Значення води і водних розчинів у природі та житті людини.

Про матеріал
Мета роботи: визначити і встановити значення води і водних розчинів для мікроорганізмів, рослин, тварин, людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення води і водних розчинів у природі та житті людини.

Номер слайду 2

Мета:визначити і встановити значення води і водних розчинів для мікро-організмів, рослин, тварин, людини.style.font. Weight

Номер слайду 3

характеристика води за планом: хімічна формула води; кількість атомів гідрогену; кількість атомів оксигену; валентність гідрогену та оксигену; відносна молекулярна маса; масова частка гідрогену й оксигену у сполуці.

Номер слайду 4

Давайте поміркуємо?1. Чи можемо ми віднести воду до групи оксидів? Чому?

Номер слайду 5

Давайте поміркуємо?2. Воду відносять до бінарних сполук. Чому?

Номер слайду 6

Давайте поміркуємо?3. Як називається водна оболонка Землі?

Номер слайду 7

Давайте поміркуємо?4. Який колір має чиста вода?

Номер слайду 8

Давайте поміркуємо?5. Скільки днів людина може прожити без води?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Давайте поміркуємо?А чи замислювались ви над тим, як би було на Землі без води? Намалюйте в уяві Землю без води. Опишіть цю планету.

Номер слайду 11

Давайте поміркуємо?Чи має тоді планета Земля без води якесь значення для живих організмів?

Номер слайду 12

Пригадайте, середовищем життя яких організмів є вода.

Номер слайду 13

Для чого потрібна вода в природі?завдяки кругообігу води формується волога, яка так необхідна для життя та існування тварин і рослин; моря і океани, річки і озера безпосередньо впливають на клімат довколишніх регіонів в свою чергу в різних частинах території є тварини, які потребують воду;вода має високу теплоємність, за рахунок чого на планеті забезпечується комфортний температурний режим; завдяки чому виникає теплоємність?вода бере участь в процесі фотосинтезу (без неї рослини не могли б переробляти вуглекислий газ в кисень, а ми не змогли б дихати чистим повітрям). Словом, без води не було б ніякої екосистеми (тварин, птахів, рослин).

Номер слайду 14

Для чого потрібна вода в житті людини? Роль води в житті людини не менш важлива. і це легко довести на елементарному прикладі. Достатньо лише поцікавитися, на скільки людина складається з води. Цифри виявляться дивовижними: тіло кожного з нас містить приблизно 70-80% води. І вона є скрізь: починаючи від мозку, а закінчуючи м'язовою тканиною.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Щодня ми втрачаємо певну кількість води в залежності від температури повітря, специфіки робочої діяльності та інших параметрів. Наочна необхідність в ній добре видно в наступній таблиці: Тобто, щодня нам треба пити від 1,2 до 3 л води.

Номер слайду 17

Знаючи масу власного тіла, можна розрахувати кількість води у своєму організмі: m(Н2 О) = 0,65 • m(тіла).

Номер слайду 18

Цікаво зазначити, що в тілі медузи 98% води, в огірках -98%, а в картоплі -77%. Вода входить до складу мінералів, як на поверхні землі, так і в глибинах. При значній втрати води в організмі відразу ж починаються збої всіх процесів:коли організм втрачає хоча б 2% води - починається сильна спрага;при втраті 12% води людині вже знадобиться медична допомога;якщо організм втратить 20% води настає смерть.

Номер слайду 19

Доводять те, що вода в життєдіяльності людини має величезне значення, і такі факти:за статистикою в середньому кожна людина випиває 2 л води в добу (60 л на місяць);кожна клітина організму отримує потрібний їй кисень і корисні речовини, як раз за рахунок води;вода допомагає переробляти їжу в енергію, покращує засвоюваність поживних речовин;вода прискорює виведення шлаків і токсинів з організму.

Номер слайду 20

У деяких випадках вода для організму є справжніми ліками. Наприклад, лікарі рекомендують своїм пацієнтам рясне пиття при: гострих станах, які супроводжуються високою температурою (лихоманці або діареї); почастішання пульсу (так як організм втрачає багато води); запальних процесах у внутрішніх органах; отруєнні їжею; затримці кровообігу; надлишку продуктів розпаду і т.п.

Номер слайду 21

Але необхідно дотримувати баланс води в організмі людини, так як її надлишок призводить до протилежного ефекту. Так, при надмірному питті:погіршується травлення;серце і нирки відчувають додаткове навантаження;організм втрачає необхідні йому мікроелементи;порушується робота м'язів (з'являються судоми).

Номер слайду 22

Чи можлива шкода від води? Існує ряд ситуацій, коли вода дійсно може нашкодити нашому організму. В першу чергу так трапляється, якщо вона неякісна. Тобто, якщо в ній міститься хлор, надмірна кількість солей жорсткості, хвороботворні мікроорганізми і віруси.

Номер слайду 23

Чи можлива шкода від води? На жаль, в квартири і будинки зазвичай надходить саме така вода: хлорована і занадто жорстка. Втім, щоб уникнути неприємних наслідків, достатньо лише придбати фільтр для її очищення. І проблема буде вирішена.

Номер слайду 24

У складі фільтруючої засипки, розміщеної у картриджах для фільтрів, міститься велика кількість необхідних компонентів, здатних очистити воду і для пиття, і для побутового застосування, наприклад, фільтри для побутової техніки позбавляють від відкладання вапна в бойлерах, в пральних машинах.

Номер слайду 25

До шкідливих дій води відносяться явища і процеси, які відбуваються при прямій або побічній участі води і наносять збиток навколишньому середовищу, населенню або господарським об’єктам.

Номер слайду 26

Шкідливими діями вод є:повені, що призвели до затоплення і підтоплення земель та населених пунктів;аварії гідротехнічних споруд;руйнування берегів, захисних дамб та інших споруд;заболочення, підтоплення і засолення земель, спричинені підвищенням рівня ґрунтових вод внаслідок ненормованої подачі води під час зрошення, створення ставків та водосховищ, витікання води з водопровідно-каналізаційних систем тощо;селеві потоки (потоки з великою концентрацією мінералів);затоплення і підтоплення земель в районах видобування корисних копалин, а також після закінчення експлуатації родовищ та їх консервації;водна ерозія ґрунтів;утворення ярів, зсувів, карстових воронок тощо.

Номер слайду 27

Значення водних розчинів у природі та житті людини Із розчинами, розчиненням речовин у воді ми постійно зустрічаємося в природі та побуті. Для живлення рослин необхідно, щоб поживні речовини ґрунту були розчинені у воді. У морській воді розчинені у великій кількості солі, тому вона на смак солоно-гірка. Розчинами є малярні фарби, парфуми, багато ліків виготовляються у вигляді розчинів. Приготування їжі, прання білизни, миття посуду також не можливе без води.

Номер слайду 28

Значення водних розчинів у природі та житті людини Розчини й сам процес розчинення мають велике значення в природі, у нашому житті, у науці й техніці. Найчастіше ми маємо справу не з чистими речовинами, а із сумішами або розчинами. Вода морів, річок, озер, ґрунтові води, питна вода — це розчини. Повітря — це розчин газів. Більшість мінералів — це тверді розчини. Соки рослин, напої — це розчини. Засвоєння їжі пов'язане з розчиненням поживних речовин. Розчинами є кров, лімфа, ліки, лаки, фарби. Розчини використовуються в промисловості: текстильній, металообробній, фармацевтичній, при виробництві пластмас, синтетичних волокон, мила та ін.

Номер слайду 29

Повідомлення: Еколого-економічний проект.

Номер слайду 30

Розв’язати задачу Фізіологічний розчин – штучно приготований водно-сольовий розчин (розчин кухонної солі у воді), за осмотичним тиском і сольовим складом близький до плазми крові. Його вводять хворим при значних крововтратах. Розрахувати, які маси солі і води слід взяти, щоб виготовити 100 г фізіологічного розчину, із масовою часткою 0,9 %.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пантюх Марина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 листопада 2020
Переглядів
7752
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку