Організація роботи пункту видачі засобів індивідуального захисту. (Презентація).

Про матеріал

Організація роботи пункту видачі засобів індивідуального захисту.

Презентація - продовження лекції, яка була опублікована раніше.

Робота допоможе організувати в закладах освіти пункти видачі ЗІЗ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний заклад “Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 Полтавської міської ради, Полтавської області”.

Номер слайду 2

Тема заняття: ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ПУНКТУ ВИДАЧІ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Номер слайду 3

Учбові цілі: Довести до слухачів порядку і організація роботи пункту видачі засобів індивідуального захисту.

Номер слайду 4

Створення ПВ ЗІЗ ПВ ЗІЗ створюються на базі організацій незалежно від форм власності та оснащуються за рахунок коштів цих організацій. Комплектація Вони комплектуються особовим складом з числа персоналу розгортає пункт організації. Кількість ПВ ЗІЗ Підприємства чисельністю 150 - 200 чоловік розгортають один ПВ ЗІЗ; Підприємства чисельністю до 50 осіб приписуються до найближчого пункту видачі ЗІЗ.

Номер слайду 5

Основні завдання ПВ ЗІЗ: Підвіз ЗІЗ зі складів організації або прийом ЗІЗ при підвезення їх зі складів держрезерву; Розвантаження і складування ЗІЗ; Розтин тари і сортування ЗІЗ за типами та розмірами за планом - графіком; Формування ЗІЗ для нештатного АСФ, структурний і приписаний (сторонній) організації за планом - графіка і складування їх по командам; Видача ЗІЗ персоналу організації; Видача ЗІЗ персоналу сторонніх організацій і населенню за талонами та накладними;

Номер слайду 6

Видача ЗІЗ приписним (стороннім) організації за планами - графіками; Підбір і надання допомоги персоналу в ухвалі або уточнення розмірів ЗІЗ і їх підготовці до використання; Перевірка герметичності і правильної підгонки ЗІЗ; Заміна несправних ЗІЗ або їх комплектуючих вузлів і деталей; контроль: - поведінки людей в наметі для технічної перевірки протигазів з навчальним отруйною речовиною; - дотримання ними заходи безпеки.

Номер слайду 7

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ 1.1 Пункт видачі засобів індивідуального захисту (далі - ПВ ЗІЗ) призначений для швидкої та організованою роздачі протигазів населенню. ПВ ЗІЗ створюється в Пункті видачі ЗІЗ і складається з 10 ЛЮДИНА 1.2 Основним завданням персоналу ПВ ЗІЗ є забезпечення всіх категорій населення засобами індивідуального захисту (далі - ЗІЗ). 1,3 Начальником пв сиз людина призначається, який пройшов спеціальну підготовку в навчально-методичному центрі або на курсах ГО. 1.4 Ланка розвантаження складається з командира і 3-х вантажників. 1,5 Ланка видачі ЗІЗ очолює командир, в підпорядкуванні якого знаходяться 2 інструктора по підбору лицьових частин і 1 сортувальника протигазів. 1.6 Ланка підготовки ЗІЗ до використання складається з 3 чоловік. 1.7 Особовий склад пункту повинен бути забезпечений інвентарем, спецодягом та витратними матеріалами. 1,8 Схема пункту видачі ЗІЗ. 1,9 Документація ПВ ЗІЗ відпрацьовується в ході підготовки його персоналу.

Номер слайду 8

Обов'язки посадових осіб Начальник ПВ ЗІЗ: Є безпосереднім начальником усього особового складу пункту, відповідає за його готовність до виконання поставлених завдань. У своїй роботі підпорядковується керівнику ГО. Він зобов'язаний: Знати призначення, місце розгортання і завдання свого пункту. Добре знати особовий склад, його підготовленість і порядок оповіщення кожен. Керувати людьми, при розгортанні, в процесі роботи, забезпечувати точну видачу запланованого майна. Забезпечити дотримання заходів безпеки при підвезення Сізи, оснащення пункту інвентарю та обладнання. Прийняти під розпис у водія (доставив майно ГО) заплановані для видачі ЗІЗ і звітувати за їх видачу перед керівником ГО. Усувати окремі труднощі при видачі ЗІЗ, інформувати керівництво про роботу пункту.

Номер слайду 9

Командир ланки розвантаження ЗІЗ: Підпорядковується начальнику пункту, керує роботою підлеглого йому особового складу, відповідає за своєчасне отримання і доставку ЗІЗ до місця їх видачі. Він зобов'язаний: Знати своїх підлеглих, місце роботи і проживання, керувати їх збором. Забезпечити розвантаження транспорту, що доставляє ЗІЗ, суворо дотримуватися техніки безпеки. Складувати отримане майно в місці тимчасового зберігання, виключаючи попадання на нього атмосферних опадів. У міру необхідності розкривати отримані ЯЩИКИ з СІЗО. Надавати допомогу сортувальників протигазів по їх розкладці. Забезпечити особовий склад ланки необхідна для роботи інструменту, одяг і обладнання.

Номер слайду 10

Командир ланки підготовки ЗІЗ до використання: Підпорядковується начальнику пункту, керує роботою підлеглого йому особового складу. Відповідає за справність, правильність складання і перевірку протигазів на герметичність. Він зобов'язаний: Знати особовий склад ланки і керувати його роботою. При необхідності організувати навчання прибулих людей правильній збірці протигазів і КЗД, правилам знімання і надягання, а також перевірці на герметичність. Обладнати на пункті робочі місця: а) підготовка і приведення в робочому стані сизалі; б) навчання правилам користування ЗІЗ. Забезпечити особовий склад необхідний для роботи інвентарю і матеріалів. Створити умови для організованої роботи ланки. Домагатися, щоб весь убившій з пунктом мав достатній навички користування отриманого ЗІЗ.

Номер слайду 11

ПІДГОТОВКА ПЕРСОНАЛУ ПУНКТУ ВИДАЧІ ЗІЗ 3.1 Персонал ПВ ЗІЗ навчається в навчально-методичному центрі або, на курсах ГО або інших навчальних закладах, що мають ліцензію. 3.2 З особовим складом ПВ ЗІЗ керівник ГО організовує проведення занять за місцем роботи. В ході занять вивчаються питання: а) теоретичні: призначення, принцип дії, пристрій, маркування і упаковка протигази: ГП-5, ГП-7, ПДФ-Д, ПДФ-Ш, камери захисні дитячі; порядок складання протигази і підбору лицьова частини для дорослого населення і дітей (вимір голови, визначення розміру лицьова частина); порядок перевірка герметичності і технічна підготовка протигазів і усуває найпростіші несправності; призначення, організація та обладнання ПВ ЗІЗ, оснащення робочих місць; функціональні обов'язки персоналу.

Номер слайду 12

б) практичні: відпрацювання документації для начальника ПВ ЗІЗ і робочих місць. 3.3 До її складу входять посадові обов'язки персоналу ПВ ЗІЗ, правила підбору і перевірки протигазів, порядок їх надягання, відомості обліку видачі ЗІЗ; Порядок роботи ланок при підготовці пункту видачі до роботи; Розгортання пункту видачі і організація роботи його ланок з видачі ЗІЗ. 3.4 Щорічно з особовим складом ПВ ЗІЗ проводяться спеціальні навчання. В ході підготовки до навчання: Проводиться огляд і оновлення матеріальної бази ПВ ЗІЗ; Кожна посадова особа повторно вивчає свої обов'язки; Проводиться тренувальне оповіщення всього особового складу, засікається час, витрачений на збір.

Номер слайду 13

№ п/п Назва Кількість 1 Столи 10  шт. 2 Топор 1 шт. 3 Гвіздкодер (Лещата) 1 шт. 4 Рукавиці 4 пари 5 Халати (комбінезони) 4 комплекта 6 Сантиметрові ленти * 4 шт. 7 Лінейки по 40 см 4 шт. 8 Ветошь (вата) 8 кг 9 Емність для води (дезінфкуючого розчину) і використаної ветоши 10 шт. 10 Вказівник з написами: - начальник пункту видачі ЗІЗ; - місце визначення зростання протигаза; - місце складування ЗІЗ; - місце підготовки та приведення в робочій станЗІЗ; - місце видачі ЗІЗ; - місце навчання правилам користування ЗІЗ; - вхід; - вихід. Всего 8 шт.

Номер слайду 14

Правила підбору и перевірки протигазів. Порядок их надягання. Для захисту населення найбільшого поширення набули фільтруючі протигази ЦП-5 (ЦП-5М) і ЦП-7 (ЦП-7В). Дані засоби захисту забезпечується доросле населення. Діти до 1,5 років повинні бути забезпечені камерами захисних дитячими (КЗД), від 1,5 до 7 років - протигази дитячого фільтруючого ПДФА-Д (Д - дошкільний), від 7 до 17 років - протигази ПДФ-Ш (Ш - шкільний ). У підборі протигазів для кожної категорії осіб є ряд особливостей. Наприклад, найпоширеніший протигаз ЦП-5 має шолом-маску ШМ-62У. Тут зростання лицьовій частині визначається по вертикальному охопленням голови. Всього 5 ростов є (0, 1, 2, 3, 4). Зростання лицьової частини шолом-маски визначається за величиною вертикального охоплення голови шляхом її вимірювання по замкнутій лінії, що проходить через верхівку, щоки і підборіддя.

Номер слайду 15

Необхідний розмір маски підбирається, при величинах : До 630 мм - 0 ріст; 635 мм - 655 мм - 1 зростання; 660 мм - 680 мм - 2 зростання; 685 мм - 705 мм - 3 зростання; Від 710 мм і більше - 4 росту.

Номер слайду 16

Протигаз ЦП-7 забезпечена не тільки лицьова частина, але ще і обтюратором, який безпосередньо прилягає до голови, а 5-ть лямок з упорами допомагають створити надійну герметизацію. Зріст лицьової частини цього протигаза визначається двома вимірами: горизонтальний і вертикальні обхвати голови. Горизонтальний обхват визначається виміром голови по замкнутій лінії, що проходить спереду по надбрівних дуг, збоку на 2 - 3 см вище краю вушної раковини та ззаду через найбільш виступаючу току голови. Вертикальний - виміром голови по замкнутій лінії, що проходить через верхівку, щоки і підборіддя. За сумою двох вимірювань встановлюють потрібний типорозмір (див таблицю.) - зростання маски і положення (номер) упорів лямок наголовника, в якому вони зафіксовані. Перша цифра вказується номер лобова лямка, другий скроневий, третій - щічний.

Номер слайду 17

Зріст лицевої частини Положення упорів лямок 4-8-8 3-7-8 3-7-8 3-6-7 3-6-7 3-5-6 3-4-5 Сума горизонтального и вертикального обхватів голови, мм До 1185 1215 - 1235 1240 - 1260 1265 - 1285 1290 - 1310 1310 - более

Номер слайду 18

В протигазах ПДФ-Д і ПДФ-Ш в якості лицьової частини використовується маска МД-3. Дана маска є чотири зростання (1, 2, 3, 4) і підбирається шлях вимір висоти обличчя. Щоб визначити зростання маски, учнівської лінійкою з міліметровими розподілами треба виміряти висоту особи, тобто відстань між самою нижньою частиною підборіддя і точкою найбільшого поглиблення перенісся.

Номер слайду 19

Необхідний розмір маски підбирається, при величинах:          До 78 мм                      - 1 зріст;        79 мм – 87 мм              - 2 зріст;         88 мм – 95 мм             - 3 зріст;         96 мм – 103 мм           - 4 зріст.

Номер слайду 20

Оглядаючи лицьову частину протигаза ЦП-5 (ЦП-7), слід задовольнитися в цілісності шолом-маски, звернувши увагу на скла очкового вузла. Після цього перевіряється клапанна коробка, стан клапанів. Вони не повинні бути покороблена, засмічені або порвані. На фильтрующе-поглинає коробці не повинно бути вм'ятин, проколів, в горловині - ушкоджень. Необхідно звернути увагу також на те, щоб в коробці не пересипалися зерна поглинача. Далі слід зібрати протигаз. У ліву руку беруть шолом-маску за клапанну коробку. Правою рукою ввинчивают до відмови фильтрующе-поглащается коробку навінтованной горловиною в патрубок клапанної коробки шолом-маски (маски). Нова лицьова частина протигаз необхідно протерти зовні і всередині чистого дрантя (вата) злегка змочена дезінфікуючий розчин (вода), а клапани виходу продути. При виявленні в протигазі тих чи інших ушкоджень їх усувають, а при неможливості зробити це протигаз замінюють справним.

Номер слайду 21

Порядок перевірки на герметичність   надіти протигаз, закрити долонею отвір у дні пробки і зробити плавний глибокий вдих. Якщо повітря не проходить під маску, то лицьова частина підібрана вірно і протигаз зібраний правильно. Якщо ж повітря при вдиху проходить, слід ретельно перевірити правильність складання. Якщо і це не дає позитивного результату, шолом- маску протигазу ГП-5 замінити на меншу, а у маски протигаза ГП-7 підтягнути на одну поділку скроневі і лужні лямки, або замінити.

Номер слайду 22

Порядок надягання протигаза ЦП – 5 наступний: Затримати дихання, закрити очі. Зняти головний убір і затиснути його між колінами або покласти поруч. Вийняти шолом-маску з сумки, взяти її обома руками за потовщені краї у нижній частині так, щоб великі пальці рук були із зовнішнього боку, а решта - всередині. Підвести шолом-маску до підборіддя і різким рухом рук вгору і назад натягнути її на голову так, щоб не було складок, а окуляри припали проти очей. Зробити повний видих, відкрити очі і відновити дихання. Надіти головний убір, застебнути сумку і закріпити її на тулуб, якщо це не було зроблено раніше.

Номер слайду 23

Протигаз вважається надягнутим правильно, якщо скельця окулярів лицьовій частині знаходяться проти очей, шолом-маска щільно прилягає до обличчя. Необхідність робити сильний видих перед відкриттям очей і відновленням дихання після надягання протигазу пояснюється тим, що треба видалити з-під шолом-маски заражене повітря, якщо він туди потрапив в момент надягання. Для правильного надягання ГП-7 треба взяти лицьову частину обома руками за щічні лямки так, щоб великі пальці захоплювали їх зсередини. Потім фіксують підборіддя в нижньому поглибленні обтюратора і рухом рук вгору і назад натягують наголовник на голову і підтягують до упору щічні лямки.

Номер слайду 24

На дітей дошкільного та молодшого шкільного віку протигази надягають дорослі. Робиться це так: Дитину ставлять спиною до себе. Знімають головний убір. Збирають волосся з чола і скронь. Лицьова частина протигаза бере за скроневої і щічні лямки і прикладає до обличчя так, щоб підборіддя розмістився в нижньому поглибленні обтюратора. Рухом рук вгору і назад від особи дитини наголовник натягується на голову, усувається перекіс лицьовій частині, повороти обтюратора і лямок. Застібається щічні пряжки. У дітей дошкільного віку зав'язуються гарантійні тасьми. Надягають головний убір.

Номер слайду 25

Відомість обліку видачі засобів індивідуального захисту № п/п Кому видано П І П Кількість выданних протигазов Росписка в отриманні

Номер слайду 26

Презентацію підготував учитель фізичної культури та Захисту Вітчизни: Бардін А.О. Використана література: Інтернет-ресурси. ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

ppt
Додано
10 жовтня 2018
Переглядів
1932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку