жанр балади у шкільному вивченні

Про матеріал
У баладах Івана Франка, зокрема «Данина», «Керманич» спостерігається тісний зв'язок між природою та внутрішнім станом персонажів. Особливості балад письменника полягають у тому, що герой може загинути, але поет (а разом з ним і читач) вірить, що сильна духом людина переможе стихію. Це характерна особливість ранніх балад І. Франка (як і його ліричних віршів).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанр балади Івана Франка в шкільному вивченні

Номер слайду 2

Бала́да — це жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового характеру з драматичним сюжетом.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Іван Франко свою першу поетичну збірку письменник назвав «Баляди і роскази». Тут знаходимо балади «Князь Олег», «Керманич», «Святослав», «Русалка (Із Пушкіна»), Данина» та ін.

Номер слайду 5

Особливості балад Івана Франка полягають у тому, що герой твору може загинути, але поет (а разом з ним і читач) вірить, що сильна духом людина переможе стихію. Це характерна особливість ранніх балад І. Франка (як і ліричних віршів) важливо підкреслити, що поет одійде від баладної форми і створить власні жанрові різновиди ліро-епічної поезії, які об’єднає під узагальненою назвою «галицькі образки». Це і сюжетні вірші, і невеликі поеми з галицького життя, й окремі побутові замальовки, сценки, малюнки тощо.

Номер слайду 6

Визнання і славу драматургові принесла п’єса «Украдене щастя» (1893).

Номер слайду 7

Поштовхом до написання драми «Украдене щастя», як писав сам Іван Франко, була народна пісня-балада – «Пісня про шандаря».

Номер слайду 8

У XX столітті драма І. Франка увійшла в перший золотий фонд наших театрів, образ Миколи втілили Іван Мар’яненко, Амвросій Бучма, Богдан Ступка, Федір Стригун, Анни — Наталя Ужвій, Лариса Хоролець та інші. 1952 року на Київській кіностудії було створено фільм «Украдене щастя».

Номер слайду 9

Творчість І. Франка починає вивчатися у школі з 5-го класа. Учні знайомляться з казкою «Фарбований лис». У 6-му, 8-му та 9-му класі творчість Каменяра не вивчається. З 7-го класу учні починають вчити історичну повість – «Захар Беркут». У 10-му класі вивчаються такі твори І. Франка, як «Гімн» («Замість пролога»), «Сікстинська мадонна», «Безмежнеє поле…», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», «Чого являєшся мені...» та інше. На жаль, у наш час вилучили з програми драматичний твір «Украдене щастя», тому зараз його розглядають на позакласному читанні. У 11-му класі творчість І. Франка не вивчається.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
1492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку