Великоновосілківський професійний ліцей
ЗБІРНИК
РІЗДВЯНИХ СТРАВ
2020
Всі, напевно, знають, що для різдвяного столу традиційно готують 12 страв. Згідно з християнськими звичаями, вони символізують 12 апостолів.
Звичайно, святкове меню дещо змінилось за останні кілька десятиріч, особливо в містах. Та зазвичай головної умови намагаються дотримуватись – усе повинне бути пісним.
Пропонуємо вам страви української святої вечері
КУТЯ
Кутя - варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом - це сакральна частина Святої вечері. Мак - символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед - символ чистоти, Божого слова.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Пшеницю відварюємо так, щоби вона була м’якою, але не розвареною. Розминаємо мак, щоби з нього "пішло молочко". Тим часом подрібнюємо волоські горіхи і розпарюємо родзинки. Змішуємо все, додаємо кілька ложок меду і ретельно перемішуємо. Заливаємо отриману кутю невеликою кількістю теплої кип’яченої води або узваром.
ГОЛУБЦІ
Голубці - сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб - символ Божої любові, символ Святого Духа, символ краси і сили, отриманої від Сотворителя.
Інгредієнти:
Спосіб приготування
Відваріть рис. З капусти зніміть верхній шар листя, так як в ньому можуть міститися нітрати. Виріжте качан. Відокремте кожен лист і виріжте з нього жорсткі прожилки. Відваріть листя капусти в окропі 2-3 хвилини;
Вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби нашаткуйте якомога дрібніше. Овочі обсмажте на олії;
Додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Тримайте на легкому вогні ще 7-10 хвилин. Готову начинку зніміть з плити і дайте охолонути;
Легка відбийте листя для голубців молоточком. Покладіть начинку в центр капустяного листка. Заверніть капустяний лист конвертиком;
Складіть голубці в глибоку сковорідку або каструлю, залийте водою з томатною пастою і тушкуйте під кришкою 10 хвилин.
ВІНЕГРЕТ
Вінегрет- символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Овочі для салату нарізаємо кубиками, а заправляємо вінегрет як зазвичай — рослинним маслом.
Вінегрет, наш вінегрет,
смачненька ти страва.
Бурячки та огірочки,
ще й своя приправа.
Заклика всіх наш ліцей,
Страва завжди в моді:
їжте смачний вінегрет
й будете здорові!
ВАРЕНИКИ
Вареники - символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре "як вареник у маслі".
Інгредієнти:
Приготування
просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, за цей час можна приготувати начинку;
таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, а в окропі воно не розварюється;
картоплю почистіть і відваріть у підсоленій воді. Зробіть пюре. Додайте сіль та перець за смаком;
розкачайте тісто та формуйте невеликі вареники, всередину кладіть по невеликій ложці картоплі;
поставте воду у великій каструлі на вогонь. Коли вода закипить, варіть у ній вареники 5-7 хвилин (вони мають піднятися на поверхню). Не забувайте помішувати, щоб вареники не злипались;
за смаком можна подавати такі вареники із смаженою цибулею та морквою.
ВАРЕНИКИ У ФРИТЮРІ
Інгредієнти:
... Що у світі найсмачніше?
Може, краби чи ікра?
Може, ще щось, найдивніше?
Є багато різних страв.
Креми, соуси, салати.
Ще — рулети та супи...
В українську теплу хату завітай, будь ласка, ти.
Тільки в хаті українській покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці. А над ними в’ється дим,
Бо гарячі - масло тане...
Чи ж ви знаєте, що це?
Це - вареники в сметані. Найсмачніші над усе!
МЛИНЦІ
Млинці - своєрідний символ сонця. Новим Сонцем для християн став Ісус Христос.
Інгредієнти:
Для зелених млинців:
Для жовтих млинців:
ПРИГОТУВАННЯ
Збити яйця з цукром і сіллю. Почергово додаючи воду і борошно, постійно збивати до утворення однорідної маси. В кінці додати куркуму, олію і порізану дрібненько зелену цибулю.Залишити тісто на 20 хвилин для відпочинку. Випікати тоненькі млинці на розпеченій на середньому вогні пательні.
ПАМПУШКИ
Пампушки - святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя. Слово «свято» походить від «святого», і звідси пампух - символ свята, радості, які Богом даровані людям.
Інгредієнти:
Технологія приготування:
В теплій воді розводимо дріжджі, сіль, цукор, додаємо рослинну олію і борошно, замішуємо тісто і залишаємо для бродіння. Коли воно буде готовим, розділяємо його на невеликі шматочки, скочуємо кульки і викладаємо на деко, змащене олією. Випікаємо при температурі 180-210 градусів.
Поки пампушки випікаються, товчемо часник, додаємо сіль, рослинну олію, квас і рівномірно все перемішуємо. Отриманою заправкою поливаємо готові пампушки.
УЗВАР
Узвар – це традиційний напій на Святвечір. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині. Також на стіл подають освячену воду – вона є символом очищення тіла і душі.
Інгредієнти:
Приготування
Підготуйте сухофрукти – помийте і залийте холодною водою. Накрийте кришкою і залиште на 2-3 години;
налийте в каструлю 3 літри води, покладіть груші і яблука та варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин; наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Процідить узвар і подавайте до столу охолодженим.
РИБА СМАЖЕНА
Риба смажена
Риба у ранньому християнстві – це символ Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса – читається як "риба". Також рибу дозволено вживати в окремі дні посту.
Інгредієнти:
Приготування
Розігрійте духовку до 190 градусів;
Очищену рибу помийте, обсушить і натріть сіллю та перцем зовні і всередині;
Гострим ножом зробіть по три діагональних розрізи з кожного боку. Покладіть в кожен розріз по шматочку лимона; викладіть рибу на змащене маслом деко і запікайте 10-15 хвилин. Потім переверніть рибу і готуйте ще 10-15 хвилин. Подавайте зі скибочками лимону.
ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ
Запечена картопля
Картопля - символ достатку у сім’ї
Інгредієнти:
Приготування
У ступку додати часник, оливкову олію, сіль, перець і перемішати.
Картоплю нарізати та помістити на деко, рівномірно розподілити суміш. Приправити дрібкою солі, перцю і поставити в духовку на 45 хвилин при температурі 200 ° С.
Готову картоплю прикрасити свіжою зеленню.
ПИРІЖКИ ПЕЧЕНІ
Пиріжки печені Символ здоров'я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом
Інгрідієнти:
для тіста:
для начинки:
Приготування
Дріжджі, цукор і столову ложку борошна розчини в теплій (не гарячій) воді. Залиш у теплому місці на 15-20 хвилин до появи піни.
У просіяне борошно додай сіль, опару, що вже підійшла, і олію. Заміси тісто. Накрийте тісто рушником і залиш на 2 години в теплому місці, щоб воно підійшло.
Цибулю дрібно поріж. Нашаткуй капусту. Моркву натри на крупній тертці. Яблуко очисти і натри на крупній тертці.
Спасеруйте цибулю на розігрітій олії. Додайте моркву, капусту, яблуко і тушкуйте під кришкою на середньому вогні 5 хвилин.
Потім додайте у начинку лавровий лист, томат, сіль і цукор. Перемішайте і обсмажте без кришки ще 3-5 хвилин.
Готове тісто трохи обімніть руками і розділи на 15-20 частин. З кожної частини розкачай коржик, поклади в середину начинку і зліпи пиріжок.
Викладіть пиріжки з капустою на змащене олією деко і постав на розстойку на 20 хвилин.
Щоб готові пиріжки з капустою мали більш рум'яний і блискучий вигляд, змасти їх поверхню свіжозавареним підсолодженим чаєм.
Випікайте пиріжки з капустою у розігрітій до 200°С духовці, а потім через 10 хвилин зменш температуру до 180°С і готуй ще 20 хвилин.
За вікном мороз сміється,
З неба сяйво дивне ллється.
Взявши зірочку на плечі,
Йде землею Щедрий вечір.
З ним Василько і Маланка
Та щедрівочка-співанка.
Господарю, вийди з хати
Щедрувальників вітати!
Міхоноша час не гає,
Все в торбиночку ховає.
Там і яблучко, і грушка,
І пухкесенька пампушка.
Ще й цукерочок пакунки –
Щедровечора дарунки.
Попід вікна з хати в хату
Несе вісточку крилату,
Залишає свій слідочок
Щедрувальників гурточок.
Місяць поміж хмар сріблиться,
В хаті нині не сидиться.
Взявши зірочку на плечі,
Йде землею Щедрий вечір.