Заняття "Відкрий для себе Україну"

Про матеріал

Заняття "Відкрий для себе Україну" покликане розширювати і поглиблювати знання учнів про нашу державу,стимулювати появу інтересу до історії рідного краю, виховувати глибоке почуття любові до Вітчизни.

Перегляд файлу

1

 

                                               Відділ освіти

                       Синельниківської  райдержадміністрації

                                 Комунальний заклад освіти

                       Іларіонівська середня загальноосвітня школа

malch63

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАСІДАННЯ  КЛУБУ «ЦІКАВИХ ЗУСТРІЧЕЙ»

 

   Тема:

 

 

                                      Виховний захід

                                                                   Розробила і провела

                                                                                 Вчитель початкових класів

                                                                   Арефіна Олена Володимирівна

http://www.virtuspro.org/upload/iblock/074/novostinmk_5819237_3809403.png                                                                  

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%B1.png/200px-%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%B1.png 

 

http://1.bp.blogspot.com/_SIVZkw1ymyk/SXDhBSsZkZI/AAAAAAAAB78/IbELmttTlzg/s200/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+2.gif 

 

 

 

                                       

 

                                         смт Іларіонове

                                               2017 рік

Мета:  

Розширювати і поглиблювати знання учнів про нашу державу – Україну; познайомити з пам’ятками старовини і чудесами сьогодення Дніпропетровщини; стимулювати появу інтересу у дітей до історії рідного краю; вчити демонструвати свої знання; формувати вміння працювати в групі; розвивати інтелект, пам’ять,  швидкість мислення, пізнавальні інтереси; спонукати школярів до самоосвіти; виховувати національну гідність, глибоке почуття любові до Вітчизни.

 

Обладнання:  ілюстративні матеріали про Україну, географічна карта,   музичний центр, диск  із записами пісень; ноутбук, диск з мультимедійною презентацією  "Сім чудес Дніпропетровщини"; диск із записом відео сюжету « Козаки. Запорізька Січ»; картки із завданнями, ребусами, кросвордами; портрети видатних людей України; фішки, прапорці.

 

 

                                        Хід засідання

 

І. Вступне  слово вчителя.

 - Я вітаю вас, дорогі дітки,  на  засіданні  клубу «Цікавих зустрічей».            Саме цієї миті ви із звичайних хлопчиків і дівчаток перетворились на розумників і розумничок.

 Давайте привітаємося нашою піснею.

(Звучить фонограма.Діти виконують пісню « Чомучки»)

 Девіз:  Якщо хочеш знати ти:

           «Скільки? Де? Чому? Коли?»,

             Клуб « Чомучок»  допоможе

             Відповіді ці знайти.

 

  • Шановні друзі , вам видалась можливість бути присутніми в телестудії     « Чомусик»  на телепередачі  «Відкрий для себе Україну».

Трансляція іде в прямому ефірі.

       У  нашій програмі:

  • Екскурс « Моя країна – Україна»                                                                                                            
  • Виступ Всезнайок « Славетні міста України ».
  • Перегляд презентації «Сім чудес Дніпропетровщини».
  • Рубрика « Цікаво знати».
  • Інтелектуальна гра – змагання «Українознавці».

 

ІІ. Основна частина

  • Отже,  сьогодні ми продовжуємо розмову про найдорожче серцю кожної людини, про неньку – Україну.

 

  1. Екскурс « Моя країна – Україна»

  (Вчитель показує положення України на географічній карті і коментує рядками вірша.)

 

Є в центрі Європи чудова країна,

Сягає корінням у сиві часи.

І це незалежна моя Україна

Тут гори Карпати, степи і ліси.

Шістсот і чотири це тисяч гектарів

Приблизно таку має площу вона.

А Київ - столиця, у хмарах і славі,

Та ріки: Дніпро, Дністр, Буг і Десна.

Ще Псел, Уж і Тиса та менші є ріки.

Курорти: Смалява, Бердянськ і Скадовськ.

Багато є сіл і міста превеликі:

Донецьк, Харків, Київ, Дніпропетровськ.

Ґрунти чорноземні, джерела цілющі,

Озера блакитні та клімат м'який.

Козацькая слава повік невмируща,

Та шлях до свободи завжди нелегкий.

Навколо Вкраїни є інші держави:

На північ від нас білоруси живуть,

На заході - Польща, словаки, угорці,

Молдови й румунів кордони ідуть.

На сході Росія із нами межує.

На півдні Азовське і Чорне моря.

Та наша країна ні з ким не воює,

І світить нам мирна й щаслива зоря.

 

2. Виступ Всезнайок « Славетні міста України ».

 

  • А зараз, любі чомусики, запрошую вас здійснити уявну мандрівку славетними містами нашої держави і надаю слово нашим  Всезнайкам,

які сьогодні виступають у ролі поважних бакалавриків.

    ( Виступ  Всезнайок «Славетні міста України».

Перегляд відеосюжету « Козаки. Запорізька Січ.»)

 

Київ

Столиця України – місто Київ, одне з найбільших і найдавніших міст не лише України, але й Європи, яке  розкинулося на мальовничих пагорбах Дніпра. Місту понад 1500 років.

Воно  було засноване легендарним слов’янським вождем Києм, а також його братами Щеком ,Хоривом  і їхньою сестрою Либідь у кінці V ст. до н. е..  Історично місто стало фортецею, що захищала мирне населення східно-європейських земель від навали диких норманських племен, які приходили зі степів південної України, Тавриди . З 882 року Київ став столицею величезної  та могутньої держави  - Київської Русі. А після Хрещення Русі, перетворився на один із найвеличніших європейських центрів християнства. Та найбільшого розквіту досяг за часів Ярослава Мудрого.                                                                                       Сьогодні  Київ  - це символ і душа України. Він зітканий із мережива скарбів мистецтва й архітектури.  До найвизначніших пам’яток старовини належать Золоті Ворота, Софійський Собор, комплекс споруд  Києво – Печерської лаври, Маріїнський палац, Михайлівський Золотоверхий собор, Андріївська церква тощо.    Щорічно в столиці висаджують три тисячі дерев, десять тисяч кущів,сім мільйонів квітів. Та особливо кияни пишаються своїми  каштанами. Ними засаджена вся центральна  частина міста. Недарма Київ вважають найзеленішим містом світу. Його мешканці знаходяться ніби в обіймах природи.

Запоріжжя

Послухайте історію міста, де зародилося козацтво.

Запоріжжя - молоде промислове місто, але саме в ньому, на середині річки Дніпро розташувався славнозвісний острів Хортиця, де був центр Запорозької Січі. Не випадково перші згадки про українських козаків пов’язані з водною стихією. Козаки плавали тоді на своїх чайках по всьому Чорному морі, не даючи спокою турецькому царству, перед яким тремтів увесь світ.

Острів Хортиця був серцем Запорозької Січі....

Вперше цей острів згадується в літописах X століття, хоча жили тут набагато раніше і скіфи, і слов’яни, і візантійці. Острів довго переходив із рук у руки до різних держав, поки в цих краях не влаштувався легендарний Байда Вишневецький, який заснував першу Запорозьку Січ. З того часу Хортиця стала  місцем проживання козаків. Запорозькою Січчю називали місто-фортецю - столицю козацької держави і саму державу.

( Перегляд відеосюжету)     Зараз Хортиця з прилеглими скелями та островами – національний заповідник України.

 

 

Одеса

У нашій країні є місто, яке називають перлиною Чорного моря, його назва Одеса.  До речі, назвали місто Одесою помилково. Річ у тім, що колись давно тут було старовинне поселення слов’ян Коцюбієве. Невдовзі напали турки перейменували місто на честь свого хана - Хаджибей. Коли турки покинули місто, його перейменували на Одесу, за назвою грецької колонії Одесос. Тоді вважали, що ця колонія ;колись була в цьому районі (пізніше виявилося,що вона існувала біля сучасного міста Варна в Болгарії). Хоча історики помилилися, назва міста залишилася. До речі, з грецької «Одесос» означає «великий торговельний шлях », що повністю підходить до цього чудового міста.                                                                                                                  Одеса - місто багатонаціональне, адже в стародавні часи тут проживало багато народів. Тому великий внесок у його розвиток та розбудову також зробили люди різних національностей.                                                                                                     Адмірал де Рібас, іспанець, засновник Одеси залишив місту його найбільш відому вулицю - Дерибасівську та двоповерховий будинок із садом на цій вулиці. Це був перший сад на степовій одеській землі.                                                                                              Перший одеський театр і перша друкарня, комерційне училище та інститут для шляхетних дівчат - усе це створювалося завдяки турботам його наступника, француза герцога де Рішельє. Йому вдячні одесити поставили пам’ятник, біля славнозвісних потьомкінських сходів.                                                                                           Завдяки іншому голові міста, графу Ланжерону, Одесі було даровано права й свободи торгівлі. Був розбитий Ботанічний сад, який дав початок багатьом паркам Одеси.                                                                                                                    Російський князь Воронцов перетворив Одесу на головне торговельне місто Півдня.                                                                                                                                      Одеса - місто, в якому було створено першу в Україні кінофабрику. Тут зняв свої перші картини видатний майстер світового кіно Олександр Довженко.                                                                             Перелічити всі скарби Одеси й області нелегко - краще просто приїхати та побачити їх.

Дніпро

На мальовничих берегах могутнього Дніпра в його середній течії широко розляглось одне з найбільших і   найпрекрасніших міст України – Дніпропетровськ. Історія його давня, наповнена цікавими подіями.                         Ці терени були обжиті з давніх – давен. На території міста археологи виявили численні стоянки та поселення людей кам’яної доби. Їхні нащадки жили тут в часи неоліту, міді, бронзи, заліза. На гарячих конях пролітали скіфи, сармати, половці, залишивши по собі кургани та легенди.                                                                    За часів Київської Русі тут оселилися слов’яни. А  у XVI – XVIII століттях на Придніпров’ї вирувало запорізьке козацтво.                                                       Губернське місто Катеринослав було засноване князем Потьомкіним на місці запорізької слободи Половиця 1787  року та дістало назву на честь Катерини ІІ. За наказом Павла І місто було перейменоване на Новоросійськ (1796 -1802 рр.),  а свою нинішню назву – Дніпропетровськ – дістало 1924 року.

Сьогоднішній Дніпро – один із найбільших  фінансово –промислових, інтелектуальних центрів нашої держави.   Але Дніпропетровщина славиться не лише соціально – економічними здобутками,а й  цікавою історією, багатьма пам’ятними місцями, з якими пов’язано чимало історичних подій.

3. Перегляд презентації «Сім чудес Дніпропетровщини».

- У давні – давні часи,ще до нової ери, яка називалася античною, люди визначили для себе й для наступних поколінь сім чудес світу: Єгипетські піраміди, висячі сади Семіраміди, храм Артеміди, статуя Зевса, мавзолей        у Галікарнасі, Родоський Колос, Александрійський маяк. На жаль, усі ці чудеса не збереглися,за винятком Єгипетських пірамід. Але не треба вважати, що все прекрасне, величне  існує тільки в чужих країнах.                   І наша рідна земля – Дніпропетровщина багата такими чудесами.                     Зараз  ви про них дізнаєтесь.

 ( Перегляд презентації.)

4. Рубрика « Цікаво знати».

У рубриці « Цікаво знати» я надаю слово нашим кореспондентам, які уявно побували у різних куточках України і хочуть розповісти про найбільш цікаві факти.

 

5. Інтелектуальна гра – змагання «Українознавці».

Мені дуже приємно, що тут зібралися найрозумніші,найуважніші                          і найдопитливіші. Настав час для інтелектуальної гри.                                              Сьогодні змагатимуться команди: « Розумники», «Питайлики»,«Пізнайки». 

Гра складається з трьох турів: « Матриця..най..», « Знай наших»,  «Головоломікс». У кожному турі по 5 запитань. Я буду задавати питання відразу трьом командам, за сигналом «Хвилина пішла»     ви починаєте обговорення. Відповідає команда, яка першою підніме прапорець. За кожну правильну відповідь ви отримуєте фішку. Перемагає команда, яка зібрала найбільшу кількість фішок.

 

  Тур І :  « Матриця..най..»                                                                           

  1. Назвіть найвище дерево, що росте в Україні. ( Модрина, 54м, в м. Рахові)
  2. Яку назву має найдовша печера України?

( Оптимістична. Тернопільська область)

  1. Як називається найбільший літак України? ( «Мрія», АН – 255)
  2. Яке найглибше українське озеро?» ( Світязь на Волині)
  3. Назвіть найстаріший заповідник України.

( Асканія – Нова у Херсонській області, заснований у 1875 році)

 

( Підведення підсумків)

Переходимо до другого туру

 

Тур ІІ:« Знай наших»

 

1.Зараз ви  отримаєте  по 4  портрети видатних людей та картки з роками життя, професією, імям. ( Сергій Корольов,  Микола Амосов, Петро Сагайдачний , Літописець Нестор ).

Ваше завдання: Підписати портрети.

Сергій Павлович Корольов - видатний конструктор космічних кораблів.  Перший штучний супутник Землі , перший космічний апарат, що подолав земне тяжіння («Луна-1», 1959 р.), перша людина в космосі (Юрій Гагарін), перші космічні апарати, запущені до інших планет («Венера-1», 1961 р., «Марс-1»). Усе це було  б неможливим без його участі.

Микола Михайлович Амосов  -  видатний хірург-кардіолог, академік, заслужений діяч науки України. З 1983 р. — директор Київського інституту серцево-судинної хірургії. Він уперше в Україні почав хірургічне лікування вад серця й одним із перших широко запровадив у практику метод штучного кровообігу. Микола Михайлович зробив 8000 операцій і вилікував 50 000 хворих.

 

Петро Сагайдачний  - високоосвічений гетьман. У Січі завів сувору дисципліну і послух.

Він дбав про освіту і культуру. За часи його гетьманування Київ став центром культурного життя. Тут друкувалися книги, розквітали науки, різні ремесла.

 

Літописець Нестор – найславніший письменник, який жив у Печерському монастирі. Монах Нестор цікавився давніми часами, збирав перекази про князів і їх війни, про стародавнє життя та звичаї. Усе це він описав в оповіданні « Повість минулих літ». Літопис Нестора – це найдавніша історія України.

2. На картках, у переліку прізвищ видатних людей , вам слід знайти                        і підкреслити спортсменів :( Оксана Баюл,Леонід Глібов, Миколай Пирогов,Яна Клочкова , Лілія Подкопаєва,      Євген Патон, Сергій Бубка,Михайло Грушевський, брати Клички,Павло Чубинський, Василь Вірастюк).

3.   За 1 хвилину визначте і напишіть рід діяльності  славетних українців:

    Григорій Сковорода –  (філософ, поет, педагог)

     Клавдія Шульженко –  ( співачка)

     Микола Лисенко – ( композитор, піаніст, диригент)

     Тарас Шевченко –   ( поет, письменник).

4.  На аркушах паперу, які лежать перед вами, записані правильні і вигадані твердження. Ви повинні розпізнати їх. Якщо твердження правильне виговорите «Так», і – «Ні», якщо твердження  невірне.

 

  • Ілля Муромець похований в Києві. ( Так)
  • Поручик Ржевський служив в Синельниківському полку.  ( Так)
  • Приз «Золотий м’яч» отримав Тарас Шевченко. ( Ні, Андрій Шевченко)

 

5. В Парижі її знамениті картини  побачив Пабло Пікассо. Весь світ облетіли його слова : « Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї весь світ.»

- Про яку художницю йде мова?    ( Катерину  Білокур)

( Підведення підсумків)

Тур ІІІ « Головоломікс»

 

  1.  Перше завдання - Розгадати кросворд. Прочитати ключове слово . 

 

  1. Розшифрувати ребус.

 

  1. Увага! Чорний ящик.

В чорному ящику знаходиться один із давніх народних символів України.     Від сивої давнини і до наших днів в радості і в горі він – невідємна частина нашого побуту. Його вішають на стіну, на ньому подають хліб – сіль, на нього стають молоді під час весілля.                            

Хата без нього,- казали в народі, - що родина без дітей.

  • Що знаходиться в чорному ящику?

( Ви дали правильну відповідь).

 

  1. Наступне завдання - В «Цікавому квадраті» ви повинні         знайти і прочитати прізвища відомих українських письменників.

  ш

  е

  в

   ч

  з

  а

  б

   е

  а

  л

   і

   н

  а

   р

  ф

   к

  н

   к

   о

   о

 

 

 

 

 

 

  1. –І моє останнє запитання учасникам ІІІ туру :

Який птах спить у польоті? Його сон триває 10 – 15 хвилин, пульс уповільнюється і доходить до частоти сплячих птахів.

 

   л

  е

   л

    е

   к

   а

              ( Підведення підсумків гри. Нагородження переможців)

 

Настав час підвести підсумок нашої інтелектуальної гри.

Команда..набрала …балів, у команди…- …балів. А переможцем  нашого змагання стала команда…, у якої ..фішок. Вони отримують невеличкий приз. Давайте привітаємо їх дружніми оплесками!

 

 

ІІІ. Творча лабораторія « З Україною у серці».

       Заключне слово вчителя.

 

  • Засідання клубу « Цікавих зустрічей» наближається до завершення.        Я дуже хочу, щоб кожен із вас зараз прислухався до свого внутрішнього голосу і написав на сердечках, які лежать перед вами, найзаповітніші слова – побажання нашій рідній Батьківщині. І усі ці серденька ми розмістимо навколо карти України, щоб вона була захищена любов’ю наших сердець.

        ( Звучить пісня Елеонори Скиданової « За сонце, за небо..»                                                    Діти створюють композицію « З Україною у серці».)

 

  • Працювали ви старанно,

Мушу визнати в кінці -                                                                                     Всі ви, дітки, молодці!

E:\Клуб цікавих зустрічей\Фото до України\IMG_2973.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E:\Клуб цікавих зустрічей\Фото до України\IMG_3004.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
3 червня 2018
Переглядів
1392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку