Життєвий і творчий шлях В.Підмогильного

Про матеріал
Розробка уроку "Життєвий і творчий шлях В. Підмогильного". Тип уроку: засвоєння нового матеріалу.
Перегляд файлу

Тема: Життєвий і творчий шлях В. Підмогильного.

Мета:ознайомити учнів із життєвим і творчим шляхом Валер’яна Підмогильного – активного творця української літератури ХХст., автора інтелектуально-психологічної прози, перекладача; виховувати ідеали добра і справедливості.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: відеоряд, портрет, виставка творів В.Підмогильного.

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І. Організаційний момент

II. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми, мети уроку.

III. Сприйняття й засвоєння навчального матеріалу

1. Вступне слово

Григорій Косинка так висловився про письменника: «Підмогильний був яскравою творчою індивідуальністю, цілковито український талант,що надзвичайні події після 1917 року міг спостерігати тверезо, всебічно і критично. Але за багатством суспільних подій свого часу він не загубив людини. Він бачив її. Розумів і творив її образ в усій суспільній і психологічній складності».

Постать Валер’яна Підмогильного надзвичайно цікава, розгляньте цю схему:

діаграма (кругла) захоплень (через символи):

а) букви різних алфавітів мова (поліглот – французька, німецька, англійська; перекладач – Анатоль Франс, Бальзак, Мопассан, Гюго, Верн, Вольтер, Дідро; мовознавець-лексикограф – «Фразеологія ділової мови» у співавторстві з Є.Плужником, 1926);

б) формули математика (профіль Катеринославського реального училища – у Російській імперії середнього освітнього закладу з 7-річним терміном навчання математики, фізики, природознавства і креслення, що закінчив (1910-1918 рр.) із відзнакою + Катеринославський університет);

в) козаччина історія (Дмитро Яворницький – «вартовий» історії українського козацтва, викладач)

г) Феміда право (Катеринославський університет, 1918 - рік створення 4 факультетів із 2750 студентів; нині – 20 факультетів 15 тисяч студентів, серед яких і наші випускники різних років.)

2.Перегляд відеоряду, розгляд виставки творів письменника

3. Опрацювання матеріалів підручника, складання короткої таблиці-схеми

Рік

Подія

2.02.1901

Народився в с. Чаплі на Дніпропетровщині в селянській родині.

1910—1918

навчався в Першому катеринославському реальному училищі, яке закінчив з «відзнакою». Потім навчався з перервами, через матеріальну скруту, на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив. Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер. У шкільному журналі він публікував свої пригодницькі оповідання.

1917

оповідання «Важке питання».

1919

оповідання «Добрий Бог», «Гайдамака», «Пророк», «На селі» та опублікував оповідання «Ваня» та «Старець» у катеринославському збірнику «Січ».

1920

Перша збірка «Твори Т. 1», увійшло 9 оповідань: «Старець», «Ваня», «Важке питання», «Пророк», «Гайдамака», «Добрий бог», «На селі», «На іменинах», «Дід Яким».

1920—1921

вчителював у Павлограді на Катеринославщині.

1921

року Підмогильний переїхав до Києва, де працював бібліографом Книжкової палати.

1921—1923

залишив місто й викладав українську мову та політосвіту у Ворзельській трудовій школі.

1921

одружився з донькою ворзелівського священика Катрею Червінською, актрисою Театру юного глядача. Тоді ж написав цикл «Повстанці». Частину оповідань було надруковано в катеринославській газеті «Український пролетар». Голод 1921—1923 років змалював в оповіданнях «Син» (1923).

1923

в журналі «Нова Украïна» (Прага), було опубліковано новели Підмогильного з циклу «Повстанці», оповідання «Іван Босий». Цей журнал, що його видавав у Празі Володимир Винниченко, пізніше фігурував у справі Підмогильного як речовий доказ його «контрреволюційноï діяльності». У ЛНВ під псевдонімом було надруковано новелу «Комуніст».

1924

року вийшла друком книжка Підмогильного «Військовий літун».

24 травня 1925

виступив у великій залі Всенародноï бібліотеки перед представниками літературно-громадських організацій, вузівською молоддю, міською інтелігенцією на диспуті «Шляхи розвитку сучасноï літератури»:

1926

окреме видання повісті «Третя революція».

1926—1927

Разом з Євгеном Плужником у роках він підготував два видання словника «Фразеологія діловоï мови», працював над сценарієм фільму «Коломба» за романом Проспера Меріме.

1927

збірка оповідань «Проблема хліба» та роман «Таïс» Анатоля Франса у перекладі В. Підмогильного

1928

у Харкові виходить друком роман «Місто». У цей же час Підмогильний відвідав Німеччину, Чехословаччину «для налагодження творчих зв'язків».

1925—1928

участь у літературній дискусії

1932

 переїхав до Харкова, очевидно, сподіваючись на кращі можливості для публікації своїх творів й розраховуючи на свій зростаючий авторитет перекладача. І справді в Харкові він працює у видавництві «ЛіМ», а згодом отримує посаду консультанта з іноземноï літератури при видавництві «Рух».

1931—1934

оповідання «З життя будинку». Тож Підмогильний зосередився на перекладацькій діяльності: опублікував двотомник творів Дені Дідро, трактат Клода Адріана Гельвеція «Про людину», був одним з організаторів і перекладачів видання 15-томника Оноре де Бальзака (вийшов лише перший том) та 25-томника Анатоля Франса.

8 грудня 1934

заарештовано зі звинуваченням в «участі у роботі терористичної організації, що ставила собі за мету організацію терору проти керівників партії».

27-28 березня 1935

Без свідків і адвокатів виїзна сесія Військової колегії Верховного Суду СРСР засудила Валер'яна Підмогильного та інших заарештованих у цій «справі» на термін «десять років з конфіскацією особистого майна». Невдовзі Підмогильний був доправлений до Соловецького табору особливого призначення.

3 листопада 1937

до двадцятилітнього ювілею Жовтневої революції особлива трійка УНКВС винесла новий вирок: «Розстріляти», щоб звільнити місце для нових мучеників режиму. Разом із Валер'яном Підмогильним в урочищі Сандармох у Карелії було розстріляно більше 1000 в'язнів, серед них Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Лесь Курбас, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, Юліан Шпол.

1956

Валеріана Підмогильного було реабілітовано

 

IV. Підсумок уроку

V. Домашнє завдання

1. Прочитати роман «Місто».

2. Підготувати усне повідомлення на тему: «Внесок В. Підмогильного в українську літературу XX століття».

docx
Додано
15 вересня 2019
Переглядів
564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку