Жанна д'Арк. Столітня війна

Про матеріал
Презентація до уроку всесвітньої історії на тему "Жанна д'Арк" для сьомого класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанна д’Арк. Підготувала Світлана Шуляк

Номер слайду 2

Ранні роки. Народилася Жанна д’Арк 6 січня 1412 року в селянській родині Жака д'Арка та Ізабель Ромі в селищі Домремі. Вони жили в відокремленій частині північно-східної території, яка залишилася лояльною французькій короні, хоча з усіх боків її оточували бургундські землі. Коли Жанна була дитиною, на село здійснили кілька рейдів; одного разу його спалили.

Номер слайду 3

Голоси Жанни ,Jacques Wagrez, 1897 Зі свідчень д'Арк на суді відомо, що перше видіння вона пережила 12-річною. Будучи наодинці в полі, вона побачила три постаті, в яких упізнала архангела Михаїла, святу Катерину та святу Маргариту, що звеліли їй вигнати англійців з французької землі і привести дофіна у Реймс на коронацію. Через п'ять років вона втілить побачене.

Номер слайду 4

Як тільки Жанні виповнюється 16, вона просить родича, Дюрана Лассуа, провести її до сусіднього замку Вокулер, де просить у командира гарнізону графа Робера де Бодрікора дозволу відвідати королівський двір у Шіноні. Саркастична відмова Бодрікора не змусила її відступити: повернувшись у січні наступного 1429 року з підтримкою людей певної ваги Жана де Меца та Бертрана де Пуленжі, д'Арк просить вдруге і робить передбачення про зміну становища біля Орлеана.

Номер слайду 5

Коли вісті з фронту підтвердили передбачення д'Арк, Лаустон де Бодрікор змінив свою думку і надав їй супровід для подорожі до Шінона. Для перетину ворожої бургундської території д'Арк вбралася в чоловічий одяг. Прибувши до королівського двору, справила враження на дофіна Карла VII під час приватної аудієнції з ним.

Номер слайду 6

Д'Арк прибула до Орлеана 29 квітня 1429 року, але Жан де Дюнуа, очільник герцогів Орлеанських, спочатку не допускав її на військові ради і не повідомляв про заплановані атаки на ворога, тому д'Арк відвідувала більшість нарад і брала участь у сутичках попри заборону.

Номер слайду 7

На чолі війська. Жанна д'Арк відзначилась тим, що відкинула обережну стратегію, характерну для французького командування попередніх кампаній, і пішла в блискавичний наступ. Упродовж п'яти місяців облоги оборонці Орлеана зробили тільки одну спробу агресії, яка завершилася катастрофою. Під командуванням д'Арк Орлеан було звільнено за тиждень, і ця перемога ознаменувала перелом Столітньої війни та увічнила ім'я «Орлеанської діви».

Номер слайду 8

Перемога під Орлеаном була першим серйозним успіхом французьких військ з часів поразки під Азенкуром (1415). Після перемоги під Орлеаном з'явилося багато пропозицій подальших наступальних дій. Англійці очікували спроби відвоювання Парижа або наступу в Нормандії.

Номер слайду 9

Під командуванням д'Арк французьке військо відвоювало Жаржо 12 червня, Мен-сюр-Луар 15 червня, і Божансі 17 червня. Сили д'Арк вирушили у напрямку Реймса з Жіан-сюр-Луар 29 червня, а 3 липня їм здався бургундський гарнізон міста Осер. Інші міста на шляху війська теж без опору переходили на французький бік.

Номер слайду 10

Після кількох незначних сутичок в околицях Ла-Шарите-сюр-Луар впродовж листопада та грудня, у квітні 1430 року д'Арк вирушила в Комп'єнь, щоб допомогти місту вистояти англо-бургундську облогу. 23 травня 1430 року, під час атаки бургундського табору при Марнії, д'Арк взяли в полон.

Номер слайду 11

Багато істориків звинувачують коронованого Жанною Карла VII в бездії, коли йшлося про визволенні його заступниці. Д'Арк робила кілька самостійних спроб втечі; одного разу стрибнула з 21-метрової вежі у Вермандуа на землю в фортечному рові. Після цієї спроби її перевели в бургундське місто Аррас.

Номер слайду 12

Потрапивши в полон до бургундців, Жанна була передана англійцям, засуджена судом католицької церкви як відьма та спалена на багатті.

Номер слайду 13

Страта30 травня 1431 року Жанна д'Арк була спалена заживо на площі Старого Ринку в Руані. «Єпископ, я помираю через вас. Я викликаю вас на Божий суд!» — з вогнища крикнула д'Арк і попросила дати їй хрест. Вона попросила двох ченців тримати перед нею розп'яття. Один селянин зробив для д'Арк невеликий хрест, який вона вдягла поверх сукні (за іншою версією, дві схрещені хмизини простяг їй кат). Коли її охопив вогонь, Жанна кілька разів крикнула: «Ісусе!». Майже всі на площі плакали з жалю. Розп'я́ття — хрест, зображення Розп'яття Ісуса Христа.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Коли д'Арк перестала дихати, англійці розгребли вогнище, щоб продемонструвати її обгоріле тіло — з метою запобігти чуткам, що їй вдалося утекти живою. Після демонстрації тіло спалили ще двічі, доки воно не перетворилося на попіл, який заборонили збирати як реліквію. Рештки Жанни д'Арк викинули в Сену (річка в Францї). На момент страти їй було 19 років. Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/

Номер слайду 16

Питання до презентації:1. Коли Жанна д’Арк побочила перше видіння?в 12 років2. Коли Жанна прибула до Орлеану?29 квітня 1429р.3. Коли д’Арк взяли в полон?23 травня 1430р.4. Коли було страчено Орлеанську діву?30 травня 1431р.5. Скільки їй було років на момент страти?19 років

pptx
Додав(-ла)
Шуляк Світлана
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку