Заняття-прогулянка. Тема "Бубнявіння бруньок. Які бувають бруньки?"

Про матеріал
Вчити дітей розпізнавати ознаки весняного пробудження рослин: бубнявіння бруньок; простежити ознаки росту гілок. Стимулювати інтерес і допитливість у пізнаванні природи.
Перегляд файлу

Заняття – прогулянка №2. Тема. Бубнявіння бруньок. Які бувають бруньки?

Мета: вчити дітей розпізнавати ознаки весняного пробудження рослин: бубнявіння бруньок; простежити ознаки росту гілок.Стимулювати інтерес і допитливість у пізнанні природи.

Обладнання: іграшкові фотоапарати, ніж, таблиці з зображенням бруньки.

Хід прогулянки.

Яка пора року? Як ви гадаєте, що мають на увазі, коли говорять: весна світла, весна води, весна зелені?

Так це весняні місяці: весна світла – березень, весна води – квітень, весна зелені – травень.

А яка зараз весна? Так, весна світла.Чому? (Яскраво світить сонечко, небо чисте, ясне, голубе; дерева ще не одягнулися у зелені листочки).

Привітайтеся з каштаном.

Доброго ранку, каштане!

Сьогодні добрий каштан розповість нам про те, як народжуються молоді листочки. (Нахиляю гілку так, щоб ії можна було роздивитися усім дітям.) Через 10-12 днів після початку сокоруху починають бубнявіти бруньки (показую). Брунька – це ніби скринька, у якій ховається зелений листочок. Зверху брунька вкрита лусочками. Вони щильні, міцні, шкірясті, змащені клейкою смолястою речовиною. Це так бруньки захищаються від холоду. У такій схованці молодому листочку не страшні ні березневі морози, ні заметілі. Ні холодний вітер. Є ще бруньки, у які ховається квітка (показати на прикладі вишні: на відміну від конусоподібної листкової бруньки, квіткова брунька округла і більша).

Привітайтевя з вишнею.

Доброго ранку, вишенько

Обережно зріжемо гілочку вишні. Поставимо в кімнаті у вазу з водою і поспостерігаємо: з яких брунечок з’являться листочки, а з яких – квіточки.

Привітайтеся з бузком.

Доброго ранку, бузочку.

Придивіться до бруньок бузку. Чому не бубнявіють бруньки на травмованих, підсохлих гілочках? (Через пошкодження гілки до них не надходить вода.)

Привітайтесь з вербою.

Доброго рвнку, вербичко!

 Згадайте казку про вербові котики.Розгляньте гілочку верби.Якого кольору котики? (Сіренькі). А які за розміром? (маленькі) Які на дотик? (пухнасті, м’які, лагідні) Чи мають запах? (приємний). У такій теплій шубці нічого незагрожує молодому вербовому листочку. І тільки сонечко розтопить сніги, нагріє землю, зазеленіє наша верба, запишається.Тому не спішіть зривати гілочки з котиками.Верба з листочками набагато красивіша, ніж з поламаними гілками.

А у букета достатньо поставити декілька гілочок. Їх обережно зрізають: вербові прутики міцні і гнучкі. Вони швидко пускають коріння.Тому не потрібно їх викидати, а краще посадити у земли. Таким чином ми рпикрасимо землю і зробимо дуже хорошу справу

Ось так з кожним днем брунечки бубнявіють, стають більшими.Рослини постачають до них воду з поживними речовинами.І через деякий час з брунечок з’являться молоді листочки або квіти.

Підсумок: ознакою весняногопробудження рослин – є бубнявіння бруньок. Брунька – зачаток квітки, листка, нового пагону.

 

docx
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку