ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ВАСИЛЯ ГЕРАСИМ'ЮКА

Про матеріал
ЦЮ ПРЕЗЕНТАЦІЮ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ПРИ ВИВЧЕННІ ТЕМИ " ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ВАСИЛЯ ГЕРАСИМ'ЮКА"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему : «Василь Герасим’юк»

Номер слайду 2

Василь Дмитрович Герасим'юк(нар.18 серпня 1956, Караганда)український поет, лауреат Шевченківської премії (2003). Член Національної спілки письменників України (1983), АУП (1997).

Номер слайду 3

Народився в м. Караганді (Казахстан) у родині репресованих. Наприкінці 50-х рр. батьки змогли повернутися в рідне с. Прокурава (Косівський район, Івано-Франківська область), де й минуло його дитинство. Пробудження інтересу до поетичної творчості й перші поетичні спроби припадають на шкільні роки в Косові. Це був початок 1970-х рр., коли прийшла нова хвиля політичних репресій, що мали покласти край рухові «шістдесятників». У цій атмосфері формувалася творча особистість майбутнього поета.

Номер слайду 4

Закінчив філологічний факультет Київського університету (1978). Працював редактором у видавництвах «Молодь» та «Дніпро» (1978–1992). Від 1992 — ведучий програм редакції літератури Національної радіокомпанії України. Від 1993 — голова журі Міжнародного конкурсу молодих літераторів «Гранослов». Від 2011 — ведучий програми «Діалог» на телеканалі Культура.

Номер слайду 5

ПОЕТИЧНІ ЗБІРКИ: Смереки (1982)Потоки (1986)Космацький узір (1989)Діти трепети (1992)Осінні пси Карпат (1998)Серпень за старим стилем (2001)Поет у повітрі (2002)Була така земля (2003)Папороть (2006)Кров і легіт (2012)Малиновий расвет (2016)

Номер слайду 6

Від перших віршів до першої поетичної збірки («Смереки», К., 1982) поет ішов 10 років і прийшов уже сформованим поетом. Він чинив власне першовідкриття Карпат як світу особливого співжиття людини й природи. Назва збірки немовби нав'язувала до традиціоналізму версії гуцульського локального патріотизму. У першій збірці гуцульщина поставала магією позачасовості: вічність гір розряджає людський час у світове безчасся, і «тінь незриму» неназваної миті щастя «століттями лататиме павук».

Номер слайду 7

Четверта збірка «Діти трепети» (К., 1991) — може, найдраматичніша у творчій спадщині Герасим'юка минулого десятиліття. До неї ввійшли вірші, писані переважно в період піднесення національно-демократичного руху, коли складалися об'єктивні і суб'єктивні передумови для здобуття омріяної державної незалежності України. Вершини свого самовираження — свободи самовираження Герасим'юк сягнув у збірку «Поет у повітрі» (Л., 2002). Поет дедалі більше тяжіє до «епічного» розгортання своїх візій, що відповідало б суприсутності в його самопочуваннях багатьох часових і подійних зрізів буття, масштабам його асоціативного поля, просторові уяви.

Номер слайду 8

1986 у Києві вийшла друга збірка «Потоки». Tакою ж міфопоетикою, але вже більше позаособистісною, живуть у ньому і таємничо-екстатичні гуцульські обряди, багата символіка та скоряюча краса яких сповнювали людське буття святістю, робили причетним до вічності: мало ще де можна бачити так здійснювану високу ритуалізацію неминучих кроків людської долі.

Номер слайду 9

Третя збірка — «Космацький узір» — з'явилася вже в роки «гласності» (К., 1989); у ній знайшло вихід і те, що нагромаджувалося в душі, тамувалося раніше, відлунюючи розкиданими в просторі голосами, і те, що визрівало в атмосфері суспільного піднесення 80-х рр. Час замовляв високу поетичну публіцистику й підкидав небуденні спокуси, але Герасим'юк — не трибун, а «метафізик», поет не експансивного, а рефлексивного складу.

Номер слайду 10

Вершини свого самовираження — свободи самовираження Герасим’юк сягнув у збірку «Поет у повітрі» (Л., 2002), відзначену Національною премією України ім. Т. Шевченка (2003). Поет дедалі більше тяжіє до «епічного» розгортання своїх візій, що відповідало б суприсутності в його самопочуваннях багатьох часових і подійних зрізів буття, масштабам його асоціативного поля, просторові уяви.

Номер слайду 11

Ти мусиш танцювати аркан. Хоч раз. Хоч раз ти повинен вiдчути,як тяжко рветься на цiй землiдревнє чоловiче коло,як тяжко зчепленi чоловiчi руки,як тяжко почати i зупинитицей танець. Хоч разти стань у це найтiснiше коло,обхопивши руками плечi двох побратимiв,мертво стиснувши долонi iнших,i тодi в заповiтному колiти протанцюєш пiд безоднею небаiз криком по-звiриному протяжним. Щоб не випасти iз цього грiшного свiту,хоч раззмiшай iз ближнiмипiт i кров. Сину людський,ти стаєш у чоловiче коло,ти готовий до цього древнього танцютiльки тепер. З хрестом за плечима. З двома розбiйниками. Тiльки раз.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
20 червня 2022
Переглядів
536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку