Жувальна гумка (презентація-дослідження)

Про матеріал
Мета: 1.Визначити, що таке жувальна гумка. 2.Дослідити хімічний склад різних жувальних гумок. 3.Розказати про їхній вплив на здоров'я людини та навколишнє середовище.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діана Соловей Дарья Поломана Єлизавета Лемпп Наталія Павлюк ЖУВАЛЬНА ГУМКА

Номер слайду 2

ПРАВИЛА Ці правила допоможуть нам швидко розповісти зміст презентації. А вам, вони допоможуть прослухати та сприйняти інформацію, яку ми хочемо до вас донести. Дотримання правил = повага до доповідачів. Уважно слухати та не відволікатися, якщо вам справді цікава ця тема. Ніхто не повинен перебивати доповідачів (для всіх без виключення!)Усі питання доповідачам ви зможете задати після захисту презентації. Просимо вас підняти ваші руки (реакція в Teams), коли ви ознайомитесь з цими правилами

Номер слайду 3

1. Визначити, що таке жувальна гумка. 2. Дослідити хімічний склад різних жувальних гумок.3. Розказати про їхній вплив на здоров'я людини та навколишнє середовище. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ

Номер слайду 4

Кондитерський виріб, призначений для жування не ковтаючи, у вигляді м'якої неїстівної нерозчинної еластичної основи з різними смаковими та ароматичними добавками. ЩО ТАКЕ ЖУВАЛЬНА ГУМКА?

Номер слайду 5

ІСТОРІЯ

Номер слайду 6

Історія виникнення жувальної гумки. Ще задовго до нової ери жувальна гумка була відома древнім грекам, які жували смолу дерев, щоб освіжити подих та очистити зуби від залишків їжі.

Номер слайду 7

А ось ацтеки в Мексиці жували чикли. Чикл — загальний термін для позначення натурального соку — латексу, що виділяється з дерев. Саподіли при їх пораненні. Племена майя жувализастиглий сік гевеї - природний каучук. Індійці Північної Америки жувалисмолу хвойних дерев, яку спочаткувипалювали на вогнищі

Номер слайду 8

В 1869 році в США була випущена до продажу перша жувальна гумка. Сучаснажувальна гумка булазапатентована в США в1849 році дантистом. Томас Адамс. Томас Адамс будує фабрику по виробництвужувальної гумки, заснована в місті Бангор(штат Мен, США).

Номер слайду 9

Жувальна гумка в СРСР: У СРСР жувальна гумка офіційно не розглядалась як функціональна необхідність, а розглядалась як прояв західної експансії.Імпортна жувальна гумка довгий час була предметом культу, оскільки в країні вона не виготовлялась. Таким чином, жувальна гумка створювала невеликий, але добре відомий усім чорний ринок товарів. Першу жувальну гумку СРСР випустив в 1977 році нафабриці «Єреванські солодощі», перед Олімпіадою – 80.

Номер слайду 10

ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЖУВАЛЬНИХ ГУМОК

Номер слайду 11

Молочне дерево або бросіум корисний (Brosimum utile) Молочне дерево виділяє молочний сік, але на відміну від молочних соків інших рослин, він не отруйний, а цілком їстивний і смачний. При кип'ячені на його поверхні виділяється віск, що йде на виготовлення свічок і жувальної гумки. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ЖУВАЛЬНИХ ГУМОК

Номер слайду 12

Розвиток хімії дозволив застосовувати синтетичні речовини:особливі смоли; парафін; підсолоджувачі;ароматизатори. Зокрема найвідоміша гумка “Орбіт”, яку пропагують стоматологи містить ксиліт.

Номер слайду 13

20% жуйки - гумова основа (смоли, парафін, каучук та ін.)60% жуйки - підсолоджувачі (цукрозамінники, глюкоза або цукор);інше — смакові добавки:стабілізатори складу Е-322 (гліцерин) Ароматизатори;Загущувач Е 414 - гуміарабік;Емульгатори Е- 422(лецитин, камедь);Антиоксиданти. Барвники- оксид титану (+4). СКЛАД :

Номер слайду 14

Гумова основа Гумова основа (Gum base) – це жувальна субстанція і основа жуйки з хімікатів. До її складу входить: Бутилкаучук – це тип гуми, з якого роблять баскетбольні м’ячі і внутрішні покриття шин для авто. Полівінілацетат (він же клей ПВА) – це такий пластик, який перетворюється в гуму, коли його нагріваєш. З нього роблять клей. Віск, схожий на той, з якого роблять свічки. Тальк. Деревна смола.

Номер слайду 15

ВПЛИВ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК (Е) НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИЦукрозамінники – аспартам Е 951 - розпадається на метанол і фенілаланін. Стабілізатори складу Е-322 (гліцерин) - у великих кількостях всмоктуючись у кров, проявляє токсичні властивості. Емульгатори Е- 422 (лецитин, камедь) – отримують із сої, це важливий постачальних фосфору до організму, стимулює жировий обмін. Загущувач Е-414 – це гумміарабік. Антиоксидант Е-320 концентрація бутілгідрооксіназола підвищує рівень холестерину в крові.

Номер слайду 16

Склад. Orbit. Dirol. Hubba Bubba. Гумова основа+++Підсолоджувачі++-Гліцерин++-Загущувач++-Барвники+++Розщеплювачі++-Ароматизатори+++Глазур++-Цукор(глюкоза)__+ВИВЧЕННЯ СКЛАДУ ЖУВАЛЬНИХ ГУМОК "ORBIT", "DIROL" "HUBBA BUBBA" Головною складовою жувальної гумки є гумова основа. У складі дитячої жувальної гумки "Hubba Bubba" міститься цукор, а при контакті із зубами, як відомо, він викликає карієс.

Номер слайду 17

ВИДИ І РІЗНОМАНІТТЯ ЖУВАЛЬНИХ ГУМОК

Номер слайду 18

Прості жувальні гумки (цукровмісні)Гігієнічні жувальні гумки. Профілактичні (сучасні) жувальні гумки. Стимулюють слиновиділення,можуть провокувати карієс. Містять прості цукрозамінники,стимулюють слиновиділення, нейтральні щодо органів та тканин порожнини рота. У складі кілька цукрозамінників та кристалів. Ці гумки мають очищаючі властивості, нейтралізують кислоту в порожнині рота. ВИДИ ЖУВАЛЬНИХ ГУМОК

Номер слайду 19

РІЗНОМАНІТТЯ ЖУВАЛЬНИХ ГУМОК

Номер слайду 20

ПЛЮСИ ТА МІНУСИ ЖУВАЛЬНОЇ ГУМКИ

Номер слайду 21

стимулювання слиновиділення;очищення;зміцнення ясен,м’язів жувального апарату;свіже дихання. Чим корисна жувальна гумка? тривале жування призводить до гіперемії ясен довге жування гумки або жування натщесерце робить негативний вплив можливе перенапруження жувальних м’язівпри необережному жуванні гумка може потрапити до горла, до шлунку;якщо багато і часто жувати гумку, можливе порушення роботи слинних залоз, стирання і зміна кольору емалі зубів. Шкода від жувальної гумки

Номер слайду 22

ВЛАСТИВОСТІ ЖУВАЛЬНОЇ ГУМКИ

Номер слайду 23

ВЛАСТИВОСТІ ЖУВАЛЬНОЇ ГУМКИ: Жувальна гумка підтримує рот вологим, стимулює слиновиділення, чим компенсує негативний вплив кислоти на емаль зубів після їжі. Паралельно зуби очищаються механічним “прикріпленням” залишків їжі до гумки.

Номер слайду 24

СОЦІАЛЬНІ ДОСЛІЖДЕННЯ

Номер слайду 25

Більше 5 хв75%Близько 5 хв24%Менше 5 хв1%ЗГІДНО НАШИХ ДОСЛІДЖЕНЬ:67%Вживають жувальну гумку регулярно. Скільки ви жуєте гумку ?

Номер слайду 26

М'ята78.1%Полуниця та банан15.6%Кавун або диня6.3%Чи замислювалися виякий найпопулярніший смак жуйки?

Номер слайду 27

01020301-2 3-5 Всю Взагалі ні Яку кількість пластинок ж.г ви вживаєте?Просто так66.7%Відбілює зуби20%Освіжає дихання13.3%

Номер слайду 28

ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 29

Що станеться із жуйкою в шлунку, якщо її проковтнути?Для цього потрібні були жуйки: дірол, орбіт та хубба бубба. І розчин 0,5% HCl, що відповідає складу шлункового соку. Пронумерували пробірки, налили в них розчин HCl. У пробірку №1 поміcтили цілу подушечку діролу, №2 – використану ж.г. дірола, №3 орбіт, №4 орбіт використану, №5 хубба бубба, №6 використану хубба буббу.

Номер слайду 30

Стали спостерігати. У пробірки №2, 4,6 виділявся вуглекислий газ як бульбашок. У пробірках №1 і №3 у незайманих подушечок - розчиняються глазур і осідає Са. СО3, у пробірці №5 розчин набув червоного відтінку.

Номер слайду 31

Чи є гліцерин у жувальній гумці?У пробірку потрібно налити Na. OH, до якої додати розчин Cu. SO4. Cu. SO4+2 Na. OH=Na2 SO4+Cu(OH)2 Утвориться синій драглистий осад. Але якщо до розчину додати жуйку, можемо спостерігати розчинення осаду та зміну забарвлення на яскраво-синій

Номер слайду 32

Виявлення водневого показника (р. Н) у ротовій порожнині до і після жування жуйки зі смаком "Свіжа м'ята"Для цього увізьмемо 2 зразки слини ( один до жування, а інший після). Для виявлення р. Н, нам допоможе лакмусовий папір. Як можна побачити на картинках, на першій фотографії середовище є нейтральне (колір лакмусового паперу не змінився). На другій фотографії, колів змінився на зелений, отже показник р. Н збільшився.

Номер слайду 33

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ

Номер слайду 34

Основні правила користування жувальною гумкою. Жуй жувальну гумку тільки після їжі протягом 5-10 хвилин. Не жуй на голодний шлунок. Віддавай перевагу жувальним гумкам з цукрозамінниками. Пам'ятайте! Ніяка жувальна гумка не зможе замінити повноцінну чистку зубів зубною пастою та полоскання порожнини рота після їжі.

Номер слайду 35

Правила користування жувальною гумкою в суспільстві Не жуй жувальну гумку в громадських місцях, при розмові зі співрозмовником. Не вживай жувальної гумки під час уроків у школі. Використовувану жувальну гумку викидай тільки у відро для сміття, попередньо загорнувши її в папір. Не надувай бульбашки під час жування – це неприємно оточуючим.

Номер слайду 36

1. Жувальна гумка-комерційний продукт.2. Містить багато шкідливих речовин. Виняток – мінерали, що зміцнюють емаль зубів.3. Компоненти для профілактики карієсу та гігієни ротової порожнини малоефективні.4. Діти не дотримуються терміну жування.5. Негативних якостей більше, ніж позитивних.6. Отже, жувати гумку корисно лише протягом перших 5-10 хвилин після їжі. Не більше однієї-двох пластинок в день. В інших випадках жувальна гумка шкодить нашому здоров’ю. ВИСНОВКИ:

Номер слайду 37

Дякуємо за вашу увагу! https://www.riverwalkdentalorthodontics.com/how-long-should-you-chew-gum/https://multiurok.ru/files/prezentatsiia-k-issledovatelskoi-rabote-i-snova-o.htmlhttps://college.nuph.edu.ua/wp-content/uploads/2018/05/003_Lutsenko.pdf http://www.myshared.ru/slide/1406128/https://ppt-online.org/601596https://ppt4web.ru/obshhestvoznanija/zhevatelnaja-rezinka-polezno-ili-vredno.html. ДЖЕРЕЛА

pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
6975
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку