ЗАВДАННЯ ДЛЯ ОРФОГРАФІЧНО -СИНТАКСИЧНОГО ПРАКТИКУМУ

Про матеріал

У збірнику представлено завдання щодо проведення орфографічно-синтаксичного практикуму як форми удосконалення, систематизації та узагальнення знань. Мета цього збірника- допомогти учням шляхом виконання тренувальних завданьудосконалити свої навички з правопису.Завдання відповідають чинним програмам з української мови.

Адресовано вчителям української мови та літератури, а також учням 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, усім, хто вивчає українську мову.

Перегляд файлу

1

 

Управління освіти і науки Славутицької міської ради

Міський методичний центр

 

 

 

 

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ОРФОГРАФІЧНО -СИНТАКСИЧНОГО ПРАКТИКУМУ

C:\Users\Учень\Desktop\images.jpg    

Із досвіду роботи

вчителя української мови

та літератури Славутицької

загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів № 3

Купрієнко Тетяни Василівни

 

 

 

 

Славутич,2020

ЗМІСТ

Подання………………….……………………………………………………….4

Опис експозиційного матеріалу із анотацією …………………………………5

Епіграф до роботи………………………………………………………………..6

Вступ.... …………………………………………………………………………..7

1. Прийоми роботи з орфограмами:застосування прийомів і способів мнемоніки…………………………………………………………………………8

Висновки ...............................................................................................................12

Список використаних джерел..............................................................................65

Додатки.....................................................................................................................

Додаток 1. Українська мова серед слов’янських  мов......................................13

Додаток 2. Фонетика.Орфоепія.Орфографія....................................................  20

Додаток 3. Фонетика ,орфографія...................................................................... 21

Додаток 4. Орфографія.........................................................................................26

Додаток 5. Орфографія.........................................................................................28

Додаток 6. Лексикологія.Словотвір................................................................... 31

Додаток 7. Морфологія........................................................................................34

Додаток 8. Будова слова.Словотвір.Самостійні частини  мови……………   37

Додаток 9. Складні випадки правопису слів зі спрощенням приголосних…39

Додаток 10.Морфологія.Службові частини мови…………………………… 43

Додаток 11.Просте речення.Головні й другорядні члени речення…………  45

Додаток 12.Просте речення з відокремленими членами речення……………48

Додаток 13.Складне речення.Складносурядні та складнопідрядні речення..50

Додаток14.Розділові знаки у реченнях зі звертаннями та вставними конструкціями……………………………………………………………………53

Додаток 15.Робота з текстом . Орфограми та пунктограми…………………  55

Додаток 16.Тести для знавців мови…………………………………………….60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УКРАЇНА

Славутицька міська рада Київської області

Славутицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 3

===============================================

пр-т Дружби Народів,1 м. Славутич, Київська область, 07101

тел. 2-20-04, e-mail: shkolab3@gmail.com

Ідентифікаційний код № 25294155

Голові науково-методичної ради

міського методичного центру

відділу освіти виконавчого

комітету Славутицької міської ради

Оксані Деревянко

 

П О Д А Н Н Я

Методична рада Славутицької  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Славутицької міської ради подає на розгляд науково-методичної ради центру матеріали з досвіду роботи з теми «Завдання для орфографічно-синтаксичного практикуму» учителя української мови та літератури Купрієнко Тетяни Василівни з метою експертної оцінки журі педагогічної виставки  «Освіта Славутича -2020».

              Опис досвіду розглянутий та схвалений методичною радою Славутицької  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 (протокол № 3 від 21.01.2020 року).

 

 

 

 

В.о. директора школи      Ольга Змійок

 

ОПИС ЕКСПОЗИЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ

  1.                                  Номінація: суспільно-гуманітарна освіта
  2.                                  Автор (П.І.Б., посада, місце роботи): Купрієнко Тетяна Василівна, учитель української мови та літератури Славутицької  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3
  3.                                  Назва матеріалу: «Завдання для орфографічно-синтаксичного практикуму».
  4.                                  Кількість сторінок: 67
  5.                                  Де, коли і ким схвалено як ППД: розглянутий та схвалений методичною радою Славутицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 (протокол № 3 від 21.01.2020 року)
  6.                                  Місце зберігання ППД (адреса, контактний телефон): шкільний кабінет (№ 313), 2-20-02
  7.                                  Анотація на досвід:

Купрієнко Т.В.Завдання для орфографічно-синтаксичного практикуму [Текст] / Т.В.Купрієнко. - Славутич: ЗОШ №3, 2020 – (Суспільно-гуманітарна освіта).

У збірнику представлено завдання щодо проведення орфографічно-синтаксичного практикуму як форми удосконалення, систематизації та узагальнення знань. Мета цього збірника- допомогти учням шляхом  виконання тренувальних завданьудосконалити свої навички з правопису.Завдання відповідають чинним програмам з української мови.

Адресовано вчителям української мови та літератури, а також учням 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, усім, хто вивчає українську мову.

 

C:\Users\Учень\Desktop\images.jpg

 

Буду я навчатися мови золотої

У трави веснянки, у гори крутої,

В потічка веселого, що постане річкою,

В пагінця зеленого,що зросте смерічкою.

Буду я навчатися мови- блискавиці

В клекоті гарячім кованої криці.

В кореневищі пружному ниви колоскової.

Щоб людському щастю дбанок свій надбати,

Щоб раділа з мене Україна- мати.

Щоб не знався з кривдою,

Не хиливсь під скрутою.

В гніві бився блисками,а в любові –рутою.

Андрій Малишко

 

ВСТУП

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ОРФОГРАФІЧНО - СИНТАКСИЧНОГО ПРАКТИКУМУ

Модернізація середньої освіти, сучасний підхід до навчання мови у закладах загальної середньої освіти має пізнавальнопрактичне спрямування, тобто орієнтацію на формування в учнів комунікативної компетентності, на виховання мовної особистості, яка бездоганно володіє лінгвістичними знаннями, уміннями створювати власні висловлення різних стилів і жанрів мовлення. Сьогодні особливо актуальною є проблема мовної й мовленнєвої компетенції школярів, вирішення якої безпосередньо залежить від формування в учнів і учениць правописних умінь і навичок, що є невід’ємним елементом писемного мовлення та показником інтелектуального рівня особистості. Потребу оволодіння орфографією люди розуміли здавна, тому мовознавці ґрунтовно досліджували фактори, які забезпечують успішне засвоєння орфографії. Сучасна методика розробила основні принципи й методи навчання орфографії у зв’язку з різними розділами шкільного курсу мови, однак,  практика свідчить, що далеко не всі учні належним чином володіють нормами українського правопису. Це негативно позначається на рівні загальної лінгвістичної культури особистості, тому особливе місце в шкільному курсі української мови посідає орфографія– система загальнообов’язкових правил написання слів, що має практичне масове призначення. Шкільний курс з орфографії відповідно до чинної програми системно вивчається в 5–7 класах. У старших класах він повторюється під час вивчення синтаксису, проте значна кількість складних випадків українського правопису потребує додаткових занять для кожного учня й учениці, адже Нова українська школа працює на п’яти засадах особистісно зорієнтованої моделі освіти. Цими причинами й зумовлена актуальність змісту збірника «Завдання для орфографічно-синтаксичного практикуму», спрямованого на успішне навчання грамотного письма,зміцнення правописних навичок, підвищення рівня знань та загального розвитку учнів;розвиток вміння швидко знаходити орфограми в текстах і чітко їх обґрунтовувати, редагувати тексти;формувати вміння свідомо застосовувати орфографічні правила при написанні власних текстів;удосконалювати орфографічні уміння й навички;підвищувати мовну грамотність і мовну культуру учнів.

Загальновідомо, що учні багато часу витрачають у школі на вивчення правопису, але результат, який ми часто маємо, на жаль, далекий від бажаного, тому що навчальний матеріал не завжди наближений до дитячого сприйняття. Правила у підручниках здаються занадто важкими. Тому попередньо набуті знання потребують удосконалення шляхом виконання тренувальних завдань, які запропоновані у цьому збірнику. Зміст окремих текстів містить пізнавальний характер.

 

ПРИЙОМИ РОБОТИ З ОРФОГРАМАМИ:

ЗАСТОСУВАННЯ СПОСОБІВ МНЕМОНІКИ

Нові вимоги ставить сьогодення до Нової української школи: надати не тільки суму знань, навичок та вмінь учням, а й сформувати їх життєві компетентності. Завдання вчителя, зберігаючи індивідуальність кожної дитини, навчити думати її, розвивати творче, асоціативне мислення. Вважаю, що застосування прийомів і способів мнемоніки в навчанні школярів дає позитивні результати, оскільки мнемотехніка забезпечує глибоке розуміння матеріалу, адже методи запам’ятовування створюють в уяві яскраві образні ілюстрації до запам’ятовування складних орфограм, окремих слів, правил. Такий підхід до вивчення орфографії забезпечує зберігання важливої інформації в довготривалій пам’яті учнів і гарантує подальше ефективне її відтворення.

Мнемоніка (мистецтво запам’ятовування) – сукупність спеціальних прийомів і способів, що полегшують запам’ятовування і збільшують обсяг пам’яті шляхом утворення штучних асоціацій. Мнемотехніка (визначення в нових сучасних системах запам’ятовування) – система “внутрішнього листа”, заснована для безпосереднього запису в мозок зв’язків між зоровими образами, що позначають значущі елементи інформації, яку запам’ятовуємо. Мнемонічне  запам’ятовування складається з чотирьох етапів: кодування образів, запам’ятовування (з’єднання двох образів), запам’ятовування послідовності, закріплення в пам’яті. Основним способом запам’ятовування є формування асоціацій. Краще за все ми запам’ятовуємо те, що пов’язуємоз уже відомою інформацією. Автор книги “Суперпам’ять” Тоні Б’юзен писав: “Якщо ти хочеш запам’ятати щось нове, тобі потрібно знайти асоціативний зв’язок із чимось уже відомим”. Основне завдання – “зашифрувати” інформацію так, щоб полегшити її запам’ятовування, згадування і відтворення. Мнемотехніка забезпечує глибоке розуміння матеріалу, оскільки методи запам’ятовування створюють в уяві яскраві образні ілюстрації для понять і визначень.

 Відомі такі мнемонічні українські фрази, які пропонують автори підручників, посібників: «Де Ти З’іСи Ці ЛиНи» (для запам’ятовування приголосних, після яких пишеться  м’який знак), «МаВПа БуФ» (для запам’ятовування приголосних, після яких пишеться апостроф ), «КаФе ”ПТаХ” (префікс с перед  к, ф, п, т, х).

 Для удосконалення орфографічної грамотності на уроках української мови використовую метод запам’ятовування інформації за допомогою формування смислових фраз. Найчастіше використовую цей прийом для запам’ятовування винятків із правил, написання складних орфограм.

У загальних назвах іншомовного походження приголосні не подвоюються, але в окремих словах, які треба запам’ятати, подвоєння зберігається. З’ясовуємо з учнями, користуючись словником іншомовних слів, значення кожного слова, складаємо і записуємо невелике мнемонічне “оповідання”, виділяючи орфограми.

«Панна, мадонна і бонна жили на віллі, купалися у ванні, їли манну тоннами, куплену за пенні , сиділи на дуррі, дивилися на панно. Дзвонили (“алло”) муллі, читали аннали, білль, буллу з мотто, смакували виноград (сорт“ізабелла”), який продавали в упаковці (брутто  ) і без упаковки(нетто  ).

Сприяє запам’ятовуванню і створений яскравий колаж. Тренування  - ось рецепт успішності використання прийомів мнемоніки. Виконуючи тестові завдання, “обігруємо” текст.- У слові піца одна чи дві букви ц? Згадуємо: панна їла тільки манну.

Написання займенників з частками аби-, де-, сь-, ні- разом кодуємо фразою – відповіддю на запитання:

  •              Де будеш відпочивати влітку?
  •              Абидесь – ні!

Використовую яскраві образи та асоціації, хоч вони можуть бути дивакуватими, смішними, нелогічними. Головне, щоб діти запам’ятали правила. Написання часток  -бо, -но, -то, -от, -таки через дефіс із словами запам’ятовуємо, вигадавши героя мультфільму на ім’я БоНоТо, зазначивши, що він буде: “ОТ ТАКИ(й)!” Домашнє завдання – намалювати героя, скласти міні-оповідання, використавши слова із частками.

Апостроф не пишеться після б, п, в, м, ф («МаВПа БуФ») перед  я, ю, є, ї,  якщо перед ними стоїть кореневий приголосний.  Записуємо мнемонічну фразу, виділяємо орфограму, розбираємо слова за будовою.

«На мавпячому святі ми пили духмяний, морквяний, тьмяний сік, подзвякуючи цвяхом об склянку, їли горохвяний суп».

Спрощення не позначається на письмі у словах зап’ястний, кістлявий, пестливий, хвастливий, хворостняк, шістнадцять. Пропоную “обіграти” ці слова із словом рука (рука – кістлява, пестлива, у руці – хворостняк, рукою показую на себе – мені шістнадцять (шістдесят) і ти хвастливий).

Практикую прийом запам’ятовування інформації за допомогою знаходження яскравих незвичайних асоціацій. Слова церковного вжитку, старослов’янського  походження записуємо в «стару» книгу, виділивши орфограми: блаженний, огненний, мерзенний, благословенний, стражденно, священний; преосвященний, преподобний, превелебний, престол, презирство; Біблія, Тора, Коран, Святий Дух, Матір Божа, Різдво, Великий піст; диякон, єпископ, мирта, християнство.

При творенні прикметників із буквосполукою  -чн– (-шн-) відбуваються зміни приголосних: к, ц(ь) + н = чн: рік - річний, місяць - місячний. Винятки – мнемонічна фраза: « Сердешний (бідолашний) дворушник мірошник взяв рушник, рушницю, торішній соняшник і пішов на всеношну».

При творенні прикметників за допомогою суфікса -ськ– відбуваються зміни приголосних   (г, ж, з + ськ = зьк; к, ч, ц + ськ = цьк; х, ш, с + ськ = ськ), винятки: казахський, тюркський, баскський, меккський, нью-йоркський. Мнемонічна фраза: « Казахи, тюрки, баски не ходили у Мекку і Нью-Йорк».

М’який знак пишеться у прикметникових суфіксах  -ськ-, -зьк-, -цьк-, але м’який знак не пишемо в словах боязкий, баский, різкий, дерзкий (асоціація – кінь), в’язкий, ковзкий, плаский (асоціація - дорога), бо ці слова мають  суфікс -к-. Мнемонічна  фраза: «Боязкий, баский, різкий, дерзкий кінь на ковзкій, в’язкій, пласкій дорозі».

Написання закінчення родового  відмінка однини іменників чоловічого роду II відміни  -а(-я) ,–у(-ю).Розглядаємо таблицю, з’ясовуємо, що перевага віддана закінченню –у (ю), запам’ятовуємо правила на –а (-я), створюючи своєрідний ланцюг поступальних дій. Назви істот (студента, Мороза)які все бачать(чітко окреслені предмети: олівця, принтера) можуть все поміряти, зважити, порахувати (грама , метра)живуть у населених пунктах (Харкова, Києва)на берегах річок (Дінця , Дніпра)здають ЗНО ( терміни точних наук і мовознавства: ромба , присудка). Винятки у закінченнях -у(-ю) – фраза: «Члени гуртка не ходили  до садка, хліва, гаража, млина танцювати гопака

Раджу дітям відмовитися від зубріння і використовувати смислове запам’ятовування: зрозумій, встанови логічну послідовність, запам’ятай “ключову фразу”. Виконуючи завдання, став перед собою мету: запам’ятати надовго (установка на тривале збереження інформації забезпечить умови для кращого запам’ятовування), створюй власні асоціативні зв’язки.

 

 

 

ВИСНОВОК

Отже, використання інноваційних методів навчання – це відхід від стандартів, це той розумовий і емоційний позитив, який забезпечує активну роботу мислення, уяви, пам’яті  учнів і дає  хороший результат. Запропонована система роботи суттєво покращить рівень орфографічної грамотності школярів та сприятиме формуванню ключових компетентностей. Ґрунтовне поєднання та свідоме застосування знань, отриманих під час вивчення тем, дасть змогу уникнути труднощів, пов’язаних із написанням слів, їх наголошенням, вимовою. Авикористання мнемонічних фраз дозволить значно підвищити рівень грамотності учнів, дасть можливість засвоювати матеріал в атмосфері зацікавлення, насичить уроки елементами новизни,підтримує в учнів інтерес до вивчення української мови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 1

Українська мова серед слов’янських мов

Тренувальнізавдання та вправи № 1

  1.          Мовне спостереження. Робота з текстом.

Українська мова належить до групи слов’янських мов,які поєднуються спільністю джерела та значної частини словникового складу й граматичної будови. Уважно подивіться на слова,узяті з різних слов’янських мов,прочитайте їх. Що спільного у цих словах?

Вода, сонце, серце, ріка, молоко,голова -   українська

Вода, солнце, сердце, река, молоко,голова-   російська

Вада, сонца, сэрца, рака, малако,галава - білоруська

Voda, sluce, sredce, reka, mleko, hlawa – чеська

Wodу, sloca, serce, rzeki, mleko, glowa -   польська

Voda, slnko, srdce, rieka, mlieko, hlawa – словацька

Вода, слънце, съэрце, река, мляко,главата – болгарська

Вода, сонце, срце, реката, млеко, главата –македонська

Вода, сунце, срца, река, млеко, глава -  сербська

Voda, suce , srce, rijeka, mlijeko, glawa -   хорватська

Voda, sonce , srce, reka, mleko, glawa – словенська

  •             Правильно, у цих словах спільний корінь:вони належать до споріднених мовних груп.
  1.          Прочитайте вірш Т.Г.Шевченка «Заповіт» різними слов’янськими мовами. Знайдіть спільнокореневі слова.

Заповіт (українська)

Як помру ,то поховайте Мене на могилі,

Серед степу широкого, На Вкраїні милій,

Щоб лани широкополі, І Дніпро ,і кручі

Було видно, було чути, Як реве ревучий.

 

Заповет (білоруська)

Як памру,дык  пахавайце Мяне на кургане,

Сярод стэпу шырокага, На Украіне слаунай,

Каб бяскрайнія разлогі, І Дняпро ,і кручы

Было відна, было чутна, Як грыміць грымучы.

Завет (болгарська)

Щоб умра, ме погребете нейде на могила,

Посеред степи та широки на Украйна мила,

Та скалите над водата Днепр й палята,

 да се виждут, да се чува, как реве реката.

                             Завещание (російська)

Как умру,похороните на Украйне милой,

Пусть курган в степи широкой будет мне могилой.

Положите так, чтоб видел  я луга и кручи,

Чтобы слышал, как волнами Днепр ревет могучий…

Завет  (сербськохорватська )

Кад а умрем, сохран’те ме Усред гробльа, сред могиле

Усред степа широки ех Украине мо е миле,

Дам е польа дивна глоде,

Дам е алас Дньепра брани.

Да се чу е како хучи Ньегов ропот узбуркани.

  •             Яка з мов, на вашу думку, найбільше і яка найменше споріднена з українською?У чому виявляється ця розбіжність?
  1.          До твоєї уваги:

                            Поширеність української мови

        Українська  мова є рідною мовою українців, які проживають на території України та поза межами України: у Росії (там нею володіє 1,8 млн осіб), Молдові (без урахування Придністров’я українська є рідною для 181 тис.осіб,мовою щоденного спілкування українська є для 130 тис. осіб), Канаді (володіє 174 тис.осіб),США (129 тис.мовців), Казахстані (говорять українською 128 тис. осіб, однак володіють більшою чи меншою мірою до 732 тис. осіб), Білорусі (рідною називає 116 тис. осіб), Румунії (57 тис.мовців), Польщі (23 тис.осіб, що постійно проживає на території Польщі та від 20 до 450 тис.осіб із числа трудових мігрантів), Бразилії (щонайменше 17 тис.мовців),Словаччині (11 тис. осіб, які назвали свою мову українською та 24 тис.осіб, які назвали своєю мовою «русинську») та інших країнах.

          Українська мова посідає за кількістю її носіїв, відповідно до різних джерел, 25 або 22 місце у світі. Вона є третьою або другою за поширеністю серед слов’янських мов.Загалом усвіті українською мовою говорить від 41 млн до 45 млн осіб, вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

   В Україні близько 31 мільйон осіб може спілкуватися українською мовою.Останніми роками ця цифра поступово зростає (Л.А.Лисиченко).

  1.          Опрацюйте зміст тексту«Сім чудес України».Визначте  орфограми та пунктограми.

 

C:\Users\Учень\Desktop\1.jpg

Мешканці України всенародним голосуванням обрали сім чудес , які,на думку широкого загалу, втілюють дух країни.

Першим у списку став заповідник «Кам’янець», розташований у місті Кам’янець-Подільському. Гордість заповідника- фортеця ХІVст.,збудована на крутому березі річки Смотрич.Давні стіни фортеці зберігають пам’ять про славну минувшину України, бойовий дух українських воїнів-козаків, їх сміливі подвиги.

      Другою йде Києво-Печерська лавра- один з перших православних монастирів давньої Русі.Він був заснований  у 1051році,і саме в його стінах творив автор «Повісті минулих літ»- чернець Нестор – літописець.Тут можна вклонитися мощам преподобного Іллі Муромця, побувати в цікавих музеях, піднятися на височенну дзвіницю, спуститися в старовинні печери,  у яких свого часу жили й молилися ченці- самітники. На території лаври розташовані давні православні храми, у яких щодня ведуться служби.

       Третім у списку є знаменитий двохсотлітній дендропарк «Софіївка» в містіУмань Черкаської області.Заснований парк у 1796 році польським магнатом Станіславом Потоцьким на честь своєї дружини – красуні-гречанки Софії, і був подарований у день її янгола в травні 1802 року. Своєю красою він може зрівнятися з палацовим парком у Версалі або парком Сан-Сусі в Потсдамі. Усіх, хто потрапляє в Софіївку, вражає гармонія рослинного світу з архітектурними творіннями.Четверте місце посів собор Святої Софії Київської. Десь поза стінами залишається гомінливе сьогодення, віки розступаються, і постає далеке минуле. Збудований константинопольськими майстрами в ХІ ст., він зберіг для нащадків давні фрески і мозаїки, які не зникли під столітніми шарами фарб, яку наносили на витвір стародавніх майстрів наступники.Тут знаходяться могили великих князів Ярослава Мудрого і Володимира Мономаха. Упродовж  сторіч Софія Київська була головною святинею Русі-України-«митрополією руською».Собор як головний храм держави, відігравав роль духовного, політичного та культурного центру.

      Ще одне диво- це Херсонес Таврійський, давньогрецьке місто в південно-західній частині Криму.Тут панує царство античної культури: залишки давніх вулиць, будинків, храмів.Саме в Херсонесі зберігся єдиний на українських землях античний театр. Яскрава морська блакить, білі колони загадкові обриси стародавніх помешкань- створюють дивне відчуття подорожі в часі й просторі. Це місто – держава мало довге життя – майже дві тисячі років – і його історія є частиною історії Давньої Греції, Давнього Риму, Візантії, Київської Русі. Тут знаходиться відновлений Собор святого Володимира, який потім поширив християнство на всю Київську Русь.

       У список найвідоміших місць потрапив острівХортиця–унікальний геологічний, природний  та історичний пам’ятник. Хортиця є найбільшим островом на Дніпрі, унікальність якого в рідкісному поєднанні  на одній території різноманітних природних комплексів – цілинних степів, байрачних та плавневих лісів, наскальної рослинності, рідкісних та зникаючих видів рослин, пам’яток геології.Серед головних його принад – давнє святилище, якому більше чотирьох тисяч років і яке згадував у своїх нотатках візантійський імператор Костянтин Багрянородний.Воно дуже нагадує англійський Стоунхендж. Головним же надбанням острова є славне історичне минуле – розташування козацької Запорозької Січі.

       Завершує список місто Хотин. Розташоване на важливих транспортних магістралях, Хотин завжди привертав увагу завойовників. З метою захисту від них князь Володимир Великий збудував на його місці дерев’яну фортецю, що стала однією з частин давньої системи прикордонних фортець. У різні часи Хотин належав туркам, молдавським і польським правителям. У двадцятому столітті давня фортеця вже кам’яна, стала улюбленим місцем зйомок для українських, російських та зарубіжних режисерів. У Хотинській фортеці проводилися зйомки фільмів «Гадюка», «Захар Беркут», «Балада про доблесного рицаря Айвенго», «Чорна стріла», «Стара фортеця», «Стріли Робінгуда».Серед недавніх – екранізація кіностудією імені Олександра Довженка твору відомого українського письменника Юрія Мушкетика «Яса».А відомий вітчизняний фільм «Три мушкетери» знімався аж ніяк у Франції, а в українському Хотині.

        Тепер ти знаєш про сім чудес України.Можливо, щось тобі знайомо, а щось – у планах наступних подорожей Україною.

 

4.1.Працюємо з текстом «Сім чудес України».Орфограми української мови для перевірки знань.

1. Вживання великої букви в географічних назвах:Кам’янець, Смотрич, Софіївка, Версаль, Хотин,Херсонес Таврійський; назвах осіб: Володимир Великий, Костянтин Багрянородний.

2. Написання складних слів: Кам’янець-Подільському, Києво-Печерська лавра, давньогрецьке, південно-західній, Нестор-літописець.

3.Правопис префіксів: розташований, збудована, прикордонних, преподобного.

4. Написання слів з м’яким знаком: українських, російських, чернець, Умань, Черкаської, знаходяться.

5. Написання числівників: чотирнадцятого, у тисяча п’ятдесят першому році, в одинадцятому столітті.

6.Ненаголошені голосні в коренях слів:голосуванням, фортеця, чернець, собор,зберіг, нотатки, мозаїка.

Пунктограми

1.Відокремлені означення (дієприкметникові звороти).

2.Вставні слова.

3.Кома в складнопідрядних реченнях перед сполучниками і сполучниковими словами.

4.Коми при однорідних членах речення.

5.Відокремлені прикладки.

6.Тире між підметом і присудком.

5.Калейдоскоп української мови: потренуйся у вимові речень.

Борімося за Батьківщину: Батьківщина була й буде!

Бобер будує барикади,будинок будували бджоли, байдужі будуть бджолам буревії.

Екстрена евакуація Елеонори.

Європейці єдналися з єгиптянами.

Вероніка вимила вуста від вишневого варення.

Веселий вечір весняний: ворона, вовк, ведмідь вечеряють варениками, водичку випивають, виспівують веснянки, всміхаються, втішаються.

Віка винесла Васильку вишні у відрі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 2

Фонетика, орфоепія та орфографія

Тренувальні завдання та вправи № 2

Питання для самоконтролю

  •              Що вивчає фонетика,орфоепія та орфографія?
  •              На які групи поділяються всі звуки української мови?
  •              У чому полягає відмінність у творенні приголосних і голосних звуків?Наведіть приклади дзвінких і глухих,м’яких і твердих приголосних.
  •              Як позначають м’якість приголосних на письмі? Наведіть приклади. Дайте визначення складу слова. Наведіть приклади поділу слова на склади.
  •              Які звуки і за яких умов уподібнюються? Наведіть приклади.
  •              Які чергування голосних і приголосних характерні для української мови? Наведіть приклади.
  •              Що таке спрощення? У яких групах приголосних воно відбувається?
  •              Які приголосні і за яких умов подовжуються? Наведіть приклади.
  •              Повторіть основні правила української орфоепії.

                                Орфоепічна розминка

Анна аплодувала артистам-акробатам Анатолію і Анастасії з Англії.

Аспіранти аграрної академії агітували академіків апробувати ананаси.

1.Повторіть чергування голосних.

1.1.Чергування о, е // і.

Поставте іменники у родовому відмінку однини.

Січень, півень, красень, легінь, березень, овес, осел, лев, корінь, повінь, вогонь, камінь, вітер, кінець, ясен, молодець, швець, курінь, гребінець.

Запишіть слова у давальному відмінку:

Корінь, рот, пень, лев, лоб, лід, вогонь.

 

Змініть слова так, щоб відбулося чергування о, е, і.

Канів, Київ, Львів, Обухів, Миколаїв, Чернігів, Тернопіль, Харків, Кривий Ріг, Бориспіль, Кишинів.

1.2. Чергування е з о після шиплячих  та й.

Запишіть подані слова у складі словосполучення в місцевому та орудному відмінку.

Черствий, черешня, чорний, чоло, чернетковий, чоловік, вечером, бджола, жовтий жовток, жертва, жорстокість, шелест, шерстяний, шостий, шість, щедрість, пшеничний, чорниці,  щока, вечеря.

 

1.3. Чергування е з и, о з а

Пропущені літери.

Вит..рти – вит..рати; приб…ру – приб…раю; заб..ру – заб..раю; ст..лю – заст...лаю; пов..рну – пов..ртаю;  вим..рзнути – вим..рзати; перем..огти – перм..гати; ск..ти – ск..чити, допом..гти – допом..гати.

 

Запишіть подані слова в родовому відмінку. Правильність їх написання перевірте за словником. Складіть з трьома речення.

Слов’яни, гарячий, зоря, багач, козак, крохмал, кропива, орендувати, багатир, погони, хазяйнувати, гравець, плавець.

 

2. Зробіть фонетичний розбір слів: заєць, джміль, століття.

3. Випишіть із «Українського правопису» слова із звуком /ґ

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 3

Фонетика.Орфографія

9- 11 клас . Тренувальні завдання та вправи № 3

Питання для самоконтролю

  •                            У яких частинах слова може відбуватися чергування?
  •                            Які є в українській мові чергування голосних звуків?
  •                            Які є чергування приголосних звуків?

Завдання

1.         І.Самодиктант

Хвастуни, форпостний, кількісний, гончар, баластний, щасливий, контрастний, зловісний, совісний, цілісний, безвісний, блиснути, умисний, закарпатський, безвиїзний, швидкісний, пестливий, чесний, тижневий, безчесність, гончар, шелеснути, гігантський, проїзний, кістлявий, зап’ястний, міський, шістнадцять, агенство, благовісний.

ІІ.Позначте орфограми. Поясніть випадки спрощення або його відсутність.

Запам’ятай:

1.Отже і мабуть пишемо з буквою т. 2.Слова імла, іржа  пишемо з і. Хазяїн,гарячий, качан, хапати, допомагати – з а. Не плутайте: багатир (багатий) і богатир (сильний). Отаман, комиш, коровай пишемо з о. Не плутайте слова освічений і досвідчений.

2.Пригадайте правила чергування приголосних: г-ж-з, к-ц-ч, х-с-ш. Змініть слова так, щоб відбулося чергування.

Книга, дорога, архіпелаг, заслуга, каталог, діалог, допомога, колега, райдуга, крига, пересторога, іволга, біг, тривога, тайга, луг, туга, увага, плуг, круг.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Естетика, критика, рік, рушник, техніка, мука, класика, лірика, голка, історик, фізика, молоко, логіка, парубок, чоловік, колиска, сусідка, тітка.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

     Порох, слух, горох, кожух, дух, гріх, дах, горіх, поріг, пух, страх, запах, сполох, льох, черепаха, епоха, втіха,поверх,успіх,сміх,

 

3. Повторіть , пригадайте зміни при словотворенні перед суфіксами – ськ, -ств(о).

Від поданих слів утворіть нові слова за допомогою цих суфіксів.

 

Воронеж, Волга, Запоріжжя, Франція, убогий. Студент, латиш, чеш, казах, Сиваш, Черкаси, Одеса, Прилуки, Острог, Онега, Калуга, багач, Узбек, Канада, Прага,Буг, Оренбург,  люди, печеніг, брат, Рига, Збруч, Галич, моряк, гірник, Дрогобич, ткач, Вінниця.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

4. Розгляньте спрощення у групах приголосних: -стн-, -стл-, -здн-, -ждн-, -зкн-, -скн-(український правопис).

Виправте  в словах допущені помилки:

Радістний, страстний, участник, шчастливий, буревістник, костлявий, проїздний, защитник, агенство, недільний, шістьсот, хльостнуть, кажний, цілістний, заздрістний, нешчастний, гигантський.

 

5.Повторіть правила подвоєння та подовження приголосних. Замість крапок поставте, де потрібно пропущені букви.

 

 Безсмерт..я, ніч..ю, безліч..ю, шерст..ю, Ілл..я, мудріст..ю, щаст..я, лис…я, ріл…я, мід…ю, скатерт…ю, л…ється, постат…і, повін…ю, молод…ю, молодіст…ю, стат…ей, у піднебес…і, написан…ий, район…ий, вирощен…ий.

 

6. Наведіть приклади складноскорочених слів:

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

7. Чи відбувається подвоєння у суфіксах дієприкметників? Наведіть приклади:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

8. Замість крапок вставте пропущені букви з або с:

Бе..порадний, бе..карний,нес..проможність, ..характеризувати, ..кріпити, без…прецендентний, бе..клапанний, ро..пайка.

 

9. Запишіть дванадцять прикметників із префіксами без-, с-.

На місці крапок поставте букви е, и чи і.

При..берегти. пр..буток, пр..мат, пр..зирство, пр..амбула, пр…стиж. Пр…зидент, пр…славний, пр…морожений, пр..орітет, пр..відкритий, пр..близно, пр..бічник, пр..зводити, пр..звище, пр..краси, пр..ярок, пр..балтійський, пр..дставити, пр…міський, пр..вабливо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 4

Орфографія.Тренувальні завдання та вправи № 4

Питання для самоконтролю

  •              Як позначається м’якість приголосних на письмі?
  •              Коли пишеться м’який знак?
  •              Коли м’який знак не пишеться?
  •              Коли ставиться апостроф?
  •              Пригадайте правопис слів іншомовного походження.

Завдання

  1.          Поставте ,де потрібно м’який знак.

Різ..блений, пот..мянілий, бояз..ко, близ..ко, колодяз…ний, промін..чик, мен…шість, тон..ший, шіст…надцять, близ..кість, кобзар…., Хар…ків, дізнаєт…ся, сіл…ський, міц…ність, піс…ня, сміливіс…ть, всесвіт…ня, піз…ня, вітал…ня, людс…кість.

     1.1.Запам’ятай: відомі такі мнемонічні українські фрази:«Де Ти З’іСи Ці ЛиНи» (для запам’ятовування приголосних, після яких пишеться  м’який знак).

2. Виправте, де потрібно, допущені помилки:

          Милльон, льйотчик, павільон, сьогодня, льодниковий, льйон, бульон, підйом, сьомий, серйозний, компаньон, курьйоз, любов, буквар, відріжь, голуб, ударте, пічь, нічь, тушь.

3.Запам’ятай:«МаВПа БуФ» (для запам’ятовування приголосних, після яких пишеться апостроф ),

3.1. Де потрібно, поставте апостроф,виправ допущені помилки.

            Зобовязання, гравюра, деревяний, мавпячий, кавярня, кровяний,  львівянин, поголівя, соловїний, безправя, бруквяний, обовязок, полумя, торфяний, медвяний, дрібязковий, взаємозвязок, духмяний, змякшити, Лукян, повітря, повіря, серйозний, карєра, матірю,курйоз, безядерний, безідейний, відїжджати, обєктивний, фотозйомка. Півяблука, дитясла.

 

  1.          Вставте потрібну букву (и, і, ї).

Д…плом, его…зм, рад…ус, д…станція, ант…біот…к, бар…тон, індустр…я, сю…та, хім…я, д…скусія, ф…нанси, ш…фр, с…лует, в…зит, пр…ор…тет, гарант…я, на…вний, Ч…каго, Мекс…ка, Пар…ж, Флор..да, Ка…р, Балт…ка, Браз…лія, такс…, Пар….ж.

 

5. Випишіть із «Українського правопису» слова іншомовного походження (загальні назви), в яких подвоєння зберігається і поясніть їх значення.

6.Запам’ятай мнемонічне “оповідання”, виділяючи орфограми: «Панна, мадонна і бонна жили на віллі, купалися у ванні, їли манну тоннами, куплену за пенні , сиділи на дуррі, дивилися на панно. Дзвонили (“алло”) муллі, читали аннали, білль, буллу з мотто, смакували виноград (сорт“ізабелла”), який продавали в упаковці (брутто) і без упаковки(нетто).

 

7.Складіть словниковий диктант, який ілюстрував би правила вживання апострофа та м’якого знака в словах іншомовного походження. Згрупуйте слова, записуючи їх відповідно до правописних правил.

8.Потренуйся промовляти:

Ему екав, Еля егекала, а Евеліна експериментувала з еклерами

 

       

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 5

Орфографія.Тренувальні завдання та вправи № 5

Питання для самоконтролю

  •              Повторіть правопис українських , російських та інших слов’янських прізвищ і географічних назв.
  •              Повторіть правила вживання великої літери за українським правописом:
  1.          географічні назви; 2)державні символи України; 3)астрономічні назви; 4)назви архітектурних пам’ятків; 5)релігійні назви; 6)прикметники, які утворені від імен або прізвищ за допомогою суфіксів –ин(-їн),-ов,-єв,-ів;  7)назви установ,закладів,організацій,товариств; 8)прикметники,що сприймаються як прізвища; 9)історичні назви; 10) назви вулиць,міст.

 

Завдання

  1.          Запишіть українською мовою такі прізвища:

Лермонтов, Пушкин, Гагарин, Фадеев, Артемов, Пугачев, Николаев, Виноградов, Толстой, Радищев, Прокофьев, Алферов, Васильев, Новиков, Тимофеев, Алексеев, Горбачев, Захарьев, Цветков, Корнеев, Песков, Алексеев.

 

  1.          Запишіть 10-12 географічних назвУкраїни за правилами українського правопису типу:

СхіднаУкраїна, Західна Україна, Південна Україна, Волинь, Полісся, Поділля,Закарпаття, Прикарпаття, Донеччина, Київщина, Наддніпрянщина, Правобережжя, Лівобережжя, Слобожанщина, Буковина, Галичина, Далекий Схід,Середня Азія, Причорномор’я.

 

  1.          Поставте,де потрібно, велику букву

Відома українська письменниця леся українка, усі відомі меценати, білоруська народна казка, кияни і гості столиці, тургенєвські героїні, новели стефаника, шевченківська премія, дніпровські кручі, вівчарка і бульдог, харківський тракторний завод,  прикарпаття, полісся, організація об’єднаних націй, президент україни,  товариство червоного хреста і червоного півмісяця, європейське економічне співтовариство, верховна рада україни, міністерство освіти україни, національна академія наук, товариство охорони пам’яток історії та культури, полтавський краєзнавчий музей, кінотеатр «дружба», сузір’я великого пса, зійшло сонце, латиноамериканець, небесний чумацький шлях, дід мороз, прем’єр-міністр україни, лауреат державної премії ім. т.г.шевченка, кандидат економічних наук, майдан незалежності, різдво христове, партія зелених україни, конвалія.

4.Напишіть правильно слова,  розкриваючи дужки:

(к)иївський університет, (к)київський краєвид, (у)країнський гетьман, (є)вропейський континент,стародавня (г)реція, (с)ередземномор’я, (с)офія (к)иївська,(к)римська війна,(к)ирило-мефодіївське товариство, (в)идубицький (м)онастир, (с)узір’я, (м)амаєва (д)орога ,(ю)ріївська церква,(х)утір (з)елений (г)ай,(м)аріїні коси, (к)иєво (м)огилянська (а)академія, (хмельниччина),(б)лизький (с)хід,(с)хідний вітер,(п)рисивашшя,(ч)чорноморський флот,(д)онбас,(д)овженків фільм.

Ключ до завдання 4.

Київський,київський,український,Європейський,Стародавня Греція,Середземномор’я,Софія Київська, Кримська,Кирило-Мефодіївське товариство, Видубицький монастир,сузір’я Мамаєва дорога, Юріївська, хутір Зелений Гай, Маріїні,Києво-Могилянська академія, Хмельниччина, Близький Схід,східний, Присивашшя, Чорноморський флот, Донбас, Довженків.

 

  1.          Напишіть домашню адресу, адресу і повну назву своєї школи, адресу і назву організації, де працюють ваші батьки.

 

5.Напишіть твір на одну з тем:«Моє улюблене місце відпочинку», «Моє місто», «Історичні місця рідного краю», «Історичні місця України», вживаючи в ньому слова – власні назви.

 

6.Говори, правильнонаголошуючи, потренуй вимову:

Інна і Ірина імпровізували інтерактивні інсталяції.

Ірина і Інна іриси ідентифікували.

Уляна Устимівна — українська учителька.

Уранці Устим упирався умиватися.

Федір Федорович фарбував фіолетовою фарбою фанеру.

Фазан фантазував у фіналі фільму.

Фан фотографував футболістів.

Фотограф Фома фотографував у Франції флору і фауну.

Хороший хлібороб хвилювався про хліб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 6

Лексикологія. Словотвір

Тренувальні завдання та вправи № 6

Дати усні/письмові відповіді на питання:

  •              Що вивчає лексикологія?
  •              Що називають лексичним значенням слова?
  •              Що таке лексичний склад мови?
  •              Які слова називається однозначними, а які багатозначними?
  •              Дайте визначення прямого й переносного значень слів. Як виникає переносне значення? Наведіть приклади.
  •              Що таке омоніми, синоніми, антоніми, пароніми, неологізми. Розкрийте їхню роль у мовленні. Наведіть приклади.
  •              Чим омоніми відрізняються від багатозначних слів?
  •              Поясніть роль антонімів у мовленні.
  •              Розкажіть про пароніми.
  •              Розкажіть про діалектизми,просторічні слова.
  •              Що таке фразеологізми? Джерела.
  •              З якою метою укладаються словники? Які словники ви знаєте? У чому особливість кожного з них?
  •              Що таке словотвір?
  •              Які способи творення слів Ви знаєте?
  •              Повторіть правопис складних слів, які належать до різних частин мови.

 

 Завдання

  1.          Прочитайте текст, виписати  слова, вжиті у переносному значенні.

Над степом заходила громовиця.  У блідій спеці липневого дня, в опалових випарах землі, що тьмяною млою вкривала обрії, хмара видавалася надто загрозлива. Холодно-синя, вставала вона над розтрісканою землею, над рудими травами й запорошеним ковилем. Тихо-тихо було в степу: ні вітерцю, ні подиху. Тільки сухо й жарко дзюрчали цвіркуни; здавалося, що це кров дзвенить у вухах – густа, розпалена.

І раптом здригнувся широкий степ. Звиваючи куряву смерчем, промчав вихор. Припалі до землі злякані трави, вклонилися йому. Забелькотіло листям дур-зілля, а ковиль струснув порох із сивини й побіг, пригинаючись до землі пасмами сіруватого диму. Здавалося, вітер розчісує його шовкові коси і мчить їх далеко-далеко, до закаламучених обріїв.

 

  1.          Зробіть лексичний розбір виділених у тексті двох слів.

 

  1.          До прикметників у словосполучення доберіть синоніми та антоніми.

 

Старий дуб, стара книжка; туманній ранок, туманні згадки; свіжа паляниця, свіжа думка; важка вправа, важка атмосфера.

 

  1.          За допомогою словника поясніть відмінність у значенні слів омонімів та паронімів.

Захід. Ключ, вигоди; ефектний – ефективний, громадський – громадянський, адресат – адресант.

 

  1.          Складіть речення з фразеологізмами, поясніть значення:

Сізіфова праця, зарубати на носі, неопалима купина.

 

  1.          Запишіть слова разом, окремо або через дефіс.

          Сорока/річчя, довго/тривалий, пів/Києва, пів/України, пів/яблука, спів/вітчизник, екс/президент, генерал/лейтенант, віце/президент, світло/сірий, біло/чорно/вишневий, південно/східний, кисло/солодкий, зелено/листий, фізико/математичний, загально/відомий, дво/тонний, в/досвіта, до/вподоби, зроду/віку, до/побачення, без/вісти, по/українськи, казна/що, казна/з/ким, ні/що, ні/який, начеб/то, мовби/то, держ/установа, мед/працівник, авіа/квиток, інженер/механік, тонно/кілометр, свят/вечір, само/виховання, широко/відомий, російсько/український, сто/мільйонний, нижче/підписаний.

 

  1.          Утворіть складні слова від таких словосполучень (по 3 приклади):

а) прикметника та іменника (наприклад, червонощокий);

б) прислівника та іменника (високоавторитетний);

в) прислівника і дієприкметника (нижчепідписаний);

г) прикметника і прикметника (темно-сірий).

8. Від поданих словосполучень утворіть, де можливо складні іменники і прикметники.

Короткий час, вище зазначити, красно мовити, культура і побут, лікувальний і профілактичний, знати мистецтво, знавець музею, відомий на весь світ, осінь і зима, Європа і Азія,  південна Африка.

9.Назвіть способи словостворення, проілюструйте прикладами. Зробіть словотворчий аналіз та аналіз за будовою таких слів: довідник, невблаганний, перечитуючи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 7

Морфологія

Тренувальні завдання та вправи № 7

Питання для самоконтролю.

  •              Що вивчає морфологія?
  •              Іменник. Значення. Граматичні категорії. Синтаксична роль.
  •              Прикметник. Його граматичні категорії. Синтактична роль.
  •              Прислівник. Його граматичні категорії. Синтактична роль.
  •              Займенник. Його граматичні категорії. Синтактична роль.
  •              Числівник. Його граматичні категорії. Синтактична роль.
  •              Дієслово. Його граматичні категорії. Синтактична роль.
  •              Службові частини мови,їх роль.

 

  1.          Згуртуйте подані іменники за відмінами. Поставте їх в орудному відмінку однини.

Душа, мати, ненависть, маршрут, кобзар, плем’я, насіння, внуча, пісня, лелека. Любов, кущ, чистотіл, лікар, водограй, почуття, тополя, місія, лист, воротар, зустріч, ягня, біль, каша, радість.

 

  1.          Поставте іменники у родовому відмінку однини: поясніть, чому вони мають закінчення –а(-я) чи –у(-ю).

Сад, око, портфель, плач, вівторок, зал, дим, олово, граніт, льон, бензин, молоко, град, грім, дощ, колосок, Байкал, Казбек, Удай, Дністер, Дніпро, рукопис, сантиметр, міліграм, квадрат, присудок, корінь, коріння, витвір, жаль, степ, романтизм, грунт, син, паркан, трамвай, тролейбус, узгір’я, обличчя, лице, листопад, міст, спосіб, дозвіл, прогін.

 

  1.          Іменники іншомовного походження розподіліть за відмінами і групами: провідміняйте по одному іменнику з кожної відміни: поясніть відмінкові закінчення. Знайдіть незмінювані іменники. При потребі користуйтеся «Словником іншомовних слів».

Абонемент, абонент, абсорбція, агава, автограф, автобіографія, арія, арматура, аташе, баркарола, бармен, басейн, Бастилія, бегонія, бестселер, бінокль, біжутерія, валіза, вакансія, вакуум, вар’єте, вальдшнеп, варіація, ватман, вектер, велюр, вентиль, гектар, гейзер, геліотроп, генезис, голкіпер, дельта, дефект, джемпер. Де-юре, де-факто, дискант, екватор, емульсія, еміграція, епопея, еркер, есперанто, еталон, ідилія, імміграція, індикатор, інтер’єр, квартир’єр, квадрига, квінтесенція, клуб, кольє, пектораль, кольрабі, критерій.

 

  1.          Доберіть прикметники до невідмінюваних іменників, правильно узгоджуючи їх: амплуа, бюро, Чикаго, аташе.

 

  1.          Визначте якісні, відносні та присвійні прикметники: випишіть словосполучення, в яких відносні чи присвійні прикметники мають значення якісних.

 

 

Золотий перстень, золоті руки, мінорний лад, мінорний настрій, сталевий прут, сталеві м’язи, сталевий крок, крижана вода, крижане серце, гаряча вода, гарячі думки, гаряча голова, вишневий садок, вишневе плаття, каштанове дерево, каштанове волосся, лисяче хутро, лисячий характер, куряча пам’ять, курячий крок, лебединий пух, лебедина пісня, лебедина вірність, батьківська хата, батьківська порада, батьківська турбота, баранячий хвіст, бараняча впертість.

 

  1.          Утворіть просту форму вищого і найвищого ступенів порівняння прикметників. Зверніть увагу на те, після яких основ уживається суфікс –ш-, а після яких –іш-.

 

Дорогий, ясний, пахучий, гіркий, далекий, низький, слизький, в’язкий, синій, високий, рідний, милий, чистий, охайний, гарний, добрий, малий.

7.Від поданих іменників утворіть прикметники:

     Честь,область, виїзд, пристрасть, радість, об’їзд,контраст,совість, рідкість,цілість,вартість,проїзд,турист, президент, якість, кількість,швидкість,альпініст,почесть,млость.

      Ключ:

Чесний,обласний,виїзний,пристрасний, радісний, об’їзний, контрастний, совісний, рідкісний, цілісний, вартісний, проїзний, туристський, президентський,якісний,кількісний, швидкісний, альпіністський, почесний, млосний.

 

8.Потренуйся у вимові,пошир реченняіншими членами речення:

Веселий вечір весняний: ворона, вовк, ведмідь вечеряють варениками, водичку випивають, виспівують веснянки, всміхаються, втішаються.

Віка винесла Васильку вишні у відрі.

Ваня і Вадим випливли з водойми.

Всіх вчителів вітаємо з Великоднем!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 8

Будова слова. Словотвір. Самостійні частини мови

Тренувальні завдання та вправи № 8

                                     Питання для самоконтролю.

      - Які є значущі частини слова?

       -Яка з них виражає граматичне значення?

       -Що таке закінчення? Як його визначити в слові?Наведіть приклади слів з нульовим закінченням.

       -Поясніть відмінність між змінними й незмінними словами. Що означає твердження  «слово має нульове закінчення» і «слово немає закінчення»?

       -Які слова називаються спільнокореневими? Чи однаковими є поняття «спільнокореневі слова» й « форми слова»? Проілюструйте це на прикладі.

        -Поясніть роль суфіксів і префіксів. Що спільного між префіксом і суфіксом, а що відмінного?

        - Розкажіть про особливості вимови префіксів пре-, при-, прі-.

         -Чи може існувати слово без кореня або префікса чи суфікса? Наведіть приклади.

Завдання

          1.Доберіть приклади слова, яке складається:1) лише з кореня; 2)з кореня суфікса та закінчення;3)має суфікс; 4)має закінчення; 5)немає закінчення.

 

  1.          Розберіть у реченні виділені слова за будовою:

Павучок повзав на плетеному павутинні, а павутиння з підвіконняпадало на підлогу. Веселий вечір весняний: ворона, вовк, ведмідь вечеряють варениками, водичку випивають, виспівують веснянки, всміхаються, втішаються.

 

 

 

                     Самостійні частини мови. Займенник. Числівник

       - Розкажіть про займенник. Його граматичні категорії. Синтаксична  роль.

  •              Розкажіть про числівник. Його граматичні категорії. Синтаксична роль.
  1.          З наведених слів випишіть числівники, обгрунтуйте свій вибір; визначте розряд числівників за значенням. З’ясуйте, до яких частин мови належать інші слова.

П’ятеро, п’ятий, п’ятірка, п’ятірня, п’ятиповерховий, по п’яте; троє, потроїти, троякий, третій, трирічний, втроє, тризначність, триста, кілька, декілька, кількісний, кількісно, кількість, по кілька (днів), кільканадцять; дві цілих і сім. Восьмих, цілий (день), цілком, цілісний, в цілому.

  1.          Напишіть цифри словами: поясніть відмінювання і правопис.

До 376 додати 7; від 292 відняти 24; до 3624 додати 9; від 3112383 відняти 11; від 1632 відняти 4; скласти 23 з 2873; сума чисел дорівнює 203; визначити добуток від множення 535 на 7; скільки разів 8 міститься в 72?

3.Складіть самі по 5-6 прикладів із кількісними числівниками і запишіть їх.

  1.          Провідміняйте займенники: мій, чий, весь, цей.
  2.          Напишіть займенники у непрямих відмінках; поясніть правопис.

Де(в)кого, де(з)чим, до(де)кого,  ні(до)кого, до(ні)кого, з(казна)ким, казна(з)ким, де(з)ким, ні(до)чого, ні(до)чийного, до(ні)чийного, на(хназна)що, на(який), аби(з)ким, з(аби)ким, на(будь)чий, до(кого)сь, на(що)сь, на(будь) яких, ні(за)яких, до(де)якої.

  1.          Зробіть морфологічний аналіз виділених слів:
  2.          Веселий вечірвесняний: ворона, вовк, ведмідь вечеряють варениками, водичку випивають, виспівують веснянки, всміхаються, втішаються.

 

 

 

 

ДОДАТОК 9

Складні випадки правопису слів зі спрощенням в групах приголосних

Тренувальні вправи №9

Вправа 1. Вставте пропущені літери відповідно до правил спрощень у групах приголосних.

      Комендан…ський, хвас…нути, форпос…ний, тиж…невий, корис…ний, швидкіс…ний, контрас…ний, кіс…лявий, шіс…надцять, захис…ний, балас…ний, пес…ливий, кореспонден…ський, шіс…десят, рідкіс…ний, ненавис…ний, волос…ний, особистіс…ний, зліс…ний, цінніс…ний, заздріс…ний, очис…ний, чес…ний.

Вправа 2. Випишіть слова, у яких на письмі відбувається спрощення груп приголосних.

      Віс..ник, комендант..ський, хвас..нути, форпос..ний, тиж..невий, корис..ний, швидкіс..ний, контрас..ний, кіс..лявий, шіс..надцять, захис..ний, балас..ний, пес..ливий, кореспондент..ський, шіс..десят, рідкіс..ний, ненавис..ний.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Вправа 3. Прочитайте слова. Утворіть прикметники, запишіть їх. З’ясуйте, в яких словах відбулося спрощення приголосних, а в яких -ні.

Студент, щастя, область,честь,радість, корреспондент, вартість, ненависть, захист, контраст, компост, інтелігент, екстреміст, гігант, проїзд, якість, президент, жалість,

Вправа 4. Розподіліть слова на дві групи:

1) відбувається спрощення;2) не відбувається. (Позначте номер групи цифрою над словами).

Студен...ський, зап'яс...ний, тиж...невий, фашис..ський, депута...ський, виїз...ний, кріпос...ник, чес...ний, шіс...надцять, навмис...не, блис...нути, провіс...ник, улес...ливий, контрас...ний, реміс...ник, студен...ці, випус...ний, пис...нути, балас...ний, шіс...сот, щас...ливий, вис...нути, рис...нути, аген...ство, журналіс...ський, юрис...ський.

Вправа 5.Уважно прочитайте текст. Знайдіть помилки, допущені у написанні слів та підкресліть їх. Поясніть, якими правилами ви керуєтесь, щоб написати правильно.

Колись у кожній хаті стояла на покуті звичайна воскова свічка – охорониця родиного вогнища. Звичай цей зародився у глибокій давнині, коли наші пращури поклонялися небесним світилам. Світло свічки важалося продовженям сонця в оселі. На жаль, для багатьох віруючих сьогодні метою відвідання храму в неділю чи у свято є купити свічку або декілька свічок, поставити їх на підсвічник і запалити. Отак, спаливши жменю свічок, повертається, не дочекавшись кінця служби, виходить із церкви, і думає: я спалив у свічках всі свої гріхи! Не паліня свічки є метою справжнього християнина. Зєднаня з Богом – ось мета відвіданя храму.

Вправа 6. І. Підкресліть слова, у яких допущено помилки у написанні слів.

Тиснути, брязкнути, артисці, студенський, контрасний, перепустний, шістдесят, чесний, улестливий, користний, плюскнути, умисний, баластний.

ІІ.Поясніть орфограми у поданих словах. Обгрунтуйте правильність написання за допомогою правил.

Вправа 7. Лінґвістичнa задача № 1. Знайдіть і запишіть у суцільно написаному тексті кожного з прикладів два варіанти поділу на слова, поясніть виникнення двозначності (каламбурів) при вимові наведених прикладів.

Відгострогословаажберезаживе-_______________________________

___________________________________________________________

Сторожевихквітокзірвуядлядіток-_______________________________

вітерзсадомграється  ажсторожхитається;________________________

____________________________________________________________

думавязламати, азламаладонька;_______________________________

____________________________________________________________

Сперечалисязапекло;___________________________________________

зновпочинаюяіти._____________________________________________

Домашнє завдання:

Вправа 1. Утворіть і запишіть прикметники із поданих слів. Підкресліть орфограми у словах.

Щастя, радість, проїзд, область, солдат, цілість, кістка, захист, агент, заздрість, гігант, зап'ястя, контраст, баласт, компост, пестити, заїзд, тиждень, честь, випуск, доблесть, запуск, пропуск, ненависть, млість, аванпост, якість, швидкість, вояк, Переяслав.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Вправа 2. Лінґвістична задача. Знайдіть в українській мові слова (повнозначні і службові), які на письмі передаються однією буквою. Запишіть їх.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 10

Морфологія . Службові частини мови

Тренувальні завдання та вправи № 10

Питання для самоконтролю:

  •              Які частини мови належать до службових?
  •              Прийменник. Правопис прийменників.
  •              Сполучник. Правопис сполучників.
  •              Частка, правопис часток.
  •              Вигук.

 

  1.          Визначте прийменники за походженням і за морфологічним складом: поясніть правопис.

Край, до, в, на, з-за, з-під, понад, коло, при, поміж, між, під час, за рахунок, з-попід, вздовж, через, до всупереч, з, о, з-над, поза, протягом, від, серед,  в міру, шляхом, попід, поміж.

 

  1.          Знайдіть у тексті сполучники сурядності й підрядності, зробіть морфологічний аналіз двох (за власним вибором).

Природа й людина – то незривне ціле. Природа оберігає й остерігає людину від злих помислів, вчинків, робить її благородною і щедрою, здоровою і навіть мудрою. «Природа так про все потурбувалася, що повсюди та знаходиш, чому навчатися», - говорив Леонардо да Вінчі.

Обдивіться пильно навколо себе, і багато гарного ви побачите поряд. Ось на озері парами плавають лебеді. Коли ви до них прийдете з добротою, то й вони вам віддячать добром. Принесіть їм білі лілеї, і розумні птахи не забудуть вас ніколи. Коли відлітатимуть у теплі краї, то обов'язково зроблять коло над тим місцем, де ви їх обдарували лілеями.

А ось ви спостерігаєте приліт журавлів. Скільки тривожної радості в їхньому високому курликанні! Несуть вони вісточку весни, але й непокояться: як зустрінуть їх люди?

 

  1.          Знайдіть у реченнях частки згрунтуйте їх за значенням. Продовжіть ряди часток кожного розряду.

 

Не вмирає душа наша, Не вмирає воля. Ото ж тая дівчинонька, Що сонна блукала: Отаку-то їй причину Ворожка зробила! На чужині не ті люди, - Тяжко з ними жити! Ні з ким буде поплакати, Ні поговорити, Чужі люди не спитають – Та й нащо питати? Нехай плаче сиротина. Нехай літа тратить! Грає кобзар, виспівує – Аж лихо сміється… Якби знала – не ходила б Пізно за водою, Не стояла б до півночі з милим під вербою… Згадай же хто- небудь її на тім світі, - Безславному тяжко цей світ покидать. Хіба краща є за тебе? Удвох, кажуть, і плакати Мов легше неначе; Не потурай:  легше плакать, Як ніхто не бачить (З тв. Т.Шевченка).

 

  1.          Напишіть слова разом, окремо чи через дефіс.

Де/який, будь/де, хтось/то, що/правда, ані/когісінько, ні/хто, ні/в/кого, ні/звідки, як/от, аби/де, не/аби/хто, як/най/дорожче, коли/б/то, ні/би/то, а/все/ж/таки, таки/пішов, хто/зна/який, чим/дуж.

  1.          Складіть речення, у яких би частка не з тим самим словом писалася по різному:

не воля – неволя;

не молодий – немолодий;

не має – немає;

не засіяний – незасіяний;

не славити – неславити;

не злічений – незлічений;

не доїдати – недоїдати.

ДОДАТОК 11

Просте речення. Члени речення. Речення зоднорідними членами та розділові знаки в них

Тренувальні завдання та вправи № 11

Питання для самоконтролю.

  •              Що таке словосполучення і речення?
  •              На які типи поділяються речення за метою висловлювання?
  •              Які речення називаються односкладними і двоскладними?
  •              Які речення вважаються поширеними?
  •              Які речення називаються неповними?
  •              Який член речення називається підметом? Способи його вираження.
  •              Який член речення називається присудком? Які бувають присудки за структурою?
  •              Які члени речення належать до другорядних?
  •              Що таке однорідні члени речення?

 

Завдання

1.Знайдіть у тексті прості речення. Підкресліть головні і другорядні члени речення.

Десь угорі тонко видзвонює жайворонок. Мелодійні ледве уловимі звуки тануть у гарячому мареві й народжуються знов. Вони бентежать  душу, кличуть чарівною піснею жайворонка, линуть в безмежному просторі, легкі, як пір'їнка. Але ось народився вітерець. Колихнулося золоте море хлібів, і жайворонка не стало чути. Його пісня потонула в дивовижному гормоні. І вже інше привертає мою увагу.

Хліб! Скільки сягає око, хвилями перекочується, гойдається важке колосся. У його гомоні я вже вчуваю веселий дзвін першої коси, гучну пісню комбайна, жваву розмову молотарки. Колосся має бронзовий колір, Такого кольору буває обличчя сильної, здорової людини. Я простягаю руки, беру в жменю кілька колосків і почуваю, як тіло моє наливається земною силою.

З трави на мене дивляться синіми очима степові волошки. Вони похитують своїми головками, ніби манять до себе.

 

2. Зробіть повний синтактичний розбір виділеного речення.

 

3. Розставте у нижче поданих реченнях розділові знаки між підметом і присудком та на місці пропущеного члена речення.

Проблема виховання  вічна проблема людства.  Завдання молоді  вчитися. Новий рік  це свято казки. Діло це надзвичайно серйозне. Вона сестра мені і найрідніша за всіх вас укупі. Молодість  буйність, а старість не радість. У нього очі наче волошки в житті. Виховання безперечно справа тонка. Економіці  інтенсивний розвиток. Це був юнак не з ближніх міст. Посеред степу скирта соломи. Навколо вир снігів. Ранні пташки росу п'ють, а пізні – слізки ллють.

Науці належить розум,а поезії  душа.

 

4. Поставте, де потрібно, розділові знаки між однорідними членами речення.

Тут недоречні печаль чи  смуток чи гнів. Нам потрібне слово суще здорове, а не паралітичне. Як нам досягти повноти Слова, в якому б знову поєдналися і звання і досвід попередніх поколінь і любов і віра і надія? І так повзла зима заметільна сніжна, морозна і чарівна. Чай лавровий лист мигдаль хурма – все там було в моєму потертому портфелі. Тут все повітря і тиша і вода і дерева сповнене такої сили, що й сам мимоволі стаєш сильнішим. Іде чумак з-за лиману з чужим добром, безталанний, чужі воли поганяє… На небі заворушилася райдуга й крутою аркою звелася над землею; в її надійному сяйві помолодшали  покращали і вище піднялися поля. Шляхетність інтелегентність відданість обов'язково все це було у Васильченка. Школа стає справжнім осередком культури лише тоді, коли в ній панують чотири культи: культ Батьківщини культ людини культ книжки і культ рідного слова. Беріть вільху і ліщину дубів могутність величаву і навіть тихий верболіз, люблю я ліс.

5.Пошир іншими членами речення:

Дарина Дмитрівна диктувала дітям диктант.

Діма друкував диплом Діані.

Дарина Данилові дарувала десять дзвіночків.

Дятел довбав дуба.

Далека дорога додому.

Електрик Едуард з Ельзою економлять електрику.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 12

Синтаксис. Відокремлені члени речення

Тренувальні завдання та вправи № 12

Питання для самоконтролю.

- Що таке відокремлення?

- За яких умов відокремлюються другорядні члени речення?

- Які розділові знаки ставляться при звертаннях?

- Які розділові знаки ставляться при вставних словах, словосполученнях і реченнях?

  1.          Розставте розділові знаки при відокремлених членах речення.

І земля вся засніжена біла кличе в срібні простори свої. Стомлений він підходив до рідної хати. Ліс зустрів мене як друга. Чудовий піаніст Лисенко надзвичайно тонко й художньо передавав твори Шумана, Шопена, Ліста. І земля наречена в молочнім цвіту яблунево-рожевих садів мліє солодко. Щоб виграти війну окрім хоробкості потрібне ще вміння воювати  уміння воювати по-сучасному. Були тут старі й літні люди та найбільше юрмилося молоді особливо школярів. Любив їдучи на возі з лугу дивитися на зоряне небо. Три камені лежать перед порогом рівні й вичовгані тисячами ніг. Рідну славну кров'ю перемиту я тебе нікому не віддам. Шепче мій урожаєм багатий кличе дорога легка і крута. Не одна там народилась дума повна щастя ніжності журби. Гойдаючи злегка рудими боками п'ялись по крутих стежках корови. Вертаючись уночі з передової ми через степ до міста підійшли. Важко кидати землю не залишивши на ній доброго сліду. Вона дівчина здорова, бо цілий рік була в наймах, а в наймах не можна сидіти згорнувши руки. Огорнутий багрянцем опанчі. Тримаючи десницю на мечі Данило їхав.

 

  1.          Виправте пунктуаційні помилки у реченнях.

Мабуть людині не можна відриватися від рідного берега. У ньому, мабуть боролися почуття турботи за сестру і страх перед батьківщиною. Чисте небо не налягало на гори, а навпаки своєю високою легкою синявою довершувало, гармонійно доповнювало їх. О земле рідная, Не жатиме неситий пшениці на твоїх ланах. О люде мій бідний моя родино, брати мої вбогі, закуті в кайдани. Ох, слово ж ти моє, народжене дитя мій болю дорогий, моя блаженна муко! Роди нам земле, юних серцем, о земле велетів роди! Ах скільки струн в душі дзвенить!

  1.          Складіть речення, в яких би слова здається, проте, певно в одному випадку виступали вставними, а в іншому ні.
  2.          Поставте розділові знаки при вставних конструкціях.

Це був один з тих підйомів, коли здається моторові не вистачає якоїсь краплини сил, щоб взяти його і люди в машині мимоволі напружуються всім тілом мовби намагаючись підпихати самих себе передати моторові силу своїх м'язів, щоб він міг витягти їх. Дівчата здавалося цвіли у святкових сукенках. Усе їй здавалося прекрасним. Нині розмови з Сашком точилися годинами, а й бувало що й з ранку до вечора або навпаки з вечора до ранку. Віктор робить усе навпаки. Він навпаки нічого не хоче робити. Мабуть  уночі пронеслася буря з дощем…

  1.          Зробіть синтаксичний розбір речень.

Чутно чарівну чаплю: чемно чепуриться в чистий четвер у чорному човні й чекає на чайку з чашкою чаю.

Червоні грона у калини —
І оживає майбуття.
В них задивилась Україна,
В них є сенс мого життя.
Лілія Маркович

 

 

 

 

ДОДАТОК 13

Синтаксис. Складне речення

Тренувальні завдання та  вправи № 13

 Питання для самоконтролю:

-Які речення називаються складними?

- На які види поділяються складні речення?

- Які розділові знаки ставляться між частинами складносурядних речень?

- Які є різновиди складнопідрядних речень?

 

Завдання

  1.          Розставте розділові знаки у складносурядних і складнопідрядних реченнях.

Шлях часом відходив до річки  або річка огинала природні пагорби землі і відходила від шляху. Так по зимі приходять весни і погрозі сіяє синь. Може квіти зійдуть і настане ще й для мене весела весна. Небо там було червоне і вода в калюжах поміж молодою травою і цвіт на груші також були червоні. Сонце обливало землю рожевим світлом і ніжно цілувало тисячами своїх гарячих іскорок. Раптом його очі поширились  і він, як і тоді, зблід. Любити жінку – відкривати світ  де святом зацвітає все буденне. Де козацька слава не вмира повниться зерном натхненне. І хочеться бути дужим і хочеться так любить Щоб навіть каміння байдуже Захотіло ожити і жить. Не дай мені заплутатись в дрібницях не розміняй на спотички доріг бо кості перевернуться в гробницях гірких і гордих прадідів моїх. І коли творчість сама з себе є річ беззвучна й посидюшна то боротьба за наслідки її навпаки дуже гучна та рухлива і така специфічна що відтворює цілу когорту борців які до письменства причетні тільки тим що в цій фізкультурі беруть діяльну участь. На галявину вискакує з гущини сарна і, зачарована чудовим концертом, зупиняється, витяга цікаву мордочку до кривої смуги обрію що червоніє на узліссі поміж деревами і слуха.

 

  1.          Випишіть із тексту складнопідрядні речення, визначіть вид.

Чи схожа родина  на дерево? Чи не походять і не розвиваються від діда-прадіда діти, онуки й правнуки за тією з закономірністю, що й гілки від стовбура? Усяке порівняння, як каже народна мудрість, кульгає. Та все ж чимало істин ми краще пізнаємо саме завдяки порівнянням…

Ще в глибоку давнину, виник звичай вести літописи, хронології роду, щоб передати нащадкам пам'ять про їхніх предків. Кожне наступне покоління розповідало про себе. В архівах знаходимо чимало таких хронік, або генеалогій. Вони дають цінний матеріал не тільки для вивчення того чи іншого роду, а й певних суспільних явищ. Адже люди, сім'ї, династії були учасниками важливих історичних подій. За літописами, проте, не завжди зручно одразу охопити всю історію роду. Тому представники знаменитих родин  часто замовляли художникам, гравером наочне зображення свого роду. Так виникла традиція родовідних (або генеалогічних) дерев, які поширилися у мистецтві багатьох країн, у тому числі й українському.

Родовіднідерева в Україні з'явилися в середньовічну епоху. Кожне таке дерево являло собою алегорію, тобто іносказання, втілення в образі дерева поняття про рід людський. Родини зображувалися у вигляді гілок, а члени цих родин – як галузки, листочки, плоди.

Родовідне дерево найчастіше зображували у вигляді лавра, пальми, дуба, а також куща винограду чи троянди, тому що їх цінували передусім за довговічність, красу крони й деревини, плоди і квіти.

Родовідні дерева, як правило, пов'язувалися своїм змістом з поширенням освіти, культури, наукової діяльності. Деякі родовідні дерева присвячувалися диспутам у Києво-Могилянській академії (З кн. «Скарби України»).

 

  1.          Зробіть повний синтаксичний розбір речення:

Нема бабусі, тільки квіти
Цвітуть завжди на полотні.
Вони, немов маленькі діти,
Щасливі й трішечки сумні.
Лілія Маркович

4. Складіть речення за заданими схемами:

а) (), [ ], ();        б) [ ], [ ], ();    в) [ ], (), ().

5. Поширте речення іншими членами речення:

Ганнуся гралася на городі горохом, гойдалася на гойдалці й говорила про граків.

Гуска гусеня годувала гусінню.

Галя готувала Гриші гарячі галушки.

Грамотні гравці грали в Гренландії в головоломку.

Горобина горнулася до горизонту.

Голуб голубить голуб’ят.

Ґава ґаздувала на ґанку.

 

 

 

 

 


                                                                                                   ДОДАТОК 14

Синтаксис. Речення зі звертаннями та вставними конструкціями

Тренувальні вправи № 14

  1.          Перепишіть речення, поставивши пропущені розділові знаки. Підкресліть звертання.

Чуєш брате мій товаришу мій відлітають сивим шнуром журавлі  у вирій. До тебе Україно наша бездольная мати струна моя  перша озветься. Сердечне спасибі Вам дорогий Володимире Михайловичу і всім підписаним на картці за пам'ять про мене. Кращого місця для зустрічі як ти Іване вибрав нам,мабуть, і не знайти… Ой дівчино чия ти, чия ти чи ти вийдеш гуляти? О рідна земле люба моя нене! Ой скажи народна душа  де живий твій дух?

Для  самоперевірки:

Чуєш, брате, мій, товаришу мій, відлітають сивим шнуром журавлі  у вирій. До тебе, Україно наша, бездольная мати, струна моя  перша озветься. Сердечне спасибі Вам, дорогий Володимире Михайловичу, і всім підписаним на картці за пам'ять про мене. Кращого місця для зустрічі як ти Іване, вибрав нам, мабуть, і не знайти… Ой дівчино, чия ти, чия ти чи ти вийдеш гуляти? О рідна земле, люба моя нене! Ой скажи, народна душа, де живий твій дух?

  1.          Поставте розділові знаки при вставних конструкціях.

Це був один з тих підйомів, коли здається моторові не вистачає якоїсь краплини сил, щоб взяти його і люди в машині мимоволі  напружуються всім тілом мовби намагаючись підпихати самих себе передати моторові силу своїх м'язів, щоб він витягти їх. Дівчата здавалося цвіли у святкових сукенках. Усе їй здавалося прекрасним. Наші розмови з Сашком точилися годинами, а бувало що й з ранку до вечора або навпаки з вечора до ранку. Віктор робить усе навпаки. Він навпаки нічого, не хоче робити. Мабуть уночі пронеслася буря з дощем.

  1.          Складіть речення за заданими схемами.

1.[ ], і [ ].   2.[ ] і [ ].    3. [ ], проте [ ]    .4.[ ] і [ ] і [ ].    5  [ ] – і [ ].   6.Або [ ], або [ ].

  1.          Перепишіть речення, розставте розділові знаки в них.

Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій. Минулася буря і сонце засяяло. Десь спереду гукнув паровоз і здригнулися вагони. Небо там було червоне і вода в калюжах поміж молодою травою і цвіт на груші також були червоні. Сонце обливало землю рожевим світлом і ніжно цілувало тисячами своїх гарячих іскорок. Моя любов чолом сягала неба а Гриць ходив ногами по землі. Усе іде але не все минає над берегами вічної ріки. Ніч за вікном та не хочеться спати. І знову степ як щедрий вулик і сяє золото хлібів. Яка неозора далечінь і яка краса довкола!

 

5.Зробіть синтаксичний розбір речення:

Блакитне й жовте, мов єдине,
Принишкло вранішній росі.
Та буде жити Україна,
Бо ми живем у цій красі.

Лілія Маркович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 15

Синтаксис. Пунктуація

Тренувальні вправи № 15

    1.Орфографічно- пунктуаційна розминка. Працюємо з текстом:

C:\Users\Учень\Desktop\download.jpg

Загадки Стоунхенджа

Стоунхендж –стародавня кам’яна загадка в Англії, що має багато версій свого походження. У південній частині Англії бовваніють велетенські кам’яні, грубо обтесані бруси з пісковику, розставлені у вигляді великого кола;зверху на них покладено трохи менші перемички.Уся споруда оточена високим валом і глибоким ровом. Це і є Стоунхендж, що в перекладі з кельтської означає «висячі камені», який привертає увагу вчених і допитливих туристів уже багато років.Деякі легенди оповідають, що його спорудили загадкові карлики, які жили тут декілька століть тому, за іншими ж переказами, Стоунхендж -  пам’ятник часів легендарного короля Артура й рицарів Круглого стола або храм друїдів (друїди – жерці в стародавніх кельтів). Археологічні дослідження руїн Стоунхенджа дозволили встановити, що він будувався майже триста років, а на думку деяких учених,- навіть близько п’ятисот! Майже три з половиною тисячі років Стоунхендж руйнують час, дощі, вітер, сонце і…туристи, які, відвідавши це давнє святилище, обов’язково намагаються засвідчити своє перебування традиційними надписами: «Тут був…».Сьогодні Стоунхендж нагадує книгу автографів, зібраних з усього світу.Науковці й досі шукають відповіді на запитання про походження Стоунхенджа. Якщо це стародавній доісторичний храм, як вважають деякі археологи, то чому його спорудили з таких величезних і важких блоків? Розшифрувавши етапи будівництваСтоунхенджа та основні параметри його будови, учені були вражені: як виявилося, будівничі на диво були обізнані з математикою, астрономією, оскільки споруду явно зводили за попередньо розробленим планом, точно розташовуючи її елементи й орієнтуючи їх відносно чотирьох сторін світу.

 У середині 60-х років за вивчення Стоунхенжа взявся американський астроном, професор Джеральд Хокінс. Ретельно замірявши взаємне розташування кам’яних монолітів і зіставивши його з напрямками на певні астрономічні точки небосхилу (місця сходу й заходу Сонця в дні сонцестоянь і рівнодень), Хокінс за допомогою складних обчислень дійшов несподіваного висновку: Стоунхендж являв собою астрономічну обсерваторію й водночас своєрідний “комп’ютер кам’яного віку”.Вузькі щілини між багатотонними трилітами Стоунхенджа разом із так званим «п’яточним каменем» й іншими деталями споруди слугували візирами, котрі з точністю до 10 фіксують моменти сходу й заходу Сонця й Місяця в особливі пори року – дні сонцестояння й рівнодення. Згідно з висновками Хокінса, Стоунхендж давав змогу людям, котрі здійснювали тут систематичні спостереження, передбачати  моменти сонячних і місячних затемнень. Більше того, виявилося, що всі ці ефекти можливі лише на тій географічній широті(51*17*), де стоїть Стоунхендж. Тобто давні  зодчі заздалегідь визначили місце, де його слід будувати.

       Суть загадки   в тому, що древні британці якимось чином знайшли принцип «обчислювальної машини». Думаючи про такі загадкові таємниці, хоч-не –хоч, а доходиш висновку, що наші знання про життя людей кам’яного віку та їх наукові й технічні досягнення, м’яко кажучи, далекі від істини.

 

Працюємо з тестом « Загадки Стоунхенджа»:  орфограми в тексті:

1.Вживання апострофа:кам’яні, комп’ютер, п’ятисот.

2.Вживання м’якого знака: кельтської,тисячоліть, близько, чотирьох.

3.Подвоєння приголосних:бовваніють, вважають;подовження:знання, досягнення, сонцестояння.

4.Правопис прислівників: заздалегідь,хоч-не-хоч, зверху, водночас.

5.Правопис префіксів: обтесані, розшифрувавши, розробленими, розташовуючи.

6. Правопис «не» з різними частинами мови: несподіваного, невтішного, недавнього.

7. Вживання великої літери: Стоунхендж, Англії, рицарі Круглого стола, Джеральд Хокінс.

8. Правопис ненаголошених голосних: велетенські,  легендарного, технічні.

Пунктограми в тексті

1.Кома при відокремлених означеннях, виражених дієприкметниковими зворотами.

2.Кома в складнопідрядних реченнях перед сполучником і сполучниковими зворотами.

3.Кома при вставних словах.

4.Кома при відокремлених обставинах, виражених дієприслівниковим зворотами.

5.Двокрапка в безсполучниковому складному реченні.

6.Тире між підметом і присудком.

7.Тире на місці пропущеного члена речення.

  2.Перепишіть речення, розставте розділові знаки в них.

Природа так про все потурбуваласящо повсюди ти знаходиш чому навчатися. Журавлів у народі правдиво називають веселиками бо на крилах своїх вони приносять радість оновлення. Мабуть немає в Україні людини яка б не чула  або не була знайома з українськими вечорницями однією з форм спілкування молоді в минулому. Ще в глибоку давнину виник звичай вести літописи, хронології роду щоб передати нащадкам пам'ять про їхніх предків. Хто не знає свого минулого той не вартий свого майбутнього. У того хто працює і знає мету своєї праці завжди буде життя змістовне і повноцінне. Хто криницю викопав удома той напитись вернеться до неї. Мамина любов уся до краплі залишилась нам із братом а ще мабуть сусідам, і пісням, і соняшнику що росте в городі від якого я чекаю стиглих зернят. Люди заздрили старому Тарасові що так умів причаровувати до себе буслів бо звісно де на хаті бусол там у хаті щастя. Швидко пролетіло дитинство і вже прийшла юність та я не забув як схилялася над моїм ліжечком мама співаючи пісні. У книги люди наче бджоли в соти знесли  духовний, чародійний мед. Благословенна в болях ран степів широчина бездонна що як зелений океан тече круг білого Херсона. Моя любов як море що висохнуть не може.

 

  1.          Розставте розділові знаки у складних безсполучникових реченнях.

Проте Марії хочеться більшого вона прагне стати видатною художницею. Не бійтесь заглядати у словник це пишний яр, а не сумне провалля. Лишень за скрипкою визнана така суттєва перевага вона має свій голос. До свого інструмента скрипаль дослухається найпильніше скрипка під час гри найближча до вуха й до серця того, хто грає, стає частиною його єства. Є місцевості веселі радісні є похмурі тривожні й недобрі місця. Я думав який прекрасний світ і яке прекрасне життя. Мені відкрилась істина печальна життя. Зникає, як ріка Почайна. Любиш смородину люби й оскомину. На тротуарах не лілеї, не лебединий в небі крик ясна безодня над землею дзвінками барвами горить. Вітер війнув листя з клена жовте, жовтаво-золоте полетіло. Не русалонька блукає то дівчина ходить.

  1.          Складіть речення за заданими схемами:

а) ( ), [ ], 0, 0; б) [ ]: [ ], ( ); в) [ ], ( ), ( ); г) [ ] - [ ], ( ).

 

3.Поширте речення іншими членами речення,вставними словами:

Коваль кував коня.

У кімнаті красивий камін із каменю.

Козак куштує куліш.

Козак клянеться у коханні.

Лариса любується літнім лісом.

Літом летіли лелеки.

Ліза літала літаком.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 16

Тести для знавців мови

 

  1.          Позначте  рядок, у якому всі слова багатозначні:

А бал, відпустка, відтінок, засада, знепритомніти;

Б  захід, карта, компрес, навколишній, портативний;

В рукав, наголошувати, мати, машина, похмурий;

Г менеджер, наповнювати, обережний, акція, виріб. 

 

  1.          Позначте рядок, у якому всі слова – синоніми:

А свобода, визволяти, вільний, незалежність;

Б хоробрий, сміливий, відважність, героїзм;

В слава, популярність, пошана, відзнака;

Г уважний, чуйний, душевний, шанобливий.

 

  1.          Позначте речення, у якому всі слова іншомовні.

А Декан зняв із студентів стипендію.

Б Редактор відкоректував актуальний репортаж.

В Балети – дуже естетичний вид мистецтва.

Г Книгу надрукували в приватній типографії.

 

  1.          Позначте реченя, у якому є застаріле слово.

А Давній рукопис знайшли в старовинному замку.

Б Амуніція козаків включала трофейну зброю.

В Римляни відзначалися ораторським талантом.

Г Київські книгозбірні процвітали за часів Ярослава Мудрого.

 

  1.          Позначте рядок, у якому всі слова пишуться з апострофом:

А комп…ютер, св…ято, п…ятниця;

Б під…їхати, дев…ятий, ін…єкцфія;

В м…ята, грав…юра, без…ядерний;

Г п…єдестал, тьм…яний, дво…ярусний.

 

  1.          Позначте рядок, у якому всі слова пишуться без м'якого знака:

А мен…ше, ніч…ний, уман…с…кий;

Б відповідал…ність, укранс…кий,  тон…ше;

В буквар…,чотир…ма, майбут…нє;

Г емул…сія, об…єднання, слюсар….

 

  1.          Позначте рядок, у якому всі слова пишуться через дефіс:

А де/не/де/, до/речі, на/щастя;

Б віч/на/віч, по/столичному, врешті/решт;

В до/побачення, будь/хто, в/зимку;

Г що/небудь, на/зустріч, по/перше.

 

 

  1.          Позначте рядок, у якому всі слова  пишуться з префіксом пре-:

А пр…світлий, пр…хильний, пр…брежний, пр…солодкий;

Б пр…зирство, пр…хильний, пр..брежний, пр…землення;

В пр…мужній,, пр…пишний, пр…злий, пр…зидентський;

Г пр…молодий, пр…крашений, пр…сумний, пр…шкільний.

 

  1.          Позначте рядок, у якому всі прислівники пишуться разом:

А до/тла, до/речі, тим/часово, на/світанку, уві/сні;

Б без/упину, по/перше, в/горі, як/найшвидше, с/краю;

В чи/мало, с/підлоба, на/завжди, в/ночі, що/року;

Г як/слід, без/жалю, у/тричі, сяк/так, коли/небудь.

 

  1.     Позначте рядок, у якому всі іменники жіночого роду:

А вуаль, ООН, біль, Міссісіпі;

Б зала, ВНЗ, воєвода, комісія;

В путь, синиця, жовч, юнь;

Г бязь, Токіо, леді, вельможа.

 

  1.     Позначте рядок, у якому всі словосполучення –фразеологізми:

А байдики бити, гульма гуляти, добре знати;

Б грець ухопив, думки обсіли, муха вкусила;

В діяти навмисне, збіг обставин, зганяти злість;

Г ляпати язиком, мести мітлою, майнути думкою. 

 

  1.     Позначте рядок, у якому всі слова мають подвійний наголос:

А предмет, каталог, кропива, завдання;

Б дочка, навчання, подруга, гуртожиток5;

В зимовий, бажаний, користь, навкіс;

Г старість, також, пливти, якось.

 

  1.     Позначте рядок, у якому всі слова вимовляються зі звуком «ґ»:

А (г, ґ)азета, (г,  ґ)уля, (г, ґ)ора;

Б (г, ґ)араж, ва(г, ґ)он, (г, ґ)едзь, (г, ґ)рати;

В (г, ґ)анок, (г, ґ)азда, (г, ґ)едзь, (г, ґ)рати;

Г (г, ґ)ерб, (г, ґ)ерой, (г, ґ)рус, (г, ґ)отівка;

 

  1.     Позначте рядок, у якому в усіх словах спрощення приголосних позначається на письмі:

А балас…ний, гіган…ський, зліс…ний;

Б корис…ний, контрас…ний, облас…ний;

В чес…ний, зап'ясний, тиж…невий;

Г студен…ський, шіс…надцять, хвас…ливий.

 

 

  1.     Позначте рядок, у якому всі слова пишуться з подвоєнням або подовженням приголосних:

А телефо…ний, свяще…ий, числе…ий;

Б накресле…ний, спілкува…я, досвідче…ий;

В установле…ий, шале…ий, проха…я;

Г узгодже…я, щоде…ий, зацікавле…ий.

 

  1.     Позначте рядок, у якому всі займенники пишуться разом:

А аби/хто, де/котрий, будь/що, чого/небудь;

Б де/хто, чий/небудь, аби/кому, де/кому;

В де/якого, аби/кому, кому/сь, аби/чим;

Г що/небудь, де/який, будь/який, хто/небудь.

 

  1.     Позначте речення, у якому є однорідні члени.

А Сонце пустило крізь листя тоненькі рожеві стріли.

Б Співуча  й ніжна мова у лугової казки-чарівниці.

В Був світлий весняний ранок.

Г Від густого чорного диму раптом стало темно.

 

  1.     Позначте речення, у якому припущено пунктуаційну помилку.

А Хортиця – столиця славної козацької вольниці.

Б Зошит, книги, документи – усе вмістилося в новому портфелі.

В Козаки до речі, завжди жертвували кошти на церкви й монастирі,

Г Вовків боятися – в ліс не ходити. 

  1.     Позначте рядок, у якому всі числівники змінюють обидві частини при відмінюванні:

А двадцять, шістсот, вісімдесят, сорок;

Б триста, сімсот, дев'ятсот, чотириста;

В п'ятдесят, дев'яносто, двісті, шістсот;

Г шістдесят, тридцять, п'ятсот, вісімсот,

 

  1.     Позначте рядок, у якому від усіх прикметників можна утворити ступені порівняння:

А емалевий, теплий, талановитий, глиняний, білий;

Б лагідний, гірський, східний, ситцевий, музичний;

В високий, ялинковий, модний, технічний, нічний;

Г цікавий, низький, гарний, радісний, червоний.

 

   Відповіді:1 В; 2 Г; 3 Б; 4 Г; 5 Б; 6 В; 7 Б; 8 В; 9 В; 10 В; 11 Б;

           12 В; 13 В; 14 Г; 15 А; 16 В; 17 Б; 18 В; 19 Б; 20 Г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

1.Українська мова. 5-9 класи[Текст] програма для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. − Київ: Видавничий дім «Освіта», 2013 (зі змінами, затвердженими наказом МОН України від 07.06.2017 №804. – 2013. – 45 с.

2.Терещенко, В.М. Навчально-методичний посібник: методика реалізації українського правопису в новій редакції у закладах загальної середньої освіти [Текст] / В.М. Терещенко, А.О. Панченков. –Харків: Соняшник, 2019. – 256с.

3.Заболотний, О.В. Українська мова. 5 кл.[Текст]: підручник для закладів загальної середньої освіти / О.В. Заболотний. – 2-ге вид., доопрац. – Київ: Генеза, 2018. – 208 с.

4.Заболотний, О.В. Українська мова: 5 кл. [Текст]:книжка для вчителя / О.В. Заболотний, С.І. Мірошник [та ін.]. – Київ: Генеза, 2013. – 328с.

5.Заоборна, Марія. Дидактичні матеріали для тематичного контролю навчальних досягнень з рідної мови. 5 клас [Текст] / М. Заоборна. –Тернопіль: Підручники і посібники, 2005. – 128 с.

6.Ладоня, І.О. Українська мова [Текст]: навчальний посібник. – Київ: Вища школа, 1993. – 143с.

7.Лисиченко,Л.А. Поширеність української мови [Текст] // Я вивчаю українську. – Харків: Основа, 2010. – С.33

8.Маленко,О.М. Загадки Стоунхенджа. [Текст] // Я вивчаю українську. – Харків: Основа, 2010. – С.33

9.Українська мова [Текст]: довідник. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2010. – 208 с.

10.Олійник, О. Цариця-орфографія [Текст] / О. Олійник, І. Кульчицька. – Київ : Видавництво «Хрещатик»,1994. – 104 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
8524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку