Але не перестарайся! Талія балерини повинна бути тонкою, а тіло — струнким.
Ось така кумедна мумія повинна у нас вийти.
3. А тепер переходимо до виготовлення вбрання — легкої сукні балерини.
Візьмемо багатошарову кольорову серветку та обрізуємо півколом.
4. Із відрізків серветки виготовляємо красивий топ — верхню частину плаття.
Обмотуємо шматочок серветки навколо тулуба та закріплюємо ниткою в тон.
5. Чудово! А зараз одягаємо балерині кольорову спідничку та збераємо верхню частину гармошкою на талії. Рівномірно розподіляємо складки по колу та зафіксуємо ниткою або тонкою стрічкою. Розправляємо шари плаття, зробивши його повітряним та пишним.
6. Залишилось зовсім трішки — додати балерині пластичності, вигнувши дріт.
От і все — витончена красуня готова!
Маленький секрет: комбінуючи серветки різних кольорів, ми отримуємо море варіантів вбрання для ляльки. Зауважте! Надзвичайно красивий вигляд має пачка балерини, в якої верхній шар коротший від решти.
Варто лише скрутити заготовку плаття в спіраль перед одяганням — і в нас вийде матеріал, схожий на справжню тканину.
5. Фізкультхвилинка
(Діти встають біля робочих місць).
Травонько-травенько,
Зеленись (коливальні рухи руками.)
Золотому сонечку
Поклонись (голівки схилили до низу).
Щоб розквітла яблунька
На горі (руки вгору, долоньки в кулачок і розгинають),
Щоб гулялось весело дітворі (ходьба на місці).
Відпочили трішки, а тепер продовжимо роботу.
Підведення підсумків заняття
Висновок
Виготовивши балерину невеличкого розміру — і вона стане ялинковою прикрасою. Додайте стійку підставку — і вона перетвориться на вишукану статуетку. Зробити, щоб спіднички знімалися, — і отримаємо унікальний тримач для серветок святкового столу.