Життєві цінності: радість.

Про матеріал
Заняття з циклу «Життєві цінності» спрямовані на розвиток і формування таких людських цінностей як дружба, любов, щастя, радість, здоров’я. Заняття сприятимуть розвитку творчих здібностей дитини, формуванню духовних потреб, здатності сприймати добро, справедливість, відчувати прекрасне у навколишньому світі і людських стосунках. Добірка занять буде корисна для використання вчителями початкових класів, вихователями ГПД, методистами, соціальними педагогами та педагогами – організаторами.
Перегляд файлу

Тема: Життєві цінності. Радість.

Мета: актуалізувати знання дітей про життєві цінності; пояснити дітям, що таке радість, коли вона виникає і від чого залежить; дати зрозуміти, що людина, яка налаштована на позитив, в житті досягає більшого;допомогти кожній дитині усвідомити свій внутрішній світ та особистісні цінності; вчити визначати, що є для них найціннішим; розвивати самосвідомість дітей; підтримувати їх мотивацію у вивченні та усвідомленні самих себе.

Обладнання: листочки формата А – 4, кольорові олівці, фломастери, казка «Радість і Гидота».

Хід заняття

І. Мозковий штурм.

Що таке радість? (Відповіді дітей)

ІІ. Вступне слово соціального педагога.

Багато людей у світі замислюються над цим питанням. Можливо, це тому, що ми, в більшості своїй, забули, коли по-справжньому раділи в останній раз. Або пам’ятаємо, що це було дуже давно.

Згідно тлумачного словника, радість — це почуття задоволення, веселий настрій. Радість — це все, що змушує посміхнутися, піднімає настрій, робить щасливим. Це може бути сонячний день, отримання подарунків, здійснення бажань, іноді виникає навіть безпричинна радість.

Ми радіємо, коли щось отримуємо. Коли у нас щось є. Коли у нас щось гарно виходить.

ІІІ. Читання соціальним педагогом казки. Казка Радість і Гидота. Автор Наталія Третяк Радость и Гадость. Переклад на українську мову соціального педагога.

  Жили – були два молодих сусіди. І от якось вирішили вони, що кожний з них повинен побудувати собі новий великий просторий будинок. Дім, в якому буде багато місця, і де поселяться здоров’я, щастя і благополуччя.

   Швидко казка кажеться, та не так скоро діло робиться.

   Промайнуло декілька важких років, перш ніж обидва сусіди звели собі по будинку.

   Ось тільки в одного з них дім вийшов на диво просторий, високий, світлий, затишний. Та ще й напрочуд міцний і зручний. Не будинок, а одне задоволення. Будинок – мрія.

   А у другого сусіда вийшов кривобокий, хиткий сарай із дірявим дахом, запліснявілою стелею та гнилими стінами.

   І ось прийшов похмурий горе – будівельник до свого задоволеного життям сусіда дізнатися, в чому справа, в чому секрет: як так трапилось, що в нього такий добротний дім вийшов?

   А сусід замість того, щоб відповісти, сам запитує товариша:

  •     Ти з чого, сусіде, свій дім будував?
  •     З чого, з чого…Із самого звичайнісінького матеріалу – з цеглинок Гидоти. Із заздрощів, жадібності, егоїзму, образ, жалкування, невдоволеності, песимізму і ненависті. А ти з чого, сусіде, будував?
  •     А я із найкращого матеріалу – із цеглинок Радості. З доброго гумору, спокою, чесності, прощення, оптимізму, терпіння, щедрості, скромності, щирості і любові.

ІV. Обговорення казки.

Придумайте своє продовження казки. Опорні питання:

- Як би вам хотілось, щоб вона закінчилась?

- Порадьте сусіду, як можна полагодити його будинок? Чим йому можна допомогти?

- З яких цеглинок ви б хотіли побудували власний дім?

Висновок:  Коли тобі весело та радісно, то хочеться поділитися гарним настроєм з усіма довкола. Важливо те, що радісна людина може гори звернути. Коли ми відчуваємо радість, нам і працюється легше, і живеться приємніше, і навіть з оточуючими ми можемо поділитися гарним настроєм.

Адже, як ми до світу- так і світ до нас. Ми йому подаруємо радість - нам вона повернеться та ще й з відсотками. Головне -  вчасно її розгледіти, не відвернутися і не загубитися, не перестати вірити в добро.

Особиста радість приємна, а загальна радість — подвійно. Значить, чим більше людей радіють, тим більше радості.

Не потрібно бути чарівником, щоб подарувати посмішку товаришеві. І тоді, разом із нею, у серці поселиться Радість, яка й прожене Смуток. Посміхніться товаришеві, поселіть у своєму і його серці Радість.

V. Творча робота.

   Закрийте очі і уявіть, що у вас є можливість збудувати свій дім. Помрійте, яким він буде? З чого ви будете його зводити? Кого туди поселите?

   А тепер відкрийте очі і перенесіть своє уявне зображення на папір. Намалюйте, будь ласка, ваш власний будинок Радості.

. Виставка дитячих робіт.

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
479
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку