Презентація "Сторічна війна"

Про матеріал
Матеріал з історії Франції та Англії за часи Сторічної війни 1337 - 1453 років. З картосхемами та ілюстраціями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сторічна війна 1337 – 1453 років.

Номер слайду 2

У 1337 році король Англії Едуард ІІІ, почав війну, яка в історії отримала назву «Столітня». (Це «історичний фейк» який з’явився значно пізніш. Може, за часи, таку званої «Великої французької революції»). Коли король Франції Філіп VI прибрав до своїх рук землі Гасконії, тому саме там і почалися військові зіткнення між прихильниками Англії та Франції.

Номер слайду 3

У 1340 році англійський флот завдав поразку французькому при Слесі.

Номер слайду 4

Армія англійців завдала поразку Франції при Кресі (1346 рік) та захопила порт Кале (1347 рік). У 1356 англійська армія під командуванням сина Едуарда III, Чорного принца завдала нищівної поразки французам в битві при Пуат’є, узявши в полон короля Іоанна II Доброго. Після смерті Філіпа в 1350 році трон Франції перейшов до його сина Іоанна ІІ.

Номер слайду 5

На королівський престол Франції в 1364 році зійшов син Іоана ІІ, Карл V. На початку правління йому вдалося повернути втрачені землі. Під час свого правління Карлу вдалося подолати опір опозиції під керуванням Карла Злого, короля Наварри, підкорити землі Бретонського герцога, Бургундію

Номер слайду 6

У 1376 році закінчився Авінонський полон пап. Папа Григорій Х повернувся до Риму. Після смерті Григорія Х папою було обрано Урбана VІ. Профранцузькі кардинали поставили свого антипапу Климента VII, який знов повернувся в Авіньон. Католицька церква розкололася на два табори.

Номер слайду 7

За умовами договору 1360 року Англія закріпила за собою території сучасної південно – західної Франції. У 1369 році відновилися бойові дії між Францією та Англією. Аквитанці поскаржилися французському королю на Едуарда Чорного принца, старшого сина англійського короля Едуарда ІІІ.

Номер слайду 8

Французи, зайняли частину володінь Плантагенетів. Англія підтримувала папу Урбана VI, а Франція — Климента VII. У 1389 році між Англією и Францією було укладено перемир’я, яке тривало до 1415 року. У 1380 році королем було оголошено Карла VІ у 12 – річному віці. Невдовзі, у короля була виявлена душевна хвороба.

Номер слайду 9

Англійці проголосили королем Франції англійського короля Генріха VІ. У Франції королем було обрано Карла VІІ. Під час битви під Орлеаном у 1429 році французи досягли успіху. (Історія пов’язує цю перемогу з ім’ям Жанни д’Арк, це ще одна «історична казка»). Поступово, Франція звільнила всі території, крім порту Кале. У 1453 році відбулася остання битва Столітньої війни при Кастільоні.

pptx
Додано
6 червня 2023
Переглядів
1084
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку