Презентація містить інформацію про жири як про представників естерів. Містить матеріал про хімічні та фізичні властивості жирів, їх добування та біологічне значення, способи застосування в побуті та промисловості.
Фізичні властивості жирів. Деякі жири при звичайній температурі – твердіречовини, бараняче, свинячеІнші рідкі, так звані олії(соняшникова, кукурудзяна,лляна…)Жири в яких переважають насичені кислоти – тверді; Олеїнова кислота –основний компонент оливкової олії при звичайних температурах є рідкою, бо їїтемпература плавлення – 13,4 градуси цельсія. Тоді як пальмітинова і стеариновавідповідно – 63,1 і 69,6 градусів. Жири погано розчиняються у воді, але добрерозчинні у бензині, спирті і інших розчинниках. Температури плавлення і кипіння різні. Жири утворені гліцерином інасиченими кислотами мають вищі температури плавлення.
Демонстрації Соняшникова олія. Смалець. Жири із бромною водою (після струшування)Через певний час після струшування видно, що обидві рідини починають розшаровуватися, а бромна вода в олії починає світлішати. Це говорить про те, що бромна вода прореагувала із залишками ненасичених жирних кислот.
Добування жирів у промисловості Синтез жирів на даний час економічно не вигідний. Практично жириодержують із природних джерел. При цьому використовують такі способи:відтоплювання – нагрівання тваринних тканинвідтискання – пресування нагрітих рослинних насінин під тискомекстрагування – розчинення жиру у хімічних розчинниках з наступнимйого витягом
Біологічна роль жирів. У рослинах жири утворюються з вуглеводів. Цей процес найінтенсивнішевідбувається в насінні дозріваючих олійних культур і плодах. Під час проростаннянасіння жири, навпаки, розщеплюються (за участю ферментів) на вищі карбоновікислоти і гліцерин, з якого утворюються вуглеводи. Жири входять до складу тканин тварин, рослин. Вегетативнi частини рослиннакопичують не бiльше 5% лiпiдiв, насiння – до 50% i бiльше. В органiзмi людини внормi мiститься 10-20% жиру, але при наявностi деяких порушень жирового обмiнуйого кiлькiсть може змiнюватися.
Функції жирів наступні:1. енергетична - окиснення 1г жиру спричиняє виділенню 39 к. Дж енергії;2. запасаюча - жири - резервні речовини (нормальної комплекції дорослалюдина має у своєму організмі 9-12 кг жиру, що відповідає 251000-377000 к. Дж(60000-90000 ккал) і становить запас енергії на цілий місяць);3. теплоізоляційна - охороняють організм від теплових втрат, тому що єпоганим провідником тепла (у китів, які живуть у холодних морях, шар підшкірногожиру досягає 1 м)4. є джерелом води – 100 г жиру при окисненні дає 110-140 г води,завдяки чому верблюди можуть у не пити у пустині 10-12 діб.5. захисна - жир захищає органи (печінку, нирки) від механічних впливів,завдяки пружності.6. регуляторна – жири беруть участь в утворенні гормонів і засвоєннівітамінів D, A, E.
Узагальнення та застосування набутих знань. Про який хімічний процес йде мова? Впізнайте всі речовини:«Наб і Пенкрофт зрізали весь жир з туші дюгоня, склали у великі посудини,потім додали попіл спалених водоростей і деякий час варили…». В результатіотримали два корисних на безлюдному острові продукти, один став основоювибухівки, а інший пригодився в побуті. Назвіть їх.