Завершення Першої світової війни

Про матеріал
Презентаціядо уроку всесвітньої історії в 100 класі за темою "Завершення Першої світової війни"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завершення Першої світової війни

Номер слайду 2

Воєнні дії 1917 року. Вступ у війну США6 квітня 1917 року - США вступає в війну на боці Антанти, через необмеженіможливості війн на морі та наданням великих коштів країнам Антанти. Вихід Росії з війни

Номер слайду 3

Воєнні дії 1917 року. Тривалий час США утримувалисявід прямої участі у війні,постачаючи зброю, боєприпаси та продовольство країнам Антанти й одночасно здійснюючи торгівлю з їхніми противниками черезнейтральні країни.. У роки війни США надали державам. Антанти та її союзникам кредитів на сумупонад 10 млрд доларів і бажалиповернути ці кошти

Номер слайду 4

1 лютого 1917р.-початок необмеженоїпідводної війни3 лютого 1917 р. президент США В. Вільсон оголосив про розривдипломатичних відносин із Німеччиною, а 6 лютого Конгресзаявив про вступ у війну на боці Антанти.

Номер слайду 5

Вступ у війну США. Економічна допомога країнам. Антанти ( продовольство, сировина, озброєння і т.ін.)Перетворення США у світового кредитора. Зміна ставлення до війну в зв’язкуз «необмеженою підводною війною» Німеччини. Вихід Росії з війни. Прагнення США відіграватизначну роль у післявоєнному світі.06 кітня 1917р. – вступ США у І світову війну.

Номер слайду 6

На початку 1917 р. Росію охопила політична криза. Лютий 1917 р. - антивоєнні виступи переросли в революцію та монархію, а цар Микола II зрікся престолу. До влади прийшов Тимчасовий уряд. В Україні влада в цей час перейшладо Центральної Ради.24—25 жовтня 1917 р. більшовикиповалили Тимчасовий уряд. На Україні було проголошено створення УНР. Більшовики для встановлення своєї влади на українських землях розгорнули війну проти УНР.

Номер слайду 7

Під впливом революційних подій у Росії хвиля страйків під антивоєнними гаслами прокотилася Великою. Британією, Францією, Італією,Німеччиною та Австро-Угорщиною.

Номер слайду 8

На початку 1917 р. під час весняної кампанії на Західному фронті в районі міста Реймс війська Антанти атакували противника. Наступ провалився й увійшов в історію як«бійня генерала Нівеля». За п’ять тижнів лише французькі війська втратилипонад 180 тис. загиблими й пораненими.

Номер слайду 9

Британські війська активізувалинаступальні операції на Близькому Сході і підійшлидо Багдаду.9 — 11 березня тривали бої за це місто.11 березня британські підрозділи на чолі з генералом Модом увійшли до Багдада. Березень 1917 р.

Номер слайду 10

війська Південно-Західного фронту провелинаступальну операцію у львівському напрямку,що в цілому закінчилася провалом. З поставлених цілей вдалося реалізувати тількиодну: зупинити наступ німецьких військ наукраїнські землі. Червень 1917 р.

Номер слайду 11

британські тафранцузькі арміїздійснили масштабнунаступальнуоперацію в районімістечка Іпр.12 липня 1917 р. німецьке командування наказало впершезастосувати під Іпром ще одну нову хімічну зброю — гірчичний газ, який згодом за місцем боїв назвали іпритом. У липні— листопаді 1917 р.

Номер слайду 12

війська Антанти здійснили вдалу наступальнуоперацію в районі міста. Камбре («тріумф танків»). Улистопаді-грудні

Номер слайду 13

Восени 1917 р. Антанта зазнала поразки на Італійському фронті. Італійська армія була розбита. У листопаді 1917 р. головиурядів Великої Британії, Франції,Італії та США утворили Вищувійськову раду «длязабезпечення найкращоїкоординації назахідноєвропейськомувоєнному театрі».15 грудня Росія домовилася з Німеччиною та Австро-Угорщиною про перемир’я на Східному фронті. Ранішепитання про перемир’я з австро-німецьким командуваннямтакож узгодила Румунія.

Номер слайду 14

Воєнні дії в 1918 р.президент США В. Вільсон оприлюднив«14 пунктів», де висловив своє бачення принципів побудови міждержавних відносин у післявоєнному світі:відкриті мирні договори; свободу судноплавства; усунення економічних бар’єрів;встановлення гарантій для забезпечення скорочення озброєнь;справедливе врегулювання колоніальних питань8 січня

Номер слайду 15

Звільнення російських територій і повної і безперешкодної можливості ухвалити незалежне рішення щодо власного політичного розвитку і вступу до співтовариства вільних націй.звільнення і відновлення Бельгії;повернення Франції Ельзасу та Лотарингії, звільнення окупованих районів Франції;уточнення кордонів Італії згідно з національними ознаками;надання автономії народам Австро-Угорщини;визволення від німецької окупації Румунії, Сербії та Чорногорії,надання Сербії виходу до моря;самостійне існування турецьких та автономія національних частин. Османської імперії;відновлення Польської держави;утворення Ліги Націй. Поява цього документа мала значний вплив нагромадськість воюючих країн і ситуацію на фронтах.

Номер слайду 16

Грудень 1917 р. - початок 1918 р. переговори про мир між Німеччиною і радянською Росією у Брест-Литовську . Уних також брала участь делегація УНР.9 лютого 1918 р. УНР підписала угоду про мир із. Центральними державами й домовилася з Німеччиною та Австро-Угорщиною прозбройну допомогу длязвільнення від радянськихвійськ.

Номер слайду 17

Берестейський мир (3 березня 1918)

Номер слайду 18

Землі, які втратила Росія внаслідок. Берестейської угоди. Російську делегацію на чолі з Левом Троцьким зустрічають німецькі офіцерив Брест-Литовську

Номер слайду 19

армії Антанти продовжували безперервний наступ нарізних ділянках Західногофронту, витісняючи німецькі війська із Франції та Бельгії. Березень– червень– наступ німецьких військ(«Битва кайзера»),перехід р. Марни та обстріл Парижа;У серпні- вересні

Номер слайду 20

Завершення війни.8 серпня – «чорний день німецької армії»;вересня – капітуляція Болгарії;жовтня – перемір’я з Туреччиною3 листопада – укладення перемир'я між. Австро – Угорщиною та Антантою;3листопада – початок революції в Німеччині;11 листопада – перемир'я між Німеччиною та Антантою. Командуючі військ Антанти після укладення Комп`єнського перемир`я (11 листопада 1918 р.).

Номер слайду 21

Комп'єнське перемир'я. Ранок 11 листопада уштабному вагоні маршала Фоша.

Номер слайду 22

Оголошення перемир'я 11 листопада 1918-го року викликало хвилю святкування у народів країн-переможниць.

Номер слайду 23

Масове знищення людей: близько 10 млн. чоловік було вбито або померло від ран, 20 млн. поранено, з них 3,5млн. залишилося каліками. Зменшення населення внаслідок голоду та злиднів, викликаних війною, спаднароджуваності (наприклад, в Росії – приблизно 5 млн. чоловік, Австро-Угорщині – приблизно 4,4 млн. чоловік, Німеччині – приблизно 4,2 млн. чоловік). Знищення матеріальних цінностей, величезні фінансові витрати на воєнні потреби (загальна сума становить приблизно359,9 млрд. доларів золотом). Мілітаризація економіки, зростання воєнного виробництва, вдосконалення техніки і подальший розвиток воєнного мистецтва. Поглиблення міжнародних суперечностей, подальший розвиток територіальних претензій, що зрештою призвело до Другої світової війни. Наслідки війни

pptx
Додано
4 грудня 2023
Переглядів
172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку