Життєвий шлях Миколи Куліша

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомитись із життєвим шляхом Миколи Куліша, найталановитішого українського драматурга ХХ ст., який належав до трагічної доби "розстріляного відродження".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий шлях Миколи Куліша

Номер слайду 2

Микола Гурович Куліш народився 19 грудня 1892 р. у селі Чаплинці Дніпровського повіту Таврійської губернії (зараз — Херсонська область) в бідній селянській сім'ї.

Номер слайду 3

Родина його жила бідно: батько майже все життя провів у наймах, мати від важкого життя (теж у наймах) передчасно померла. Миколі з дитинства довелося служити у панських економіях. "Люблю… голоту. Серцем її люблю", - напише згодом драматург. Матеріальні нестатки, життя в сирітському будинку все ж не перешкодили здібному хлопцеві закінчити сільську школу.

Номер слайду 4

Якийсь час він мешкав у притулку для сиріт, а згодом його взяла до себе сім’я Невелів – олешківських інтелігентів. У цій сім’ї велику увагу приділяли освіті і вихованню дітей. Разом з братами Невелями Микола влаштовував вистави, міні-концерти, а ще писав сценарії. Ось коли почав проявлятися в нього талант драматурга. Уже у гімназії Микола Куліш закохався в Антоніну Невель, яка в майбутньому стала його дружиною. У зовні непоказному Миколі Антоніні вдалося розгледіти щиру душу.

Номер слайду 5

1913 року він пише першу п'єсу «На рыбной ловле». Згодом Куліш був мобілізований до царської армії. Чотири місяці він провів у казармах, а у 1915 р. його було поранено під Смоленськом. Він служить при штабі полку, але літературної творчості не полишає. У 1918 р. М .Куліш повернувся в Олешки, організував там «Просвіту».

Номер слайду 6

У 1919р. М. Куліш сформував у Херсоні Дніпровський селянський полк, з яким воював проти Денікіна на боці Червоної армії. Завершивши у 1921р. військову службу військовим керівником Херсонського та Дніпровського повітових військкоматів, М. Куліш перейшов на цивільну службу. У літературній дискусії 1925-1928 рр. поділяє позицію М. Хвильового, розчаровується у новій владі. Його мучили переслідування української інтелігенції. У цей період тісно співпрацює з режисером Лесем Курбасом. З 1927 по 1933 він уже знаний в Україні драматург.

Номер слайду 7

У 1934 р. на першому Всесоюзному з'їзді радянських письменників за п’єси «Народний Малахій», «Мина Мазайло», «Патетична соната» М. Куліш був звинувачений у буржуазному націоналізмі. У1935 р. по дорозі на похорон друга І. Дніпровського він був заарештований.       Микола Куліш розстріляний 3 листопада 1937 р. в урочищі Сандармох Медвеж'єгорського району (Карелія) на відзначення 20-ї річниці більшовицького жовтневого перевороту. 

Номер слайду 8

Але я знаю, що того лише ідеї переможуть, хто з ними вийде на ешафот і смерті в вічі скаже… Микола Гурович Куліш

ppt
Додано
11 лютого 2019
Переглядів
2174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку