Життя та діяльність Володимира Мономаха

Про матеріал
Життя та діяльність Володимира Мономаха
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя та діяльність Володимира Мономаха. Ковалевська Вероніка

Номер слайду 2

Володимир Мономах – видатний державний діяч, князь чернігівський та переяславський, великий князь київський, який здобув славу завдяки своїй реформаторській діяльності. Є онуком видатного київського князя Ярослава Мудрого. Володимир Мономах: роки правління – 1113 -1125

Номер слайду 3

Народився Володимир Всеволодович Мономах 1053 року. Матір’ю Володимира Мономаха була дочка візантійського імператора Константина Мономаха. Ще будучи в 12-річному віці він починає свою військово-політичну діяльність. Загалом протягом свого життя він здійснив більше 80 походів, більшість з яких були проти половців. Досягнувши 25-тирічного віку Володимир Мономах отримує у керування Чернігів і влаштувався у Переяславському князівстві. Тобто до приходу у 1113 році на князівський стіл у Києві Мономах княжив у Переяславському князівстві. Мати Володимира Мономаха

Номер слайду 4

Володимир Мономах для припинення князівських міжусобиць збирав князівські з’їзди, дотримувався постанови Любецького з’їзду, придушував спроби внести розбрат. Завдяки мудрій політиці він зумів об’єднати навколо себе князів, селян та ремісників, які допомагали йому оборонятись від набігів половців. Починаючи з 1103 року, Мономах здійснив п’ять військових походів на половців. За роки правління Володимир Мономах остаточно розбив половців. Володимир Мономах об’єднав під своєю владою Київщину, Волинь, Турово-Пінську, Переяславську, Смоленську, Новгородську, Мінську землі та Поволжя. Русь-Україна за Володимира Мономаха та Мстислава Великого

Номер слайду 5

Для того, щоб стабілізувати внутрішнє становище Володимир Мономах урегулював систему законодавства на Русі. В першу чергу він упорядкував правничо-реформаторські реформи. Їхня суть викладена в «Руській правді», яка ще відома за назвою «Статут». Це перша в історії Київської Русі збірка законодавчих актів, яких строго дотримувались навіть після смерті автора. Він перший хто встановив контроль над діяльністю лихварів і землевласників, скасував холопство за борги та розвивав зовнішню торгівлю в інтересах власного народу.

Номер слайду 6

Значною працею, яку він написав власноруч є «Повчання дітям» 1118 року, яка базується на положеннях про добро, гідність та справедливість. Володимир Мономах в Повчанні дітям найчастіше згадує про повагу до старших. Його твір пронизаний християнською мораллю. Культурним спадком великого князя є укладена за його ініціативою «Повість временних літ». За часів правління Володимира Мономаха будувалися нові собори, був збудований 1115 року під Вишгородом міст через Дніпро.

Номер слайду 7

910 років тому, 27 березня 1111 року князь переяславський Володимир Мономах разом із князем київським Святополком Ізяславичем на річці Сальниця вщент розгромили половецьке військо. Це головна битва в завершальній фазі великого походу руських князів проти половецьких кочевників. Розгром половців князь Володимир Мономах продумав до найдрібніших деталей і тому «розтоптав» цю загрозу для Русі. Він зробив кілька важливих кроків. По-перше, він реалізував старий добрий принцип, який свідчить про те, що ворога треба знищувати на його території і малою кров'ю. По-друге, він вдало застосував транспортні можливості того часу, що дозволило своєчасно доставляти воїнів-піхотинців до місця битви, при цьому зберігаючи їх сили і дух. Третя причина продуманої тактики Мономаха полягала в тому, що вдався навіть до погодних умов, щоб здобути бажану перемогу – він змусив кочівників битися в таку погоду, яка не дозволяла їм повністю використовувати всі переваги своєї кінноти.

Номер слайду 8

Чисельну перевагу мали половці. Половецький головнокомандувач вирішив оточити русичів з усіх боків і влучними пострілами з луків розладнати їх ряди. Однак, всупереч звичаям, князі за порадою Володимира самі різко перейшли в наступ. Половці змушені були прийняти бій і втратили ініціативу. Вирішальну роль зіграли переяславці Володимира Мономаха. Руська кіннота кілька разів розрізала половецькі ряди, а підкріплення, які підійшли до того часу, за свідченням літописців, «злякались» побаченого і повернули в степ.

Номер слайду 9

У своєму «Повчанні дітям» Володимир Мономах згадує про страту половецьких воїнів: «А самих князів бог живими в руки дав: Коктуся з сином, Аклана Бурчевича, таревського князя Азгулуя, інших витязів молодих п'ятнадцять,— і цих, живих привівши, порубавши, повкидав я в ту річку Сальницю. По черзі перебито в той час зо двісті ліпших».

Номер слайду 10

Вважається, що битва при Сальниці і розгром половців у 1111 році – це перша велика і продумана перемога Древньої Русі, яка стала можливою завдяки полководческому таланту Володимира Мономаха.

Номер слайду 11

За часів його князювання (1113-1125) – було покращено як політичне так і економічне становище тогочасної держави. Головними принципами, якими послуговувався у своєму правлінні князь, були приборкання гордовитості та уникнення гріхів. Крім того, князь переконував, що потрібно дотримуватись праведності, оскільки саме вона здатна подолати все неправедне, що є у світі.

Номер слайду 12

У 1113 р. у Києві спалахує повстання після смерті князя Святополка Ізяславича. Міщани та селяни були невдоволені свавіллям бояр та лихварів. Київська верхівка запросила Володимира Мономаха зайняти київський престол та придушити повстання. Князь відразу розправився з повсталими, проте пішов на ряд поступок, зокрема, було прийнято закон, згідно якого зменшено рези (тобто відсотки) за позики на 25 %, а також скасовувалося холопство за борги. Пізніше ці нововведення увійдуть до розширеної редакції прийнятої Ярославом Мудрим «Руської правди» та отримають назву «Статут Володимира Мономаха». Він був першим, хто встановив контроль за діяльністю лихварів та землевласників, а також розвивав зовнішню торгівлю в інтересах власного народу.

Номер слайду 13

За період свого правління у Києві Володимир Мономах утвердив централізовану монархічну форму правління по всій території своєї держави та на певний період зупинив процес роздроблення Київської держави, яка почала занепад після смерті його діда Ярослава Мудрого. Стабільність у державі трималася на авторитеті князя, за присутності загального ворога (тобто половців) та концентрації всієї повноти влади в руках Володимира Мономаха. За час свого правління київському князеві не вдалось тільки підкорити Галицьку та Чернігово-Сіверську землі, які були у володіннях Ростиславичів та Святополковичів. Також не підкорився і Полоцьк, де правили Всеславичі. Своїх посадників мав князь і в містах по Дунаю.

Номер слайду 14

Саме за ініціативи Володимира Всеволодовича видубицький ігумен Сильвестр уклав на основі писань Нестора-літописця знамениту пам’ятку давньоруської літератури – «Повість минулих літ».

Номер слайду 15

https://youtu.be/g. I4 LD3 Hkz. Uw?si=63 Na. Cev0fzf. LN5qt. Правління Володимира Мономаха в Київські Русі

Номер слайду 16

Період правління Володимира Мономаха – час розквіту культури Київської Русі. В Києві та в інших містах були збудовані численні храми, які оздоблювались настінним живописом. У той час, зокрема, було збудовано Михайлівський Золотоверхий та Видубицький монастирі у Києві. Крім того, була збудована прекрасна церква на р. Альта, де загинув свого часу князь Борис. Михайлівський Золотоверхий собор. Видубицький собор

Номер слайду 17

Життя та діяльність Володимира Мономаха. Дякую за увагу!

Номер слайду 18

https://dovidka.biz.ua/volodimir-monomah-biografiya-skorocheno/https://www.alatyr-history.club/?page_id=148https://www.facebook.com/53brigade/posts/1002013913549532/https://youtu.be/g. I4 LD3 Hkz. Uw?si=rasf0 R1d. CYL7 Xz. Pf. Використані джерела:

pptx
Додано
31 січня
Переглядів
260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку