Життєпис: "Роман Шухевич — життя як боротьба за вільну Україну"

Про матеріал
Життєпис війського і політичного діяча Романа Шухевича, командира УПА 1943—1950 р.р
Перегляд файлу

Любомирської Є. 3 курс середня освіта 6.0148-і

 

Р.Шухевич - життя як боротьба за вільну Україну

 

30 червня 1907р. у Львові народився Роман Шухевич. Він зростав на розповідях діда, відомого етнографа і автора п’ятитомного дослідження «Гуцульщина», історіях про опришку Олексу Довбушу, який став для хлопця зростаючого в дусі патріотизму взірцем і прикладом для наслідування.

Закінчивши Академічну Гімназію в 1925 р. Р.Шухевич вступив до Львівської Політехніки і завершив навчання в 1931 р. Відразу після цього закінчив ще Львівську консерваторію ставши професійним піаністом. Він був переможцем «Запорізьких ігор» з бігу та плавання, засновником куреню «Чорноморці» який дав початок морському пластуванню. У 1925 р. Шухевич вступає до Української військової організації (УВО) та стає членом Організації українських націоналістів (ОУН). Протягом 1925-29 р.р приймає участь в антипольських акціях та займається проблемами національної шкільної освіти Західної України. 18 червня 1934 р. був заарештований з іншими членами ОУН та 6 листопада відісланий у концтабір. 19 січня 1935р. привезений до Львова для проведення слідства та 27 січня 1937р. вийшов на свободу відсидівши два роки у в’язниці та півроку в концтаборі. Поселився у Львові і створив першу рекламну фірму Галичини «Фама», яка слугувала прикриттям діяльності ОУН.

Як член Революційного Проводу ОУН організує і очолює підрозділ «Нахтігаль» який після відступу більшовиків перший ступає до Львова.

30 червня 1941р. Роман Шухевич разом зі Степаном Бандерою і Ярославом Стецьком проголошують «Акт відновлення Української держави» і стає заступником міністра з військових справ.

Уникнувши арешту Р.Шухевич проводить рік в Білорусі воюючи з більшовицькими партизанами але підрозділ все ж ліквідується німецькою окупаційною владою і на початку 1943 р. Шухевич відомий під псевдонімом Тарас Чупринка занурюється в підпільну діяльність з допомоги Олекси Гасижа, Василя Сидорома і Дмитра Грицая створює підпільницьку Українську повстанську армію (УПА). У травні 1943р. так званий Т. Чупринка стає керівником усієї національно-визвольної війни українського народу та вже в листопаді – Головним командиром УПА.

На Великому зборі Української Визвольної ради (УГВР ) що проходить на Самбірщині з 11 по 15 листопада 1944 р. Р.Шухевич очолює підпільний уряд України – Генеральний Секретаріат.

Як головнокомандуючий УПА та голова Проводу ОУН  він керує національно-визвольною боротьбою УПА впродовж 1943-50 р.р, але 5 березня 1950 р. Р.Шухевич загинув в бою в с. Білогорна біля Львова.

Нажаль, точне місце поховання героя невідомо по сьогоднішній день. Загибель Р.Шухевича стала непоправною втратою для українського національно-визвольного руху. Сьогодні до місця загибелі Р.Шухевича приїзжають тисячі людей аби вшанувати пам’ять героя, який боровся та віддав життя за вільну Україну.

 

docx
Додано
15 вересня 2021
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку