Збереження інформації та історичних пам'яток

Про матеріал
5 НУШ,презентація "Збереження інформації та історичних пам'яток",автори підручника О.Гісем,О.Мартинюк
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збереження інформації та історичних пам’яток. Підготувалавчитель Артюх О. М.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Збереження інформації. Інформаційні ресурси. Людство розвивається, й інформація швидко накопичується. Людська пам’ять, якою б доброю вона не була, просто не може вмістити таку її кількість. Людська пам’ять є не дуже зручним інструментом. Людям потрібен був її зовнішній носій. У різний час із цією метою використовувалися стіни печер,вузлики, глиняні таблички, папірус, пергамент, папір, магнітна стрічка, диски, хмарні технології тощо. Пошук надійних і доступних способів збереження інформації триває й зараз. Сукупність накопичених людством ідей і знань,організованих у доступній для отримання формі, має назву інформаційні ресурси. До них належать книги,статті, наукові праці, технічні переклади, дані про передовий виробничий досвід тощо.

Номер слайду 5

2. Музеї.? Для чого створюють музеї?Для того щоб люди могли побачити надбання минулого, створюють спеціальні установи — музеї. Термін "Музей"має давньогрецьке походження в перекладі означає "Мусейон" у перекладі з грецької означає «храм Муз» Речі,які виставлені в музеях для огляду відвідувачами,називають експонатами. Сукупність речей, об’єднаних певною темою, має назву експозицїя Національний музей історії України знаходиться у місті Києві

Номер слайду 6

МУЗЕЙ – це культурно-освітній заклад, призначений для вивчення, збереження й використання пам’яток природи, матеріальної та духовної спадщини.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

3. Архіви та бібліотеки. У музеї демонструють переважно речові джерела. Для писемних джерел існують інші установи —архіви. Найбільше документів в Україні зберігаєтьсяв центральних державних історичних архівах Києвата Львова. В Києві налічується понад 1,5 млн одиницьархівних матеріалів. Перш ніж документи потрапляють на зберігання, працівники архівів — архіваріуси — ретельноперевіряють стан документів. Виявлені пошкодження усувають шляхом реставрації. Потім документамприсвоюють номери та виставляють їх у відповідному порядку, щоб можна було швидко знайти необхідний документ.

Номер слайду 9

Писемні історичні джерела, переважно книги,зберігаються і в бібліотеках. Співробітники бібліотек опрацьовують видання й записують їх у каталог, організують відповіднезберігання, а також обслуговування читачів. Найстарішою з діючих в Україні бібліотек є Наукова бібліотека Львівського університету, заснована в 1608 р. Найбільшою бібліотекою нашої державиє Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського в Києві. У її фондах налічується 12 млн одиниць книг. Зараз бібліотечна мережа Українискладається з близько 40 тис. бібліотек. До них належать бібліотеки публічні (у тому числі спеціалізовані для дітей, юнацтва), технічні, сільськогосподарські, медичні, академічні, бібліотеки закладів загальної середньої та вищої освіти, бібліотеки для людей з порушенням зору тощо. Останнім часом усе частіше книги переводятьв електронний формат — оцифровують. Це дає змогу зберігати їх в електронних бібліотеках, до якихможна потрапити через мережу Інтернет із будьякого куточка світу за допомогою відповідних електронних пристроїв.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

4. Пам’ятки історії та культури.? Що може бути пам’яткою історії?Україна має багатовікову історію та культуру. Свідченням цього є пам’ятки історії та культури,які допомагають зберегти історичну пам’ять. Вони є в кожному регіоні України. Завдяки пам’яткам місто або село стає відомим у світі. З усіх куточків планети приїздять туристи, щоб побачити ці надбання. До наших днів збереглися замки, фортеці, палаци та садиби, парки, монастирі й храми, промислові підприємства та багато інших архітектурних витворів мистецтва. Іноді із сукупності пам’яток постають цілі ансамблі, що відтворюють атмосферу минулих часів. Найвідомішими з них, зокрема,є ансамблі пам’яток історичного центру Львова,Старого міста Кам’янця­ -Подільського, Києво­-Печерської лаври тощо. До пам’яток історії належать також пам’ятні місця й предмети, пов’язані з історичними подіями, розвитком суспільства й держави, твори мистецтва, які становлять історичну, наукову, художню цінність. Це можуть бути археологічні пам’ятки(залишки давніх поселень, укріплень, поховань,кам’яні скульптури, наскельні зображення тощо).

Номер слайду 13

СловникІсторична пам’ять — сукупність знань та уявлень про спільне минуле. Вона покликана передавати досвід і знання про минуле для самоусвідомлення. Важливу роль у збереженні історичної пам’яті відіграють пам’ятки історії.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Додав(-ла)
Артюх Олена
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку