Земля – казкова планета, тільки потрібно її берегти ( до Дня Землі).

Про матеріал
розширити знання учнів про природу, формувати уявлення про необхідність захисту навколишнього середовища, дотримання правил поведінки у природі, закріпити вміння виразного читання віршів; розширити світогляд школярів, формувати інтерес до пізнання; виховувати відповідальне, емоційно-позитивне ставлення до природи, почуття відповідальності за все живе на Землі.
Перегляд файлу

Година спілкування у 6 класі, присвячена Дню Землі

Тема. Земля – казкова планета, тільки потрібно її берегти ( до Дня Землі).

Мета: - розширити знання учнів про природу, формувати уявлення про необхідність захисту навколишнього середовища, дотримання правил поведінки у природі, закріпити вміння виразного читання віршів; - розширити світогляд школярів, формувати інтерес до пізнання; - виховувати відповідальне, емоційно-позитивне ставлення до природи, почуття відповідальності за все живе на Землі.

Матеріали та обладнання: плакат «22 квітня — Всесвітній День Землі», плакат-прапор планети Земля, проєкти та малюнки дітей за темою, вірші українських поетів про природу.

Хід години спілкування

  1. Учитель.               

                        Планета Земля - це сонце привітне,

Планета Земля - небо блакитне,

Планета Земля - в небі пташки,

В лісі і клени й маленькі дубки!

22 квітня вся наша планета святкує День Землі. Історія цього свята почалася ще у XIX столітті, коли американський активіст Джон Мортон висунув ідею один день на рік повністю присвячувати насадженню нових дерев. Тоді цей день називався День Дерева. У 2009 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі. Сьогодні понад 1 мільярд людей у 192 країнах світу беруть участь в заходах до Дня Землі. Цей день можна назвати святом чистої води, землі й повітря — всього, що є необхідним для життя.

У планети Земля є свій власний прапор, який представляє собою звичайний космічний знімок блакитної кулі на тлі безкрайнього простору Всесвіту. Авторами фото є екіпаж корабля «Аполлон-17»,  на шляху до природного супутника Землі - Місяця.

У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.  Перший Дзвін Миру був встановлений у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку 1954 року. Він відлитий з монет — дитячих пожертв з усіх континентів. У нього також вплавлені ордени та медалі, інші почесні знаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні промовляє: «Хай живе загальний мир у всьому світі».

  1. Діти читають вірші відомих українських поетів про природу:

- Т.Шевченко «Садок вишневий коло хати»,

- П.Тичина «Гаї шумлять»,

- М.Рильський «Дощ»,

- Л.Костенко «Дощ полив»,

- І.Калинець «Веселка», «Стежечка»,

- Леся Українка «Тиша морська».

      3.  Учитель. 

Наша планета багато потерпає через діяльність людини і має великі екологічні проблеми. Природа Землі схожа на організм, тільки дуже великий. Вона хворіє, коли вирубують ліси, забруднюють ріки та моря. З кожним новим днем все темніше небо - це димлять заводи. Старіють і вмирають ліси, тому що заражені ґрунти. І давно пройшли часи, коли з річки можна було пити.

А ось ще одна проблема: куди дівати сміття? При спалюванні його, нерідко утворюються шкідливі речовини, забруднюючи повітря. А коли закопують - знищують ґрунт і підземні води. Сьогодні частину сміття переробляють.

За підрахунками вчених за три з половиною століття з планети безповоротно щезли 46 видів ссавців і 94 види птахів. Під загрозою знищення зараз біля 1000 видів тварин. Багато їх занесено в Міжнародну Червону книгу. Червона книга природи - це документ-звинувачення людства.

  1. Представлення проєктів та малюнків за темою «Моя рідна Бірківщина» (щодо поліпшення екології села).

                     (Проєкти «Село без сміття», «Чисті водойми», «Ми і ліс»)

        5.                                        Гра «Такий як...»

Людина — дитина природи. Вона іноді схожа на інших мешканців Землі. Ми говоримо:

1. Хитрий , як ... (лис).

2. Колючий, як ...(їжак).

3. Зелений, як ...(крокодил).

4. Чарівна, як ...(квітка, троянда).

5. Хоробрий, як ...(лев).

6. Злий, як ...(сірий вовк).

7. Неповороткий, як ...(черепаха, слон).

8. Веселий, як ...(кошеня).

9. Маленький, як ...(комаха, мишка).

10.    Могутній, як ...(ведмідь).

Хто придумає ще?

           6.  Учитель. 

Від непоправних втрат потерпає наша рідна Україна зараз,  під час війни. Гинуть військові, мирні люди, діти… В Україні з 24 лютого загинули 437 дітей, ще 839 зазнали поранень різного ступеня тяжкості. Найбільше дітей постраждали в Донецькій, Харківській та Київській областях.   

Хвилина мовчання.

           7. Створюємо «Правила поведінки на природі».

Найбільша і головна проблема - це сміття.

• Не залишайте сміття в лісі. Пам'ятайте: це будинок для тварин, в ньому повинно бути чисто. Категорично заборонено залишати в лісі упаковки з пластмаси, пластика і жерсть, а також консервні банки і скляні пляшки, вони украй руйнівно діють на природний фон. Знайте що папір розкладається 1-2 роки,поліетилен-10 років,пластик-40 років, консервна банка- 80 років, скло -більше 1000 років.

• Не розпалюйте в лісі багаття. Особливо це небезпечно під кронами дерев, на сухій траві, в хвойному лісі, у вітряну погоду. Пожежа в лічені години може погубити ліс, тому ретельно гасіть вогонь перед відходом. Відпочивайте лише у спеціально відведених зонах відпочинку.

• Не зривайте і не толочіть рослини.

• У лісі ходіть по стежинам і доріжкам. Пам'ятайте: у траві і в лісовій підстилці мешкає багато маленьких тварин, яких можна ненавмисно роздавити.

• Не шуміть. Крик і гучна музика лякають лісових мешканців, і вони можуть покинути свої житла.

• Не ловіть метеликів. Вони прикрашають природу і опилюють рослини.

• Не руйнуйте мурашники. Мурашки - санітари лісу, вони не дають сильно розмножуватися комахам-шкідникам.

• Не чіпайте пташині гнізда. Якщо побачили гніздо з яйцями або пташенятами, то постарайте тихо піти. Пам'ятайте: потривожені птахи можуть покинути гніздо.

• Не рвіть павутину, краще простежте, як павук полює.

• Не чіпайте плазунів, вони – невід’ємна , важлива частина лісового середовища.

Пам'ятайте про майбутнє. Від вас залежить, як буде виглядати вибране вами місце наступного разу. Бережіть природу!

      8. Учитель.

Ми на своїй планеті не тимчасові мешканці, а мудрі господарі.

Тож любіть нашу Землю і пам’ятайте, що після нас житимуть люди, адже найбільша цінність у світі – життя, чуже, своє, життя тварин, рослин, життя на всьому протязі в минулому, теперішньому та майбутньому.

docx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
870
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку