Життя та діяльність братів Я. і В. Ґрімм. Брати Ґрімм як збирачі фольклору. Сюжет казки братів Ґрімм «Пані Метелиця».

Про матеріал
Познайомити учнів з біографією та діяльністю німецьких вчених, фольклористів братів Грімм, пояснити дітям, як створювати ментальну карту, щоб потім вони вміли складати її самостійно. З'ясувати, що таке мандрівний сюжет і хто така фрау Холле.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення діяльності братів Ґрімм у збиранні і збереженні фольклору. Моральні цінності в казках

Номер слайду 2

Повторення Інтерактивна вправа “Випадкове колесо” https://wordwall.net/uk/resource/63099776

Номер слайду 3

Читання з розумінням Прочитати статтю (підручник с. 29-31) про німецьких вчених, збирачів фольклору братів Ґрімм. Записати у зошит ключові слова. Ключові слова – це фрази, які можуть дати потенційному читачеві уявлення про те, що міститься у тексті статті. 

Номер слайду 4

Ментальна карта Ма́па думо́к або ма́па па́м'яті, асоціати́вна ка́рта — діаграма на якій відображають слова, ідеї, завдання, або інші елементи, розташовані радіально навколо основного слова або ідеї. За допомогою такої карти кожен зможе швидше та легше запам'ятовувати та згадувати потрібні факти.

Номер слайду 5

Українські збирачі фольклору Брати Я. і В. Ґрімм своєю діяльністю подали приклад збирачам фольклору в інших країнах, зокрема українським фольклористам, які почали активну діяльність у ХІХ ст. Першим українським фольклористам було нелегко, адже Україна перебувала під гнітом Російської імперії й українське слово було під забороною. Але це не зупиняло їх. У 1834 році Михайло Максимович видав збірку «Українські народні пісні». У 1870 році світ побачили «Народні південноруські казки» Івана Рудченка, а в 1876 році були видані «Малоруські народні сказання та оповідки», впорядковані Михайлом Драгомановим. Українські казки збирали й записували Павло Чубинський, Борис Грінченко, Степан Руданський. Кожен із них боровся за те, щоб український народ мав свою мову і культуру.

Номер слайду 6

Літературна скарбничка Деякі майже однакові сюжети трапляються в різних народів світу. Їх називають мандрівними. Звісно, вони не абсолютно тотожні, а трохи видозмінені відповідно до національного середовища. У казках, зібраних братами Я. і В. Ґрімм, є чимало мандрівних сюжетів. Наприклад, про дідову і бабину доньку, про ледачу і роботящу дівчину (або парубка), про Попелюшку і злу мачуху, про Білосніжку і гномів, про вовка і сімох козенят, про рибалку і рибку та ін. Сюжет (фр. sujet) — послідовність подій у літературному творі.

Номер слайду 7

Передбачення Погляньте на обкладинки книжок і скажіть, про що ця казка?

Номер слайду 8

“Пані Метелиця” У народі завжди вірили, що працьовита й добра людина отримує винагороду за своє праведне життя й стає щасливою. Тому про це в різних народів складено безліч казкових історій. Є така казка й у збірці братів Ґрімм, називається вона «Пані Метелиця». Назва казки «Пані Метелиця» німецькою мовою звучить як «Фрау Холле». У Німеччині її вважають відповідальною за природ ні явища, пов’язані з водою, — сніг, хурделицю, кригу тощо. Коли падає сніг, німці кажуть: «То фрау Холле готує собі постіль». А ще її вважали покровителькою доброчесних дівчат і жінок. У давнину фрау Холле уявляли страшною бабою з великими зубами. Інколи навіть лякали нею дітей, мовляв, узимку можна й замерзнути, якщо «фрау Холле розсердиться». Пані Метелиця в народній фантазії була не лише суворою, а й справедливою. Тих, хто любив працю, був чесним, вона щедро винагороджувала, а тих, хто байдикував і поводився негідно, карала.

Номер слайду 9

Узагальнюємо Хто такі брати Ґрімм? Що таке сюжет? Які сюжети ми називаємо мандрівними? Хто така фрау Холле? Про які моральні цінності йде мова в казках?

Номер слайду 10

Домашнє завдання 1. Прочитати казку “Пані Метелиця” (підручник с. 34-37). 2. Скласти план до казки “Пані Метелиця”.

Номер слайду 11

«Незакінчене речення» Тепер я знаю… Тепер я вмію… Сьогодні я навчився/навчилася… Найбільш цікавим для мене виявилось… Найбільше мені сподобалось… Я не зовсім зрозумів/зрозуміла…

ppt
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку