Жак Александр Сезар Шарль. Його повітряна куля та закон.

Про матеріал
В даному матеріалі ви знайдете інформацію про те ,як була побудована Жаком Шарлем перша повтряна куля заповнена воднем , а також про відкритий ним закон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жак Александр Сезар Шарль. Його повітряна куля та закон. Підготував Якимчук Л. О.- Вчитель Несватківської філіїКЗ «Олександрівське НВО№2»

Номер слайду 2

Жaк Aлeкcaндp Ceзap Шapль 1 Народився 12листопада 1746р. В молодому віці служив чиновни-ком у Міністерстві фінансів у Парижі

Номер слайду 3

Після польотів куль братів Монгольф’є,зацікавився повітроплаванням.

Номер слайду 4

Шарль запевняв,що Монгольф’єрів газ,так тоді його називали – не є найкращимзасобом для того , щоб ним створити най-більшу підіймальну силу. Він перший пропо-нує заповнити кулю воднем, який набагатолегший за повітря. Паперова оболонка кулі пропускала водень. Брати Робер допомогли Шарлю вирішити цепитання. Матеріалом стала легка шовковатканина, просочена розчином каучуку ускипидарі

Номер слайду 5

Перша куля була діаметром 4м. Щоб її наповнити потрібно було декілька днів. Водень одержували, діючи сірчаною кис-лотою на залізо. Витратили 227кг кислотита 454 кг заліза.

Номер слайду 6

Перший пробний політ було здійснено 27 серпня 1783року. Запуск відбувся без людини наборту з Марсового поля. Куля стрімко піднялася і пролетіла 28км,пробувши в польоті 45хв,приземлившись біля села. Гонесс. Налякані місцеві жителі розірвали її на шматки.

Номер слайду 7

Шарль згадує у своєму щоденнику: «Вони били кулю,різали ножами ,рубали сокирами. Нарешті «монстр»отримав смертельну рану й довго зітхав. Неписьменні селяни закінчили свою боротьбу з моїм винаходом. Потім вони прив’язали пошматовану кулю до воза і по-сунули в село, співаючи і викрикуючи гасла про пере-могу над літаючим драконом».

Номер слайду 8

Після першого польоту про-фесор Шарль удосконаливконструкцію кулі. Вона сталадіаметром 9м. Для розміщен-ня екіпажу до неї була підві-шена легка, але міцна корзи-на у вигляді човника.

Номер слайду 9

З верхньої частини кулі і до її екватора було накинуто сітку доякої кріпилась корзина-гондола. Такий спосіб підвісу став класич-ним і зберігся до нашого часу. Знаючи,що з набором висоти тисквсередині оболонки буде збіль-шуватися і зможе її розірвати,Шарль вирішив залишити відкри-тим отвір у нижньому заправочно-му рукаві (апендиксі).,,З моїм пристосуванням горючий газ не зможе рознести свою темницю, тому що двері йому завжди будуть відкриті “,-писав Шарль у щоденнику.

Номер слайду 10

Для керування кулею по висоті , а також для стравленняводню в екстренних випадках, у верхній частині буловстановлено спеціальний клапан . Також на борт заван-тажувався баласт,що складався з сухого просіяногопіску, розфасованого у мішки . Доречі , такий спосіб регулювання використовують і на сучасних аеростатах. Недарма знаменитий Франклін назвав Шарля ,,нянеюаеростата”. Наповнення кулі воднем тривало три дні. Не обійшлосьі без пригоди. З невідомої причини загорілася одна із25 бочок в яких добували водень. Тільки завдяки рішу-чим діям одного з робітників вдалося уникнути трагедії.

Номер слайду 11

Заповнення кулі воднем

Номер слайду 12

Старт було призначено на 1грудня 1783 року. Зібралосяпонад 40000 глядачів. Схвильовані пілоти, Шарль іодин з братів Робер, закінчували останні приготування до польоту. Але в останню хвилину старт відміняє король, який дуже переживав за життя своїх підданих. Шарль розгнівався і звернувся до міністра графаде Брейля з вимогою дозволити політ, мотивуючи вели-кою відповідальністю перед десятками тисяч парижан,які зібрали кошти на побудову кулі. ,,Люди повірили мені, і я не можу їх обманути”. Міністр був рішучою людиною,і під свою відповідаль-ність дозволив старт. В 13.30 прогримів залп гармати , подаючи сигналдо початку церемонії старту.

Номер слайду 13

В 13.45 після другого залпу , куля почала швидко почала підніматися.

Номер слайду 14

Пілоти швидко освоїлись з керуван-ням кулею. Політ відбувався на висоті приблизно 450м. Зависнувши на короткий час над Монсо ,куляперелетіла Сенну, і попрямуваладо Вільє і Ліль-Аданона. Через 2год і 5хв. вона плавно опустиласяна землю біля містечка Нельї ,пролетівши близько 40км.

Номер слайду 15

Приземлення кулі біля містечка Нельї

Номер слайду 16

Ще в польоті Шарль вирішивпродовжити повітряну подорожсамостійно,щоб провести вимі-рювання температури і атмос-ферного тиску. Як тільки Роберступив на землю, куля дуже швидко почала підніматися і досягла висоти 3000м. Шарль проводить вимірюваннядо того часу поки холод не скував його пальці. Внаслідокшвидкого підйому він відчуваєсильний біль у вушах і починаєспуск.

Номер слайду 17

Успішне приземлення Шарля

Номер слайду 18

Парижани влаштували урочисту зустріч героям. Майжевсе місто висипало на вулиці , святкуючи перемогупілотів.

Номер слайду 19

Це був перший і останній політ Жака Шарля . До кінця життя він страждає від болю у вухах. На закиди скептиків,чому він відійшов від повітроплавання відповідає :,,Я дякую Господу, що в той день мені була притаманнамужність. Справа вчених- займатися наукою,а справамужніх- літати. Для себе я давно вибрав перше”. Доречі, Жозеф Монгольф’є також здійснив один політ,а його брат Етьєн жодного разу не сів у корзину аеростата.

Номер слайду 20

У 1787р. Шарль дослідив, що кисень ,азот, вуглекислий газ і повітря розширюються однаковов інтервалі температур від 0 до 100 ºС. Схема досліду

Номер слайду 21

Розглянемо принципову схему експериментальноїустановки для дослідження тиску газу від темпера-тури. Основою є велика колба, в якій знаходиться газ. Колба опускалася в посудину з танучим льодом. Зміну тиску фіксували за зміною показів термометра . Потім посудину поступово нагрівають і знову спос-терігають за показами термометра.

Номер слайду 22

Результати досліджень Шарля. Зміна тиску газу певної маси при нагріванні на 1 ºС дорівнює частині ∝р того тиску, що мав газ при температурі 0℃. Величина ∝р-температурний коефіцієнт тиску. Для багатьох газів Шарль отримав приблизно однаковийрезультат 1/273 ºС–1.  

Номер слайду 23

Ізохорний процес описується законом Шарля. Для даної маси газу відношення тиску до температури є сталим, якщо об’єм не змінюється  

Номер слайду 24

Ізохора

Номер слайду 25

Ізохори

Номер слайду 26

Газовий термометр Прилад для вимірювання температури, заснований на законі Шарля. За висновком Шарля, однакове нагрівання газу призво-дить до однакового підвищення тиску. Звідси випливає,що тиск газу (при V=const) можна взяти за кількісну міру температури.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Газовий термометр (А) і газовий пірометр (Б)

Номер слайду 29

Також Шарль винайшов мегаскоп та термометричнийгігрометр

Номер слайду 30

pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
Додано
10 грудня 2021
Переглядів
862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку