Заняття "Виготовлення квітів Волошки з бісеру"

Про матеріал

ознайомити гуртківців з українськими легендами та лікувальними властивостями квітів; навчити виготовляти квіти волошки, формувати навички роботи з бісером; розвивати пам'ять, увагу, уяву, фантазію; виховувати любов до традицій українського народу.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ
ЗАНЯТТЯ

 

«ВИГОТОВЛЕННЯ КВІТІВ ВОЛОШКИ З БІСЕРУ»

 

 

 

 

Підготувала:

Холодій Катерина Олегівна

      Керівник гуртка «Стильна штучка»


Тема: Виготовлення квітів волошки з бісеру.

Мета: ознайомити гуртківців з українськими легендами та лікувальними властивостями квітів; навчити виготовляти квіти волошки, формувати навички роботи з бісером; розвивати пам'ять, увагу, уяву, фантазію; виховувати любов до традицій українського народу.

Обладнання: зображення квітів волошки, інструкційні картки-схеми виготовлення квітів волошки з бісеру, зразок готового виробу, ножиці, бісер голубого, синього, фіолетового, зеленого кольорів, дріт, зелена нитка, клей.

Тип заняття: Комбінований

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

 

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

Розповідь «Волошка» 

Серед золотого моря жита дивиться в небо своїми блакитними очима струнка квіточка волошка. Якщо уважніше розглянути квіточку, то окремі пелюсточки здаються п'ятизубчастими зірочками — краплинками безмежного неба.

У грецькій міфології розповідається, що колись, дуже давно, на Землі жили кентаври — напівконі-напівлюди. Наймудрішим з-поміж них вва­жали Хірона, який славився великою обізнаністю в медицині.

Якось у битві отруєна стріла поранила Хірона. Та мудрий кентавр не загинув. Він віднайшов рос­лину, що допомогла йому загоїти рану. То була нині широко знана волошка синя. Ботаніки й назвали її «кентавром».

А ось ще одна легенда про волошку. У сиву давнину святий Василь Великий, полюбляючи квіти, ретельно прикрашав ними свою келію. Уже після смерті старця люди знайшли в його помешканні засохлу рослину й назвали на честь людини, що вважала природу часточкою свого життя.   

Цю квітку бачив кожен. То там, то там блакитними очима спалахують поміж колосся суцвіття волошок — улюблених у народі ніжних і невибагливих рослин.

Волошки – це символ святості, чистоти, привітності та чемності, краси й добра.   Цю квітку ще називають волошиха, блакитнянка, васильчик, чичинчик, волошек,  лоскутниця, волошечка, волошок, васильок, сердечна трава, польова троянда.

У народі кажуть: «Очі сині, як волошки в житі». У багатьох творах, піснях оспівана ця квітка. Синій колір – це символ краси, чистої радості. Цілющі властивості містяться в її ніжних квітках. У народній медицині з навару пелюсток роблять примочки при хворобах очей..

Послухайте ще одну легенду про волошку:

Жив у одному селі леґінь Василь. До всякої роботи був удатний, та й собою хлопець хоч куди.

Якось працював у полі, забарився, та й вирішив переночувати під гаєм біля озера. Ліг у пахучу траву і швидко заснув. І приснився йому дивний сон. Ніби біля нього сидить дівчина і гладить його волосся. Вся вона в голубому, очі в неї сині і довга коса.

Василь не міг надивитись на польову красуню. А потім простягнув руку, хоч доторкнутися до неї, але прокинувся. Видіння щезло.

Наступного вечора Василь знову не пішов додому, а залишився ночувати в полі. І як висипали зірки на небі, раптом на тому лузі знову з'явилась дівчина-красуня. Присіла біля житнього поля і тихо заспівала. Поле підспівувало їй. Захоплена піснею, вона й незчулася як тихенько підкрався до неї Василь. Міцно схопив, пригорнув до себе. Задивився Василь у сині очі, і йому здалося, ніби вся краса землі відбилася в них – глибоких, чарівних. А дівчина перелякано тремтіла.

– Хто ти?

Злякані уста ледь-ледь осяяла усмішка.

– Хто ти? – перепитав хлопець.

Вона схилила голову, одказала несміливо:

– Волошка.

"Волошка, Волошка..." – прошепотіло з вітром жито.

"Волошка, Волошка..." – полетіло ген-ген вдалину. І затихло.

З того часу майже не приходив Василь додому. Цілими ночами разом з Волошкою блукав по полях. Кохання, велике й щире переповнювало їхні серця.

Але батько Волошки, дізнавшись про любов дочки до Василя, розгнівався на неї. Бо хіба личило, щоб його красуня – дочка кохалась з бідним парубком?

І прокляв він Волошку.  Зашуміло поле, застогнала земля.  Пішов гомін, гомін повсюди: "Прокляв, прокля-ав!.."  І зацвіла тоді Волошка синьою квіткою посеред поля.

– Волошко, Волошко, де ти?! – гукав Василь.

– Це я – квітка...

І синя квітка, ніби всміхаючись, зроняла кришталеву слізку-росинку.

– Це ти?

– Так, так, це я, Васильку...

Не повернувся Василь до людей. Тільки згодом побачили вони посеред жита ще одну синю квітку.

     Так і цвітуть по житах ті сині квіти й донині. А люди назвали їх волошками і васильками...

Волошки

Ми ходили в поле зранку –

Я, Богданчик і Оксанка.

І у житі між стеблинок

Назривали волошинок.

І мені здалося трошки,

Що синесенькі волошки

Під промінням сонця зранку –

Ніби очі у Оксанки.

 

А Богданчик гордовито

Нам промовив: – Стигле жито

І волошки світло сині

То – мов прапор України!

Микола Щербак

 

ІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

 Виготовлення квітів волошки з бісеру.

ІІ.1. Розгляд зразка готового виробу.

ІІ.2. Технологія виготовлення виробу (читання схеми).

ІІ.3. Відбір матеріалів та інструментів: ножиці, бісер голубого, синього, сріблястого, зеленого кольорів, дріт, зелена нитка, клей.

ІІ.4. Повторення правил ТБ під час роботи з бісером, ножицями.

ІІ.5. Самостійна робота гуртківців з опорою на інструкційні картки.

 

Форма пелюсток  волошки мов розділена, на часточки у верхній частині  (мал. 1).

 

 Плетуть їх так: узяти дріт, довжиною 15 см, нанизати на неї 3 бісеринки, одним кінцем пройти через дві бісеринки назустріч іншому і затягнути дріт. Нанизати ще дві бісеринки, знову пройти першим кінцем дроту назустріч другому і затягнути. Далі необхідно виконати той же прийом на більш довшому дроті, після чого з’єднати обидва фрагмента наступним чином: покласти їх поруч, дротинками, які виявилися посередині, пройти в сусідній фрагмент так, щоб всі чотири кінці виявилися з зовнішньої сторони (мал. 2). Продовжуйте плетіння пелюстки, використовуючи довгі кінці дроту за малюнком 2. Необхідно виконати таким чином 7 – 8 пелюсток.

 

Серединка волошки складається з 8-12 тичинок, виконаних із сіро-сріблястого бісеру і чорного стеклярусу за малюнком 3. Готові тичинки збираються разом і міцно закручуються, навколо них розміщують пелюстки, і все це міцно закручують – вінчик квітки готовий. 

Далі необхідно виконати чашолистики. Для цього нарізаємо відрізок дроту довжиною 20 см і готуємо бісер зеленого кольору. Виконуємо розетку – з чотирьох фрагментів – за малюнком 4. Квітку поміщаємо всередину розетки і закручуємо дріт в основі чашечки.

 

За малюнками  5 і 6 виконуються листочки. Листочки розміщуються по стеблині. Потім стебло остаточно оформлюється нитками.

 

 

ІІІ. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ

  1.                  Підведення підсумків заняття.
  2.                    Прибирання робочих місць.

 

docx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
1126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку