Мінеральні речовини: Сіль – джерело натрію Кальцій – бере участь у процесі зсідання крові, впливає на проникність клітинних оболонок, невід”ємний компонент кісток, зубів, нігтів Сполуки фосфору – регулює діяльність головного мозку, необхідні для роботи скелетних м”язів, серця, потових залоз.
І група 1. Обмін білків 2. Порушення обміну білків ІІ група Обмін вуглеводів Порушення обміну вуглеводів ІІІ група Обмін жирів Порушення обміну жирів Білки найважливіші компоненти їжі, з якими пов”язано багато процесів, відбуваються в к-нах, т-нах та органах. ПОРУШЕННЯ: надлишкове споживання призводить до навантаження на видільну систему, сприяє розмноженню в травному каналі гнильних бактерій, що веде до отруєння організму. Протягом життя людина з”їдає 14 тонн вуглеводів. Вони дають 60% необхідної для нашого організму енергії, особливо для м”язової системи. ПОРУШЕННЯ: При порушенні розвивається захворювання цукровий діабет; у хворих виникає гнійне запалення легень, печінки, нирок. Жири виконують харчову і енергетичну функції. При розщепленні 1г жиру = 9ккал тепла. ПОРУШЕННЯ: При надлишку порушується обмін холестерину, підсилюються властивості , що сприяють зсіданню крові, виникає ожиріння, жовчо-кам”яна хвороба, атеросклероз.