17 липня о 18:00Вебінар: Відеоуроки: як створювати якісний контент для Ютубу

Збірник різдвяних страв

Про матеріал
Збірник розроблений для участі у конкурсі в номінації "12 різдвяних страв". В збірнику зібрані українські страви для святкування Різдва.
Перегляд файлу

 

Великоновосілківський професійний ліцей

 

 

ЗБІРНИК

РІЗДВЯНИХ СТРАВ

C:\Users\Администратор\Desktop\calendar-2017-5.jpg

 

2020

Всі, напевно, знають, що для різдвяного столу традиційно готують 12 страв. Згідно з християнськими звичаями, вони символізують 12 апостолів.

 

Звичайно, святкове меню дещо змінилось за останні кілька десятиріч, особливо в містах. Та зазвичай головної умови намагаються дотримуватись – усе повинне бути пісним.

 

Пропонуємо вам страви  української святої вечері

 

 

Свята вечеря

 

 

 

 

 

 

Кутя рецептКУТЯ

Кутя - варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом - це сакральна частина Святої вечері. Мак - символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед - символ чистоти, Божого слова.

Інгредієнти:

  • пшениця;
  • мак;
  • волоські горіхи;
  • мед;
  • родзинки;
  • вода або узвар.

 

Спосіб приготування:

Пшеницю відварюємо так, щоби вона була м’якою, але не розвареною. Розминаємо мак, щоби з нього "пішло молочко". Тим часом подрібнюємо волоські горіхи і розпарюємо родзинки. Змішуємо все, додаємо кілька ложок меду і ретельно перемішуємо. Заливаємо отриману кутю невеликою кількістю теплої кип’яченої води або узваром.

 

 

 

 

 

 

 

Голубці з рисом і грибамиГОЛУБЦІ

Голубці - сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб - символ Божої любові, символ Святого Духа, символ краси і сили, отриманої від Сотворителя.

Інгредієнти:

  • капуста 0,5 качана
  • рис 150 г
  • 1 морква
  • гриби шампіньйони 10-12 штук (або сушені білі гриби)
  • цибуля ріпчаста
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • сіль та перець за смаком

 

Спосіб приготування

Відваріть рис. З капусти зніміть верхній шар листя, так як в ньому можуть міститися нітрати. Виріжте качан. Відокремте кожен лист і виріжте з нього жорсткі прожилки. Відваріть листя капусти в окропі 2-3 хвилини;

Вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби нашаткуйте якомога дрібніше. Овочі обсмажте на олії;

Додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Тримайте на легкому вогні ще 7-10 хвилин. Готову начинку зніміть з плити і дайте охолонути;

Легка відбийте листя для голубців молоточком. Покладіть начинку в центр капустяного листка. Заверніть капустяний лист конвертиком;

Складіть голубці в глибоку сковорідку або каструлю, залийте водою з томатною пастою і тушкуйте під кришкою 10 хвилин.

 

 

ВІНЕГРЕТ

https://ukr.media/static/ba/aimg/2/5/1/251058_4.jpg

Вінегрет- символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Інгредієнти:

  • Буряки 2 шт
  • 4 картоплини,
  • 1 морква,
  • 1 цибулина,
  • 3 солоних огірка,
  • 200 г квашеної капусти,
  • 200 г консервованой квасолі,
  • 3 ст. ложки нерафінованої соняшникової олії,
  • щіпка цукру,
  • сіль за смаком.
  •  

Спосіб приготування:

Овочі для салату нарізаємо кубиками, а заправляємо вінегрет як зазвичай — рослинним маслом.

 

Вінегрет, наш вінегрет,

смачненька ти страва.

Бурячки та огірочки,

ще й  своя  приправа.

 

Заклика всіх наш ліцей,

Страва завжди в моді:

їжте смачний вінегрет

й будете здорові!

 

 

Картинки по запросу вареники с картошкойВАРЕНИКИ

 

Вареники - символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре "як вареник у маслі".

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна
  • 250 мл води
  • 2 ст. ложки олії
  • 0,5 кг картоплі
  • 1 середня морква, 2 середні цибулини
  • рослинна олія
  • лавровий лист, сіль, перець за смаком

Приготування

просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, за цей час можна приготувати начинку;

таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, а в окропі воно не розварюється;

картоплю почистіть і відваріть у підсоленій воді. Зробіть пюре. Додайте сіль та перець за смаком;

розкачайте тісто та формуйте невеликі вареники, всередину кладіть по невеликій ложці картоплі;

поставте воду у великій каструлі на вогонь. Коли вода закипить, варіть у ній вареники 5-7 хвилин (вони мають піднятися на поверхню). Не забувайте помішувати, щоб вареники не злипались;

за смаком можна подавати такі вареники із смаженою цибулею та морквою.

 

 

 

ВАРЕНИКИ У ФРИТЮРІ

 

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна
  • 250 мл води
  • 2 ст. ложки олії
  • 0,300 кг  капусти
  • 1 середня морква, 1 середні цибулина
  • рослинна олія
  • олія для фритюру

 

 

 

 

... Що у світі найсмачніше?

Може, краби чи ікра?

Може, ще щось, найдивніше?

Є багато різних страв.

Креми, соуси, салати.

Ще — рулети та супи...

В українську теплу хату  завітай, будь ласка, ти.

Тільки в хаті українській   покуштуєш диво з див:

Ось півмісяці у мисці. А над ними в’ється дим,

Бо гарячі - масло тане...

Чи ж ви знаєте, що це?

Це - вареники в сметані. Найсмачніші над усе!

 

 

 

Картинки по запросу млинці різнокольоровіМЛИНЦІ

 

Млинці - своєрідний символ сонця. Новим Сонцем для християн став Ісус Христос.

 


 

 

Інгредієнти:

Для зелених млинців:

  • 1 яйце
  • 1,5 ст. л. вершкового масла
  • 50 г шпината (можна замороженого)
  • 300 мл молока
  • 4,5 ст. л.борошна
  • олія для обсмаження
  • сіль, перець

 

 

 

 

 

 

Для жовтих млинців:

  • вода450 мл олія соняшникова
  • 2 ст.ложки
  • куркума
  • 1 ч.ложка
  • борошно пшеничне
  • 180 г.
  • сіль
  • 1 ч.ложка
  • масло вершкове
  • 100 г.
  • цукор
  • 1 ст.ложка
  • яйця курячі
  • 4 шт.

ПРИГОТУВАННЯ

Збити яйця з цукром і сіллю. Почергово додаючи воду і борошно, постійно збивати до утворення однорідної маси. В кінці додати куркуму, олію і порізану дрібненько зелену цибулю.Залишити тісто на 20 хвилин для відпочинку. Випікати тоненькі млинці на розпеченій на середньому вогні пательні.

 

 

 

ПАМПУШКИПохожее изображение

Пампушки - святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя. Слово «свято» походить від «святого», і звідси пампух - символ свята, радості, які Богом даровані людям.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1.5 скл.;
  • Тепла вода - 0,5 л.;
  • Цукор  – 1 ст.л.;
  • Дріжджі свіжі – 30г;
  • Рослинна олія – 2 ст.л.;
  • Часник - 3 зубка;

 

Технологія приготування:

В теплій воді розводимо дріжджі, сіль, цукор, додаємо рослинну олію і борошно, замішуємо тісто і залишаємо для бродіння. Коли воно буде готовим, розділяємо його на невеликі шматочки, скочуємо кульки і викладаємо на деко, змащене олією. Випікаємо при температурі 180-210 градусів.

 Поки пампушки випікаються, товчемо часник, додаємо сіль, рослинну олію, квас і рівномірно все перемішуємо. Отриманою заправкою поливаємо готові пампушки.

 

 

 

 

 

 

 

УЗВАР

Картинки по запросу узвар

Узвар – це традиційний напій на Святвечір. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині. Також на стіл подають освячену воду – вона є символом очищення тіла і душі.

Інгредієнти:

  • 200 г меду (або цукру)
  • 200 г чорносливу
  • 200 г сушених груш
  • 200 г сушених яблук
  • 100 г ізюму
  • 3 літри води

Приготування

Підготуйте сухофрукти – помийте і залийте холодною водою. Накрийте кришкою і залиште на 2-3 години;

налийте в каструлю 3 літри води, покладіть груші і яблука та варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин; наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Процідить узвар і подавайте до столу охолодженим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Похожее изображениеРИБА СМАЖЕНА

 

Риба смажена

Риба у ранньому християнстві – це символ Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса – читається як "риба". Також рибу дозволено вживати в окремі дні посту.

Інгредієнти:

  • Тушка карпа (1 штука)
  • 1 лимон
  • сіль за смаком
  • чорний перець
  • рослинна олія 1-2 ст. л.

Приготування

Розігрійте духовку до 190 градусів;

Очищену рибу помийте, обсушить і натріть сіллю та перцем зовні і всередині;

Гострим ножом зробіть по три діагональних розрізи з кожного боку. Покладіть в кожен розріз по шматочку лимона; викладіть рибу на змащене маслом деко і запікайте 10-15 хвилин. Потім переверніть рибу і готуйте ще 10-15 хвилин. Подавайте зі скибочками лимону.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ

 

Картинки по запросу запечена картопляЗапечена картопля

Картопля -   символ достатку у сім’ї

Інгредієнти:

  • Картопля - 1 кілограм
  • Зубчик часнику - 1 штука
  • Оливкова олія - 3 столові ложки
  • Сіль - за смаком

Приготування

У ступку додати часник, оливкову олію, сіль, перець і перемішати.

Картоплю нарізати та помістити на деко, рівномірно розподілити суміш. Приправити дрібкою солі, перцю і поставити в духовку на 45 хвилин при температурі 200 ° С.

 Готову картоплю прикрасити свіжою зеленню.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пиріжки з капустоюПИРІЖКИ ПЕЧЕНІ

Пиріжки печені Символ здоров'я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом

 

 

 

Інгрідієнти:


для тіста:

  • 500 г борошна,
  • 30 г дріжджів,
  • 1 ст. ложка цукру,
  • 200 мл води,
  • 70 г олії,
  • щіпка солі,

 

 

 

 

 

для начинки:

  • 700 г капусти,
  • 1 кисле соковите яблуко,
  • 1 морква,
  • 2 цибулини,
  • 1 ч. ложка томатної пасти,
  • 2 ст. ложки олії,
  • 1 лавровий лист,
  • 1 ст. ложка цукру,
  • сіль за смаком.

Приготування

Дріжджі, цукор і столову ложку борошна розчини в теплій (не гарячій) воді. Залиш у теплому місці на 15-20 хвилин до появи піни.

У просіяне борошно додай сіль, опару, що вже підійшла, і олію. Заміси тісто. Накрийте  тісто рушником і залиш на 2 години в теплому місці, щоб воно підійшло.

Цибулю дрібно поріж. Нашаткуй капусту. Моркву натри на крупній тертці. Яблуко очисти і натри на крупній тертці.

Спасеруйте цибулю на розігрітій олії. Додайте моркву, капусту, яблуко і тушкуйте під кришкою на середньому вогні 5 хвилин.

Потім додайте у начинку лавровий лист, томат, сіль і цукор. Перемішайте і обсмажте без кришки ще 3-5 хвилин.

Готове тісто трохи обімніть руками і розділи на 15-20 частин. З кожної частини розкачай коржик, поклади в середину начинку і зліпи пиріжок.

Викладіть пиріжки з капустою на змащене олією деко і постав на розстойку на 20 хвилин.

Щоб готові пиріжки з капустою мали більш рум'яний і блискучий вигляд, змасти їх поверхню свіжозавареним підсолодженим чаєм.

Випікайте пиріжки з капустою у розігрітій до 200°С духовці, а потім через 10 хвилин зменш температуру до 180°С і готуй ще 20 хвилин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За вікном мороз сміється,

З неба сяйво дивне ллється.

Взявши зірочку на плечі,

Йде землею Щедрий вечір.

З ним Василько і Маланка

Та щедрівочка-співанка.

Господарю, вийди з хати

Щедрувальників вітати!

Міхоноша час не гає,

Все в торбиночку ховає.

Там і яблучко, і грушка,

І пухкесенька пампушка.

Ще й цукерочок пакунки –

Щедровечора дарунки.

Попід вікна з хати в хату

Несе вісточку крилату,

Залишає свій слідочок

Щедрувальників гурточок.

Місяць поміж хмар сріблиться,

В хаті нині не сидиться.

Взявши зірочку на плечі,

Йде землею Щедрий вечір.

C:\Users\Администратор\Desktop\82304833_1524125337711246_943616018717081600_n.jpg

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Виховна робота
Додано
20 лютого
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку