Презентація «Скарби Трипільськоі культури»

Про матеріал
Презентація «Скарби Трипільської культури» має на меті познайомити учнів з дивовижним світом наших предків. Розповісти про особливості трипільців, їх побут, звичаї та вірування. Розвинути творче мислення школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Скарби Трипільської культури» Підготувала вчитель історії Насалик Н. В

Номер слайду 2

Свою назву трипільська культура дістала від с. Трипілля на Київщині , де наприкінці ХІХ ст. археолог В. Хвойка провів перші розкопки поселення цієї культури. Село Трипілля розташоване за 50 км від Києва вниз по Дніпру. Саме тут впадають в нього відразу три річки – Стугна, Красна і Бобриця, утворюючи три поля, від чого і утворилася назва поселення. Вікентій Хвойка

Номер слайду 3

Територія поширення Трипільської культури. Правобережжя України, Середнє Подніпров’я

Номер слайду 4

Найдавніші поселення трипільців- Майданецьке, Тальянки, Доброводи, Лука – Врублевецькат а інші, площею 250 – 400 га, в яких проживало до 10 – 20 тисяч осіб ( так звані протоміста), будувалися у формі кола.

Номер слайду 5

ТРИПІЛЬЦІ

Номер слайду 6

Господарство і побут трипільських племен. Основою господарства було землеробство, спочатку мотичне, а потім орне. Вирощували пшеницю, ячмінь, просо, бобові. Врожай збирали серпами. Скотарство було тісно пов’язане із землеробством і передбачало розведення великої рогатої худоби, а також овець і свиней.

Номер слайду 7

Трипільська кераміка. У трипільців високого технічного і художнього рівня досягло виготовлення керамічних виробів. Майстри володіли секретами і складною технологією їх виробництва. Якщо раніше гончарні вироби випалювали на відкритих вогнищах, то трипільський посуд – у спеціальних печах.

Номер слайду 8

Суспільний устрій. В основі суспільного устрою трипільських племен лежали матріархальні , а згодом і патріархальні родові відносини. Основною ланкою трипільського суспільства була невелика сім’я. Сім’ї об’єднювалися в роди, кілька родів складали плем’я , група племен утворювала міжплемінні об’єднання, що мали свої етнографічні особливості.

Номер слайду 9

Житло трипільців. Житла були наземні, з двосхилим дахом та дерев’янними стінами, які обмащувалися глиною з обох боків і розписувались. Будинки були одно чи двоповерхові від 6 до 150 м.

Номер слайду 10

Перенаселення й надмірне використання господарських земель призведе до того, що трипільці будуть покидати свої домівки у пошуках більш родючих грунтів. Кожна пташка тужить за своїм гніздом. Тому, щоб з чистою душею покинути нажиті роками рідні землі, трипільці виконували священний обряд – ритуальне спалення своїх помешкань. Трипільські будинки стояли досить щільно один до одного , тому достатньо було підпалити один, як спалахувало усе протомісто. Одним із найзагадковіших ритуалів , які вважають дослідники, було спалення трипільцями своїх поселень. Коли наставав час переселятися на нове місце, то вогонь переносив у інший світ старі споруди, наповнені посудом, запасами харчів та іншими речами, потрібними предкам, які вже відійшли у потойбічний світ. Ця жертва мала забезпечити також добробут і процвітання громади на новому місці.

Номер слайду 11

Релігія і культура. Головне божество – Богиня – Матір, символ материнства й родючості. Поклонялися бику ( символу сонця та чоловічої сили), змієві ( знаку вічності та вічного руху, охоронцю дому).

Номер слайду 12

Вправа “Асоціативний кущ” ТРИПІЛЬЦІ

Номер слайду 13

Київський обласний археологічний музей Трипільської культури Заснований у 1978 році, знаходиться в селі Трипілля, що розташоване на відстані від 50 км від Києва та у 20 км від Обухова.

Номер слайду 14

Попрацюймо творчо!Уявіть себе трипільським майстром. Розфарбуйте глечик використовуючи трипільські символи.

pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку