Заняття з сенсорно-пізнавального розвитку "Чарівна квітка"

Про матеріал
Мета: продовжувати вчити називати та розрізняти геометричнi фігури (круг, квадрат, трикутник); закрiплювати знання основних кольорiв та вміння використовувати їх у мовленнi, розумiти поняття «один – багато», «великий – маленький»; збагачувати словник дiтей iменниками; розвивати пiзнавальний iнтерес до навколишнього, вмiння не вiдволiкатися вiд поставленного завдання, дрiбну моторику рук, тактильне вiдчуття.
Перегляд файлу

Заняття з сенсорно-пізнавального розвитку

Чарiвна квiтка

Мета: продовжувати вчити називати та розрізняти геометричнi фігури (круг, квадрат, трикутник); закрiплювати знання основних кольорiв та вміння використовувати  їх у мовленнi, розумiти поняття «один – багато», «великий – маленький»; збагачувати словник дiтей iменниками; розвивати пiзнавальний iнтерес до навколишнього, вмiння не вiдволiкатися вiд поставленного завдання, дрiбну моторику рук, тактильне вiдчуття; розвивати увагу, пам`ять,  окомiр, вміння орiєнтуватись на площинi, наочно-дiйове мислення;  виховувати стараннiсть, iнiцiативнiсть, активнiсть; сприяти розвитку психiчних процесiв i позитивних емоцiй.

 

Обладнання: коробка-посилка, сенсорний посібник «Чарiвна квiтка», матерiали до дидактичних iгор: хустинки, кольоровi кришечки i зайченята, кольоровi мішечки з рiзним наповненням, фланелеграф на кожну дитину, геометричнi фiгури в конвертиках, прищiпки.

 

Хiд заняття

 

-Дiти, сьогоднi, коли я йшла до дитячого садка, зустрiла листоношу. Вiн передав менi посилку. Погляньте, як цiкаво вона прикрашена (зеленими листочками, метеликами). Цiкаво, вiд кого вона? Тут ще й лист. Зараз я його прочитаю.

 

«Здрастуйте, дiтки! Це пише вам дiвчинка-Весна. Зима не хоче

змиритися з тим, що їй уже час поступитися теплiшiй порi року. Вже так хочеться обiгрiти землю ласкавим сонечком та прикрасити весняними базвами. Я дарую вам незвичайну квiтку, яка допоможе сонечко розвеселити i прожене зиму.»

 

-Ну що, малята, допоможемо Веснi? Ця квiтка справдi незвичайна, тому що має свої секрети. Ми будемо ходити навколо неї, промовляти чарiвний вiрш, торкатися пальцем певної пелюстки i спробуємо розвеселити сонечко.

 

-Ми по колу, ми по колу весело iдемо i бiлесеньку пелюстку пальчиком торкнемо. Торкаємось своїми пальчиками бiлої пелюстки i вiдкриваємо замок-блискавку. Що знаходиться всерединi? Так, це хустинки.

 

Дидактична гра «Яка хустинка?»

Але вони незвичайнi. Якщо накрити хустинкою руку, побачимо, яка вона велика за розміром. А зараз згорнемо в долоньку, щоб вона стала маленька. А тепер вiдкриємо долоньки, хустинки полетіли. Складаємо їх у пелюстку, закриваємо замок-блискавку. Розвеселили ми сонечко? Нi. Йдемо далi i співаємо зi мною.

 

-Ми по колу, ми по колу весело iдемо i червоную пелюстку пальчиком торкнемо. Торкаємось своїми пальчиками червоної пелюстки i вiдкриваємо замок-блискавку. Що тут знаходиться? Кольоровi кришечки, наче цукерки. Нагодуємо зайчиків.

 

Дидактична гра «Погодуй зайченят»

Мета: учити дiтей розрiзняти кольори ; розвивати тактильную чутливiсть рук.

 

-Ми по колу, ми по колу весело iдемо i синесеньку пелюстку пальчиком торкнемо. Торкаємось своїми пальчиками синьої пелюстки. Тут є кольоровi мішечки. Вони не простi, наповненi рiзними звуками. Прикладемо до вушка, мішечки співають нам пісеньку.

 

Дидактична гра «Кольоровi мішечки»

 

Але i мішечки не допомогли Сонечку. Йдемо далi.

 

-Ми по колу, ми по колу весело iдемо i зеленую пелюстку пальчиком торкнемо. Торкаємось своїми пальчиками зеленої пелюстки i вiдкриваємо замок-блискавку. А тут є багато конвертикiв з геометричними фiгурками. Давайте назвемо, яка це фiгура? А що можна побудувати з геометричних фiгур? Так, будиночок.

 

Дидактична гра «Побудуй будинок»

Але i будиночки не допомогли Сонечку. Йдемо далi.

-Ми по колу, ми по колу весело iдемо i жовтесеньку пелюстку пальчиком торкнемо.  Який секрет зберігає ця пелюстка? Що це? Так, прищiпки. На що вони схожi? Так, на промiнцi. Подаруємо їх сонечку.

 

Гра з прищiпками

Нарештi наше Сонечко веселе  i зможе обігріти всю землю. А весна прикрасить своїми барвами все довкола.

 

Ось вже настав час прощатися  iз Сонечком, чарівною квiткою, гостями.

 

«До побачення, квiточко!» - присiдають донизу

«До побачення, Сонечко!» - тягнуться догори

«До побачення, друзi!» - обiймаються

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Кучинська Лєна
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
1338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку