Земля - планета сонячної системи

Про матеріал
познайомити учнів і урізноманітнити їх знання про планету Земля. познайомити з її характерними особливостями. розвивати критичне мислення учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Земля — планета Сонячної системи

Номер слайду 2

Обертання Землі навколо Сонця. Шлях руху Землі (а також інших планет) навколо Сонця називається орбітою, вона має еліпсоподібну форму. Перигей — найменша відстань орбіти від Сонця (  км). Апогей — найбільша відстань орбіти від Сонця (  км). Чим далі від Сонця перебуває Земля, тим меншою є її швидкість, чим ближче — тим швидкість є більшою. Через величезну відстань до Сонця ця різниця у швидкості на Землі не відчувається.

Номер слайду 3

Обертання Землі навколо своєї осіВісь Землі — це уявна лінія, навколо якої відбувається обертання нашої планети. Північний іПівденний полюси — це дві протилежні точки поверхні Землі, через які проходить уявна вісь. Коло, рівновіддалене від полюсів, називається екватором. Екватор поділяє Землю на Північну та. Південну півкулі. Земна вісь на півночі спрямована на Полярну зірку. Земля обертається навколо своєї осі із заходу на схід. Проміжок часу, за який Земля робить повний оберт навколо своєї осі,— доба (24 години). У ході обертання інтенсивність сонячного світла й тепла змінюється протягом доби — відбувається зміна дня і ночі. Уранці сонце сходить на сході, а ввечері заходить на заході.

Номер слайду 4

Зміна дня і ночі

Номер слайду 5

Форма та розміри ЗемліЗемля має кулясту форму, трохи сплющену з полюсів. Радіус Землі — 6370 км, довжина кола на екваторі — 40 тис. км.rr

Номер слайду 6

Зміна пір року. Земля робить повний оберт навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин 46 секунд. Цей період називаєтьсяроком. За кожні чотири роки із «зайвих» шести годин набирається один день, який приєднують до лютого (29 лютого); такий рік називається високосним.

Номер слайду 7

Земля рухається рівномірно зі швидкістю 30 км/с. На одному боці орбіти наша планета нахилена до Сонця своєю північною частиною — Сонце освітлює Північну півкулю; у цей час у Північній півкулі — літо, у Південній — зима.

Номер слайду 8

У Північній півкулі існують особливі дні:21 березня — день весняного рівнодення, тривалість дня дорівнює тривалості ночі.22 червня — день літнього сонцестояння, найдовший день у році.23 вересня — день осіннього рівнодення, тривалість дня дорівнює тривалості ночі.22 грудня — день зимового сонце-стояння, найкоротший день у році.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
1865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку