"Знавці творчості Т.Г. Шевченка" Брейн - ринг

Про матеріал

поглибити знання учнів про життєвий і творчий шлях Т.Г. Шевченка, сприяти усвідомленню значення творчості поета для української та світової культури, для кожного особисто; розвивати інтерес до літератури. Виховати почуття любові та поваги до рідної мови, художнього слова.

Перегляд файлу

 

"Знавці творчості Т.Г. Шевченка"

сценарій

Брейн - ринг

 

 Мета: поглибити знання учнів про життєвий і творчий шлях                       Т.Г. Шевченка, сприяти усвідомленню значення творчості поета для української та світової культури, для кожного особисто; розвивати інтерес до літератури. Виховати почуття любові та поваги до рідної мови, художнього слова.

 

   Ведучий: Доброго дня, дорогі друзі! Ми раді вітати вас на конкурсі знавців творчості Тараса Григоровича Шевченка. 09 березня кожного року -   особлива  дата в нашій країні. В цей день Україна вшановує свого великого Кобзаря. «Т.Г.Шевченко народився на українській землі, під українським небом, проте він належить, до тих людей-світочів, що стають дорогими для всього людства і що в пошані всього людства знаходять своє безсмертя» - так сказав О.Гончар.

        Ось він, благородний, мужній Т.Шевченко, захисник прав знедоленого народу. У його погляді – віра у справедливість справи, якій віддав життя. А життя Шевченка – в поезії, пісні. Великі поети – вічні супутники свого народу і цілого людства. Таким вірним та благородним супутником на дорогах століть став для України її гордість та слава – Т.Г.Шевченко.

     Він силою свого полум’яного мистецького слова, силою своєї загальнолюдської правди, переступив кордони рідної і дорогої України. Його твори відразу пробили мур байдужності й ворожості до українського слова, піднесли відразу мову і літературу на нечувану височінь.

       Ми з неприхованою гордістю промовляємо  ім’я нашого пророка, що став гордістю всього цивілізованого й культурного світу. Борис Грінченко писав: «Шевченко своєю національною свідомістю є геній, а своєю незмірною вагою, значенням у справі національного відродження свого рідного краю, є явищем феноменальним, єдиним, може на світі».

     Сьогодні, вшановуючи пам'ять великого Кобзаря, між учнями  8-9  класів проводиться конкурс-змагання, який допоможе виявити найкращих знавців життя та творчості Шевченка.

 Справедливо вас, шановні учні, буде оцінювати журі. До його складу входить ___________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________.

 

 Ми розпочинаємо!

     Хід заняття

І Конкурс “Давайте познайомимось”

Учні представляють свою команду, оголошують її назву, девіз емблеми.

1 команда «Кобзар»

2 команда «Дармограй»

Зразки девізів:

“І чужому научайтесь і свого не цурайтесь”

“У всякого своя доля і свій шлях широкий”

 (Максимальна кількість балів – 5 балів) 

II конкурс       «Хто швидше?»

     За правильну відповідь команда отримає 1 бал)

1. У якому столітті жив і творив Т.Г. Шевченко? ( У 19 ст)

2. Річка, біля якої похований поет. (Дніпро)

3. Російський художник, у якого вчився Шевченко (Карл Брюллов)

4. Найвідоміший драматичний твір Шевченка. ("Назар Стодоля")

5. Назвіть 2 пісні, творені на слова Шевченка("Реве та стогне Дніпр широкий", "Така її доля", "Думи мої, думи", "Садок вишневий коло хати", "Заповіт")

6. Хто вперше розповів майбутньому поету про козаччину? (Дід Іван)

7. У якому виді мистецтва крім літератури виявився талант Шевченка? (В образотворчому мистецтві)

8. Назвіть ім’я дівчини, у яку вперше закохався майбутній поет? (Оксана Коваленко

9. Скільки творів увійшло до першого «Кобзаря»? (Вісім)

10. Скільки років перебував Шевченко на засланні? (Десять)

11. Перший твір Шевченка на історичну тематику. (Поема «Іван Підкова»)

12. Скількома мовами перекладено "Заповіт"? (100)

13. У якого пана служив Т.Шевченко? (У пана Енгельгардта).

14. Ким служив Тарас у пана? (Козачком).

15. У яке місто виїхав Шевченко разом з сім’єю пана з України? (Місто Вільно).

16. Назвіть парк, в якому було помічено талант Шевченка як художника? (Літній сад).

17. У якому місті України написаний «Заповіт»? (Переяслав-Хмельницький)

18. У якій з поезій говориться про вишневий цвіт…? («Садок вишневий коло хати»)

19. Під яким ім’ям знають Шевченка не тільки в Україні, а й за кордоном? (Кобзар)

20. Яким твором починається «Кобзар»? («Причинна»)

21. В якому творі висвітлено бажання поета поховати його на кручах Дніпра? («Заповіт»)

22. У якому році було скасоване кріпосне право? (У 1861 році)

23. Як називається кладовище на якому вперше було поховано тіло Шевченка? (Смоленське)

24. Назвіть жанр твору: невеликий віршований ліро-епічний твір про виняткову родинно-побутову подію з напруженим сюжетом, в якому наявні елементи фантастики? (Балада)

25. Як називається хлопчик-підліток, який супроводжує сліпого кобзаря? (поводир)

26. Як назвав Шевченко цикл віршів, написаних під час ув’язнення в казематі Третього відділу біля Ланцюгового мосту? (“В казематі”).

 

ІІІ конкурс  «Чи знаєте ви…» (за правильну відповідь команда отримає 2 бали) По черзі командам задаються питання, якщо відповіді немає, відповідає  інша команда. За правильну відповідь команда отримує 2 бали.

1. Кожне ім’я має своє значення. Наприклад: Микола – переможець, Олексій – захисник, Петро – камінь. Батьки Т.Г.Шевченка, даючи йому ім'я, начебто передбачили його майбутній характер. Що означає ім'я Тарас у перекладі з грецької.

 2. В якому році Т.Г.Шевченко «пас ягнята за селом»?

 Відповідь. 1814+13=1827 рік.

 3. Л.Косач – Л. Українка

 Панас Якович Рудченко – П. Мирний

 Марія Олександрівна Вілінська – Марко Вовчок

 Т.Г. Шевченко - ?

 Відповідь: Дармограй 

 3. Один із віршів Т.Г.Шевченка починається словами: 

 «На Великдень, на соломі,

 Проти сонця діти…»

 Що таке робили, як правило, діти і тільки на Великдень?

 Відповідь: Гралися крашанками в битки.

 4. Прочитавши, можливо, «Кармелюка», можливо, «Інститутку», Т.Г.Шевченко назвав її «Возвышенно прекрасное создание», а також «Пророче наш, моя ти доню». Кого ж поет називає «донею»?

Відповідь: Марію Олександрівну (Марко Вовчок).

 5. Цей список розпочато в 1962 році і щорічно він поповнюється. В ньому П.Тичина, О.Гончар, П.Загребельний, В.Сосюра, Г.Тютюнник, М.Бажан, А.Малишко, І.Драч, Д.Павличко, В.Стус, Л.Костенко та інші. Що це за список, коли відомо, що люди, які в нього попадають, стаюсь заможнішими?

Відповідь: Список лауреатів літературної Державної премії ім. Т.Г. Шевченка

 6. До претендентки на яку роль поет, художник, драматург Шевченко ставив такі вимоги: «Тільки українка, не панського роду, сирота і наймичка»?

 Відповідь: до дружини.

 7. Доведіть, що фінансисти України вважають Т.Г.Шевченка дорогим символом?

 Відповідь: На купюрі 100 грн. зображено портрет Т.Г.Шевченка.

 8. Помираючи, батько Тараса Шевченка розподіляв спадщину. Тарасу він не призначив нічого. Батько вважав, що в цього сина є два шляхи і на обох спадщина йому не потрібна. Один з цих шляхів батько не вгадав. А якого шляху батько не вгадав, але боявся?

 Відповідь: Григорій Шевченко боявся, що з сина може вирости «велике ледащо».

9. Одна з найкращих наукових біографій Т. Шевченка, написана видатним українським літератором і громадським діячем О. Кошицьким, називається «Тарас Шевченко – Грушівський. Хроніка його життя.» Чому в поета подвійне прізвище? (Грушівські вуличне прізвисько Шевченків в рідному селі).

10. На весіллі цієї жінки (у майбутньому – відомої письмеенниці) Т. Шевченко був старшим боярином, бо товаришував з її нареченим П. Кулішем. Згодом вона пожертвувала увесь свій шлюбний посаг на поїздку Т. Шевченка до Італії, де він мав би продовжувати навчання. Арешт став цьому на заваді. Назвіть прізвище цієї жінки та її письменницький псевдонім (Ганна Барвінок – Олександра Білозерська-Куліш).

11. Назвіть імена братів і сестер Т. Шевченка. (Два брати – Йосип, Микита, п’ять сестер – Катерина,3 Марії, Ярина )

12. У Шевченка є однойменні поетичні та малярські твори. Назвіть їх. («Катерина», «Тополя», «Слепая», «Утоплена», «Мар`яна – черниця»).

13. Традиційно Шевченковими днями вважають 10 березня – день народження і день смерті поета. Але є ще одне свято – 22 травня. Яка подія стоїть за цією датою? (22 травня 1861р. Т. Шевченка перепоховали на Чернечій горі поблизу Канева).

 14. Т.Г. Шевченка називають основоположником нової української літературної мови. Чому?
Відповідь. Т.Г. Шевченко виступав як народний поет. Він писав свої твори живою народною, розмов­ною мовою. На його творах училися письменники: Марко Вовчок, Леся Українка, Іван Франко, Михай­ло Коцюбинський. І в наш час письменники вчаться у Шевченка служити народові своєю творчістю.
15. Звідки походить прізвище Шевченко?
Відповідь. Заселення Кирилівки почалося дуже давно. Це село було запорозьким зимівником, де сто­яв кошем отаман Кирилко. З архівних джерел відомо, що в 1600-х роках в селі проживав Іван Швець (шив чоботи). В Івана Швеця була одна донька Єфросинія. Січовик Андрій (прадід поета) пристав у прийми до Єфросинії і став прозиватися Шевченком (бо в ті часи приймак брав жінчине прізвище).
16. Які художні твори про життя Шевченка ви знаєте?
Відповідь. С. Васильченко «В бур’янах», О. Іванченко «Тарасові шляхи», Д. Красицький «Тарасова земля», Д. Косарик «Син-колос», О. Ільченко «Петер­бурзька осінь», Л. Смілянський «Поетова молодість», В. Костенка «Стежки до Кобзаря»,та інші.
17. Коли за життя Т.Г. Шевченка виходили твори під назвою «Кобзар»?
Відповідь, В 1840 p., в 1844 р. та 1860 р,
18. Що ви знаєте про альбом «Живописна Україна»?
Відповідь. Повернувшись з першої подорожі з Ук­раїни в Петербург, Шевченко в 1844 р. приділяє го­ловну увагу підготовці збірника-альбому «Живопис­на Україна», куди мали увійти малюнки на історичні теми і краєвиди, побутові картини. Шевченко заду­мав видати альбом у трьох книгах. Перший випуск датований 1844 р. Сюди увійшло шість офортів: «Судна в селі рада», «Дари в Чигирині 1649 року», «Старости», «Казка», «Видубецький монастир» і «У Києві».
19. Чи знаєте, хто з з поетів сказав про Шевченка: «Він був селянський син і став князем у царстві духа. Він був кріпаком і став великою силою людських культур. Він  був простак і відкрив професорам і вченим новіші і свободніші степені. Він терпів 10 літ від російської воєнщини, а зробив більше для свободи Росії, ніж 10 подібних армій». (Іван Якович Франко)

20. Хто написав ці слова: «Він був поетом, якого ми до того не  мали: поетом для всіх, поетом народним, поетом гноблених, але не скорених. Народжений матір'ю-кріпачкою і сам кріпак, він став борцем, революціонером ттитанічної сили». (Олесь Гончар)

ІV конкурс “Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь”(Завдання на швидкість, за  кожну правильну відповідь 5 балів, всього 25 балів)

4. З якого твору взято слова: 

* "Очам любо.Годиночку,Малую годину Ніби серце одпочине,З богом заговорить"("За сонцем хмаронька пливе")

* "Як понесе з України У синєє море Кров ворожу…отоді я І лани,і гори-Все покину…"("Заповіт ")

* "Мов прокинувся, дивлюся: Село почорніло, Божн небо голубеє – І те помарніло." ("Мені 13-й минало")

* "Куди ти йдеш,не спитавшись?На кого покинув Батька,неньку старенькую,Молоду дівчину?." ("Думка"Тече вода в синє море)

* «А ти, прелютий… Горе! Горе! Моє веселіє украв, В степу на тирсі розібгав»(«Плач Ярославни»)

V конкурс Склади текст

  Командам  пропонуються виписані і розрізані окремо

рядки вірша, з яких треба скласти вірш Шевченка  Чи то так сонечко сіяло,

  Чи то мені чого було?

  Мені так любо, любо стало,

  Неначе в Бога…

  *

  Щоб лани широкополі,

  І Дніпро, і кручі

  Було видно, було чути,

  Як реве ревучий…

  *

  Вечірня зіронька встає.

  Дочка вечерять подає,

  А мати хоче научати,

  Так соловейко не дає…

  *

                    Пишається калинонька,

                   Явір зеленіє.

                   А кругом них верболози

                   Й лози зеленіють.

VІ конкурс  “Історія мого життя є частинкою історії моєї Батьківщини”

Літературна з'єдналка.

*  Склавши імена і прізвища, ви отримаєте назву твору Т.Шевченка:

1 Тарас  (Н)  Шевченко

2 Іван  (А)  Котляревський

3 Леся  (З) Українка

4 Іван   (А)  Франко

5 Марина  (Р)  Павленко

6 Ліна   (С)  Костенко

7 Микола  (Т) Гоголь

8 Леонід  (О) Глібов

9 Джек  (Д) Лондон

10  Василь (О) Симоненко

11 Павло  (Л) Тичина

12 Олена ( Я)  Пчілка

(Назар Стодоля)

* До уривків з творів Т.Шевченка доберіть продовження, літери вишукуються у певному порядку, і ви зможете прочитати назву поеми Т.Шевченка:

1 Сонце заходить,      (К) гори чорніють

2 А я собі у бур'яні    (А) Молюся богу…

3 І виріс я на чужині   (Т) І сивію в чужому краї.

4 Очам любо. Годиночку  (Е) Малую годину

5  Якби ви знали паничі,   (Р) Де люди плачуть живучи.

6 Мене, маленького за руку  (И) І в школу хлопця одвела

7 Пішла в снопи пошкандибала  (Н) Івана сина годувать

8 Тече вода з-під явора   (А) Яром на долину

  (Катерина)

VІІ конкурс  «Конкурс «НЛО»

Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал, максимально для своєї команди ви можете отримати 5 балів.

    Командам роздають надруковані уривки із творів Шевченка, але із пропущеними словами. Учасникам необхідно «реставрувати» текст, відновивши відсутні слова. 

    (Максимальна  кількість балів — 5 балів)

    (Якщо усе відтворено правильно)

    1.   Садок вишневий ... (коло хати) Хрущі …(над вишнями) гудуть

    2.   Як у Дніпра ... (веселочка) Воду …(позичає)

    3.   Наша дума, наша ... (пісня) Не вмре, …(не загине)

4.Уже покликали ... (до паю) А я собі у …(бур'яні).

5.Нема на світі... (України) Немає …(другого) Дніпра.

 

 

1.Та недовго сонце…( гріло), Недовго ... (молилось).

2.(Біленькі)… хати повалялись, Стави ... (бур'яном заросли).

    3.   Ще …(треті) півні не співали, ніхто ніде не …(гомонів)

    4.  Мені … (однаково) чи буду я жить в …(Україні), чи ні.

    5.   Неначе човен в …(синім) морі, То ... (вирина), то потопа.

VІІІ конкурс  «АБЕТКА»  За кожну правильну відповідь 5 балів)

Записати буквами вислови Шевченка, які є актуальним і нині:

18, 1, 29, 1,   6, 24, 17, 1,   18, 1, 29, 1,   20, 12, 22, 18, 33,    18, 7,   3, 17, 21, 7,   18, 7,   10, 1, 4, 11, 18, 7. (Відповідь: Наша дума, наша пісня не вмре, не загине…)

12,    2, 24, 6, 7,     20, 21, 1, 3, 6, 1,     18, 1,     10, 7, 17, 16, 12. (Відповідь: І буде правда на землі…)

12,   28, 24, 9, 19, 4, 19,    18, 1, 24, 28, 1, 14, 23, 7, 22 ,31,   12,    22, 3, 19, 4, 19, 18, 7,     27, 24, 21, 1, 14, 23, 7, 22 ,31. (Відповідь: І чужого научайтесь, і свого не цурайтесь…)

33,15,2,11,   3,11,   3,28,11,16,11,22,31,   23,1,15,   33,15,   23,21,7,2,1,    23,19,  14,   17,24,6,21,22,23,31,   2,11,   2,24,16,1,    22,3,19,33.

(Відповідь“Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя”.)

 

   Команда повинна за 1 хвилину скласти з «пазлів» З репродукції картин Шевченка та назвати їх.
   (Примітка. Репродукції найвідоміших картин Тараса Шевченка можна роздрукувати форматом А-4 і розрізати у формі різних геометричних фігур середнього розміру).
   Оцінювання — максимально 15 балів
 

    

ІУконкурс «Скарбничка ерудита»

Завдання для капітанів команд. Потрібно витягнути конверт, відповісти на запитання з теорії літератури 

Повість – це  епічний прозовий твір (рідше віршований), який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням.

Балада (від Прованс. balada - танцювальна пісня) - це невеликий віршований ліро-епічний твір казково-фантастичного, легендарно-історичного чи героїчного змісту.

  З яких Шевченкових творів ці рядки:

  а)    Серед степу широкого

         На Вкраїні милій.

  б)    Чи то так сонечко сіяло,

         Чи так мені чого було…

  в)     Пишається над водою

         Червона калина

   

ІV тур має незвичайну назву – «Цікаві цифри». Командам необхідно назвати тільки цифри.


1. Коли народився Тарас Шевченко? (9 березня 1814 року )

2. Скільки всього років прожив Т.Г. Шевченко? (47)

3. Скільки років провів у кріпацтві? (24)

4. У якому році Шевченка викуплено із кріпацтва? (1838)

5. Сума викупу Тараса з кріпацтва становить … (2500 рублів)

6. Скільки років перебував у засланні? (10)

7. Скільки років було Тарасові, коли його викупили з кріпацтва? (24 р.)

 

8. Рік видання «Кобзаря» (1840)

9. Скільки творів увійшло до першого видання «Кобзаря» (8)

10. Скільки дітей було у родині Шевченків? (6)

11. В якому році помер поет? (1861)

12. Яку річницю від дня народження Т. Шевченка святкуємо в 2014 році? (200 років)

   Станція «Історична»
   Завдання: відновити події життя та творчості Тараса Шевченка, розмістити їх у хронологічному порядку.
   Оцінювання - максимально 20 балів.

  1. 1838 р. —
  2. 1860 р. —
  3. 1840 р. —
  4. 1962 р. —
  5. 1845 р. —
  6. 1847 р. —
  7. 1814 р. —
  8. 1857 р. —
  9. 1861 р. —
  10. 1823 р. —

   Правильні відповіді:

  1. 1814 р. — 9 березня народився Тарас Шевченко.
  2. 1823 р. — померла мама, коли поетові було 9 років.
  3. 1838 р. — 22 квітня Тарас Шевченко викуплений із кріпацтва.
  4. 1840 р. — Перше видання «Кобзаря».
  5. 1845 р. — 25 грудня написаний «Заповіт».
  6. 1847 р. — поет заарештований, розпочалися роки неволі (заслання).
  7. 1857 р. — закінчився період заслання поета.
  8. 1860 р. — Третє видання «Кобзаря»
  9. 1861 р. — 10 березня помер Тарас Шевченко
  10. 1962 р. — з цього року щорічно присуджується Державна премія України імені Т. Г. Шевченка в галузі літератури й мистецтва.

   Станиія «Швидкісна»
   Потрібно дати якнайбільше більше правильних відповідей за одну хвилину.
   Клоуз-тест «Так»-«Ні»

  1. Народився Тарас Шевченко у селі Кирилівці. (Ні. Моринці)
  2. Ім'я «Тарас» означає приємний. (Ні. Бунтар).
  3. Дівоче прізвище матері Тараса Шевченка Бойко. (Так)
  4. У родині Шевченка було 8 дітей. (Ні. Шестеро)
  5. Батько Тараса Шевченка був кравцем. (Ні. Стельмахом)
  6. Матір і старшу сестру Тараса звали Оксана. (Ні. Катерина)
  7. Щоб викупити Шевченка з кріпацтва портрет Жуковського намалював Брюллов. (Так).
  8. Шевченка був кріпаком Брюллова. (Ні. Енгельгардта )
  9. Коли Шевченка викупили з кріпацтва, йому було 20 років. (Ні. 24)
  10. Шевченка викупили за 2000 карбованців. (Ні. 2500)
  11. Твори «Іван Підкова» та «Тарасов ніч» не увійшли до першого видання «Кобзаря». (Ні. Вони входили до складу першого «Кобзаря»)
  12. Повне зібрання творів Т. Шевченка налічує 10 томів. (Ні. 12 томів)
  13. Тарас Шевченко написав 15 повістей. (Так)
  14. За перші три роки заслання Шевченко написав більше творів, ніж за наступні 7 років. (Так)
  15. Тарас Шевченко видав для дітей «Буквар». (Так)
  16. Т. Г. Шевченко — основоположник нової української літератури і національної літературної мови. (Так)
  17. За життя Шевченка «Кобзар» видавався лише один раз. (Ні. Тричі)
  18. Серія картин Шевченка носить назву «Мальовнича Україна». (Ні. Живописна)
  19. Заповіт Т. Шевченко написав у 60 років (Ні. У 31)
  20. Гора, де похований Шевченко, називається Чернечою. (Так)

   Станція «Всесвітня бібліотека»
   Виявити свої знання стосовно змісту та друкування «Кобзаря» Тараса Шевченка.
   Оцінювання — максимально 14 балів 
   1. Назвіть збірку творів Т. Шевченка, яка принесла йому світове визнання? («Кобзар»)
   2. Скільки разів за його життя вона видавалася? (Тричі).
   I видання — (1840 рік),
   ІІ видання — (1844 рік під назвою «Чигиринський Кобзар» вийшов передрук першого видання «Кобзаря» з додатком поеми «Гайдамаки»),
   III видання — (1860 р.) 
   3. Скільки творів увійшло до першого видання? (8) 
   4. Назвіть їх.

  1. «Думи мої, думи мої..»,
  2. «Думка (Нащо мені чорні брови..)»,
  3. «Тополя»,
  4. «Перебендя»,
  5. «Іван Підкова»,
  6. «Тарасова ніч»,
  7. «Катерина»,
  8. «До Основ'яненка».

   Станція «Мистецька»
   Команда повинна за 1 хвилину скласти з «пазлів» З репродукції картин Шевченка та назвати їх.
   (Примітка. Репродукції найвідоміших картин Тараса Шевченка можна роздрукувати форматом А-4 і розрізати у формі різних геометричних фігур середнього розміру).
   Оцінювання — максимально 15 балів
   «Катерина», «Селянська родина», «Циганка-ворожка»
Раунд ІІ

Завдання № 3 (9 б) «Пригадай»

Розкрити значення дат життя та творчості Кобзаря


  • 09.03.1814 р.
  • 1835 р.
  • 2.500 крб
  • 22.04.1838 р.
  • 1839 – 1841 р.
  • 1840 р.
  • 1841 р.
  • 1843 р. (14 років)
  • 1842 р.
  • 1844 р.
  • 1845 р.
  • 1846 р.
  • 1847 р.
  • 1948 р.
  • 1857 р.
  • 1858 р.
  • 1860 р.
  • 1861 р.

 

 

docx
Додано
11 липня 2018
Переглядів
4904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку