Зміни в організмі жінки під час вагітності

Про матеріал
Презентація "Зміни в організмі жінки під час вагітності" Для вивчення особливостей процесів, які відбуваються в жіночому організмі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміни в організмі жінки під час вагітностіПідготувала Удовик Тетяна Геннадіївна

Номер слайду 2

Під час вагітності у тілі жінки відбуваються певні зміни. Деякі з них помітні і проявляються ззовні, інші ж навпаки відбуваються всередині і не є помітними. Такі зміни в організмі жінки під час вагітності (анатомічні, біологічні та фізіологічні) забезпечують все необхідне для росту та розвитку дитини в утробі матері.

Номер слайду 3

Зовнішніми змінами є збільшення ваги, розміру грудей та матки. Внутрішніми – зміни в системі кровообігу, дихання, травлення, сечовиділення тощо. Давайте розглянемо більш детально які зміни в організмі жінки відбуваються під час вагітності.

Номер слайду 4

Збільшення матки та молочних залоз Розмір матки починає збільшуватись уже з перших днів вагітності. Так вага матки протягом 9 місяців збільшується до 8-10 кг, висота від 6, 5 до 32-33см., а об’єм – від 2-3 мл. до 4-5 л. Зміни в організмі відбуваються постійно, розтягується стінка живота, а органи поступово підсуваються догори.

Номер слайду 5

Груди теж піддаються змінам уже в перші місяці. Молочні залози набухають і важчають. Соски і ореоли темніють до коричневого кольору , з’являються горбики «пупиришки». Стають помітними вени на грудях, а з сосків (приблизно з 4-5 місяців) починає виділятися рідина жовтуватого кольору і липка на дотик – так зване молозиво. Уже на 4-5день після пологів з’являється перехідне молоко, яке стане першим харчем для дитини.

Номер слайду 6

Зміни в кровообігу вагітної Під час вагітності саме кров доводить до дитини всі необхідні для розвитку речовини і виводить відпрацьовані шлаки. Такі процеси відбуваються за допомогою нового органу що з’являється лише під час вагітності – плаценти. Від початку запліднення кровоносні судини жінки розширюються, а об’єм крові збільшується приблизно на 1,5 літри. Із збільшенням об’єму крові часто виникає нестача заліза. Саме тому протягом усієї вагітності жінці призначають вітамінні препарати , що містять залізо.

Номер слайду 7

Зі збільшенням розміру матки іноді виникає проблема повернення крові по венах до серця. Це супроводжується набряками ніг та розширенням вен. Пульс прискорюються, оскільки серце перекачує більше крові. Артеріальний тиск знижується за рахунок розширених судин. Ближче до пологів тиск повертається до норми, але він не повинен бути вищим ніж 140/90.

Номер слайду 8

Дихальна система та її зміни Гормональні зміни в організмі призводять до того, що жінці стає важко дихати носом, змінюється тональність голосу. З ростом матки діафрагма витісняється догори. Дихання стає верхнім або грудним. З кожним подихом вагітна поглинає на 10-15% повітря більше, оскільки дихає уже за двох.

Номер слайду 9

Травна система під час вагітності Гормональні зміни в організмі жінки під час вагітності порушують систему травлення, що призводить до певних ускладнень. Здавлюються збільшеними розмірами матки кишечник, сечовий міхур, шлунок, звільняється місце для дитини. Може виникати печія та нудота. Це наслідок здавленого шлунку. Їжа довше перетравлюється, а шлунок повільніше спорожняється. А це призводить до виникнення закрепів.

Номер слайду 10

Сечовиділення Зі збільшенням терміну вагітності збільшується розмір матки. Відповідно стає більшим і тиск на сечовий міхур. Збільшується частота сечопускання. Сечовий міхур втрачає тонус, що призводить до того, що жінка може помочитися навіть під час чхання чи сміху.

Номер слайду 11

Гормональні зміни в організмі жінки під час вагітності Активно виробляються гормони прогестерон і естроген, що забезпечують життя плоду. Також виділяється пролактін – гормон, що діє на розвиток молочних залоз та готує їх до годування. Важливим є і окситоцин, під його дією починаються пологи. А також організм вагітної жінки виробляє речовину – ендорфін. Він виконує знеболюючу дію і впливає на емоційну свідомість. Найбільше ендорфіну організм виробляє наприкінці вагітності.

Номер слайду 12

Нервова система. Сонливість і млявість може спостерігатися в першій половині вагітності. Це відбувається в результаті зниження тонусу нервової системи. При цьому може спостерігатися швидка стомлюваність. У корі півкуль головного мозку у вагітних жінок можуть розвиватися гальмівні процеси. Для вагітних властивими є: стан заглибленості в себе, дратівливість, плаксивість. На безсоння нерідко скаржаться жінки на останніх місяцях вагітності. Це пов'язано з незручностями під час сну, обумовленими великим животом, нічними судомами литкових м'язів, болем у спині і т.д.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
20 серпня 2022
Переглядів
4495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку