Презентація до Уроку-мандрівки у 7 класі з теми «Різноманітність павукоподібних, їх роль у природі та житті людини»

Про матеріал
Презентація додається до уроку проблемно-інтегрованого навчання з теми «Різноманітність павукоподібних, їх роль у природі та житті людини» 7 клас, зоологія. Тип інтегрованого уроку: вузловий. Тип уроку за дидактичною метою: урок узагальнення та систематизації знань, умінь і навичок учнів. Тип уроку за етапами навчальної діяльності: систематизація навчального матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-мандрівка у 7 класі з теми «Різноманітність павукоподібних, їх роль у природі та житті людини»Учитель біології Краматорської ЗОШ № 2 Звягіна Людмила Клавдіівна2021 рік

Номер слайду 2

Роздивись оцю тварину. То - хазяїн павутини. Коло вив'язав навкруг. Здогадались? Це - … . Подивись на нього знову. Має він таку будову: З грудьми злилась голова, В тілі відділів є - … . Перший, ми це не забудем,Зветься так: …. Ну, а другий відділ цей. Має назву …. Як кінцівки розчепирів!З боку кожного…. Тобто, щоб ходити, він. Має вісім ніг один!В павука з сегментів ноги,Тобто він …А вже органи чуття – Зовсім інша це стаття!Кожен хай запам'ятає: Вусиків павук …. Бачиш крапочкі оті?Очі. Вісім. Всі ….Є кінцівки не для руху: Орган дотику і …,Ногощупальцями звуться,Усього навкруг торкнуться!

Номер слайду 3

Наш павук - то трудівник,Лінуватися не звик!Тягне з черевця він нитку. Та будує …. Ловить мух не просто так: Він за живленням ….І, забувши про манери,Встромить в жертву ….

Номер слайду 4

Острова Павукоподібних

Номер слайду 5

Острів Арахнобіологія. Завдання 1. у зошиті запишіть назви рядів Павукоподібних і приклади організмів. Завдання 2. Прочитайте уважно текст на слайді і скажіть скільки помилок допустив автор розповіді про павучка. Назвіть ці помилки. Розповідь: Вранці, як тільки сонячне проміння торкнулося неба, павук відкрив очі. Вийшла чудова мозаїка. Озирнувшись, він став приводити себе до ладу. Насамперед почистив вусики, бо він ними дуже пишався. Закінчивши, павучок згадав, що кожного ранку треба зробити зараядку, й почав розминатися. Це було не дуже легко, бо не кожен здатен по 10 разів підняти 6 пар ніжок. Але раптом павук почув голосгний лемет, що лунав з боку павутини. Він миттєво повернув голову, слідом за якою ланцюжком потягнулися груди та черевце, й прожогом метнувся до ловчої сітки. Павук так швидко біг спіральною павутиною, що вже за секунду був біля жертви. Нею виявилася дебела муха. Вона звивалася та беспомічно голосила., але, не зважаючи на це, наш павук узявся до справи. Він відривав хітиновими зубами від мухи величезні шматки і пожадливо їх ковтав. Завморивши черв'ячка, павук повернув назад. Цього разу він ішов неквапливо, перекочуючись з боку на бік. Потім він ліг на спину й довго дивився в небо, вдихаючи зябрами чисте, насичене ароматами весни повітря.

Номер слайду 6

Завдання 3. Яке значення мають павуки, скорпіони і кліщі у природі?

Номер слайду 7

Острів Арахноісторія. Завдання: яке значення мають павуки, скорпіони, кліщі у житті людини?

Номер слайду 8

Острів Арахногеографія. Завдання: на яких континентах живуть павуки? Скорпіони? Кліщі? Сольпуги? Покажіть на карті України та світу.

Номер слайду 9

Острів Арахнохімія. Завдання: назвіть речовину, яка входить у склад зовнішнього скелету павукоподібних тварин, для яких тварин вона також характерна?

Номер слайду 10

Як малюнок павутини залежить від харчування павука?

Номер слайду 11

Острів Арахнофізика. Завдання 1. Павуки, що живуть групами, використовують особливі нитки для поширення інформації, щоб скликати численних хазяїв мережі для полювання на велику здобич. Іноді ці сигнальні нитки досить довгі і їх треба десь закріпити. Але покладена на опору нитка не може передавати коливання. Як бути? Протиріччя: нитка має бути закріплена, щоб не провисати, і не повинна бути закріплена, щоб не гасити сигнальні коливання.

Номер слайду 12

Завдання 2. Кругова сітка павуків вражала не одне покоління вчених і художників своєю формою і доцільністю. Гарна вона і у технічному відношенні: порівняно велика площа перекривається з найменшою витратою павутинного шовку. Сітка еластична і водночас міцна: витримує пориви вітру і ривки здобичі, що намагається вирватись. Щоб надійно утримати здобич, сітка має бути досить клейкою. Але як у такому разі павук, що біжить павутиною, сам не приклеюється до власної пастки?

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Опрацювати 2 частину параграфу 9 і на альбомних аркушах намалювати фантастичну тварину класу Павукоподібні тварини, використовуючи для малюнку частини тіла різних представників класу

Номер слайду 14

Дякую за увагу!Ще раз подивитися презентацію і подумати над питаннями уроку можна за посиланням: https://onosma.blogspot.com/2021/11/7.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Слайчук Ольга Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Cнітько Альона
    Дякую за цікавий і насичений урок!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
2371
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку