Здоровий спосіб життя

Про матеріал
Тема "Біологічні основи здорового способу життя" Урок з теми " Негативний вплив на здоров'я людини алкоголю, нікотину, наркотичних речовин. Матеріал до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Здоровий спосіб життя11 клас. Нікотин, наркотики, алкоголь.

Номер слайду 2

НАРКОТИКИ І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Номер слайду 3

Психоактивні речовини (ПАР) – речовини, що викликають звикання та залежність за умов систематичного вживання їх людиною, внаслідок чого змінюється її поведінка. Наркотик – це речовина, яка при попаданні в організм бере участь в метаболізмі речовин і викликає звикання (залежність).

Номер слайду 4

1. Наркотичні речовини (психоактивні речовини, заборонені законодавством),2. Психотропні речовини (психоактивні речовини, що є лікарськими препаратами) 3. Прекурсори (сполуки, що використовуються під час виробництва психоактивних речовин).

Номер слайду 5

Залежність від ПАР–це комплекс фізіологічних і психічних явищ, за яких вживання речовини починає посідати більш важливе значення в системі цінностей людини, ніж інші форми поведінки, що були раніше важливішими для неї.

Номер слайду 6

Вплив на діяльність ЦНС людини. 1. Призводять до пригнічення чи збудження НС2. Виникнення галюцинацій. Становлять серйозну небезпеку для здоров’я 3. Впливають на «систему винагород» особливу структуру головного мозку, відповідальну за стимулювання бажань і потягів, задоволення та їхнє позитивне підкріплення.4. Їх законодавчо внесено до списку наркотиків. Загальною особливістю є звикання та формування фізичної та психічної залежності.

Номер слайду 7

За характером впливу на ЦНС: Заспокійливі(депресанти) це опіати й опіоїди,метадон, барбітурати стимулювальні це кокаїн(кока) амфетаміни галюциногенні (фантастики, психоделіки)– канабіс (з коноплі), мескалін (з кактуса лофофора), псилоцібін (з грибів Псілоцібе)мускатний горіх,ЛСДЗа оцінками ВООЗ, станом на 2020 р. найпоширенішими наркотичними речовинамиє канабіс, амфетаміни, кокаїн, опіоїди й психотропні речовини, що не призначені лікарем. МЕДИКОМАНІЯ (самолікування)ТОКСИКОМАНІЯ

Номер слайду 8

Основними шляхами вживання наркотичних речовин:а) куріння (конопля, гашиш, опій); б) внутрішньовенне введення (героїн, кокаїн, ефедрон); в) ковтання (канабіс, кодеїн).г) вдихання (кокаїн, героїн).

Номер слайду 9

Наркотики – хімічні речовини рослинного або штучного походження, що спричиняють зміну психічного стану людини, систематичне вживання яких формує залежність від них. Назва «наркотики» походить від грецької назви електричних скатів роду Нарки. Вважають, що термін «наркотик» вперше застосував Гіппократ для опису речовин, що викликають втрату чутливості або параліч. Людина, яка припинила вживання наркотику, відчуває комплекс неприємних, а іноді й болісних відчуттів, що із часом спричиняють смерть. Наркоманія – захворювання, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон.

Номер слайду 10

Наркотики – отрута! Вражають усі органи, особливо страждають головний мозок, печінка, серце, легені, нирки й статеві органи. Відбуваються незворотні зміни в будові головного мозку, які спричиняють різні психічні порушення (амнезія, параноя, депресія), призводять до шизофренії і деградації особистості. Шкірні захворювання (екзема, псоріаз), захворювання вен (тромбофлебіт),Руйнування зубів, кісток. Онкологічні хвороби, туберкульоз, пневмонія, інфаркти, інсульти, ниркова недостатність, цироз печінки, захворювання, що передаються статевим шляхом,СНІД

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Зміни, що відбуваються з особистістю наркозалежного: Проблеми в сім’ї і на роботі, Нездатність до розумової діяльності,Порушення емоційно-чуттєвої складової психіки, Повна байдужість до всього, до життя свого і оточуючих, до їжі, задоволень, Небажання що небудь робити, вчитися, працювати. Страждають пам’ять і зір. Виникають проблеми із законом, люди з наркоманією крадуть, обманюють, йдуть на все заради однієї дози. Термін життя людини, яка вживає наркотичні речовини, медики оцінюють в 10 – 12 років, проте все частіше в лікувальній практиці спостерігаються випадки, коли від першої проби до смерті минає 6 – 8 місяців.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вік наркомана60% - молоді люди від 16-30р20%-школярі20% іншіВАЖЛИВО!Кожен день помирає 80—100осіб. Стають залежними - 250 ВПЕРШЕ СПРОБУВАЛИ:

Номер слайду 15

Нікотин і здоров’я людини

Номер слайду 16

4000 сполук 40-концерогени. НІКОТИН

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ВЕЙП - зброя уповільненої дії!

Номер слайду 20

Алкоголь і здоров’я

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Ми за здоровий спосіб життя!

Номер слайду 25

Здоров’я-це не все, але все без здоров’я-це нІщо! (Сократ)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
1091
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку