ЗОБРАЖЕННЯ УКРАЇНИ В КАРТОГРАФІЧНИХ ТВОРАХ, ЕЛЕМЕНТИ КАРТИ; КАРТОГРАФІЧНІ ПРОЕКЦІЇ ТА ВИДИ СПОТВОРЕНЬ НА ГЕОГРАФІЧНИХ КАРТАХ. СПОСОБИ ЗОБРАЖЕННЯ ГЕОГРАФІЧНИХ ОБ'ЄКТІВ ТА ЯВИЩ.

Про матеріал
Урок допоможе збільшити знання учнів про карти як найважливіші джерела географічної просторової інформації, про особливості їх створення; узагальнити й систематизувати знання про способи зображення географічних об'єктів та явищ на картах; удосконалювати вміння і навички роботи з картою; розвивальна: розвивати вміння розпізнавати картографічні проекції та визначати основні види спотворення на картах виховна: виховувати відповідальність учнів.
Перегляд файлу

 ТЕМА: ЗОБРАЖЕННЯ УКРАЇНИ В КАРТОГРАФІЧНИХ ТВОРАХ, ЕЛЕМЕНТИ КАРТИ;  КАРТОГРАФІЧНІ ПРОЕКЦІЇ ТА ВИДИ СПОТВОРЕНЬ НА ГЕОГРАФІЧНИХ КАРТАХ. СПОСОБИ ЗОБРАЖЕННЯ ГЕОГРАФІЧНИХ ОБ'ЄКТІВ ТА ЯВИЩ НА КАРТАХ

Мета:навчальна:збільшити знання учнів про карти як найважливіші джерела географічної просторової інформації, про особливості їх створення; узагальнити й систематизувати знання про способи зображення географічних об'єктів та явищ на картах; удосконалювати вміння і навички роботи з картою;

розвивальна: розвивати вміння розпізнавати картографічні проекції та визначати основні види спотворення на картах

виховна: виховувати відповідальність учнів

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: атлас, підручник,фізичні й тематичні карти України, окремих її регіонів, глобус.

Опорні та базові поняття: атлас, масштаб, картографічна проекція, картографічні спотворення, спосіб картографічного зображення, легенда карти, рамка карти.

 

ХІД УРОКУ

 

  1.   ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

  1. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК УЧНІВ

    -  Що таке карта? Навіщо класифікують карти?                       

    -  Як на карті відображаються об’єкти, явища? Наведіть конкретні приклади.                                    

    -  Фахівці яких професій використовують у своїй професійній ді­яльності карти?

 

  1. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Ви вже познайомились з багатьма картами. Якщо під час відповіді на питання учителя вам дозволяють користуватися картою, ви полегшено зітхаєте — карта — готова відповідь, тільки треба уміти її прочитати. Сьогодні ви дізнаєтесь, як саме створюють карти, як упізнати спотворення, що обов’язково виникають на картах.

 

  1. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
  1. Зображення України в картографічних твроах

Географічна карта – це узагальнене зменшене зображення земної поверхні на площині, виконане у певному масштабі за допомогою умовних знаків.

Відомо близько 10 картографічних зображень первісних часів, знайдених на території України. Картографування території України відбувається відповідно до розвитку науки картографії.

 

  1. Елементи карти

Картографічне зображення— сукупність даних про об’єкти та явища, їх розташування, якості, взаємозв’язки тощо. На загальногеографічних картах відображені населені пункти, шляхи сполучення, рельєф, гідрографія, політико-адміністративні кордони, суспільно-економічні та культурні об’єкти та ін., що дає загальне уявлення про певну територію. Тематичні карти мають географічну основу, що є прив’язкою для спеціального змісту, і спеціальний зміст (тематичний).

Легенда карти — система використаних умовних знаків та текстових пояснень. Для топографічних карт вони уніфіковані, тому складені спеціальні таблиці. На тематичних картах легенда розміщена на аркуші карти.

Зарамкове оформлення карти — будь-які доповнення до картографічного змісту карти (графіки, таблиці, підписи тощо), що тематично пов’язані з ним, доповнюють, пояснюють його.

 

3. Картографічні проекції

Математичні способи перенесення зображення поверхні земної кулі наплощи- ну. Вибір проекції залежить від призначення карти і місцеположення території.

Проекції за допоміжною геометричною фігурою:

-   циліндричні (на умовний циліндр) — нормальні (вісь фігури збігається з віссю Землі) застосовують длявідображення приекваторіальних територій, поперечні (вісь фігури перпендикулярна до вісі Землі) застосовують для створення топографічних карт; загальний вигляд проекції — прямі лінії паралелей і меридіанів;

-   конічні (на умовний конус) — нормальні (вісь фігури збігається з віссю Землі), поперечні (вісь фігури перпендикулярна до вісі Землі) застосовують для відображення материків і океанів, територій, розташованих у середніх широтах; для створення карт світу інколи використовують кілька допоміжних конусів (поліконічна проекція)-, загальний вигляд нормальної проекції — прямі лінії меридіанів і дугоподібні паралелі;

-  азимутальні (на площину) — нормальні (поверхня дотична до полюсу) застосовують для відображення приполярних територій, поперечні (поверхня дотична до екватора) застосовують для виготовлення карти півкуль і зображення приекваторіальних територій; загальний вигляд нормальної проекції — меридіани зображені прямими лініями, що виходять з однієї точки, а паралелі — концентричними колами.

-   довільні (на умовну, складну поверхню).

 

4. Види спотворень на географічних картах

Спотворюються форми, кути, довжини ліній, площі. Існують точки або лінії нульових спотворень.

Проекції за уникненням спотворень:

  • рівнокутні — відсутні спотворення кутів;
  • рівновеликі — відсутні спотворення площ;
  • рівнопроміжні — відсутні спотворення довжин ліній вздовж паралелей чи меридіанів.
  1. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

     Картографічні проекції - ...

     Які спотворення характерні для карт, що запропонував учитель?

     Назвіть видатні українські картографи

     VI.ПІДСУМКИ УРОКУ

 

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

    Опрацювати § _____

    Переглянути каталог картографічних проекцій, створених у світі.

docx
Додано
15 січня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку