Збережи ялинкі життя

Про матеріал
Сценарій виховного заходу екологічного виховання " Не рубай ялинку" Екологічне виховання має велике значення для сьогодення. До свята нового року кожен рік недоцільно вирубують ялинки а потім їх викидують на смітники. Щоб цого не робити ми в своїй школі показали дітям, що можна використовувати не тільки живі ялинки, а й замінити їх чимось іншим в вигляді штучних ялинок, або якихось поробок.
Перегляд файлу

Сценарій: «Збережи ялинці життя»

 

Початок.

Ведучий. .

 Доброго дня шановні присутні.!

 Незабаром ми зустрінемо Новий рік. Це свято в нас пов'язане з новорічною красунею - ялинкою. Люди так звикли до цього атрибута новорічного свята, що забули про те, скільки це коштує нашій природі. Оскільки хвойні дерева є джерелом кисню і летких протимікробних речовин, то такі ліси називають легенями та зеленим щитом нашої планети .

Підрахували, що в одному кубічному метрі хвойного лісу міститься не більше 300 бактерій, тобто, повітря тут практично стерильне! Знезаражування повітря в сосновому бору відбувається завдяки фітонцидним летючим речовин, які розсіює сосна. Крім того, ефірні олії сосни, окислюючись киснем, виділяють озон, що володіє цілющими властивостями.

Особливо корисне унікальне  соснове повітря людям, що мають різні захворювання дихальних шляхів аж до туберкульозу легенів. Проживання на території соснового бору сприяє нормалізації дихання, у хворих зменшується кількість мокротиння, заспокоюється кашель. Можна сказати, що сосновий бор є свого роду гігантським природним інгалятором.

До речі, ще наші предки визначили, що соснове повітря сприяє швидкому одужанню і тому щедро розкладали соснові гілки в кімнаті, де перебуває хворий. Не забували вони і про превентивні заходи в період епідемій – хвоя в будинку нейтралізувала  хвороботворні  бактерії.

 

 

У грудні в нашій школі проходить традиційна екологічна  акція  «Збережи ялинку».

 

Мета акції – переконати учнів та їх батьків відмовитися від передноворічного винищення хвойних дерев та показати шкідливі наслідки передноворічного вирубування хвойних дерев.

Пісня нічка-новорічка

 

І сьогодні до нас завітали екологи. Вони більше нам розкажуть про користь хвойних лісів. А ще до нас на свято приїхали історики. Вони наведуть історичні довідки про святкування нового року.

 

 

1-й еколог.

 Ліс багато тисячоліть  протягає свої зелені гілки до сонця і кожним своїм листочком, кожною хвоїнкою вловлює сонячну енергію, що посилається з космосу. Подібно до гігантської фабрики, дерево створює із зелені, води і повітря безбарвний кисень для людей. Тільки один гектар лісу дає повітря тридцятьом людям. Цій "зеленій  фабриці" не потрібні ні привозна сировина, ні високовольтні лінії електропередачі, ні потяги. Її енергія - це енергія сонця, її сировина - це грунт, вуглекислий газ і вода. Ліс оберігає джерела й річки від обміління, родючі землі - від ярів, суховіїв і чорних бур. Усім нам слід пам'ятати, що благополуччя людини на Землі залежить від того, наскільки багатим є рослинний світ на нашій планеті.

І якщо раптом зникнуть усі ліси, Земля перетвориться на таку ж мертву пустелю, як поверхня Місяця. Ліс зберігає для дюдства чистоту й рівновагу навколишнього середовища. Тисячі років люди користуються дарунками лісу. Тепер людина повинна зберегти й заповнити ті лісові запаси, що поступово бідніють.

 

2-й еколог.

Ще на Русі говорили: "Ялина - помівчник усіх справ". Дерево йшло на будівництво суден, човнів. Зі смоли одержували ладан, що заміняв більш дорогий - заморський. Внутрішня частина кори додавалася в борошно; хвоя та весняні пагони використовувалися у приготуванні екстрактів для лікувальних ванн. Але все це дріб'язок порівняно з тим, що з деревини виготовляють папір, пластик, штучний шовк.

 

 

1-й історик.

А тепер згадаймо трохи історії. У далекій давнині Новий рік найчастіше зв'язували з весною - початком відродження природи. На Русі до 1342 р. було два Нові роки, одного церковний - 1 березня і цивільний - 1 вересня. Усе почалося з того, що після введення християнства Новий рік почали святкувати 1 березня, а в 1343 році Московський собор ухвалив вважати Новий рік, відповідно до грецького церковного числення, з 1 вересня. Але звичай святкувати Новий рік виявився таким живучим, що числення з 1 березня тривало ще 150 років, і тільки в 1492 р. на Московському соборі було остаточно ухвалено вважати рік з 1 вересня. Цю постанову підтримав і великий князь Іван ІІІ. Постанови довелося дотримуватися всім. Святкувати Новий рік у вересні продовжували 200 років.

 

2-й історик.

Потім Петро І вніс деякі зміни з приводу Нового року. Він видав указ, в якому наказувалося святкувати Новий рік з 1 січня й обов'язково прикрашати будинок ялиною або сосною. Цей звичай Петро І уперше побачив У Німеччині. Німці поклонялися парфумам дерев. Вони вважали, що в ялині живе божество, що охороняє все живе в лісі. Першу новорічну ялинку встановили в Ельзасі на початку 1600 року. З 1815 року ялинку прикрашали свічками, а пізніше - ялинковими прикрасами зі скла. З тих часів і в наших будинках з'явилися ялинки, що приносять нам радість, а природі - навпаки.

 

Котик. Ой! Лишенько!Ой! Ой! Ой!

Лисичка. Та що трапилося?

Котик. Ми зовсім забули, що скоро Новий рік!

Лисичка. Я так люблю це свято! Подарунки, вогники, ялинка! Але у нас немає ялинки!

Котик. У лісі є така красуня – ялинка. Ходімо швидше до лісу!  

Зрубаємо і принесемо її додому.

Лисичка.  Ми до лісу підемо,

І ялинку там знайдем.

Виберем зелену, пишну

Та й додому принесем!

Бери, котику, сокиру та швидше йдемо до лісу!(Виходять на галявину)

Котик. Яка краса! Зрубаймо ось цю! ( Котик хоче зрубати ялинку, та на галявину вискакує Зайчик)

Зайчик. Стійте! Не рубайте!

Лисичка. Чому не можна рубати? Нам дуже потрібна ялинка на свято! Ми її  прикрасимо вогниками, іграшками, цукерками. Діти до нас на свято завітають.

Котик. Та без ялинки ніякого Нового року  не буде. Ми ж зрубаємо тільки одну ялиночку!

Зайчик. Ой! Ой! (плаче). Не можна її рубати!

Лисичка. Що ж нам робити? Що ми скажемо нашим друзям, які чекають на ялинку? І як Новий рік ми тепер зустрінемо?

 

Зима.

Хто це по лісі блукає?

Хто й чого тут шукає?

Дід Мороз.

Доброго ранку, Зима!

Ти не тривожся дарма:

Звірята  зайшли на хвилинку

До доні твоєї - ялинки.

Снігуронька.

Ми привели їх до вас

У передсвятковий цей час.

Хай пісня і сміх тут лунають,

І царство зими звеселяють

Зима.

Спасибі за добре слово,

Та поки триває розмова,

Я хочу у вас запитати:

Прийшли ви ялинку рубати?

 

Дід Мороз.

Нам досить ялинчиних сліз!

Хай свідками буде нам ліс -

Деревам, кущам, звірині

и голосно скажемо...Ніііііі

 

Снігуронька.

Прийшли ми сюди святкувати:

Сміятись, співать, танцювати -

Ялинка нам радість дарує,

Красою нам око милує!

Чи можна її ображати?

Не будем ялинку рубати!

 

 

Зима.

Чому ж тоді день за деньочком

Все більше у лісі пеньочків?

Пиляють, ламають, рубають -

На сльози ялин не зважають!

 

Звірі

Не гнівайся, Зимонько-мати!

Не будем ялинок чіпати.

Прийшли ми лише подивитись,

Красуні-ялинці вклонитись.

 

Хоровод

 

Створити відчуття свята, радісного очікування новорічного дива можна й без знищення дерев. Набагато цікавіше прикрашати соснові чи ялинові гілки, виготовляти традиційні українські «ялинки» – дідухи з колосків, калини, створювати новорічні композиції, які можуть стати гарним подарунком для рідних і друзів та прикрасять домівку, шкільну аудиторію чи робочий кабінет. Також зараз на передноворічних базарах все частіше можна зустріти і штучні ялинки.

Тож давайте поміркуємо над тим, як зустріти Новий рік, не рубаючи ялинки.

А допомогли нам в цьому учні нашої школи. Вони приготували різні вироби, якими можна прикрасити свою оселю на новій рік.

Показ  поробок.

І.- «Новорічна композиція»-соснові  гілки  і природні матеріали створять неповторний аромат і затишок у вашій оселі.

ІІ.   «Український сувенір»-виготовлений у вигляді віночка. Така прикраса стане відмінною ідеєю з подарунком до нового року.

ІІІ. «Зимова феєрія»-надасть гарного настрою у теплій домівці.

ІV. Ну і звичайна штучна ялинка-яка нагадає,що скоро новий рік.

 

 І я вітаю з наступаючим Новим роком і  звертаюсь до всіх вас,  якщо кожен врятує ялинку то вона через десятки років відгукнеться радісним дзвоном.

Танец ялинок

Ведучий.

 У такий спосіб ми подбаємо про природу.

Ліси треба вирубувати вкрай обережно. Масове вирубування дерев може спричинити раптові зміни температури (холодніше взимку, тепліше влітку), знесення родючого шару ґрунту. Як результат, на місці вирубаних лісів утворюються пустелі. Особливо це стосується південних територій України. Раніше на цілинах Північного Причорномор'я росли буйні трави, букові, дубові гаї й ліси, а тепер залишився тільки голий степ, який з усіх боків провівають вітри.

За підрахунками Всесвітнього Фонду Охорони Дикої Природи (WWF), вже через 40 років біоресурси Землі будуть цілком вичерпані. З лісовими масивами найгірша ситуація: знищують їх за лічені дні, а ростуть вони десятиріччями. Тому варто думати, як нам поповнювати природні ресурси для того, щоб відновлювати екологічний баланс.

 Адже, якщо ми вирубаємо великі красиві ялини, маленькі за рік на багато не виростуть. А як же наша планета? Давайте замислимося над цим питанням і завдаватимемо якнайменше шкоди нашим красуням - ялинкам.

 

 

На цьому ми закінчуємо. Але свята продовжуються. І завтра улюблене свято дітей і дорослих.

« День святого Миколая».

 

Від хати до хати біленьким сніжком
Ходить Святий Миколай із мішком,
Приносить дарунки на втіху,
Радості море і щирого сміху!

Хай осінить своєю любов'ю,
Мудрості дасть, і сили, й здоров'я,
Ласкою серденько хай зігріває
І усі мрії заповітні здійсняє!!!

 

Діти співають пісню (Святий Миколай)

Святий Миколай розносить дарунки.

 

 

Всім спасибі. І ми запрошуємо вас до нашої гостинної.

docx
Додав(-ла)
Замніус Олена
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку