Урок "БІОЛОГІЯ ЯК НАУКА. РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИВОГО. ОСНОВНІ МЕТОДИ БІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ."

Про матеріал
БІОЛОГІЯ ЯК НАУКА. РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИВОГО. ОСНОВНІ МЕТОДИ БІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОЛОГІЯ ЯК НАУКА. РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИВОГО. ОСНОВНІ МЕТОДИ БІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬБІОЛОГІЯ 9 КЛАС УРОК 1 Вч. Кириченко Г. В.

Номер слайду 2

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Учень/учениця називає: - основні галузі біології;- рівні організації життя;наводить приклади:- біологічних систем, що перебувають на різних рівнях організації;пояснює: - значення методів біологічних досліджень у пізнанні живої природи;- зв’язок біології з іншими природничими й гуманітарними науками;характеризує:- методи біологічних досліджень (описовий, експериментальний, моделювання);практикує:- методи біологічних досліджень у пізнанні окремих явищ живої природи (описовий, експериментальний, моделювання, моніторинг, статистичний — представлення даних);аналізує та порівнює: - біологічні системи, що перебувають на різних рівнях організації;моделює / створює моделі. Терміни: - описовий метод, експериментальний метод, моделювання.

Номер слайду 3

Біоло́гія (дав.-гр. βίος - життя,   λόγος — вчення)  — система наук, що вивчає життя в усіх його проявах й на всіх рівнях організації живого. Науки про живу природу, про істот, що заселяють Землю чи вже вимерли, їхні функції, розвиток особин і родів, спадковість, мінливість, взаємини, систематику, поширення на Землі; про зв'язки істот та їхні зв'язки з неживою природою. Біологія встановлює загальні закономірності, властиві життю в усіх його проявах.

Номер слайду 4

«Батьком» біології називають Арістотеля, давньогрецького натурфілософа. Термін «біологія» запропонували у 1802 р. французький учений Ж. Б. Ламарк та німецький учений Готфрид Рейнхольд Тревіранус незалежно один від одного.{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Арістотель (384-322 рр.до н.е.){8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Жан Батист Ламарк(1744-1829){8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Готфрид Рейнхольд Тревіранус(1776-1837)

Номер слайду 5

Життя - це відкрита система, побудована з білків та нуклеїнових кислот і здатна до самовідновлення, саморегуляції та самовідтворення.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Зв’язок біології з іншимим природничими та гуманітарними науками. ЗВ'ЯЗОК БІОЛОГІЇ З ІНШИМИ ПРИРОДНИЧИМИ Й ГУМАНІТАРНИМИ НАУКАМИ         

Номер слайду 9

Методи біологічних досліджень. Досліджують живу природу за допомогою різних методів, основними з яких є порівняльно-описовий, експериментальний, моніторинг, моделювання та статистичний. Засновником порівняльно-описового методу вважають давньогрецького ученого Арістотеля. Суть методу полягає в описі об'єкта дослідження та порівнянні з іншими подібними об'єктами для встановлення його своєрідності. Прикладом результатів таких досліджень слугують книги, на сторінках яких дослідники описували різні види рослин і тварин.

Номер слайду 10

Спостереження – це метод, при якому об’єкт або явище вивчають без втручання в нього, фіксують, вимірюють лише його властивості. Експериментальний метод виник пізніше. Він полягає в зміні дослідниками умов існування об'єктів вивчення й спостереженні за наслідками цих змін. Експерименти бувають польові та лабораторні. Вивчення впливу різного навантаження на роботу серцево-судинної системи і м’язи

Номер слайду 11

Моніторинг - стеження за перебігом певних процесів в екосистемах чи за станом конкретних біологічних об'єктів протягом тривалого часу. Моделювання - це метод дослідження та демонстрування структур, функцій, процесів за допомогою їх імітації, тобто моделі. Моделі в біології застосовують під час досліджень різних об'єктів - від молекул до екосистем. Вивчення зміни популяцій тварин на певній територіїМодель клітини. Акваріум – модель водойми

Номер слайду 12

Статистичний метод – математична обробка матеріалу, зібраного у результаті інших досліджень, що дозволяє його всебічно проаналізувати та встановити певні закономірності.

pptx
Додано
28 серпня 2022
Переглядів
906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку