Збірник практичних задач і вправ для 5 класу НУШ "Натуральні числа і дії з ними"

Про матеріал
Збірник практичних задач і вправ «Натуральні числа і дії з ними» призначений для розв'язування задач у 5 класі загальноосвітнього навчального закладу. До збірника увійшло 4 розділи, які включають вправи на додавання і віднімання, множення і ділення натуральних чисел. Задачі, подані у посібнику, сприяють розвитку інтересу самостійного розв'язування задач у школі і вдома з метою закріплення знань і вмінь з математики та набуття досвіду застосування математичних знань на практиці. Крім того, до кожної задачі є кольорова ілюстрація і до І-ІІ та ІІІ-ІV розділу укладачем розроблено тести для перевірки знань та умінь учнів з даних тем, які зроблять процес навчання ще цікавішим та ефективнішим.
Перегляд файлу

image

 

Схвалено рішенням засідання педагогічної ради Стовпівської гімназії  протокол №14 від 23.12.2022 Укладач : 

Кужелюк Тетяна Іванівна,  вчитель математики , спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії  Стовпівської гімназії Чуднівської міської ради 

 

 Рецензент:

 Романенко Галина Володимирівна, директор Стовпівської гімназії, Чуднівської міської ради,  спеціаліст  вищої кваліфікаційнаої категорії, старший вчитель  . 

 

 

                                                                 Анотація

 Метою цієї збірки є : формувати в учнів уявлення про роль математики у пізнанні дійсності, створення стійкої позитивної мотивації до навчання в учнів 5 класу НУШ; формувати в учнів стійкого інтересу до предмету

 Збірник практичних задач і вправ з математики  для 5 класу містить задачі  математичного змісту  різних типів  на всі дії з натуральними числами.

Матеріали збірника допоможуть формувати в учнів   математичні та ключові компетентності на рівні достатньому для забезпечення життєдіяльності в сучасному світі.

Запропонований збірник задач надихне учнів до свідомого вивчення та застосування математики, а вчителеві ефективно організувати навчальний процес

Задачі розроблені відповідно до  вимог нової програми та вимогам Державного стандарту.

До збірника додається диск із задачами

 

 

 

 

 

 

                                          ЗМІСТ

      

 

Вступ ................................................................................... 4

Додавання натуральних чисел........................................ 5

Віднімання натуральних чисел........................................ 9

Множення натуральних чисел....................................... 14

Ділення натуральних чисел............................................ 18

 

Використані джерела ...................................................... 23

 

         

ВСТУП

 

Вітаю тебе, любий друже!

Сьогодення потребує від нас не тільки певної суми знань, умінь і навичок, а також вміння самостійно здобувати й використовувати на практиці нові знання. Завдання, подані у посібнику, поглиблять твої знання, а також нададуть тобі змогу перевірити свої навички розв'язування задач з математики.

Успіхів тобі!

         

РОЗДІЛ 1

Додавання натуральних чисел

image 

Завдання №1

В одному табуні 743 коней, а в іншому на 359 більше. Скільки коней у другому табуні?

 

imageЗавдання №2

Вартість зошита 28 гривень, а блокнота – на 76 гривень більше. Яка загальна вартість зошита та блокнота?

imageЗавдання №3

Довжина      річки        Ворскла становить 464 км, а довжина річки Прут є на 489 км більшою. Якою є загальна довжина зазначених річок? 

 

         

Завдання №4

imageМаковиця, гора в Українських Карпатах, здіймається над рівнем моря на 984 метри, а гора Магура перевищує Маковицю на 132 метри. Визначте висоту гори Магура та загальну висоту гір.

imageЗавдання №5

В перший день Марія витратила в магазині 327 гривень. В другий день вона витратила на 123 гривні більше. Скільки грошей було витрачено Марією всього?

Завдання №6

imageМісто       Жмеринка       Вінницької області моє площу 18 км2. В свою чергу,     місто       Вінниця   осягає  на 95 км2 більше. Яка загальна площа зазначених міст?

 

         

imageЗавдання №7

У немовлят        налічується  300 кісток. Згодом багато  з них зростається, тому скелет дорослої людини       складається    вже  з 206 кісток. Скільки кісток зрослося

у процесі дорослішання?

 

imageЗавдання №8

Кинута на землю шкірка від банана      в      нашому   кліматі розкладається близько 2 років. Кинутий      недопалок       сигарети розкладається на два роки довше.

Пластиковий пакет розкладається на вісім років довше, ніж недопалок. Скільки років потрібно для того щоб розклався пакет? 

imageЗавдання №9

З метою збереження лісових масивів у школах було надано завдання зібрати макулатуру. Учні нашої школи      зібрали    527 кг макулатури, що на 32 кг макулатури менше, ніж зібрали учні сусідньої школи. Скільки макулатури було зібрано учнями нашої школи? Скільки макулатури було зібрано учнями нашої та сусідньої шкіл разом?

 

Завдання №10

imageНа Хмельницькій атомній електростанції накопичено твердих радіоактивних відходів першої групи – 2529 м3. другої групи – 99 м3, третьої – 8 м3. Знайдіть загальну кількість накопичених твердих радіоактивних відходів.

 

         

РОЗДІЛ 2

Віднімання натуральних чисел

imageЗавдання №1

Швейна майстерня закупила 860 метрів тканини. Протягом місяця майстрами було витрачено 525 метрів тканини. Скільки тканини залишилося у майстерні?

Завдання №2

imageДовжина річки Південний Буг становить 806 км, а довжина річки

Сіверський Донець – 1053 км. 

На скільки довшою є річка Сіверський Донець у порівнянні  з річкою Південний Буг? 

imageЗавдання №3

Ціна блокнота складає  150 гривень, а ціна ручки  на 117 гривень менша. Визначте ціну ручки.

Завдання №4

imageКинута на землю шкірка від банана      в      нашому   кліматі розкладається        близько   2      років. Кинутий         недопалок сигарети розкладається на два роки довше. Пластиковий пакет розкладається

на вісім років довше, ніж недопалок. На скільки років раніше, ніж пакет, розкладеться шкірка від банана?

imageЗавдання №5

                                                                                    Клієнт             банку             взяв

безвідсотковий     кредит     на    суму  6720 гривень. За 7 місяців він повернув       банку       3920        гривень. Скільки грошей клієнт ще повинен

 

Завдання №6

imageЗа перший рік сім’я заощадила 

27200 гривень, а за другий рік – 14540 гривень. На скільки менше грошей заощадила сім’я за другий рік.

Завдання №7

imageТуристи за день         подолали автобусом 121 км і пішки 16 км. Скільки кілометрів       залишилося подолати   туристам,        якщо       вся запланована    дорога     становить 

                                   315 км.

 

Завдання №8

imageМісячний бюджет сім’ї склав 13500 гривень. На прожиття вона витратила 7200 гривень. Чи має можливість ця сім’я придбати за остаток грошей мікрохвильову піч вартістю 7140 гривень?

imageЗавдання №9

Річний бюджет   Чернігова  у 2022 р. складав 480 млн. гривень. На підтримку ініціатив мешканців міста було виділено 62 млн. гривень.

                                                                    Скільки        грошей        залишилося 

на реалізацію інших проектів?

 

Завдання №10

imageЗапаси промислових риб у всіх водоймах Хмельницької області  за останні 10 років скоротилися  з 1700 до 242 тон. На скільки тон скоротилися запаси риби? Що треба зробити, щоб поповнити запаси риби?

         

         

image

РОЗДІЛ 3

Множення натуральних чисел

imageЗавдання №1

З 27 учнів 5 класу троє мали  по 4 пломби, семеро по 3 пломби, п'ятеро по 2 та ще двоє по одній.

Скільки всього пломб мали учні?

 

Завдання №2

imageЦівка води товщиною в сірник за добу може призвести до втрат 480 л води. Скільки літрів води буде втрачено, якщо 1000 чоловік залишать не до кінця закритими крани?

imageЗавдання №3

Артем зазвичай робить зарядку 2 рази на день. Скільки разів він зробить зарядку за 3 місяці літа, якщо кількість днів у них 30, 31, 31 відповідно?

 

Завдання №4

imageСьогодні у світі біля 400 млн.

автомобілів. Кожен рік автомобіль  у середньому викидає в повітря біля 10 кг гуми, використовує біля 4800 кг кисню        і       забруднює повітря,

викидаючи 3200 кг вуглекислого газу. Підрахуйте, скільки всього за рік автомобілями:

а) викидається в повітря гуми;

б) викидається в повітря вуглекислого газу;

в) забирається кисню з повітря.

imageimageЗавдання №5

Для нормального розвитку дитині щомісяця потрібно: молока – 15 л, овочів – 9 кг. Скільки молока та овочів потрібно в середньому на 4 місяці?

Завдання №6

Порція морозива коштує 65 грн. Скільки треба заплатити за 4 такі порції?

 

imageЗавдання №7

Принтер       друкує     з продуктивністю    7      сторінок за хвилину.       Скільки    сторінок він надрукує за 2 хв? З хв? 5 хв? 

8 хв? 10 хв?

Завдання №8

imageЯку масу макулатури потрібно зібрати учням школи, щоб зберегти життя 50 дерев, якщо відомо, що 20 кг макулатури зберігає   від вирубування одне дерево?

imageЗавдання №9

Середня швидкість пішохода – 6 км/год, максимальна швидкість руху       тренованого   спортсмена  10 м/с. У скільки разів швидше  за пішохода рухається спортсмен?

         

imageЗавдання №10

Оля набрала на комп’ютері  9 сторінок за 3 год, а Тетяна –  8 сторінок за 2 год. Хто з дівчаток працював швидше?

 

     

РОЗДІЛ 4

Ділення натуральних чисел

 

Завдання №1

imageСтегнова кістка       дорослої людини має довжину 45 см, а стремінце в середньому вусі – всього 3      мм. У      скільки    разів найкоротша    кістка       людського скелета менша за найдовшу?

imageimageЗавдання №2

Людина        на    три частини складається з води та на дві частини з твердих складових. Скільки води в учні 5 класу, що важить 40 кг?

 

Шкіра       людини   містить приблизно 240 тисяч       нервових закінчень, що відчувають холод, близько    30    тисяч       нервових закінчень, що реагують на тепло. У скільки разів людина краще відчуває холод ніж тепло?

imageЗавдання №4

Вчені підрахували, що в 1 г бруду з-під нігтів міститься 38000000 бактерій. Щоб захворіти, достатньо проковтнути в 1000 разів менше мікробів. Скільки мікробів достатньо

проковтнути, щоб захворіти? Що потрібно робити, щоб було менше мікробів?

 

imageimageЗавдання №5

На виготовлення 800 зошитів потрібно 68800 г паперу. Скільки паперу потрібно на виготовлення одного зошита?

Завдання №6

Олег   замовив в інтернет магазині   упаковку маркерів  за 270 гривень. Яка ціна одного маркера,      якщо        в      упаковці 

18 маркерів?

 

imageimageЗавдання №7

У книжці 120 сторінок. Скільки сторінок за годину має читати учень,

якщо        хоче         прочитати       книжку  за 4 год? 5 год? 8 год? 10 год?

Завдання №8

Бібліотека має закупити книжок на загальну суму 3600 грн. Скільки книжок зможе купити бібліотека, якщо ціна однієї книжки 10 грн? 

15 грн? 20 грн?

imageЗавдання №9

Катерина й Олесь, працюючи удвох,    обкопали         одне дерево  за 8 хв. За який час друзі обкопають

4, 7 та 12 таких дерев?

 

         

Завдання №10

imageМайстер за 4 години виготовляє 60 деталей, а кожен з двох його учнів по 18 деталей за 2 години.

1)         Яка продуктивність праці майстра (дет/год)?

2)         Яка продуктивність праці кожного  учня (дет/год)?

         

image

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА 

 

1.  Альнікова Т.А. Текстові задачі економічного змісту 5 клас НУШ [Електронний ресурс]. URL: https://vseosvita.ua  

2.  Задачі економічного змісту [Електронний ресурс]. URL:

https://miyklas.com.ua

3.  Наскрізні лінії та їх застосування [Електронний ресурс].

URL: https://edera.gitbook.io

4.  Ніщук Н.І. Екологія мовою математики. 

Збірник задач. – Пліщин,2018. – 50 с.

5.РафальськаМ,О.Боярчук.-Харків,2017.-136с.     

Громадянська         відповідальність:    80    вправ      для формування громадянської        та    соціальної компетентностей під час вивчення різних шкільних предметів. 5-9 клас . 

6. Сборник задач «Математика здоровья» [Електронний ресурс]. URL: https://naurok.com.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
28 березня 2023
Переглядів
3478
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку