Життєвий шлях художника М.С.Главчева

Про матеріал

В статті розповідається про художника Миколу Степановича Главчева вихідця із села Нестеровець, що на Хмельниччині. Дитячі та юнацькі роки майбутнього митця пройшли у часи складних випробувань в Україні.

Перегляд файлу

 

Життєвий шлях художника М.С.Главчева

    Народився Микола Степанович 24 серпня 1927 року в мальовничому селі Нестерівці. Справжнє прізвище Миколи Степановича – Глевич, яке він з невідомих причин змінив у студентські  роки на Главчев.

   Дитячі та юнацькі роки майбутнього митця пройшли у часи складних випробувань в Україні. Важкі роки голодомору 1932-1933р.р. Микола Степанович згадує зі сльозами на очах. Йому, шестирічному хлоп’яті, теж довелося голодувати. Мама не випускала його  самого на вулицю, боялася, щоб не з’їли, бо в селі були такі випадки.  Від голоду помер його дідусь, за ним пішла на той світ і бабуся.

   Перші кроки до малювання Микола ще зробив в дитинстві.  Певно, сама природа, яка оточувала хлопця, і спонукала його взятися за олівець, а потім за пензель. Коли став ходити до Нестеровецької неповної середньої школи, то найбільше йому подобалося нишком малювати на уроках математики, за що йому нераз перепадало. Та й батько Миколи Степановича, Степан Стратонович теж був майстром на всі руки. Працюючи ковалем, виготовляв такі «затійливі» огорожі, ворота, що любо було дивитися. Але війна забрала його в свою чорну прірву, він зник безвісти десь під Уманню. Отой страшний солдатський трикутник з жорстоким вироком довго зберігався в хаті Глевичів.

   Залишилася одинока мати Євдокія Федорівна із 14-річним сином, яка щод-

нини оплакувала свою гірку вдовину долю, побиваючись за чоловіком і вимолюючи в Бога гарної долі єдиному сину.

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Мистецтво, Інші матеріали
Додано
16 квітня 2018
Переглядів
666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку