Заняття з українознавства "Калина"

Про матеріал
Заняття з українознавства "Калина" для старших дошкільників. Мета: продовжувати навчати дітей складати сінквейн із заданим словом. Продовжувати формувати в старших дошкільників поняття про українську національну символіку; дати знання про калину, як рослинний символ. Розвивати діалогічне мовлення, увагу, спостережливість. Сприяти усвідомленню дошкільниками своєї приналежності до культури і історії рідного народу; необхідності збереження його культурного та природного надбання. Виховувати інтерес до об’єктів природи, патріотичні почуття, вміння працювати в команді.
Перегляд файлу

 

Відділ освіти Марганецької міської ради

Дитяче дошкільне об’єднання

Комунальний дошкільний навчальний заклад комбінованого типу №10

м. Марганець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конспект заняття

для старших дошкільників

в етнографічному центрі

 «Калина – рослинний символ України»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

 вихователь

 КДНЗКТ №10 «Оленка»

Катаржевська Т.Б.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020 рік


Мета: продовжувати навчати дітей складати сінквейн із заданим словом. Продовжувати формувати в старших дошкільників поняття про українську національну символіку; дати знання про калину, як рослинний символ. Розвивати діалогічне мовлення, увагу, спостережливість. Сприяти усвідомленню дошкільниками своєї приналежності до культури і історії рідного народу; необхідності збереження його культурного та природного надбання. Виховувати інтерес до об’єктів природи, патріотичні почуття, вміння працювати в команді.

Матеріал: презентація з теми «Калина», загадки, приказки, легенда про калину.

Обладнання: комп’ютер,серветки, палички,гілки та кетяги калини, нитки, гумові стрічки, кубики за методикою М.Зайцева, кольорові прапорці на підставках.

Попередня робота: ознайомлення з усною народною творчістю (зокрема з поняттям «легенда»); знайомство з рослиною «Калиновий кущ» на заняттях в еколого – дослідницькому центрі.

 


Хід заняття

Картинки по запросу "картинки детей в кругу"Вступна частина. Слайд 1

 

Вправа «Дружнє коло»:

 

Дарую добро я всім друзям й сусідам

До вас повернусь я і щиро всміхнусь.

Друже, сьогодні тебе я вітаю,

Міцно руку потискаю.

 

Доброго ранку,друзі, сьогодні в нас гарна вітаночка про добро й дружбу. А в мене для вас цікава історія, легенда, що прийшла з давніх-давен. Мені її переказувала бабуся, а їй її бабуся. Хочете послухати? Тож вмощуйтесь зручно (діти розташовуються на килимі).

 

Основна частина.

 

В одному українському селі, в біленькій хаті жила дівчинка з мамою й татом, яким в усьому допомагала. Особливо дівчині подобалось ходити по воду до криниці. Дорога до якої вела через квітучу галявину. Гарно там було: пташки співають, метелики пурхають, квіти різнокольорові квітнуть. Та дорогою не було жодного дерева і навіть кущика, тож в спеку ніде сховатись. Добре було б  посадити кущик, прийшло на думку дівчині. Аж раптом, під ногами вона побачила тоненьку гілочку,

 (Слайд 2.) Картинки по запросу "картинки гілочка"

Картинки по запросу "картинки куща калини" що ніби промовляла: «Підніми мене…». Дівчина підняла гілочку, посадила її   обабіч стежки і кожен раз, йдучи з водою, поливала. Гілочка прийнялась і перетворилась на гарний кущик із різьбленим листям. Кущик привітно хитав гілочками до дівчинки й одного разу промовив: «За твої працьовиті руки, за добре серце, дякую тобі Хочу, щоб люди пам’ятали твою доброту, тож прошу, подаруй мені будь ласка своє ім’я!» Дівчинка зраділа і подарувала кущику ім’я. Вам цікаво знати яке?

Нумо, слухайте загадку:

Я не груша і не слива,

всі говорять,що вродлива.

Я стою в зеленім листі

у червоному намисті.     (Слайд 3)

 

Вірно, ось, впізнаєте цей кущ? Назва його походить від слова «калити», тобто «загартовувати». А в цьому процесі воєдино зливаються дві могутні стихії - вогонь та вода, і сходяться вони в найміцнішій речовині — металі. Саме завдяки цьому стоїть калина завжди червоною - і в сирі тумани, і в холодні зливи, і в нещадні суховії, і в люті морози.

Пропоную трішки розім’ятись, щоб і нам бути здоровішими.

 

Фізкультхвилинка

 

Крокуємо, крокуємо, Україною мандруємо

Ось зустріли ми калину,

Тай високу, тай вродливу.

Заглянули до озерця, не дістати нам до денця.

Підрівняйтесь, усміхніться, й Батьківщині ви вклоніться.

 

Друзі, калина - рослинний символ України. В народі казали: «Без верби й калини-нема України», «Щічки червоні, мов кетяги калинові», «Любуйтеся калиною , коли цвіте, а дитиною , коли росте» (2 дітей повторюють). Давайте спробуємо викласти назву нашого кущика з кубиків. (Поки 1 дитина, за бажанням викладає  слово «Калина», інші діти розсаджуються на місця.

Діти читають викладене слово, рахують склади.

Калина вважалась символом любові, щастя, краси, поваги та любові. Її саджали маже на кожному подвір’ї, дівчата вплітали в вінок. В народі говорили: «Дівча виростає, як калина розквітає». Калина вважалась «весільним деревом», нею оздоблювали весільні короваї, весільні рушники, вбрання нареченої. Калину клали в першу купіль дитини.

Картинки по запросу "картинки куща калини взимку"Картинки по запросу "картинки куща калини"Картинки по запросу "картинки куща калини"Картинки по запросу "картинки куща калини"Друзі, калина дуже гарна рослина. Погляньте, як вона виглядає в різні пори року.(Слайди 4,5,6,7)

Влітку. 

Навесні.

Восени.

Взимку.

Діти, калина ще й цілюща рослина, особливо, її ягідки, що багаті на вітаміни. Відвар з калинових кетягів люди як в давнину та і зараз використовували для лікування застуди та хвороб серця. Ця ягідка всередині має один секрет. Пропоную кожному з вас переконатись.

Дослідницька робота.

(Діти дерев’яними паличками на  серветки дістають з ягід зернятка, промакують їх). На що схожі зернятка? Так, на серце, мабуть, на згадку про добре серденько дівчинки Калинки.

Практична діяльність дітей.

Друзі, впевнена, що ви не відмовитесь пограти. Пропоную поділитись на команди по 3-є (за кольором прапорця), та скласти сінквейн з кубиків зі словом «Калина».

Орієнтовний  приклад сінквейну:

  1. Калина.
  2. Червона, корисна.
  3. Доглядати, садити.
  4. Калина – корисна рослина.
  5. Відвар.

Всі команди впорались із завданням. Ви - молодці! Пропоную вам повернутись на місця, та зв’язати кілька невеличких кетягів калини ниточками чи за допомогою гумової стрічки. Взявши їх додому, там зможете разом із батьками зробити та спробувати цілющий відвар.(Діти зв’язують кетяги).

Заключна частина. Рефлексія.

Друзі, хто з вас має бажання поділитись новими знаннями? Хто запам’ятав прислів’я про калину? Які властивості має ця чудова рослина?

 

 

 

docx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку