Збалансоване і здорове харчування. Значення поживних речовин для організму

Про матеріал
Елементи, що надходять до нашого організму через їжу прямо впливають на психологічний, емоційний і фізичний стани. Навчаючись з дитинства харчових навичок ми робимо вклад у своє здорове майбутнє.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок - семінар «Збалансоване та здорове харчування»

Номер слайду 2

Дробний режим харчування - п'ятиразове дробне харчування — невеликими порціями кожні 3-4 години. Рекомендований раціон на день Сніданок —складні вуглеводи (дають організму енергію)та білки (додатковий будівельний матеріал для тканин та органів). Другий сніданок — має бути багатий клітковиною (багаті на клітковину фрукти або смузі та порція білкової їжі, наприклад, йогурт або кефір). Обід —складні вуглеводи (каші, макарони, крем-супи) плюс порція білка та джерело клітковини (овочевий салат). Підвечірок — час солодощів (фрукти або сухофрукти, порція улюбленого десерту, кава-чай). Вечеря —білок та клітковина (м'ясо, риба, курятина, свіжі або тушковані овочі).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

БІЛКИЗначення для організму при достатній кількості- Є будівельним матеріалом всіх клітин, забезпечують нормальний ріст, розвиток і регенерацію;- забезпечують правильний метаболізм і живлення тканин. Насичення клітин киснем і корисними речовинами;- регулюють скорочення кровоносних судин, приплив крові до тканин і доставк корисних речовин;- допомагають м’язам скорочуватися;- відповідають за раціональне використання поживних речовин;- забезпечують імунний захист;- регулюють синтез гормонів та ферментів, що регулюють перебігання процесів та реакцій;- забезпечують зберігання і передачу інформації про організм і його функціонування (ДНК і РНК ). Захворювання при нестачі в організміСлабкість, відчуття постійної втоми. Навіть після кількох хвилин спокійної ходьби відчуття підкошування ніг, тремтіння м'язів і порушення координації рухів;Головні болі, мігрені, переривання сну;Кардинальні зміни в характері. Пасивність чи, навпаки, агресивність;Порушення роботи гормонів розгойдує організм і психіку людини. Відчувається дратівливість, тривожність, підозрілість і т. д;Порушення обміну речовин, і як проблеми зі шкірою, часті висипання, шкіра суха і лущиться;Наявність набряків, особливо на ногах і стегнах. Якщо білка не вистачає довгий час — набрякає все тіло;Рани загоюються довше, гниють;Волосся випадає, а нігті стають ребристими;Швидка втрата ваги через порушення м'язової маси. Жир з організму йде повільно і дрібними порціями;Також при тривалому дефіциті білка порушується робота серця і кровоносної системи, робота нирок, легенів і т. д.

Номер слайду 5

ВУГЛЕВОДИЗначення для організму при достатній кількості - забезпечення людського організму енергією (60% всієї енергії);- розщепляються до глюкози та служать «їжею» для клітин головного мозку;- забезпечують повноцінну роботу нервової системи;- сприяють злагодженій і повноцінній роботі травного тракту;- частково перетворюються в глікоген і накопичуються в печінці – на випадок різкого зниження рівня цукру в крові. Захворювання при нестачі в організмі- Втома. Фізична та психічна виснаженість;- Частий головний біль, проблеми з фокусуванням та сонливість;- Зміни настрою (дратівливість, адже ці нутрієнти збільшують вироблення в організмі серотоніну – гормону радості та щастя.- Неприємний запах з рота (тіло починає використовувати жир, як паливо, у процесі виробляються хімічні речовини-кетони, що мають неприємний запах;Проблеми з травленням. Без клітковини погіршується процес травлення та збільшується частота закрепів.

Номер слайду 6

ЖИРИ Значення для організму при достатній кількості - підтримують життєво важливі функції;- захист внутрішніх органів від ушкоджень і мікротравм; - є джерелом енергії;- утворюють запас речовин;- оберігають організм від впливу різких перепадів температури;- допомагають засвоюватися вітамінам та мікроелементам, надходять в організм з продуктами харчування;- сприяють виділенню жовчі, накопиченню білків в організмі;- приймають участь у синтезі гормонів, що регулюють перебігання процесів (ріст, розвиток, статевий розвиток) та захисних речовин;- є постачальниками біологічно-активних речовин;- уможливюють здійснення репродуктивної функції. Захворювання при нестачі в організмізнижується еластичність шкіри, сухість та лущення, гнійничкові захворювання;знижується опірність організму до інфекцій;порушення травлення, порушується обмін вітамінів;відхилення у фізіологічному стані організму;гормональні розлади; порушення діяльності нервової системи;скорочується тривалість життя.

Номер слайду 7

ВІТАМІНИЗначення для організму при достатній кількості- підтримання нормальної життєдіяльності організму;- є складовою частиною молекул багатьох ферментів та деяких фізіологічно активних речовин, які беруть участь в обміні речовин;- особливу роль вітаміни грають в зростанні і здоров’ї дітей;- забезпечують роботу всіх систем організму;- регулюють процеси обміну речовин, кровотворення і підтримки імунітету. Захворювання при нестачі в організмівітамін А - «куряча сліпота» (різке погіршення зору при сутінковому освітленні), ураження епітелію (сухість шкіри, фолікулярний гіперкератоз, фурункульоз, піодермії), дихальних шляхів (риніти, ларинготрахеїти, бронхіти), ШКТ (диспепсії, гастрити), сечовивідних шляхів (цистити, уретрити). -вітамін В - анемія і відставання в рості і розвитку, виразкова хвороба, гепатити й цироз печінки, цукровий діабет, ожиріння, хронічні інтоксикації;вітамін С – зниження імунітету, розвивається цинга: кровоточивість ясен, ламкість судин, легкість утворення синців, носові кровотечі.;вітамін D - розм’якшення і деформації кісток, рахіт;вітамін Е - порушення обміну речовин в м’язовій тканині, раннє старіння шкіри, невиношування вагітності (аборт), м’язова слабкість, чоловіче безпліддя;

Номер слайду 8

МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИЗначення для організму при достатній кількості- складають відносно значну частину людського тіла;- виконують пластичну функцію в процесах життєдіяльності людини;- гають значущу роль в побудові кісткової тканини;- забезерпечують утворення істинних або колоїдних розчинів, обумовлюють кислотно- лужний баланс;- забезепечують і стимулюють біохімічні процеси;- входять до складу безлічі ферментів і гормонів, підтримуючи нормальну життєдіяльність організму. Захворювання при нестачі в організміЛікарі виділяють 5 найпоширеніших типів дефіциту, пов’язаних з низьким рівнем кальцію, заліза, цинку, магнію, калію: Ca – втома, порушення серцевого ритму, м’язові спазми, оніміння кінцівок, відсутність апетиту;Fe – швидка втомлюваність, слабкість, анемія, у дітей – розлади фізичного і розумового розвитку;Mg – швидка і постійна втома, слабкість, нудота, зниження апетиту, поколювання і оніміння кінцівок, м’язові судоми і спазми, порушення серцевого ритму, припадки;К – підвищена слабкість, м’язові спазми, розлади ШКТ (болі, закрепи, здуття), порушення роботи серця, розлади видільної системи;Zn – погіршення апетиту і роботи смакових рецепторів, погіршення роботи імунної системи, уповільнення і проблеми росту і розвитку.

Номер слайду 9

ВОДАЗначення для організму при достатній кількості - бере активну участь в хімічних реакціях, що проходять в тілі;- доставляє живильні речовини в кожну клітину, виводить токсини, шлаки і надлишки солей, сприяє пониженню кров'яного тиску;- запобігає утворенню каменів в нирках;- «змащує" суглоби, амортизації для спинного мозку;- регулює температуру тіла (тепловіддача);- забезпечує еластичність шкіри;- необхідна для нормального травлення;- бере участь в обміні речовин, дозволяє зменшити жирові накопичення і знизити вагу;Певний і постійний зміст води – одна з необхідних умов існування живого організму. Захворювання при нестачі в організміПри втраті води до 2% маси тіла (1–1,5 л) - спрага, 6–8% -стан напівнепритомності, при браку 10% - галюцинації, порушується ковтання, при втраті 12% від маси тіла - людина гине.- порушення нормальної життєдіяльності організму: з'являється утомленість і знижується працездатність, порушуються процеси травлення і засвоєння їжі, - -- сповільнюється перебіг біохімічних реакцій, збільшується в'язкість крові (тромби), порушується процес кровотворення;- порушення регуляції теплообміну організму з навколишнім середовищем і підтримки постійної температури тіла;- зневоднення викликає у клітин мозку найсильніший стрес;ослаблення організму, вразливість для хвороб (астм, алергій, підвищеного артеріального тиску, надмірної ваги, емоційних розладів, у тому числі депресії).

pptx
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку