Завдання для проведення І етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії

Про матеріал

Дана публікація містить завдання з історії для проведення І етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади для учнів 8 класу.

Типи завдань:

- робота з ілюстраціями;

- робота з документами;

- робота з схемами та таблицями.

Перегляд файлу

Завдання

для проведення I етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії

  8 клас

  1. За якою ознакою створено тестовий ряд:

А) 860 р., 911р., 1043 р.; (1б)

Б) Сигізмунд ІІ Август, Стефан Баторій, Г.Валуа. (1б)
В) П’ятка, Кумейки, Жовнин. (1б)
Визначте зайву позицію. Поясніть.
А) І.Богун, П.Бут, М.Кривонос, Д.Нечай. (2б)

Всього 5б.

  1. Результат пошуку зображень за запитом "битва на куликовому полі"Перед вами два світових шедеври живопису.  Визначте які події вони передають. (2 б.) Коли ці події відбулись? (2 б.) До різниці між цими подіями додайте дату завоювання норманами Англії та відніміть кількість балканських походів князя Святослава Ігоревича. В результаті ви одержите важливу дату з історії України. Визначте роль і місце цієї дати в історії України. (6 б.)
    Всього 10 б.

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "матейко люблінська унія"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  

3.Запишіть поняття і терміни у відповідний сектор таблиці і дайте їм визначення (2б.):

Політична історія

Економічна історія

Військова історія

Історія релігій

Історія культури

 

 

 

 

 

1)Гість; 2) Гугеноти; 3) Дуумвірат; 4) Засіка; 5) Саги; 6) Скит; 7) Дим; 8) Забрало;

 9) Ізборник; 10) Едикт.  Всього 20б.

 

  1. Робота з документом. «…Через рік після перемоги під Берестечком повністю загинуло польське військо… господарю ж Василю довелося влаштовувати весілля своєї дочки Розанди…» Про яку подію йдеться? (2б) Коротко розкажіть про неї. (3б)  Всього 5б.
     
  2. Результат пошуку зображень за запитом "юрій хмельницький"Результат пошуку зображень за запитом "наливайко"Результат пошуку зображень за запитом "петро сагайдачний"Результат пошуку зображень за запитом "сірко іван"Визначте історичні постаті. (4б)
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11.  
  12.  
  13.  
  14.  

          Про кого з них говорили сучасники: 1.Носив ім’я Гедеон»; 2. «Урус Шайтан»;                3. «Справжній лицар і чудовий гармаш»; 4. «Рятівник Речі Посполитої і Європи». (4б)

Про кого з них йдеться в документі? (2б)
З народної української пісні: «…Була Варна здавна славна - / Славнішії козаченьки,/ Що тую Варну дістали, / І в ній турків забрали…»
Вказати 5 найважливіших фактів із біографії цієї історичної постаті. (5б)
Всього 15 б.


9 клас

  1. За якою ознакою створено тестовий ряд:

А) 860 р., 911 р., 944 р.; (1б)

Б) Глухів, Гадяч, Чигирин. (1б)

В) С.Величко, Г.Грабянка, Самовидець (1б)

Визначте зайву позицію. Поясніть.(2б):

А) Лейпциг, Бородіно, Трафальгар, Ватерлоо;

Всього 5б.
 

  1. Назвіть дати запропонованих подій та визначте скільки часу минуло між ними:

а) Від утворення Нової Січі до заснування Священного Союзу;

б) Від Яського миру до проголошення незалежності Мексики;

в) Від остаточної ліквідації Запорозької Січі до початку революції в Італії;

г) Від початку гетьманування Кирила Розумовського до падіння кріпосного права в Галичині.

д) Від видання «Жалуваної грамоти дворянству» до «Декларації прав людини і громадянина».

Всього 10б.
 

  1. Запишіть поняття і терміни у відповідний сектор таблиці і дайте їм визначення (2б.):

Суспільно-політична історія

Соціально-економічна історія

Військова історія

Історія релігій

Історія культури

 

 

 

 

 

  1. Понтіфікат; 2) «Залізнобокі»; 3) Рантьє; 4) Скальди; 5) Пангерманізм; 6)Рейтари; 7) Нунцій; 8) Пансіон; 9) Рейхстаг; 10) Здольщина.

Всього 20б.
 

  1. Результат пошуку зображень за запитом "делакруа свобода на баррикадах"Результат пошуку зображеньПеред вами два світових шедеври живопису.
    Визначте, які події вони передають. (2 б.) Коли ці події відбулись? (2 б.) До різниці між цими подіями додайте кількість розподілів Польщі у другій половині ХVIII ст. та назву-цифру, яка означає червоносорочечників Гарібальді. В результаті ви одержите важливу дату з історії України. Визначте роль і місце цієї дати в історії України. (6 б.)
    Всього 10 б.

 

  1. Робота з документом.
    А) Один із свідків подій 14 грудня 1825 року київський поміщик Й.Руліковський назвав їх: «Революцією в Петербурзі». Чи згодні ви з такою думкою? Аргументуйте. (5 б)
    Б) Із нотаток імператриці Катерини ІІ: «Справа французького короля є справа всіх государів. Для Європи важливо щоб Франція зайняла місце притаманне великій державі. В теперішній час достатньо 10 тис. війська щоб пройти Францію від одного кінця до іншого» Про які події йдеться в тексті? (2б) Дайте характеристику політиці Російської держави щодо цієї події. (3б)
    Всього 10 б.

 

  1. Результат пошуку зображень за запитом "в капніст"Результат пошуку зображень за запитом "каразін"Результат пошуку зображень за запитом "яків головацький"Результат пошуку зображень за запитом "куліш"Визначте історичні постаті. (4б) Ким вони були в історії? (4 б)
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про кого з них йдеться в документі? (2б)
«Хоча і не належить до вказаного товариства але знаходився в дружніх зв’язках з багатьма його учасниками.. Вміщені їм твори… мали поширювати в малоросійському народу думки про його відділення від імперії. – Помістити в Олексіївський равелін на чотири місяці, а потім відправити на службу в Вологду.» Вказати 5 найважливіших фактів із біографії цієї історичної постаті. (5б)
Всього 15 б.


10 клас

  1. За якою ознакою створено тестовий ряд:

А)1648 р., 1649 р., 1652 р.; (1 б.)

Б)Д.Антонович, М. Міхновський, Б.Грінченко. (1 б.)

В)Синоп, Цусима, Ютланд (1 б.)

Визначте зайве в тестовому ряду. Поясніть чому:

А)А.Ведель, М.Березовський, В.Боровиковський, Д.Бортнянський. (2 б.)

Всього 5б.

  1.     Поясніть твердження до однієї із країн-учасниць І світової війни «Переможена  серед переможців». Про яку країну йдеться? (2 б.) Доведіть вірність вислову. (8 б.) Всього 10 б.
  2.     Заповніть історичну таблицю:

Причини

Події, процеси

Наслідки

 

«Київська катастрофа»

 

 

Тріанонський мирний договір

 

 

Перший зимовий похід армії УНР

 

 

«Пивний путч»

 

 

«Похід на Рим»

 

Всього 20б.

  1.     Результат пошуку зображень за запитом "с єфремов"Визначте історичні постаті. (4б) Ким вони були в історії. (4б) Кому належать слова наведені нижче? (2б) Назвіть 5 найважливіших біографічних фактів цієї

http://incognita.day.kiev.ua/img/hist/shrah_asd_a.jpgРезультат пошуку зображень за запитом "нестор махно"

Результат пошуку зображень за запитом "винниченко"

 

 

 

 

 

 

 

історичної особи. (5б)

«Українська держава, українська державність в Україні є. Її створив народ, вся українська нація в процесі великого перевороту життя в «тюрмі народів» - Росії. Без цієї творчості ніякі вожді, проводи, міністри не могли б і одного камінчика в будівлі української державності покласти.»

Всього 15 б.

  1.     Результат пошуку зображеньБунт Волынского полка – начало кровавой эпохиЯкі історичні події зображено на світлинах? (4 б.) Розташуйте їх в хронологічній послідовності. (4 б.) Як ці події вплинули на хід історії? (12б.)

 

 

 

 

 

 

Всього 20б.

  1. Результат пошуку зображень за запитом "галицкая битва артиллерия 1914"Результат пошуку зображень за запитом "немцы в киеве 1918"Прочитайте уривки з документу:
  1. «По проголошенню І Універсалу Другого універсалу ми не визнаємо… Приступаємо до заведення порядку на Україні. Задля цього всіх росіян і ренегатів, які гальмують українську роботу зкидаємо з посад силою…»

Про які події йдеться? (2б) Коли вони відбулись? (2б) Чим вони завершились? (6 б)Всього 10б.

  1. «Лише кілька підвод з пораненими та окремі піші вийшли живими з цього бою… Кілька сот полягло в бою. А більше як 500 повстанців потрапило в полон… Це був останній бій Повстанської армії УНР»

Про які події йдеться? (2б) Коли вони відбулись? (2б) Чим вони завершились? (2 б) В чому полягає їх історичне значення? (4 б) Всього 10б.


11 клас

  1. За якою ознакою створено тестовий ряд:

А) 1650 р., 1652 р., 1653 р.; (1 б.)

Б) Немирів, Гадяч, Глухів; (1 б.)

В) Белжець, Собібор, Треблінка. (1 б.)

Визначте зайве в тестовому ряду. Поясніть чому:

А) В.Мороз, О.Гончар, І.Гель, О.Бердник. (2 б.)

Всього 5б.

  1.     Влітку 1916 року берлінські газети писали про блискучу перемогу німецького флоту над англійцями. Лондонські газети, в свою чергу, уславлювали перемогу Британського Королівського флоту. Про яку подію йдеться? (2б) Чим вона була знакова? (2б) Хто дійсно вийшов переможцем в цій битві? Поясніть. (6б) Всього 10 б.
  2.     Заповніть історичну таблицю:

Причини

Події, процеси

Наслідки

 

Тонкінська резолюція

 

 

«Червоний травень 1968 р.

 

 

Операція «Чисті руки»

 

 

Нарада в Гельсінки 1975 р.

 

 

Утворення ЄЕС

 

Всього 20б.

  1.      Визначте історичні постаті. (4б) Ким вони були в історії? (4б) Кому належать слова наведені нижче? (2б) Назвіть 5 найважливіших біографічних фактів цієї історичної особи. (5б)  

Результат пошуку зображень за запитом "микола руденко"Результат пошуку зображень за запитом "іван дзюба"Результат пошуку зображень за запитом "володимир глушков"Результат пошуку зображень за запитом "антонов олег"

 

 

 

 

 

 

 

 

«Наша діяльність - це висловлювання наших переконань… У тому що я сказав, у нас порушують «Загальну Декларацію прав людини»... Декларація підписана нашим урядом і повинна бути законом нашого суспільства.»

Всього 15 б.

  1.     Результат пошуку зображень за запитом "капітуляція японії"Які історичні події зображено на світлинах? (4 б.) Розташуйте їх в хронологічній послідовності. (4 б.) Як ці події вплинули на хід історії? (12 б.)    Всього 20б.

Результат пошуку зображень за запитом "зустріч союзників на ельбі на мосту"

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "потсдамська конференція"Результат пошуку зображень за запитом "корсунь шевченківська битва плакат"6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Прочитайте уривки з документу:

А. «Всі радісно вітали все те, що геніально накреслив історичний з’їзд переможців ночі. Було урочисто і святково. І от виступає Корнійчук, і в своїй промові, між іншим, сказав: «Марно критикувати Сосюру за вірш «Любіть Україну», нічого ворожого в цьому вірші немає. Це патріотичний вияв думки поета»

Про які події йдеться? (2б) Коли вони відбулись? (2б)Як вони вплинули на долю країни? (6 б)

Б. «…Я сказав приблизно такі фрази, що викликали тоді навіть між нами непогодження: «Проект програми взагалі я схвалюю. Але мені не подобається те, що то на базі марксизму-ленінізму вона побудована.» А тоді Вірун мені зразу таку репліку каже: «Без марксизму-ленінізму дальше, як до Києва, не дійдеш». Ну, такий собі конфлікт. І якраз Левко тоді записував свого роду нотатки. Вони так і називаються: «Нотатки на зборах шостого листопада». Потім у справі фігурували…»

Про які події йдеться? (2б) Коли вони відбулись? (2б) Чим вони завершились? (6 б)

Всього 20б.

 

doc
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
29 липня 2018
Переглядів
8890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку