Заочна мандрівка «Край Чорного моря!»

Про матеріал
Про матеріал Сценарій заходу присвячено Міжнародному дню Чорного моря. Чорне море - одне з унікальних морських водойм нашої планети і велика природна спадщина. Але все це потребує порятунку. Знищити природу легко, відновити - неможливо!
Перегляд файлу

Про матеріал

     Сценарій заходу присвячено Міжнародному  дню Чорного моря. Чорне море - одне з унікальних морських водойм нашої планети і велика природна спадщина.  Але все це потребує порятунку. Знищити  природу легко, відновити - неможливо! 

Заочна мандрівка «Край Чорного моря!»

       Доброго дня, шановні учні та гості, перш чим розпочати наш захід. на хвилинку заплющте очі й послухайте

 Відео “Шум Чорного моря” https://youtu.be/Z6gk3UTVfd8 (дати дітям послухати 1-2 хв).

Що ви почули? Справді, це шум моря, морських хвиль

      31 жовтня всі країни Причорномор’я святкують Міжнародний день Чорного моря.

Міжнародний день Чорного моря відзначається в пам'ять про день 1996 року, коли шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна - підписали Стратегічний план дій по реабілітації й захисту Чорного моря.

Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршала порівняно з попередніми трьома десятиліттями. Одже. Увага на екран! Слайд 2.

C:\Users\Velman-YT\Desktop\kartinki24_ru_ships_91.jpg

Ось на цьому фрегаті сьогодні ми вирушаємо в цікаву мандрівку по Чорному морю.  Як кажуть в морському середовищі « сім футів під килем»   відео- кліп

« сім футів під килем»  https://youtu.be/5vad0SEoHkE

Зупика «Географічна гавань» Слайд 3. C:\Users\Velman-YT\Desktop\до дня Чорного моря\countries.jpg

       Чорне море – внутрішня водойма басейну Атлантичного океану. Це важливий район транспортних перевезень та один з найбільших курортів Євразії. Чорноморський регіон щільно заселений людиною ще з античних часів, тому узбережжя моря й басейни річок, які впадають в нього, є територіями з високим антропогенним впливом. Найбільша глибина Чорного моря становить 2210 метрів, а середня - близько 1240 метрів. За формою водойму можна порівняти з овалом, витягнутим із заходу на схід, довжиною близько 1150 кілометрів. З півночі на південь море простягається на 580 кілометрів.Чорне море омиває береги України, Грузії, Туреччини, Румунії, Болгарії та Росії. В нього впадають найбільші річки Європи: Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг, а також  Мзимта, Псоу, Бзибь, Ріоні, Кодор, Інгурі, Чорох, Кизил-Ірмак, Ешиль- Ірмак, Сакарья.

    Зупинка «Рослинна та тваринна гавань» (презентація 1.)

        У Чорному морі мешкає 2500 видів тварин. На дні Чорного моря мешкають мідії, устриці і молюск - хижак рапан, занесений з кораблями з Далекого Сходу.Ссавці представлені в Чорному морі трьома видами: дельфіном, афаліна, морською свинею і білобрюхим тюленем.Єдина акула Чорного моря - катран. Вона боїться людей і рідко підходить до берега, для людини небезпечні лише її спинні плавники з отруйними шипами.Найнебезпечніша риба - морський дракончик. Колючки його спинного плавника і зябрових кришок містять сильну отруту.

          Зупинка історична. Слайд 4.

C:\Users\Velman-YT\Desktop\istoriya-chornogo-morya-500991.400x300.jpeg

.           Чорне море - чемпіон серед всіх морів світу за кількістю назв. З часу перших згадок про Чорне море, що зустрічаються в документах V століття до нашої ери, відомо понад двадцять назв. Давньогрецька назва моря - Понт Аксинський, тобто "Негостинне море". Пізніше більш успішні грецькі колоністи дали морю назву Понт Євксинський, або "Гостинне море".  В X-XVI століттях називали - "Скіфське".Сучасна назва "Чорне море", вперше згадується в літописах в 13 столітті. Існує безліч гіпотез, чому море називається Чорним. Згідно з однією з них турки і татари, які задумали підкорити місцеве населення, зустріли шалений опір диких племен, і назвали це море Караденгіз, тобто негостинне - Чорне. А пізніше ця назва перекочувала і в інші мови. Існує гіпотеза, згідно з якою Чорне море назвали так через те, що під час шторму морська вода темніє так сильно, що стає абсолютно чорною.

       Зупинка «  Одеська гавань» (презентація 2.)

 Одеса ! Про це місто можна говорити нескінченно довго. Обговорювати його неповторний національний колорит, непередбачуваність, історію, загадкові наповнені легендами вулиці і багато іншого, можна дуже довго Перлина Чорного моря, Південна Пальміра, Південна столиця, Столиця гумору, Третє найбільше місто країни після Києва та Харкова. Розташоване на узбережжі Чорного моря. Найбільший морський торговий порт держави. Культурно-освітній, туристичний, торговий, транспортний центр. Складова Одеської міської територіальної громади. Населення — 1 010 537 осіб (2022)[2]. Основа економіки — транспортні перевезення, машинобудівна, хімічна, нафтопереробна, харчова та легка промисловості. Працюють 37 закладів вищої освіти, шість театрів, вісім кінотеатрів, філармонія, цирк, музеї, галереї тощо.

                                       Пісня –візитна картка Одеси

     Український письменник і поет Сергій Осока переклав українською мовою пісню «У Черного моря», широко відому у виконанні Леоніда Утьосова і давно стала візитівкою Одеси.

Те місто я бачив не раз уві сні,
Грайливе, солоне, ігристе,
Край чорного моря відкрилось мені
В квітучих акаціях місто
Край Чорного моря!

Те море, в якому я плив і тонув,
Той берег, ясний і погожий.
Повітрям, яке у дитинстві вдихнув,
Напитися й досі не можу.
Край Чорного моря!

Повік не забуду бульвар і маяк,
вогні пароплавів, як свічі.
і лавку, де ми, о кохана моя,
поглянули вперше у вічі –
Край Чорного моря!

Земля, до якої мій друг-одесит
тулився, обпалений боєм.
В зажурі над ним Батьківщина стоїть,
і назване місто героєм –
Край Чорного моря!

Життя зостається прекрасним завжди,
Грайливе, солоне, іскристе.
І нас щовесни повертає сюди,
В Одесу, у сонячне місто.
Край Чорного моря!

 

Лунає мелодія пісні (учні співають)

Зупинка «Цікава гавань» https://youtu.be/YVguZZGZm8g

Учень.Чорне море – наймолодше з усіх морів на Землі. Приблизно 7500 років тому воно було величезним прісноводним озером, на зразок Байкалу. Після сильного землетрусу виникла протока Босфор, через яку сюди хлинули солоні води Середземного моря.

. Учень.А зараз цікаві факти про мешканців морських глибин: Всі ви не раз мали справу з медузами. А чи знаєте ви що: Медузи були навкруги впродовж більш ніж 650 мільйонів років, що означає, що вони такі ж древні як динозаври і акули. Тіло медузи полягає із понад 95% воды. Медуза коробки або як її ще називають - морська оса, щороку вбиває більше людей, ніж будь-які інші морські істоти. Її укус може убити за 3 хвилини!, а плавати вона може із швидкістю 2 метра в секунду.

 Учень.Науці відомі медузи діаметр куполу, яких складає 2,5 метри, а довга щупалець досягає половини довжини футбольного поля. Інші навпаки настільки малі, що їх розмір не перевищує шпилькову голівку.

Учень.Дельфін це риба чи тварина? Дельфін - тварина, ссавець, теплокровний. Вони вигодовують своїх дитинчат молоком, вони теплокровні і мають шерсть. Так-так! Ви не недочули, саме шерсть. Новонароджені дельфіни мають слабо виражений волосяний покрив, у міру дорослішання він рідшає, а незабаром зовсім зникає. 2 ведучий Народження дитинчати дельфіна дуже цікавий процес. Дельфненок народжується хвостом вперед. Це зроблено для того, щоб недосвідчене дитинча не вдихнуло морську воду доки ще повністю не з'явився на світ. При народженні задом наперед, голова дельфіна з'являється останньою і мама відразу ж разом з родичами підштовхує його до поверхні для першого в житті вдиху. В цей час інші члени зграї захищають сім'ю від небезпеки. Дитинча дельфіна перебуває разом з матір'ю до 2-3 літнього віку.

Учень. Ще цікаве питання: Як дельфіни сплять?  Дійсно, як дельфіни можуть засинати якщо їм треба кожні декілька хвилин робити вдих? Виявляється мозок дельфінів влаштований особливим чином. Одна частина мозку спить, а друга не спить для того, щоб він міг вчинити черговий вдих. У такому стані дельфін спить по 8 годин щодня. При це він плаває або близько до поверхні, або лежить на дні в мілководді. 4 ведучий Найбільшим видом дельфінів є касатка. Не дивлячись на те що її другим ім'ям є - кит вбивця, касатка ж насправді відноситься в дельфінам, а не китам. А чи знаєте ви який вид дельфінів проживає в Джарилгацькій затоці? Так. Це – афаліна.

Учень.Морське дно зберігає безліч таємниць. Наприклад, між Євпаторією і півостровом Тарханкутом на дні покоїться древнє місто з колонами, східцями, вікнами і навіть храмами. Це т.з. таврские мегаліти. А на знімках з супутника видно величезні підводні піраміди. Їх доки ще не зафарбували, як це було зроблено з підводними будівлями на тихоокеанському узбережжі. Можете самі в цьому переконатися, скориставшись програмою Google Earht.

Вчитель.Ось і закінчилася наша подорож. А щоб зійти на берег, проведемо невеличкий бліц-турнір

Вибрати правильну відповідь із запропонованих. 1 відповідь - 1 бал

 

Яка глибина Чорного моря?

 

1.Близько 2 км 2.близько 1 км 3.близько 5 км (2км.)

 

На якій глибині зосереджена життя в Чорному морі?

 

1.100 м 2.200 м 3.300 м (на глибинах до 200 м)

 

Які мандрівники придумали назву «Чорне море»?( Перські)

 

1.Перські 2.Грецькі 3. Українськи

 

Які птахи, які живуть на берегах Чорного моря не вміють ходити по суші?( баклан)

 

1.Чайка 2.баклан 3.ворона

 

Хто з дрібних мешканців Чорного моря має клешні? рак-відлюдник

 

1.Дельфін 2.акула 3.рак-відлюдник

 

Який мешканець Чорного моря має «акустичні очі»? Дельфіни

 

1.Дельфіни 2.медузи 3.морський кіт

 

Кого з мешканців Чорного моря не можна чіпати руками? скат

 

1.Медуза 2.дельфін 3.скат

 

До басейну якого океану належить Чорне море? Атлантичного

 

1.Тихого 2.Індійського 3.Атлантичного

 

Молодці! Ось ми повернулися у рідну школу.

А зараз послухайте легенду про Чорне море

Лунає тиха музика

        Давно це було. Жив на світі казковий богатир, сили не- чуваної, сміливості небаченої. Мав він зброю дивовижну — чарівну золоту стрілу. Та не тим стріла славилась, що була з чистого золота викута, коштовними каменями прикрашена, а тим, що мала чудесну властивість. Варто було богатиреві взяти свій лук, натягти тугу тятиву - і летіла стріла на край світу з такою швидкістю, що людське око не помічало польоту її. І там, де вона пролітала, спалахувало повітря, закипала вода, плавилася земля, гинуло все живе.

 

Страшна це була зброя. На щастя, була вона в надійних руках. Богатир був людиною чесною, справедливою і вогнен­ну стрілу без потреби до рук не брав. На інші країни він не зазіхав, а на його вітчизну вороги не нападали - боялись.

 Багато-багато років жив на землі цей богатир і невсипуще беріг чудодійну стрілу. Та ось настав час розставатися йому з життям. Задумався богатир: кому передати стрілу? Чи є в світі людина, якій можна було б довірити стрілу, не побоюю­чись, що вона використає її на шкоду людству? Не можна за­лишити на землі вогненну стрілу, бо злі люди, заволодівши такою страшною зброєю, можуть підпалити весь світ і зруй­нувати його.

І вирішив богатир сховати чарівну стрілу, та так, щоб її ніхто не зміг знайти протягом тисячоліть! І лише тоді, коли люди навчаться цінувати й берегти мир,- тоді вони знайдуть стрілу, щоб використати її чудодійну силу в мирній праці.

 Покликав богатир синів своїх і говорить їм:

        Діти мої, я старий і тяжкохворий. Недовго лишилося жити мені на світі.

 Відімкніть підземелля ось цими ключами, візьміть золоту стрілу і киньте її посередині Чорного моря.

 Виконуючи волю вмираючого батька, сини тієї ж ночі ви­рушили в дорогу.

 Зійшли брати на сині гори, піднялися до блакитного неба, і перед їхніми очима далеко внизу розкинулося величезне, безкрає море. У його тихих водах відбивалося велике червоне сонце, що саме сходило.

 Це було Чорне море.

 І раптом брати відчули, що шкода їм розлучатися з дорого­цінною стрілою. І вирішили вони не викидати таке багатство в море.

 А коли б вони мали вогненну стрілу, то завоювали й під­корили б усі країни, які вони знають, збудували б на вершині гори великий замок, взяли б собі за жінок найкращих у світі красунь...

 І домовилися брати, що сховають стрілу в горах, а батькові скажуть, що виконали його волю. Так і зробили.

 Проте батько якимось чином розкрив їхній намір і з обу­ренням накинувся на своїх синів.

 Тоді сини, переконавшись, що неможливо залишити за со­бою чудодійну зброю, знову вирушили до берегів далекого моря і з жалем виконали наказ батька.

 Вогненна стріла впала в морську безодню. Потемніло від гніву море, закипіли, захвилювалися його тихі води.

 І відтоді не може заспокоїтися Чорне море. Трапляється, завирує воно, заклекоче, здійме величезні хвилі, марно нама­гаючись викинути з глибин своїх смертоносну зброю.

 

 Відео “Шум Чорного моря” https://youtu.be/Z6gk3UTVfd8

Дякую за увагу і співпрацю !

 

docx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку