Бавовникова олія. Насіння бавовника є побічним продуктом виробництва бавовни, і їх доступність залежить від попиту і пропозиції на бавовняне волокно, що оточує олійне насіння. Сира бавовникова олія містить значну кількість негліцеридних компонентів, які надають олії сильний характерний запах і темний червоно-коричневий колір.
Кукурудзяна олія Кукурудзяна олія належить до групи олій з високим вмістом лінолевої і олеїнової жирних кислот. Вони мають достатньо високу стійкість до окиснення і можуть бути гідрогенізовані до різних ступенів насиченості. Неочищена кукурудзяна олія має темний колір червоного бурштину.
Оливкова олія - Оливкова олія має зеленувато-жовтий колір і характерний оливковий смак і запах. - Колір олії пов'язаний головним чином з присутністю хлорофілу, який також забезпечують захист від окиснення в темноті. Особливий аромат і смак оливковій олії надає велика кількість летких сполук, які присутні в надзвичайно малих концентраціях.
Закріплення «Складні ефіри та жири»1. Природні естери утворені триатомним спиртом гліцерином та вищими жирними кислотами.2. Реакція утворення складних ефірів.3. Хімічна реакція між водою та жирами.4. Хімічна реакція, яка використовується для перетворення рідких жирів на тверді.5. Інша назва рідких жирів.6. Реакція взаємодії складного ефіру з водою в результаті якої утворюється спирт і кислота.7. Назва солей вищих жирних кислот.8. Хімічний елемент складова частина жирів.9. Французький хімік, який займався вивченням жирів.10. Лужний елемент, завдяки якому мила мають твердий агрегатний стан.
5. Яка хімічна формула речовини Х у схемі: жир + Na. OH → мило + Ха) С2 Н4 О2; б) С2 Н5 ОН; в) С3 Н8 О3;* г) С6 Н5 ОН. 6. Укажіть речовини, що утворюються внаслідок гідролізу естерів а) спирти і карбонові кислоти;*б) альдегіди і алкени; в) карбонові кислоти і алкіни;г) етери і спирти. 4. Продуктом гідрування триолеїну є:а) гліцерин; б) тристеарин; в) олеїнова кислота; г) стеаринова кислота. СН2 –ОСОС17 Н31