Звіт директора Київської гімназії№154 за 2022-2023 н.р.

Про матеріал

Звіт директора Київської гімназії №154 містить аналітичний матеріал за напрямами: освітнє середовище, система оцінювання діяльності здобувачів освіти, система оцінювання педагогічної діяльності,система управлінської діяльності в закладі освіти. Документ відображає процес здійснення освітньої діяльності, процедури забезпечення якості освіти, впровадження інновацій, досвід управлінської діяльності тощо; може стати в нагоді керівникам закладів загальної середньої освіти.

Перегляд файлу

Підсумки здійснення

освітнього процесу в Київській гімназії №154

у 2022-2023 н.р. та завдання на 2023-2024 н.р.

                                                                                               Звіт директора Лариси ЛІЩИНСЬКОЇ

         Діяльність адміністрації та педагогічного колективу гімназії у 2022-2023 н.р. було спрямовано на реалізацію положень Конституції України,  виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану», відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року № 898 «Про  деякі питання державних стандартів повної загальної середньої», Постанови Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 року №588 «Про внесення змін до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах», наказу Міністерства освіти і науки України  від 30.11.2020 «Про затвердження Методичних рекомендацій з питань формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах загальної середньої освіти»,  міської комплексної цільової програми «Освіта Києва. 2019-2023»,  Концепції Нової української школи, наказів Міністерства освіти і науки України від 25.04.2013 №466 «Про затвердження Положення про дистанційне навчання», від 08.09.2020 №1115 «Деякі питання організації дистанційного навчання», на виконання протоколу Ради оборони міста Києва від 31.08.2022 №18 «Про роботу закладів освіти міста Києва з 01 вересня 2022 року», протоколу  Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 23.08.2022 №39 «Про початок нового 2022-2023 навчального року в умовах воєнного стану», наказу Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31.08.2022 № 86 «Про організацію освітнього процесу у закладах освіти міста Києва в умовах воєнного стану у 2022-2023 навчальному році»,  завдань Стратегії розвитку Київської гімназії №154, Внутрішньої системи забезпечення якості освіти Київської гімназії №154, рішень педагогічної ради гімназії  у 2022-2023 н.р., згідно з наказом по гімназії від 01.09.2022  №71  «Про затвердження складу робочої групи із забезпечення вивчення та оцінювання якості освіти в гімназії» та наказом №72 від 01.09.2022 «Про призначення відповідальної особи  за забезпечення якості освітньої діяльності в гімназії».

     Стратегія розвитку Київської гімназії №154, Внутрішня система забезпечення якості освіти, розроблені педагогічним колективом за участю учнівської спільноти, батьків учнів, визначають цілі та пріоритети розвитку закладу освіти та орієнтовані на зміни та розбудову.

     Гімназія здійснює освітню діяльність, забезпечуючи здобувачів освіти  повною загальною середньою освітою на кожному з її рівнів в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України.

     Метою організації та здійснення освітнього процесу в гімназії під час дії воєнного стану в Україні було створення безпечних умов для учасників освітнього процесу, забезпечення якості освітньої діяльності.

     Для успішного перебігу освітніх та управлінських процесів та оцінювання якості освітньої діяльності гімназія застосовує внутрішню систему забезпечення якості освіти. У 2021-2022 н.р. здійснено  самооцінювання якості освітньої діяльності закладу освіти за чотирма напрямами: освітнє середовище, система оцінювання діяльності здобувачів освіти, система оцінювання педагогічної діяльності,система управлінської діяльності.

    Згідно з наказом по гімназії від 02.02.2023 №11 «Про організацію здійснення самооцінювання  якості освітньої діяльності закладу освіти у 2022-2023 н.р. за напрямом «Система оцінювання учнів», протягом 2022-2023 навчального року відбувалося вивчення та оцінювання якості освітньої діяльності в гімназії за напрямом «Система оцінювання учнів».

         Упродовж 2022-2023 навчального року пріоритетними вважаємо такі завдання:

-       збереження здоров’я та життя усіх учасників освітнього процессу;

-       запобігання та протидія булінгу (цькуванню);

-       удосконалення змісту та форм, забезпечення якості освітнього процесу, в тому числі із застосуванням  дистанційних технологій;

-       формування соціально компетентної, творчо мислячої особистості, яка володіє глибокими базовими знаннями;

-       розвиток національної свідомості учнів; виховання громадянина демократичного суспільства, яке визнає освіченість, вихованість, порядність, культуру.

-       створення умов для особистісного зростання кожного учня та педагога;

-       виявлення та підтримка талановитих та обдарованих учнів, розвиток розумових (інтелектуальних), творчих (креативних) та комунікативних здібностей гімназистів;

-       стимулювання творчих здібностей учнів, створення умов для морального, інтелектуального, фізичного, художньо-естетичного розвитку;

-       підтримка і розвиток професійного зростання педагогів, удосконалення творчої праці вчителя;стимулювання його праці;

-       підвищення рівня інноваційної культури педагогів, підтримка й розвиток перспективних ідей, практичне втілення їх;

-       утвердження та поширення якісних інноваційних змін, зокрема, методики особистісно зорієнтованого, компетентнісного навчання і виховання через індивідуалізацію та  диференціацію, інклюзивну освіту;

-       підтримка та подальший розвиток  учнівського самоврядування у співпраці, співтворчості з адміністрацією, педагогічним колективом, батьками;

-       забезпечення академічної доброчесності у діяльності педагогічних працівників та учнів;

-       забезпечення публічної інформації про діяльність гімназії на веб сайті закладу освіти https://gymnasium154.com.ua/ та на сторінці соціальної мережі Фейсбук.

          Як заклад загальної середньої освіти  №154 бере початок від 1936 року. Як заклад нового типу Київська гімназія №154 із структурним підрозділом школа І ступеню  (початкова школа) діє від 2004 року.

           Інноваційність є принципово важливою відповіддю на виклики сучасності. Ознакою діяльності є гнучкість,  відкритість до нового, конкурентоспроможність, вчасне реагування на виклики з боку зовнішнього оточення, виконання обраної місії та цілей гімназії.

                   Утверджено репутацію гімназії як інноваційного  закладу освіти, який сміливо проектує освітній простір для формування життєво компетентної особистості.

    В закладі освіти створено  освітнє середовище, необхідні умови навчання та праці,  за яких і здобувачі освіти, і працівники отримують необхідні можливості для  самореалізації, розвитку  здібностей, талантів. Учні  впевнено почувають себе у життєвому просторі. Педагогічні працівники мотивовані на підвищення професійного рівня, педагогічне зростання. Першочерговим завданням гімназії є спрямування педагогічної діяльності педагогічних працівників на розвиток загальнолюдських цінностей, гармонійної, духовно збагаченої, творчої особистості; утвердження цінності й гідності дитячої особистості, її унікальності.

         Досягненням цілеспрямованої управлінської діяльності,  спрямованої на покращення якості освіти в гімназії, є упровадження нових педагогічних ідей, рекомендацій, перспективного досвіду, здійснення моніторингу його ефективності, застосування оригінальних методик викладання, проведення самооцінювання діяльності закладу, конструювання нового досвіду на основі досягнень педагогічної та психологічної науки.

         Своєчасне прийняття управлінських рішень, якісна організація освітнього процесу та науково-методичної роботи сприяли утвердженню ефективності інноваційних технологій (освітніх, виховних, управлінських);  підтримці та розвитку інноваційної ініціативи.

Протягом 2022-2023 н. р., у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, з метою збереження життя і здоров’я усіх учасників освітнього процесу, для забезпечення виконання освітніх програм, адміністрація, педагогічні працівники гімназії створили    необхідні санітарно-гігієнічні, морально-психологічні умови для якісного здійснення освітнього процесу.

         У зв’язку з відсутністю в закладі освіти найпростішого укриття, з метою забезпечення безпеки учасників освітнього процесу та на виконання листа Державної служби України з надзвичайних ситуацій № 03-1870/162-2 від 14.06.2022, доручення Прем’єр-міністра України від 10.06.2022 № 14529/0/1-22 «Про організацію укриття працівників та дітей у закладах освіти» та розроблених Рекомендацій щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти, від жовтня 2022 року адміністрація гімназії уклала угоду про співпрацю з Відокремленим структурним підрозділом «Фаховий коледж інформаційних технологій та землевпорядкування Національного авіаційного університету» в частині надання доступу до приміщення найпростішого укриття учням та працівникам Київської гімназії № 154 з метою якісного забезпечення очного навчання здобувачів освіти. Площа укриття – 144 м2, отже вмістити може не більше 140 учнів. Тому упродовж 2022-2023 н.р. вищезгаданим укриттям користувалися учні 1-4-х класів та працівники, які були присутні на роботі в час оголошення сигналу «Увага!Повітряна тривога!». Дистанційне навчання  було організоване для учнів 5-11-х класів.

Освітнє середовище гімназії

     У гімназії урізноманітнено варіанти упорядкування освітнього простору. У шкільному житті зросла частка групової ігрової, проектної і дослідницької діяльності. Крім класичних варіантів, використано гнучкість дизайну: створено мобільні робочі місця, які  легко трансформують учителі для групової та колективної  роботи. У плануванні і дизайні освітнього простору першорядною є увага, спрямована на розвиток дитини і мотивації її до навчання. Створено можливості для поділу навчальних кабінетів на осередки для різних видів роботи та відпочинку учнів. Не обділені увагою й педагоги, для яких обладнано місця для роботи та відпочинку.

         Гімназія виконує нормативні документи з питань охорони життя і здоров’я учнів. Документи та матеріали систематизовані і занесені до номенклатури справ закладу освіти. План роботи на 2022-2023 навчальний рік містить розділ «Освітнє середовище. Забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці. Заходи щодо дотримання законодавчих та нормативних актів з охорони праці, безпеки життєдіяльності, санітарно-гігієнічних норм».

   Територія закладу освіти є безпечною та комфортною:  її огороджено, обмежено доступ стороннього автотранспорту, має привабливий вигляд через велику кількість зелених насаджень. Облаштовано спортивні та ігрові майданчики. Приміщення початкової школи розміщені відокремлено від приміщень для учнів старшої школи. В закладі освіти учні почувають себе в безпеці: у кабінетах та коридорах гімназії неслизька підлога, належним чином встановлені меблі в кабінетах, не загромаджені зайвими предметами коридори, сходові клітини. Режим прибирання забезпечує чистоту та охайність місць спільного користування, навчальних приміщень, спортивної зали. Режим провітрювання приміщень дотримується. Навчальні кабінети оснащені сучасним обладнанням з дотриманням гнучкості дизайну (є мобільні робочі місця для індивідуальної, групової та колективної роботи, існує можливість для швидкої зміни конфігурації освітнього середовища, форм роботи під час заняття). Туалетні кімнати відповідають санітарним умовам: кабінки відокремлені дверима,  є рукомийники, мило, паперові рушники, санітайзери. Санітарно-гігієнічний стан приміщення їдальні та харчоблоку задовільний. Зала їдальні забезпечена зручними меблями, харчоблок – необхідним інвентарем, посудом. В приміщенні для приготування та зберігання страв дотримується санітарно-гігієнічний режим зберігання продуктів та готових страв.  Працівники, які забезпечують організацію харчування дітей, дотримуються режиму особистої гігієни. Заступник директора з АГР Ошейко Л.А. здійснювала контроль за своєчасним проходженням працівниками харчоблоку та технічними працівниками обов’язкових профілактичних медичних оглядів.

Усі необхідні приміщення  за функціональним призначенням (навчальні кабінети, актова та спортивна зали, їдальня, кабінети фізики, хімії, біології, початкової школи, кабінет психолога, соціального педагога, адміністративні приміщення тощо) обладнані відповідно до санітарно-гігієнічних вимог та вимог охорони праці і безпеки життєдіяльності. 

   Учням, учителям подобається, як організований освітній простір закладу, як облаштовано територію, як створено робочі місця та місця для відпочинку педагогів. Освітнє середовище є безпечним, зручним для всіх учасників освітнього процесу. Адміністрація враховує вимоги до навчання в закладі дітей з особливими освітніми потребами. Працівники гімназії знають та дотримуються вимог охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки.

         Відповідно до Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017 № 1669, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 23.01.2018 № 100/31552, Положення про порядок проведення розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16.05.2019 № 659, забезпечуючи реалізацію державної політики в галузі охорони дитинства,  з метою створення належних умов для організації та проведення заходів із збереження життя і здоров’я учнів під час освітнього процесу, відповідно до плану роботи гімназії на 2022-2023 н.р. протягом   2022-2023  навчального року педагогічний колектив гімназії здійснив ряд заходів щодо запобігання травматизму серед здобувачів освіти та охорони їхнього життя. Стан роботи з охорони життя, безпеки життєдіяльності, дотримання температурного режиму в приміщенні закладу освіти, рівня освітлення, забезпечення питного режиму підлягає  щоденному моніторингу з боку адміністрації.

          Протягом  2022-2023 навчального року в гімназії було проведено такі заходи щодо запобігання травматизму та охорони життя серед здобувачів освіти:

  1.  На початку навчального року проведено вступний інструктаж з безпеки життєдіяльності та охорони праці з усіма учнями та інструктажі на робочих місцях.
  2.      Проведено інструктажі під час проведення лабораторних та практичних робіт з фізики, перед вивченням окремих тем - з фізичної культури.
  3.      Педагогічні працівники мають журнали інструктажів з безпеки життєдіяльності та охорони праці та здійснюють в них записи щодо проведення інструктажів.
  4.      Класні керівники систематично проводять бесіди та здійснюють напередодні канікул записи в електронному журналі системи «Єдина школа» з питань попередження усіх випадків дитячого травматизму, а також, відповідно до  програми, проводять уроки з предметів «Здоров’я, безпека та добробут», «Основи здоров’я».
  5.      Проведено Тижні безпеки життєдіяльності, під час яких було проведено теоретичні та практичні заняття з безпеки життєдіяльності, здорового способу життя, пожежної безпеки, правил дорожнього руху, правил поведінки під час надзвичайної ситуації  та під час сигналу «Увага! Повітряна тривога!».

       Під час здійснення освітнього процесу в гімназії протягом  2022-2023 навчального року випадків травматизму не зафіксовано.

Предметом постійної уваги адміністрації та працівників гімназії є безпека життєдіяльності усіх учасників освітнього процесу, безпечність території, обладнання ігрових і спортивних майданчиків, безпечність приміщень закладу, справність інвентарю та меблів. Важливим є набуття педагогічними працівниками компетентностей з надання першої долікарської допомоги, зняття стресу, проведення  профілактичної роботи з учнями щодо протидії булінгу та проявів будь-якої дискримінації особистості.

       Основним завданням сучасної школи, що підтверджується й поширюється Міністерством освіти і науки України та Міжнародною організацією ЮНІСЕФ, є створення нового освітнього простору, головними засадами якого є створення безпечного освітнього середовища, а також  забезпечення прав, свобод та інтересів дітей. Адміністрація та педагогічний колектив цілеспрямовано здійснюють систематичну роботу з формування і підвищення у учнів правової свідомості та правової культури, спрямованої на ознайомлення учасників освітнього  процесу з нормативно-правовою базою та регулюючими документами щодо превенції проблеми насилля в освітньому середовищі. Психолог гімназії Лісова В.М. ознайомлює гімназистів з нормативними документами, які засвідчують права особи на захист від насилля, разом з учнями переглядають та коментують відеофільми на цю тему.           Для учнів 8-х класів практичний психолог провела тренінг на тему «Насилля в сім’ї», метою якого було ознайомлення учасників заняття з ознаками насильства в сім’ї, причинами, з проблемами,  які виникають у повсякденному житті.

      У листопаді 2022 в гімназії  було проведено тиждень протидії булінгу в межах Всеукраїнського тижня проти булінгу, під час  якого були підготовлені інфографіки та тестування на виявлення та запобігання булінгу в освітньому середовищі.

      Проведено також  тренінг  для педагогів «Конфлікти та їх вирішення». Під час заходу було розглянуто різні аспекти, пов’язані з конфліктами в освітньому середовищі. Вчителі мали можливість ознайомитися з поняттям конфлікту та його основними характеристиками,  обговорили причини, що можуть призводити до  конфліктів серед учнів, між учителями та батьками. Було з’ясовано різні типи конфліктів та способи їх класифікації. Вчителі розглянули психологічні аспекти конфліктів, такі як вплив емоцій та особистісних рис на розвиток та ескалацію конфліктів, а також різні стратегії поведінки, що можуть бути пов’язані з конфліктами. Особливу увагу приділено ролі комунікації в конфліктних ситуаціях та способам ефективного спілкування, що сприяють вирішенню конфлікту. Учасники тренінгу також дізналися про методи медіації та врегулювання конфліктів і розглянули практичні приклади та вправи, що допомагають вирішувати конфліктні ситуації в освітньому процесі. Завершився тренінг обговоренням ролі вчителів та інших учасників у процесі медіації та важливості практичного застосування набутих знань у повсякденній роботі з учнями.

      Важливу роль у антибулінговій політиці закладу освіти відіграє правова освіта і правове виховання, спрямовані на вироблення у учнів необхідності дотримуватися правил поведінки у закладі освіти, в громадських місцях, за місцем проживання. Правова освіта навчає поважати закони, формує правову культуру, ознайомлює учителів та учнів з інформацією про прояви насильства та його наслідки.

     Проведення в гімназії тижня правових знань є дієвою формою організації навчання, виховання, поглиблення знань учнів, сприяє розвитку та розширенню їхнього світогляду; дає можливість підвищити пізнавальний інтерес до вивчення прав та обов’язків, виробити компетентності з попередження та протидії насильству.  

У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня (з 05 по 09 грудня 2022 року) правознавства в онлайн форматі взяли активну участь голова методичного об’єднання, вчитель правознавства Величко Н.Є., яка залучила до загальногімназійного заходу учнів 5–11-х класів. Предметний тиждень відбувався за планом методичного об’єднання відповідно до інформаційного оголошення, розміщеного  у вигляді QR-коду, за яким  учні 5-11-х класів гімназії мали змогу ознайомитися з планом проведення тижня.

Під час проведення  тижня  правознавства були проведені такі заходи:

1. Всеукраїнський урок з прав людини  для учнів 8-9-х класів (учитель Величко Н.Є.).

2. Конференція «Насильству немає виправдання» з  учнями 9-х класів (в рамках акції «16 днів проти насильства») - учитель Величко Н.Є.

3. Правознавчий екскурс «Становлення демократичного суспільства» з учнями 10-А класу (вчитель Пушняк О.А.).

4. Перегляд відеороликів: «У світі прав людини» та «Скажемо STOP насиллю!» з учнями 8-10-х класів (вчителі Пушняк О.А., Величко Н.Є.).

     Проведені заходи сприяли формуванню у учнівської молоді високої правової свідомості та культури, усвідомленню, що юнаки та підлітки є громадянами демократичної та правової держави, здатними легальними способами захищати загальновизнані суспільні цінності, спрямовували учнів уникати конфліктних ситуацій , протистояти  насильству, дискримінації.

     Вчитель правознавства Величко Н.Є., вчитель  громадянської освіти  Пушняк О.А. творчо впроваджують різноманітні форми та методи роботи на уроках суспільно-гуманітарного циклу та в позаурочний час, використовують елементи інноваційних педагогічних технологій, сприяють формуванню у здобувачів освіти компетентностей з правознавства та громадянської освіти.

      З метою попередження правопорушень, соціальні педагоги провели заходи з учнями 8-х і 9-х класів: бесіда «Твої права»; анкетування учнів 7-9-х класів на виявлення учнів «групи ризику»; бесіда з учнями 9-11-х класів « Ні – наркотикам!»;  бесіда та перегляд фільму «Ставлення до людей з вадами розвитку» з учнями 5-х, 6-х класів; тренінгові заняття на тему «Правова енциклопедія школяра» з учнями 5-6-их класів.

      З метою протидії поширенню ксенофобських і расистських проявів серед дітей, формування толерантності та поваги до культури, історії, мови, звичаїв представників різних національностей заступник директора з навчально-виховної роботи Железнякова А. Е., вчитель права Величко Н.Є., вчитель історії Пушняк О. А., педагог - організатор

Кукшина Л. О., класні керівники провели  заходи, серед яких бесіди, години спілкування, диспути, зустрічі із шкільним поліцейським.

        Значну увагу роботі з попередження шкідливих звичок приділили більшість класних керівників гімназії. Зокрема, різні форми діяльності використали класні керівники 1-Б класу Машковська М. І., 6-Б класу Лужецька Т. Р., 6-В класу Палагеча Н. В., 9-А класу Величко Н. Є., 9-Б класу Іващенко Г. І., 9-В класу Іванченко С. І. : бесіда-порада: Здоров'я - найцінніший скарб, інформаційно-просвітницький захід «Наша мета – здоровий спосіб життя», бесіда з учнями із профілактики вживання алкогольних напоїв, тютюнопаління, психотропних та наркотичних речовин, година спілкування: «Психотропні речовини: ілюзія безпеки», «Захистимо дітей від наркотиків та алкоголізму. Обізнаність може врятувати життя», «Геть паління! Ми – здорове покоління», «Здоров’я дитини – багатство родини. Попередження шкідливих звичок», «Як виховати успішну дитину», перегляд відео-роликів «Молодь обирає здоровий спосіб життя», години спілкування «Підліток, паління, алкоголь».

         З метою формування у учнів уміння та навички підтримувати та берегти міжособистісну злагоду, запобігання конфліктів та мирного їх розв’язання; здатності враховувати думку товаришів, інших людей, уміння оцінювати власні вчинки, класні керівники 5-А класу Пушняк О. А. та класний керівник 6-В класу Палагеча Н. В. спільно з учнями проводили виховні бесіди. Класний керівник 6-В класу Палагеча Н. В. протягом навчального року формувала у учнів  культуру поведінки, враховуючи вікові особливості учнів та адаптаційний період їх у середній школі. Значну увагу приділяла індивідуальній роботі з учнями, схильними до правопорушень, та їхніми батьками; проводила виховні бесіди, організовувала перегляд фільмів, залучала учнів класу до різних форм спільної діяльності з метою згуртування класного колективу. Класні керівники 8-А та 8-Б класів Артеменко Т. В. та Сурмієвич І. І. провели з учнями класу такі заходи: тренінг «Я вмію любити та поважати себе та інших» з практичним психологом Валерією Лісовою,
година терпимості «Стоп булінг!», тренінг «Булінгу - НІ!»,
година терпимості «Світ без насильства», година спілкування на тему «Толерантність як запорука людяності», «Толерантність у нашому житті», створення колажів на тему «Світ толерантності», засідання круглого стола «Ми - проти насильства»,  анкетування «Чи звик ти обмірковувати свої вчинки?» та ін. Диспути «Не шкодь собі», «Інтелігентна людина: яка вона?»; бесіда-порада «Слово чемне кожному приємне: правила ввічливого спілкування»;
година спілкування «Правомірна поведінка та правопорушення» провели з учнями 9-А, 9-Б та 9-В класів класні керівники Величко Н. Є., Іващенко Г.І., Кудрявцева С.І. Змістовними й корисними були відеолекторії: «Стоп булінг!», «Булінг та його наслідки», інформаційний дайджест «Толерантність як запорука людяності»,
інтелектуальна гра для старшокласників «Що? Де? Коли?» До Міжнародного дня прав людини, проведені для учнів 10-А класу за участю класного керівника Омельчук О.А. Класний керівник 11-А класу Римарчук Н. П. провела з учнями такі заходи: година спілкування з елементами тренінгу «Риси сучасного старшокласника», «Толерантність як запорука людяності», «Взаємини між членами суспільства під час війни», «Толерантне ставлення до людей із інвалідністю - ознака культури суспільства», «Булінг у житті старшокласника: причини, суть, поведінка», «Не ступи на стежку злочинності. Як не стати жертвою шахраїв?».

         

         Правова освіта та виховання вимагають впливу на особистість через оптимальний вибір змісту, форм, методів, принципів та чіткої структури освітнього процесу. Тільки комплексний підхід забезпечує успіх на цій ділянці роботи з участю висококваліфікованих педагогів, спеціалістів-практиків.

Відповідно до плану роботи з правової освіти у 2022-2023 н.р. в гімназії проведено такі заходи:

 

Назва заходу

Дата проведення

Клас

Відповідальні

1

Години спілкування, бесіди, усні журнали, ділові ігри, конференції, «круглі столи» з морально-правової тематики: година спілкування: «Злочин і покарання», «Наркоманія, токсикологія. Їх вплив на злочинність», «Не ступи на стежку злочинності. Як не стати жертвою шахраїв?», година правової грамотності: «Що означає бути законослухняним громадянином держави?», правовий калейдоскоп: «Не переступи межу».

 

Протягом

2022-2023 н.р..

 

Учні

1 – 11-х

класів

 

Класні керівники

2

Залучення дітей девіантної поведінки до позакласної діяльності, позашкільної освіти.                   

Протягом вересня

Учні

1-11-х

класів

Класні керівники, соціальний педагог

3

Зустріч з представником ювенальної превенції Полюховичем М. О.

Вересень 2022

  Учні

7-8-х

класів

ЗД з НВР Железнякова А.Е., гром.іспект. з охорони дитинства

4

Забезпечення системне вивчення та дотримання гімназистами Правил для здобувачів освіти

Протягом 2022-2023 н.р.

Учні

1-11-х класів

Громадський інспектор з охорони дитинства

5

Проведення  годин спілкування з метою протидії булінгу.

Протягом жовтня

Учні

1-11-х кл.

Класні керівники

6

Круглий стіл: «Україна —  незалежна правова  держава».

Жовтень 2022

Учні

9- х класів

Величко Н.Є.

7

Круглий стіл: «Правоохоронні органи, напрямки їх діяльності».

Листопад

2022

Учні

8-х класів

Гром. іспект. з охорони дитинства

8

Година спілкування «Міжнародний день за відміну рабства»

Грудень 2022

Учні 9-х

 класів

Величко Н.Є.

9

Бесіда до Дня прав людини «Я - громадянин України!»

Грудень

2022

Учні 7-х

класів

Класні керівники

10

Проведення конференцій «Молодь за свої права»

Грудень

2022

Учні 9-11-х класів

Величко Н.Є.

11

Правова гра «Лідер – ініціатор позитивних змін у житті громади»

Грудень

2022

Учнівське

самовря

дування

Педагог-організатор

Кукшина Л.О,

практичний психолог Лісова В.М.,

Величко Н.Є.

12

Перегляд відеороликів «Права людини і громадянина»

Грудень

2022

Учні

8-9-х класів

Величко Н.Є.,

класні керівники

13

Брей-ринг «Юні правозахисники»

Грудень

2022

 

Учні 9 – х класів

Величко Н.Є.,

Учнівське самоврядування

14

Конкурс на кращу творчу роботу «Україна – правова держава»; «Я і мої права в державі»; «Щоб я змінив в українському законодавстві»

Грудень

2022

Учні 9-10-х класів

Величко Н.Є., учнівське самоврядування

15

Конкурс постерів «Мої права в демократичній державі»

Грудень

2022

Учні 9-11-х класів

Величко Н.Є.

16

Бесіда: «Конвенція ООН «Про права дитини»

Грудень

2022

Учні

8–х класів

Класні керівники

17

Диспут: «Гендерна рівність: правове забезпечення та реальність»

Грудень

2022

Учні

10-11-х класів

Величко Н.Є.

18

Диспут: «Захищеність особи у правовій державі».  

Лютий

2023

Учні 10-А класу

Величко Н.Є.

19

Круглий стіл: «Правові проблеми, які нас турбують».

Березень

2023

Учні 11-А

класу

Величко Н.Є.

20

Конкурс відео-презентацій «Права, свободи та обов’язки людини та громадянина»

Квітень

2023

Учні 9-11-х класів

Величко Н.Є.

21

Перегляд відеороликів: Навчальне відеознайомство із судом; Знайомство з Європейським судом з прав людини; Природа та генезис прав людини; Людська гідність, як джерело прав людини; Свобода, як фундаментальна цінність; Невід’ємність, індивідуальність та універсальність; Перегляд відеопрезентацій Права дитини; Дітям про Конвенцію ООН про права дитини та Конвенцію ООН про права інвалідів; Захищати та оберігати – обов’язок дорослих; Європейська конвенція з прав людини; Європейський суд з прав людини;  Конституція України. Особисті права людини та ін.

 

Протягом 2022 – 2023 н.р.

Учні

7-11-х класів

Величко Н.Є.,

класні

керівники

24

Зустрічі із представниками правоохоронних органів: Ювенальна превенція відділу превенції Святошинського УП ГУНП України в м. Києві. Відділ зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в м. Києві Департаменту Патрульної поліції. Служба у Справах дітей Святошинської РДА.

Протягом 2022 – 2023 н.р.

Учні 7-11-х класів

Заступник директора з НВР Железнякова А. Е.

класні керівники

Рада профілактики правопорушень

        Питання з профілактичної роботи з попередження правопорушень та злочинів серед учнів розглядалися на нарадах при директорі, на засіданнях методичного об’єднання класних керівників, на засіданнях Ради профілактики правопорушень.

     Усі заходи сприяють поліпшенню умов навчання, розвитку та виховання дітей. З учнями гімназії, схильними до девіантної поведінки та пропусків навчальних занять без поважних причин проводиться планомірна робота щодо охоплення їх навчанням та позаурочною діяльністю в безпечних умовах.

      Профілактична робота охоплювала питання попередження наркоманії, алкоголізму, боротьби з тютюнопалінням серед неповнолітніх. З метою профілактики та пропаганди здорового способу життя, боротьби з наркоманією та СНІДом, відповідно до річного плану роботи проводилися тематичні заходи.

Під час годин спілкування класні керівники застосовували активні методи роботи, використовували методику колективної творчої діяльності.

Усвідомлення цінностей соціального спілкування, формування культури поведінки вдома, в школі, в громадських місцях; усвідомлення себе членом колективу; уміння виявляти толерантність, ввічливість, повагу до оточуючих; формування уміння і навичок подолання конфліктів; подолання соціальної шкоди, агресії і насильства; культури відпочинку навчала учнів класний керівник 8-В класу Борисюк Т.В. за допомогою бесід «Твори добро на цій землі», «Слово чемне кожному приємне», «Ні – насильству!», «Запобігання торгівлі людьми», виховної години до Міжнародного дня толерантності, до Міжнародного дня людей з інвалідністю, до Дня МНС «Вони рятують життя», до Міжнародного жіночого дня, до Дня вишиванки, до Міжнародного дня родини тощо.

Проведені заходи формували у учнів уміння та навички підтримки та збереження міжособистісної злагоди, запобігання конфліктів та здатність мирно розв'язувати їх; здатність враховувати думку товаришів, інших людей, уміння оцінювати власні вчинки.

Викликають занепокоєння прояви девіантної поведінки в окремих учнівських колективах. Класним керівникам, соціальним педагогам та практичним психологам гімназії варто посилити роботу з попередження проявів девіантної поведінки, недопущення булінгу в дитячому колективі, ретельніше проводити профілактичну роботу щодо попередження шкідливих звичок серед учнів та дитячого дорожньо-транспортного травматизму; формувати уміння учнів розв’язувати конфлікти мирним шляхом; забезпечувати права учнів на здобуття якісної освіти, на безпечні умови навчання та виховання. Класним керівникам слід акцентувати увагу на усвідомленні кінцевого результату своєї праці - виховання свідомого громадянина, патріота; активізувати діяльність з питань участі в реалізації різнопланових проектів; урізноманітнити форму проведення виховних годин; стимулювати творчі здібності учнів, продовжувати створювати умови для морального, інтелектуального, фізичного, художньо – естетичного розвитку гімназистів.

            Протягом 2022-2023 н.р. гімназія співпрацювала із Святошинським районним управлінням освіти, Службою у справах дітей та сім’ї, Святошинським Центром соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді (здійснено спільні рейди-огляди утримання, навчання та виховання учнів пільгових категорій та складено акти перевірки житлово-побутових умов проживання дітей, що перебувають під опікою).

На нарадах при директорі, виробничих нарадах, нарадах заступників директора класні керівники систематично звітують про роботу з учнями, схильними до правопорушень.

Адміністрація, педагогічний колектив гімназії використовує всі необхідні важелі для формування справжнього громадянина України, який знає свої права та виконує обов’язки і має право жити в правовій державі.

           Завдяки просвітницькій роботі педагогів освітнє середовище гімназії є безпечним, воно  вільне від будь-яких проявів насильства та дискримінації.

Відвідування учнями гімназії         

      На виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», постанов Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 №806 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 №684», «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» від 01.06.2020 року №585 та відповідно до плану роботи гімназії на 2022-2023 н. р., з метою запобігання пропусків уроків здобувачами освіти без поважних причин, адміністрація гімназії систематично здійснює моніторинг організації освітнього процесу,   відвідування учнями гімназії, ведення  гімназійної документації, зокрема, ведення вчителями записів у електронних  журналах системи «Єдина школа» щодо відвідування учнями 1-11-х класів навчальних занять.

      Класні керівники фіксують відсутніх учнів, протягом дня встановлюють причину відсутності, дбають про наявність необхідних документів у папці контролю відвідування (причину відсутності учня батьки підтверджують записками або довідками від лікаря), на перше число кожного місяця подають звіти про кількість пропусків, вказують та причину, підтримують зв’язок з батьками. Учителі навчальних дисциплін  відмічають відсутність учня на уроці в електронному класному журналі.

      Класні керівники 1-11-х класів щоденно  звіряли в електронному журналі системи «Єдина школа» зафіксовану вчителями-предметниками кількість уроків, пропущених кожним учнем, та з’ясовували причину пропуску відвідування учнями навчальних занять в класних журналах. У розділі «Облік відвідування» (пропуски занять) щоденно в чисельнику  відмічали причину відсутності учнів на підставі документів, отриманих від батьків («хв» – через хворобу, «пп» – поважні причини – за письмовою заявою батьків, «бп» – без поважних причин).

Щомісяця порушується питання відвідування учнями 1-11-х класів навчальних занять підлягає аналізу на нарадах при директорі. Класні керівники доповідають про стан відвідування здобувачів освіти та про зворотний зв’язок з батьками учнів. Таких учнів, які пропускають навчальні заняття без поважних причин, у гімназії нема. Соціально-психологічний супровід, виховна діяльність класних керівників сприяють поліпшенню умов навчання та виховання  учнів з багатодітних, малозабезпечених родин та родин, які потрапили у складні життєві обставини. Така робота дає позитивні наслідки. Результатом такої роботи є 100% охоплення дітей навчанням.

       Випадків відсутності учнів на уроках більше 10 днів без поважної причини не було. Поодинокі випадки пропусків занять без поважної причини підлягали розгляду на засіданнях комісії щодо роботи з учнями т. зв. «групи ризику».

         Адміністрація гімназії проводить організаційну роботу, розробляє і здійснює  заходи щодо недопущення бездоглядності та невідвідування учнями  закладу освіти. У разі необхідності це питання підлягає розгляду на засіданнях Ради з профілактики правопорушень, засіданнях методичного об’єднання класних керівників.                     

Освітнє середовище мотивує учнів до оволодіння ключовими компетентностями та наскрізними уміннями, ведення здорового способу життя.

          Педагогічний колектив гімназії вважає, що здоров’я та життя людини є головною цінністю, пріоритетом держави, одним із основних джерел щастя, радості, поступу, розвитку, успіху і  повноцінного життя дітей, їхніх батьків, учителів, суспільства в цілому.

          Освітнє середовище гімназії мотивує учнів до оволодіння ключовими компетентностями та наскрізними уміннями, сприяє вести та пропагувати здоровий спосіб життя. В гімназії створена система роботи з формування в учнів здорового способу життя. Ії функціонування є одним з пріоритетних напрямів діяльності педагогічного, батьківського та учнівського колективів. Питання мотивації дітей на здоровий спосіб життя педагоги порушують під час індивідуальних зустрічей з батьками учнів, засіданнях педагогічної ради, нарадах при директорі, засіданнях ради з профілактики правопорушень та бездоглядності, на засіданнях методичного об’єднання  класних керівників.

Гімназія реалізує проєкт «Гармонія, здоров’я і розвиток», який забезпечує формування здорової, соціально компетентної, творчо мислячої, гармонійної особистості. Педагоги, використовуючи різні форми та методи співпраці з учнями, формують основні засади «Я-концепції», навчають цінувати себе як унікальну і неповторну особистість, формують уміння попереджувати наслідки негативного впливу шкідливих звичок на здоров’я людини, уникати конфліктних ситуацій, корегувати та регулювати власну поведінку, дотримуватися особистої культури здоров’я, гігієни, прагнути вдосконалювати навички самопізнання, самовизначення, самореалізації, самовдосконалення, самоствердження, самооцінки. Пропагування здорового способу життя, застосування здоров’язберігальних технологій (проведення фізкультхвилинок та релаксаційних пауз на уроках, рухливих перерв, використання оздоровчих антистресових  вправ, пальчикової гімнастики, музикотерапії, кольоротерапії, психологічних розминок, т.зв. екологічного спілкування), проведення бесід з безпеки життєдіяльності, організація квестів, флешмобів сприяють утвердженні в гімназії здорового способу життя.

У гімназії створена база для проведення оздоровчих і спортивних заходів:

-            два стадіони зі штучним покриттям,

-            спортивна зала,

-            хореографічна зала;

-            актова зала;

-            спортивний майданчик.

       Вчителі, психолог та соціальні педагоги формують знання та вміння учнів оцінювати свій фізичний та психічний стан, стан свого здоров’я, вчать усвідомлювати наслідки негативного впливу шкідливих звичок на здоров’я людини засобами:

-          діагностування учнів для раннього виявлення дітей, схильних до вживання спиртних напоїв, тютюнопаління;

-            здійснення моніторингу щодо  відвідування учнями гімназії, присутності їх на дистанційних уроках;

-            проведення соціометричних досліджень та психологічного тестування підлітків;

-            проведення зустрічей з батьками, розгляд питання негативного впливу  «пасивного паління» на здоров’я дітей та негативного впливу паління батьків на свідомість дітей; впливу шкідливих звичок тощо.

      Формування ціннісного ставлення до себе, основ духовно-морального та фізичного розвитку особистості відбувається за допомогою бесід та інструктажів з Правил дорожнього руху, проведення заходів з цивільного захисту, протипожежної безпеки, санітарії та гігієни , з попередження дитячого травматизму тощо. Години спілкування, бесіди «Вогонь - друг, вогонь – ворог»,  «Руки – основний носій збудників хвороб», «Як уберегти себе від застуди», «Культура харчування», проведення  анкетування «Як я себе оцінюю», конкурсів малюнків «Я обираю здоров’я», творчих проектів «Корисні продукти харчування», годин спілкування з учнями, спортивних змагань, проведення уроків з основ здоров’я, фізичної культури, біології тощо сприяють усвідомленню учнями цінності власного життя і збереження здоров’я, формуванню основ самооцінювання, самоконтролю, виховують почуття гідності, сприяють пізнавальній активності у набутті необхідних компетентностей ведення здорового способу життя (дотримання правил гігієни, рухового режиму тощо), безпеки власної життєдіяльності. Здоров’я, безпека життя  – одне з основних джерел щастя, радості і повноцінного життя дітей, їхніх батьків, учителів, суспільства в цілому.

         Основними завданнями діяльності педагогічного колективу щодо сприяння покращення здоров’я учнів гімназії, їхнього фізичного розвитку є:

-  впровадження в педагогічну діяльність інноваційних технологій навчання здоров’я;

- здійснення моніторингу та самоаналізу результатів роботи з використанням сучасних технологій оцінювання ефективності роботи;

- формування у учнів свідомого ставлення до власного здоров’я та навичок здорового  способу життя; мотивація їх на здоровий спосіб життя;

- залучення фахівців з питань здоров’я і здорового способу життя;

-  робота з батьками щодо попередження шкідливих звичок учнів та залучення дітей до здорового способу життя.

Використання під час освітнього процесу здоров’язберігальних технологій вимагає:

-       урахування періодів працездатності учнів на уроках;

-       урахування вікових і фізіологічних особливостей дітей на уроках;

-       наявність емоційних розрядок на уроках;

-       чергування та зміна постави з урахуванням видів діяльності під час уроків;

-       використання оздоровчо-фізкультурних пауз на уроках.

     На уроках фізичної культури учителі враховують вікові та анатомо-фізіологічні особливості розвитку учнів, розкривають значення занять фізичними вправами, сприяють формуванню вмінь та навичок здорового способу життя, профілактики захворювань, травматизму. Педагоги здійснюють диференційований підхід до учнів, враховують рівень здоров’я та рівень фізичної підготовленості. Базуючись на цих показниках щодо розподілу учнів на групи з фізичної культури, учителі підбирають для здобувачів освіти фізичні вправи, навантаження, враховують їхню інтенсивність.

      Значну увагу з попередження шкідливих звичок у учнів приділяли класні керівники 8-А та 8-Б класів Сурмієвич І.І. та Артеменко Т.В., 10-А класу  Омельчук О.А., використовуючи різноманітні форми та методи роботи. Були проведені тренінги із формування соціальних навичок у дітей, проведені уроки здоров’я «Наркоманія, токсикологія. Їх вплив на злочинність», соціологічне дослідження «Я і шкідливі звички». Цікавими виявилися тренінгові заняття «Скажемо курінню  «НІ» та дискусія «Мої думки про шкідливі звички». Корисними для учнів були тематичні класні години «Крок у безодню» (наркоманія, токсикоманія), «У полоні тютюнового диму». Індивідуальні консультації з учнями, батьками, співпраця зі шкільним поліцейським допомагають формувати у учнів громадянську позицію.

Бесіди «Залежність здоров’я від корисних і шкідливих звичок» (перегляд відеороликів), до Міжнародного дня ліквідації расової дискримінації; вікторини «Наші права – щасливе дитинство»; диспут «Не шкодь собі»; годину спілкування «Інтелігентна людина: яка вона?» провела з учнями 8-А класу класний керівник Сурмієвич І.І.

         Відповідно до Закону  України «Про охорону праці», наказу МОН України №1669 від 26.12.2017 «Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти», наказу МОН України від 16.05.2019 № 659 «Про затвердження Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу», важлива робота була проведена в гімназії у 2022-2023 навчальному році з охорони праці  та безпеки життєдіяльності.

         На початок 2022-2023 навчального року між адміністрацією та профспілковим комітетом гімназії було укладено колективний  договір щодо проведення заходів з охорони праці. Договір підписано директором  та головою ПК. У серпні 2022  року були оформлені всі необхідні акти-дозволи на проведення  занять  у кабінетах і приміщеннях підвищеної небезпеки, зроблено заміри контурів заземлення ізоляції електрообладнання, отримано дозвіл на експлуатацію харчоблоку.

        У гімназії оформлено стенд, що висвітлює  питання, пов’язані з охороною праці, наявний план евакуації працівників та учнів на випадок пожежі чи надзвичайної ситуації.

      Станом на 01.09.2022 року всі педагогічні працівники гімназії пройшли медичний огляд та надали медичні книжки з дозволом на роботу.

      Усі працівники ознайомлені з Правилами внутрішнього трудового розпорядку для працівників  гімназії. На засіданні педагогічної ради (протокол №1 від 30.08.2022) затверджено план роботи гімназії на 2022-2023 навчальний рік, у якому передбачено розділ «Освітнє середовище. Забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці. Заходи щодо дотримання законодавчих та нормативних актів з охорони праці та безпеки життєдіяльності, санітарно-гігієнічних норм».    

     У закладі освіти створено комісію з охорони праці, призначено відповідальних осіб: за організацію роботи з охорони праці - заступника директора з НВР Старчієнко О.А., за пожежну безпеку – заступника директора з АГР Ошейко Л.А., уповноваженого з питань охорони праці, голову профспілкового комітету Бріт С.В., громадського інспектора з охорони праці – вчителя географії Мохонько Л.М., інспектора з охорони дитинства – вчителя зарубіжної літератури Омельчук О.А. та покладено обов’язки з охорони праці, а також безпосередню відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей на посадових осіб. Загальне керівництво і персональну відповідальність за організацію охорони праці і забезпечення здорових, безпечних умов праці покладено на директора.

    Питання охорони праці, безпеки життєдіяльності та пожежної безпеки підлягали обговоренню на засіданнях педагогічної ради, виробничих нарадах та нарадах при директорі.

     Відповідно до закону «Про пожежну безпеку», адміністрація організовує проведення   профілактичної роботи з формування у учнів навичок безпечної поведінки з вогнем, свідомого ставлення до нього.  Під час виховних бесід та проведення заходів учні набувають досвід і знання, які сприяють  корегуванню ставлення  людини до власної безпеки та безпеки інших людей, розвивають практичні навички самозахисту в умовах зростаючого психологічного навантаження.

      На виконання ст.20 Закону України «Про охорону праці», адміністрація гімназії дбає про обізнаність працівників з вимогами щодо виконання нормативних документів з охорони праці.

       Відповідальна особа гімназії веде необхідні журнали з реєстрації інструктажів з питань охорони праці працівників та безпеки життєдіяльності учнів. Відпрацьована програма вступного інструктажу з охорони праці для працівників і учнів. Заступник директора з НВР, відповідальна за охорону праці у гімназії Старчієнко О.А. веде записи первинного, позапланового та цільового інструктажів з охорони праці з працівниками. Стежить за своєчасним проходженням працівниками гімназії інструктажів з охорони праці. Комісія з охорони праці 08.09.2022 року провела перевірку наявності у вчителів та техперсоналу посадових інструкцій, затверджених директором та погоджених з профспілковим комітетом, інструкції з охорони праці, наявності записів про проведення вступного та первинного інструктажів з охорони праці з учнями, після чого інформувала про результати на нараді  при директорі  15.09.2022. Документація з охорони праці, журнали інструктажів з безпеки життєдіяльності ведуться на належному рівні.

      Відповідно до наказу МОН України №1669 від 26.12.2017 «Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти», наказу МОН України від 16.05.2019 № 659 «Про затвердження Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу», у 2022-2023 навчальному році в гімназії була проведена відповідна робота з безпеки життєдіяльності.

         Під час здійснення освітнього процесу учні готуються  до повноцінного життя в умовах існуючого в Україні рівня безпеки, що залежить від стану навколишнього середовища, державної підтримки безпеки людини  (пожежна безпека, органи правопорядку, цивільна оборона, охорона здоров’я, освіта, охорона праці) та індивідуальної захищеності (психологічний стан, мотивація, уміння, індивідуальні засоби захисту). Вчителі фізики, хімії, інформатики, біології, фізкультури проводять бесіди з безпеки життєдіяльності з учнями про безпечну поведінку, запобігання травматизму та охорону здоров’я під час освітнього процесу, про що роблять відповідні записи в журналах. Інструктажі з безпеки життєдіяльності педагоги проводять з учнями закладу.

Класні керівники ведуть журнали реєстрації інструктажів з питань безпеки життєдіяльності, в яких фіксують проведення вступного, первинного та цільових інструктажів. Кожна класна кімната, кабінет, спортивна зала мають необхідний перелік документації з питань безпеки життєдіяльності. Документацію з безпеки життєдіяльності вчителі ведуть на належному рівні. Усі  класні керівники 1-11-х класів систематично проводять виховні години, заходи, профілактичні бесіди та інструктажі з безпеки життєдіяльності, правил дорожнього руху, протипожежної та електробезпеки, дії в надзвичайних ситуаціях, попередження побутового травматизму з учнями, про що свідчать  записи в електронних класних журналах на сторінці «Бесіди та інструктажі з БЖ, ПБ» та в журналах реєстрації інструктажів з учнями; протягом навчального року обговорюють з учнями питання безпеки життєдіяльності  та здорового способу життя.  Упродовж навчального року класні керівники напередодні осінніх, зимових, весняних і літніх канікул проводили з учнями бесіди з попередження дитячого травматизму, поточні бесіди, робили попередження про нещасні випадки, проводили інструктажі з безпеки життєдіяльності під час проведення екскурсій, напередодні участі учнів у спортивних позашкільних заходах.     Напередодні  весняних, літніх, осінніх та зимових канікул у кожному класі було проведено єдиний урок з правил дорожнього руху, безпеки життєдіяльності,  правил пожежної безпеки та правил поведінки в надзвичайних ситуаціях.

    Робота з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, профілактики травматизму дітей у побуті та під час освітнього процесу визначається у діяльності педагогічного колективу як одна із пріоритетних і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання навчальних закладів та організації освітнього процесу, та інших численних нормативних актів, які регламентують роботу гімназії з цих питань. Відповідно до наказів по гімназії щодо проведення тижнів знань з основ безпеки життєдіяльності, згідно з  планом роботи гімназії на 2022-2023 навчальний рік, з метою проведення цілеспрямованої просвітницької роботи з учасниками освітнього процесу щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, виховання шанобливого ставлення до безпеки людини, усвідомлення необхідності вироблення навичок із дотримання правил поведінки в надзвичайних ситуаціях, що виникають при порушенні життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, удосконалення навичок працівників гімназії щодо організації заходів із забезпечення збереження життя та здоров’я здобувачів освіти в умовах надзвичайних ситуацій, підвищення рівня інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань забезпечення безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу,  у гімназії згідно з графіком проведено тижні знань з основ безпеки життєдіяльності.

У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижнів з основ безпеки життєдіяльності  взяли активну участь голова методичного об’єднання класних керівників Омельчук О.А. та класні керівники 1-11-х класів, які залучили до  загальногімназійного заходу здобувачів освіти. Тижні розпочалися інформаційним оголошенням у вигляді QR-коду та завданнями для класів, учні гімназії були ознайомлені з планом проведення тижнів.

Під час проведення тижнів знань з основ безпеки життєдіяльності були проведені заходи:

Проведені години спілкування з основ безпеки життєдіяльності з використанням рекомендацій щодо дій населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій (Абетка безпеки), що розміщені на офіційному сайті Державної служби України з надзвичайних ситуацій, бесіди щодо безпечної поведінки учнів у позаурочний час та запобігання травматизму в побуті, конкурси дитячих малюнків, вікторини, тренінги з учнями на знання правил безпечної поведінки, особистої безпеки, правил дорожнього руху сприяли формуванню у учнів навичок безпечної поведінки та дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, в громадському транспорті, дбайливого ставлення до власної безпеки та безпеки оточуючих, виховання свідомого ставлення до неухильного виконання правил з основ власної безпеки та безпеки людей, що перебувають поряд.

 У соціальній мережі Фейсбук, сайті гімназії , стендах та куточках з безпеки життєдіяльності організовано розміщення листівок та пам’яток з методичними рекомендаціями у разі надзвичайної ситуації або воєнних дій.

          Велику увагу адміністрація гімназії приділяє організації роботи з профілактики та попередження травматизму серед учнів під час здійснення освітнього процесу та в позаурочний час. Вивчаючи стан травматизму серед учнів, адміністрація доходить висновку, що педагогічний колектив здійснює належну роботу щодо попередження нещасних випадків, створення безпечних умов навчання. Адміністрація розробила низку заходів щодо попередження травматизму учнів, провела відповідну роботу з учителями. Причини виникнення травм адміністрація спільно з учителями з’ясовує, аналізує, складає  акти та вживає профілактичні заходи щодо усунення недоліків.

Адміністрація постійно здійснює моніторинг функціонування систем забезпечення життєдіяльності будівлі закладу – всі приміщення перевірені на предмет безпечної роботи вчителів та учнів; відремонтовано старі меблі, завезено, установлено та закріплено нові меблі в кабінети, перевірено електрообладнання – світильники, розетки, телевізори та інтерактивні дошки, комп’ютери, електрообладнання харчоблоку.

           За підсумками календарного року комісія з охорони праці аналізує виконану роботу, адміністрація підбиває підсумки роботи з охорони праці, про що свідчать відповідні накази по гімназії та заслуховування питань з охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки на педагогічних радах та нарадах при директорові.

      Адміністрація постійно здійснює моніторинг роботи систем забезпечення життєдіяльності будівлі закладу. Під час однієї з атак, здійснених російською федерацією на місто Київ у травні 2023, постраждала будівля гімназії: вибуховою хвилею, спричиненою відбиттям українською ППО бражуючих ворожих літальних об’єктів, було пошкоджено близько 90 вікон (розбито шибки, деформовано рами), виламано до двох десятків дверей, у деяких місцях зруйновано конструкції підвісної стелі.

         Всі приміщення перевірені на можливість безпечної роботи працівників гімназії та перебування в гімназії учнів. Міською комісією здійснено огляд пошкоджень, складено відповідні акти про засвідчення руйнувань та про необхідність виконання ремонтних робіт.

        На сумну подію, яка торкнулася учасників освітнього процесу гімназії, відгукнулася влада міста Києва, Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), Святошинська районна в м. Києві державна адміністрація, випускники минулих років (зокрема, брати Суркіс). Адміністрація спільно з ПК, працівники гімназії постійно дбають про безпечні умови праці. Благодійна організація «Благодійний фонд братів Суркіс» надав благодійну допомогу із проведення демонтажних та монтажних робіт із встановлення 90 нових віконних блоків та 14-ти дверей, здійснено ремонт підвісної стелі.

     Стан роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності перебуває під постійним контролем адміністрації гімназії. 

             Відповідно до статті 130 Кодексу цивільного захисту України, постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року №444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання діям у надзвичайних ситуаціях», розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 року №179-р «Про організацію функціонування єдиної державної системи цивільного захисту в умовах воєнного стану», наказу Міністерства освіти і науки України від 01 лютого 2022 року №88 «Про затвердження галузевого плану основних заходів цивільного захисту Міністерства освіти і науки України на 2022 рік», листа Міністерства освіти і науки України від 30 червня 2022 року №-7322-22 «Про організацію  2022-2023 навчального року та рекомендації першочергових кроків з підготовки до нього», наказу Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради від 31 серпня 2022 року № 89 «Про організацію цивільного захисту  у закладах освіти м. Києва в умовах воєнного стану в 2022-2023 навчальному році», розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року №174-р «Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2023 рік» , листа Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 14.04.2023 №063-1573, листа Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)  від 17.04.2023 №064-1400, спільного плану управління освіти Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації та Святошинського районного управління ГУ ДСНС України у м. Києві,  плану роботи гімназії на 2022-2023 н. р. та з метою забезпечення безпечної життєдіяльності учасників освітнього процесу, усвідомлення необхідності вироблення навичок дотримання правил поведінки та напрацювання практичних навичок та дій під час надзвичайних ситуацій,    з метою вдосконалення теоретичних знань та практичної перевірки здатності здобувачів освіти та працівників гімназії  грамотно і чітко діяти в умовах  надзвичайних ситуацій для збереження свого здоров’я та життя, основні зусилля адміністрації були спрямовані на проведення профілактичної роботи щодо запобігання  виникнення надзвичайних ситуацій та відпрацювання тренувальних дій щодо негайного реагування на можливі надзвичайні ситуації. Цю роботу адміністрація проводила з метою виховання у вчителів, учнів, працівників гімназії морально-психологічних якостей свідомого і обов’язкового виконання норм і правил безпечної поведінки в повсякденному житті та в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру. Для проведення профілактичної роботи щодо запобігання  виникнення надзвичайних ситуацій та відпрацювання тренувальних дій щодо негайного реагування на можливі надзвичайні ситуації в гімназії існує система цивільного захисту.

          Адміністрація здійснює постійний моніторинг стану території гімназії. Територія утримується в чистоті, проїзди до будівель, пожежних джерел постачання води вільні.           

            Евакуаційні та запасні виходи приміщення гімназії не захаращені, під час проведення освітнього процесу зачинені  зсередини за допомогою засувів. Плани-схеми евакуації людей на випадок виникнення пожежі  розміщені на видних місцях. Дерев’яні конструкції горища  оброблені вогнезахисною сумішшю у 2017 році. Гімназія забезпечена гучномовним зв’язком оповіщення особового складу, має автоматичну пожежну сигналізацію, забезпечена нормативною кількістю первинних засобів пожежогасіння. Для проведення невідкладних заходів щодо забезпечення життєдіяльності закладу освіти в зимовий період та на час ускладнення погодних умов у гімназії  створено оперативно-відновлювальну групу для відповідного реагування на надзвичайні ситуації під час несприятливих погодних умов у зимовий період (сильні морози, снігові замети, хуртовини, ожеледь, налипання снігу тощо).

Через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України та введення воєнного стану в країні день цивільного захисту в гімназії  проведено у змішаному форматі 26.04.2023.  Під час проведення Дня цивільного захисту весь керівний склад, формування, працівники та учні здобували теоретичні знання та практичні навички  виконання заходів Цивільного захисту та надання першої долікарської допомоги.

Формування інклюзивного, розвивального та мотивуючого до навчання освітнього простору.

У гімназії сформовано інклюзивний, розвивальний та мотивуючий до навчання освітній простір. Освітнє середовище відповідає принципам інклюзивної освіти та поваги до прав людини. Інклюзивне навчальне середовище допомагає  дітям з особливими потребами адаптуватися до нормальних життєвих ситуацій, позбутися почуття ізольованості, відчуження, сприяє зникненню соціальних бар’єрів та інтеграції в соціум, а також вчить усіх учнів спілкуватися та працювати разом, формує в них почуття відповідальності за товаришів, які потребують не лише допомоги, а насамперед — прийняття та визнання. Діти з особливими потребами завдяки інклюзивній освіті мають змогу краще підготуватися до умов реального життя, брати участь у різних видах діяльності, що повною мірою узгоджується з вимогами компетентнісного підходу. Інклюзивні підходи у навчанні й вихованні корисні для родин дітей з особливими освітніми потребами. Адже батьки цих дітей отримують підтримку з боку інших батьків, краще розуміють у чому розвиток їхніх дітей є типовим й у чому атиповим, а також беруть активнішу участь у процесі навчання й виховання дитини.

У 2022-2023  навчальному році  у початковій школі гімназії   було організовано навчання 2-х учнів у інклюзивних 3-А  та 3-Б класах.  Роботу інклюзивних класів було організовано за нормативно-правовими документами, які є чинними у даній освітній галузі. Організація  інклюзивного навчання здійснювалася відповідно до заяв батьків за висновками ІРЦ. Освітній процес у класах з інклюзивним навчанням було організовано відповідно до Освітньої програми, навчального плану, складеного на основі типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів, та наказів  по гімназії від 31.08.2021    81-г «Про організацію освітнього процесу у 3-А класі з інклюзивною формою навчання та організацію у 2022-2023 навчальному році», від 31.08.2021  № 82-г «Про організацію освітнього процесу у 3-Б класі з інклюзивною формою навчання у 2022/2023 н. р.».

      Класні керівники, педагоги та спеціалісти, які входили до складу команд супроводу та працювали в інклюзивних класах, здійснювали соціально-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами. Зусилля вчителів були спрямовані на адаптацію навчальних матеріалів з урахуванням індивідуальних особливостей учнів, залучення учнів до різних видів навчальної діяльності на уроках. Особливо дієвою і корисною для дітей з ООП була індивідуальна робота з учнями, спрямована на допомогу у виконанні навчальних завдань, закріплення конкретних умінь і компетентностей,  додаткове пояснення тем з предметів, які не були належним чином засвоєні. Класні керівники надавали консультації батькам учнів з особливими освітніми потребами для успішної взаємодії школи та сім`ї.

  З учнями інклюзивних класів відповідно до укладених договорів про надання освітніх послуг працювали логопед-дефектолог Гуровська О.В., практичний психолог Лісова В.М. та здійснювали  корекційно-розвиткову роботу у позаурочний час відповідно до складених календарно-тематичних планів, за затвердженими графіками та розкладами роботи. Корекційно-розвиткова робота, яку здійснювала  логопед-дефектолог  Гуровська О.В., була спрямована на виправлення вад звуковимови, роботу над темпо-ритмічною стороною мовлення, розвиток зв’язного мовлення,  формування граматично правильного мовлення, розвиток лексичного компоненту мовлення. Корекційно-розвиткові заняття проводили за  напрямами відповідно до індивідуальних особливостей учня. Заняття практичного психолога Лісової В.М. були спрямовані на  корекцію  порушень шляхом розвитку пізнавальної діяльності, формування адекватної самооцінки, формування здатності до емоційної децентрації, зниження  тривожності  та скутості дітей, оволодіння навичками саморегуляції власного емоційного стану.

Протягом року члени команд супроводу взаємодіяли з фахівцями інклюзивно-ресурсного центру, які надавали консультації щодо корегування програм індивідуального розвитку цих дітей.

Інклюзивне навчання потребує дотримання певних вимог щодо обладнання ресурсної кімнати та ресурсного класу для занять, які б сприяли корекції певних відхилень  у розвитку дитини.  З цією метою створюють ресурсні кімнати, які умовно поділяють на зони: «спортивна», «ігрова зона», «побутово-практична», «куток сенсорної розрядки». На жаль, у гімназії на даний час немає вільного простору для створення такої кімнати.

У гімназії створено умови для харчування учнів

Протягом 2022-2023 н. р. до запровадження воєнного стану (24 лютого 2022)  харчування учнів гімназії здійснювалося відповідно до закону України «Про освіту», постанови Кабінету міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами), наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.11.2020 за №1111/35394, вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 24.03.2021 № 305   (зі змінами), наказів по гімназії від 30.09.2022 № 109-г «Про переведення учнів 1-4-х класів на офлайн формат навчання в умовах воєнного стану», від 24.10.2022    114- г «Про організацію харчування учнів гімназії у 2022/2023 навчальному році», в гімназії було організовано харчування учнів 1-4-х класів, які навчалися очно, з 07.11.2023 до 05.05.2023.

З першого дня очного навчання здійснювалося одноразове безоплатне харчування учнів пільгових категорій 1-4-х класів, які відвідували заняття в закладі освіти: діти киян-учасників антитерористичної операції, діти учасників антитерористичної операції, загиблих (померлих) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції та киян-учасників антитерористичної операції, які перебувають в полоні або зникли безвісти, діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, діти киян, які брали (беруть) участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, діти з інвалідністю.

В середньому 80 учнів споживали гарячі сніданки та обіди у групі подовженого дня за кошти батьків.

Відповідно до  законодавчих та нормативно-правових вимог щодо організації харчування учнів різних вікових груп  у закладі освіти,  адміністрація здійснювала систематичний моніторинг стану організації харчування відповідно до режиму і графіка харчування учнів гімназії.

Громадський інспектор з організації харчування Гончарук Л.В. здійснювала щоденний облік безоплатного харчування дітей пільгових категорій відповідно до нормативних документів, за якістю продуктів харчування та продовольчої сировини, що постачається до гімназії,  якістю готової продукції, відповідністю буфетної продукції вимогам Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.

Заступник директора з АГР Ошейко Л.А. на початку 2023 року передала харчоблок у користування працівникам КП «Промінь». Ошейко Л.А. відповідала за санітарно-гігієнічний стан приміщення харчоблоку, їдальні та дотримання особистої гігієни працівниками, які забезпечували організацію харчування дітей, здійснювала контроль за своєчасним проходженням працівниками харчоблоку та технічними працівниками обов’язкових профілактичних медичних оглядів.  Працівники харчоблоку перебували у підпорядкуванні КП «Промінь».                 

Класні керівники 1-4-х класів проводили санітарно-просвітницьку роботу зі здобувачами освіти та їхніми батьками щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь та щодо дотримання особистої гігієни.

Працівники КП «Промінь» забезпечували приготування страв відповідно до сезонного мультипрофільного меню та смакових уподобань учнів. Постачання продуктів та сировини для приготування страв здійснювали підприємства, які пройшли відповідну сертифікацію і контроль (НАССР). Комісія з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини, створена наказом по гімназії  від 24.10.2023 №115-г, працювала у складі: Рощенко Т.М., заступника директора з НВР, Гончарук Л.В., громадського інспектора з харчування, Лень В.І., завідуючої виробництвом, працівником КП «Промінь». Члени комісії  за зовнішнім виглядом, запахом, смаком, кольором, консистенцією тощо оцінюють якість продуктів харчування та продовольчої сировини, які постачають до гімназії, приймали продукти харчування та продовольчу сировину за наявності супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність, якість та відповідність вимогам державних стандартів. Випадків постачання неякісної продукції протягом навчального року виявлено не було.

Щоквартально комісія на чолі із заступником директора з НВР Рощенко Т.М., починаючи з ІІ семестру 2022-2023 н.р., здійснювала моніторинг організації харчування, вивчаючи питання якості постачання продуктів та забезпечення технологічних можливостей харчоблоку, відповідності меню примірному двотижневому меню, маси виданої готової продукції, заявленій у меню. Підлягають моніторингу  санітарно-гігієнічний стан харчоблоку та обідньої зали, потреби харчоблоку та їдальні. За результатами було складено акти.

Питання організації харчування у гімназії педагогічний колектив систематично розглядав на нарадах при директорові, на засіданні педагогічної ради та при зустрічах з батьками.

У закладі освіти створено умови для безпечного використання мережі Інтернет. Вчителі – предметними приділяють належну увагу формуванню у учнів навички безпечної поведінки в Інтернеті. Користування Інтернет ресурсами під час освітнього процесу відбувається під наглядом педагогів. Учителі, підвищуючи свій професійний рівень, відвідують вебінари, Інтернет конференції з питань цифрової грамотності та безпечного користування мережею Інтернет. Свої знання та компетенції з цих питань доносять до здобувачів освіти та їхніх батьків.

Бесіда «Загрози в Інтернеті», проведена  психологом Лісовою В.М. з  учнями 7-9-х класів, сприяла підвищенню мотивації учнів щодо вдосконалення комп’ютерної грамотності, умінь правильно орієнтуватись у мережі Інтернет, аби не стати жертвою онлайн шахраїв та кіберзлочинців.

       В гімназії напрацьовано підходи для адаптації та інтеграції здобувачів освіти до освітнього процесу, що базуються на принципах наступності ланок освіти, комфортного адаптування учнів 1-х, 5-х, 10-х класів, новоприбулих учнів, учнів з особливими освітніми потребами, дітей із соціально вразливих категорій; професійної адаптації працівників. Співпраця педагогів між собою, партнерство з батьками учнів, робота психолога, соціального педагога сприяють налагодженню доброзичливої атмосфери підтримки в колективі.

        Заступники директора з НВР Рощенко Т.М., Старчієнко О.А., Железнякова А.Е. здійснюють організацію та управління системою адаптаційних заходів. Питання реалізації принципу наступності в навчанні підлягають розгляду на засіданні педагогічної ради, нарадах при директорові.

В гімназії створено простір інформаційної взаємодії та соціально-культурної комунікації учасників освітнього процесу.

        Адміністрація, педагогічний колектив використовує безпечні інформаційні ресурси та комунікації між учасниками освітнього процесу.

        У просторі інформаційної взаємодії особливе місце посідає бібліотека як   структурний  підрозділ, який поєднує загальноосвітні, інформаційні та виховні функції.

        Роботу бібліотеки здійснює завідувачка бібліотекою Гончарук Л.В.  згідно з  планом та відповідно до режиму роботи бібліотеки.  

        Відповідно до пункту 4.11 Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 14.04.1999 №139, завідувачка бібліотекою Гончарук Л.В. забезпечує облік, зберігання і використання всіх одиниць бібліотечного фонду. Бібліотекар є членом педагогічного колективу і входить до складу педагогічної ради,  виховує в учнів бібліотечно-інформаційну культуру, прищеплює навички вивчення бібліографії, бібліотечної грамотності, вміння використовувати довідково-інформаційну літературу, формує у учнів уміння та навички бібліотечного користувача, розкриває перед ними основні функції бібліотеки, сприяє вихованню гармонійної, морально досконалої особистості, свідомої свого громадянського обов’язку, відкритої до інтелектуального та творчого розвитку.

        Гончарук Л.В. організовує та проводить книжкові виставки до тематичних тижнів, свят, що відбуваються у гімназії. Ці книжкові виставки допомагають учням та вчителями у підготовці та проведенні позакласних заходів.                                 

         Комплектування бібліотечних фондів та робота бібліотеки забезпечує безвідмовне обслуговування читачів. У бібліотеці зосереджена література, необхідна для викладання базових наук, спецкурсів, проведення факультативних занять та позакласної роботи, а також для створення оптимальних умов для розумового, емоційного і психофізичного розвитку учнів.       

         Завідувачка бібліотекою Гончарук Л.В. забезпечує ефективне функціонування  бібліотеки гімназії, у якій є повноцінний книжковий фонд,   довідково-бібліографічний апарат, наявні  різноманітні матеріали, що сприяють реалізації навчальних програм.

         Бібліотекар Гончарук Л.В. у співпраці з учителями, класними керівниками долучає здобувачів освіти до читання, популяризує книжку, організовуючи екскурсії для учнів до Національної бібліотеки для дітей та бібліотеки для дітей ім. Анатолія Костецького Шевченківського району м. Києва. Протягом 2022-2023 навчального року класні колективи гімназії  відвідували бібліотеки за умови дотримання правил безпеки під час дії воєнного стану,  брали участь у бібліотечних заходах, образотворчих конкурсах, зустрічалися з письменниками, представниками видавництв, що значно пожвавило життя гімназистів. Завдяки різноманітним сучасним інформаційним ресурсам, наявним у бібліотеках, працівники бібліотеки, вчителі  мають змогу формувати інформаційну культуру особистості учня, допомагають розвивати вміння орієнтуватися в розмаїтті інформаційних ресурсів, критично їх оцінювати і виокремлювати потрібне.

Освітня діяльність гімназії та  рівень її якості

         У зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України та введенням  воєнного стану, освітній процес у гімназії у 2022-2023 навчальному році організовано відповідно до нормативно-правової бази в умовах воєнного стану:

-                 Закону України від 15.03.2022 № 2126-ІX «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» (передбачено організацію освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників).

-                 Листа МОН України № 1/3737-22 від 29.03. 2022 «Про забезпечення психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні».

-                 Наказу МОН України від 28.03. 2022  № 274 «Деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні».

-                 Постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року №711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні».

        З 01 вересня 2023 року освітній процес у гімназії для учнів 1-11 класів відбувався у форматі дистанційного навчання. Від 03 жовтня 2022 року учні 1-4 класів вийшли на офлайн навчання, а учні 5-11 класів працювали протягом навчального року за дистанційною формою.

        Керуючись законами України «Про освіту», «Про  загальну середню освіту», педагогічний колектив створює всі необхідні умови для здобуття загальної середньої освіти учнями гімназії. Гімназія неухильно виконує Постанову Кабінету  Міністрів України від 13 вересня 2017 №684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів», наказ Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 №367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти», рекомендації колегії Департаменту освіти і науки, Розпорядження Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації від 18.02.2021 року № 95 «Про закріплення території обслуговування за закладами загальної середньої освіти Святошинського району м. Києва»  щодо вдосконалення  системи постійного контролю за охопленням навчанням і вихованням дітей і підлітків шкільного віку та залучення їх до навчання.

     Протягом 2022-2023 навчального року було проведено роботу щодо  охоплення  дітей  та підлітків шкільного віку навчанням для  обов’язкового здобуття повної загальної середньої освіти громадянами України, що мешкають на території, закріпленій за гімназією. Гімназія  здійснювала свою діяльність відповідно до Статуту. Освітній  процес відбувався в одну зміну.

      Зарахування  дітей до  1-х класів  гімназії відбувається за місцем проживання, що належить території обслуговування закладу, за наявністю права на першочергове зарахування (якщо в гімназії вже навчаються старші брати або сестри чи якщо вступає дитина працівника гімназії).

Територія обслуговування Київської гімназії № 154:

Пров. Анатолія Базилевича (Червонозаводський) – 2/13, 7/5;

Вул.   Червонозаводська – 4, 5, 7;

Вул.   Галаганівська – 4/2, 6;

Вул.   Стрийська – 3, 12/3;

Вул.   Чистяківська –  4, 6/10, 7;

Вул.   Рене Декарта  (Кулібіна)–  4/2, 5, 6, 6а, 9/2;

Вул. Дружківська – 4; 6а;

Пр.   Берестейський (Перемоги) – 57а, 61/2, 67а, 67б, 67в, 67-г, 67-д, 71-а, 71/2,73/1,75/2, 77а, 77/1, 79.

  Станом на 01 вересня 2022 року в гімназії навчалося 737 учнів, укомплектовано 29 класів.

    З цієї кількості:

  1. Мікрорайону гімназії – 300 учнів (40,8%);

  2. Мешканців Святошинського району - 63 учні (8,5%);

  3. З інших районів міста Києва - 219 учнів (29,7 %);

  4. Міст, областей України – 110 учнів (16%);

  5. Прибули з Донецька, Луганська, АР Крим, Херсону – 44 учні(6,4%).

Протягом року відбувся рух учнів: станом на 16.06.2023 у гімназії навчалось 689 учнів.

  1. Мікрорайону закладу - 271 учень (39%);

  2. Мешканців Святошинського району - 59 учнів (8,6%);

  3. З інших районів міста Києва - 205 учнів (30%);

  4. Міст, областей України – 110 учнів ( 16%);

  5. Прибули з Донецька, Луганська, АР Крим, Херсону – 44 учні (6,4%).

Протягом 2022-2023 навчального року вибуло - 60 учнів та прибуло - 12 учнів.

Відраховано з гімназії 24 випускники 11-А класу у зв’язку із здобуттям повної загальної середньої освіти та 27 учнів 9-х класів, які здобули базову середню освіту та вирішили вступати до закладів фахової 1передвищої освіти. Адміністрація гімназії здійснює контроль за наданням учнями 9-х класів, які вибули з гімназії, довідок з нового місця навчання. Середня наповнюваність класів за останні три роки складає таку кількість учнів:

Навчальний рік 

1-4 кл.

5-9 кл.

10-11 кл.

2020-2021

27

28

26

2021-2022

27

27

23

2022-2023

23

25

23

Як бачимо, під час дії воєнного стану в Україні середня наповнюваність класів дещо зменшилася.

Система оцінювання здобувачів освіти

Здійснюючи освітній процес, педагоги гімназії, змінюють ставлення до викладання навчальних предметів, зміщують акценти від накопичення учнями нормативно визначених компетенцій, до вироблення і розвитку умінь діяти, застосовувати досвід відповідно до ситуації. Педагоги переконані, що саме так створюються умови для включення механізмів компетентності – здатності діяти в конкретних умовах і мотивів досягти результату.      

В гімназії існує відкрита, прозора і зрозуміла для учнів система оцінювання  навчальних досягнень здобувачів освіти. Заступники директора з НВР Рощенко Т.М., Старчієнко О.А., Железнякова А.Е., відвідуючи уроки вчителів, спостерігаючи за їх проведенням, систематично здійснюють моніторинг дотримання вчителями критеріїв, правил та процедури оцінювання ними навчальних досягнень учнів, стежать за тим, щоб кожен учитель доносив до учнів інформацію про критерії, правила, процедури, за якими здійснює оцінювання. Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти у Київській гімназії №154 Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації, розроблене адміністрацією спільно з педагогічними працівниками та представниками учнівської громадськості, схвалене на засіданні педагогічної ради від 10 січня 2019 року та затверджене наказом директора від 10.01.2019 №14,  містить інформацію про критерії, правила і процедури, за якими здійснюється оцінювання учнів, чіткі і зрозумілі вимоги до  результатів навчання здобувачів освіти. Важливою для учнів та їхніх батьків є інформація про порядок поточного та підсумкового оцінювання, про чинники, які впливають на тематичне оцінювання учнів. Відповідно до ст. 30 закону України «Про освіту», інформацію про критерії, правила, процедури, за якими здійснюється оцінювання учнів гімназії, оприлюднено на інформаційному сайті гімназії https://gymnasium154.com.ua/.

Відповідно до вимоги 2.1. «Наявність відкритої, прозорої, зрозумілої для учнів системи оцінювання їх результатів навчання», учні отримують від педагогічних працівників інформацію про  критерії, правила та процедури оцінювання навчальних досягнень учнів. Інформація про критерії оцінювання навчальних досягнень учнів розміщена на офіційному веб сайті гімназії, на інформаційних стендах у навчальних кабінетах; на початку навчального року вчителі інформують учнів та їхніх батьків про загальні критерії оцінювання. Більшість педагогів перед вивченням кожної теми знайомлять учнів з адаптованими до цієї теми критеріями, за потреби надають індивідуальні роз’яснення.

          Особливості оцінювання педагоги гімназії розглядають на засіданнях педагогічної ради (протокол №2 від 11.11.2021 «Про критерії, правила та процедуру оцінювання учнів гімназії. Про врахування думки учнів щодо критеріїв, правил та процедури оцінювання», протокол №1 від 30.08.2022 «Про оцінювання навчальних досягнень учнів 5-х класів у 2022-2023 н.р. відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, затверджених наказом МОН України від 01.04.2022 №289», протокол №3 від 31.01.2023 «Про підсумки проведення в гімназії моніторингу якості навчальних досягнень учнів 5-11-х класів за І семестр 2022-2023 н.р.», протокол №5 від 30.03.2023 «Про результативність та якість участі гімназистів у районному етапі Всеукраїнських олімпіад та конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт МАН.», протокол №7 від 16.06.2023 «Про оцінювання навчальних досягнень учня 5-В класу М.С. та  учня 7-В класу М.М.», «Про нагородження учнів 5-8 та 10-А класів  Похвальними листами») , на засіданнях шкільних методичних об’єднань.

        Питання результативності освітніх досягнень учнів висвітлено у звіті про роботу закладу освіти за 2021-2022 та 2022-2023 н.р. За результатами спостереження за навчальними заняттями вивчення документації та опитування учасників освітнього процесу встановлено, що у гімназії забезпечується відкритість і прозорість інформації про систему оцінювання результатів навчання учнів. Однією із складових системи оцінювання здобувачів освіти у закладі освіти є система внутрішніх моніторингів, що передбачають не лише відстеження результатів навчальної діяльності кожного учня, а й заходи щодо їх коригування. У 1-4-х класах учителі початкової школи аналізують досягнення кожного учня за попередньо розробленими формами свідоцтва досягнень учнів, у 5-х класах педагоги здійснювали оцінювання  за рівневою шкалою  протягом І семестру, за 12-бальною – протягом ІІ семестру, річне оцінювання – за результатами ІІ семестру, а також проводили аналіз індивідуальних досягнень кожного здобувача освіти.

У 6-11-х класах запроваджено проведення моніторингових робіт з предметів інваріантної складової. За результатами моніторингів здійснюється аналіз результатів навчання здобувачів освіти, визначаються чинники впливу на отриманий результат, приймаються рішення щодо їх коригування. У гімназії здійснюється моніторинг щодо здобуття освіти учнями, які навчаються за індивідуальною (педагогічний патронаж)  домашньою (сімейною) формою, що позитивно позначається на якості освітньої діяльності учнів та вчителів. З метою впровадження в гімназії системи формувального оцінювання учнів проведена відповідна робота: ознайомлено педагогів з основними принципами формувального оцінювання, питання розглянуто на засіданнях педагогічної ради, методичних об’єднань учителів 5-11 класів. За результатами спостереження за навчальними заняттями встановлено, що більшість вчителів застосовують у своїй роботі систему оцінювання, що ґрунтується на компетентісному підході, техніками якого досконало володіють вчителі початкової школи. Найчастіше педагоги використовують техніки самооцінювання та взаємооцінювання учнів, підтримують зворотний зв’язок із учнями із застосуванням сигнальних знаків, проведення тестових форм робіт, рідше використовують завдання та напрями діяльності з можливістю рівневого вибору.

Відповідно до внутрішньої системи забезпечення якості освіти в гімназії, адміністрація упродовж 2022-2023 н.р. проводила  моніторинги за такими напрямками:

-          стан викладання предметів та якість навчальних досягнень учнів;

-          порівняльний аналіз якості навчальних досягнень учнів за останні три роки;

-          аналіз якості та середнього балу учнів класів за підсумками семестрового та річного оцінювання.

     Згідно з планом роботи гімназії на 2022-2023 навчальний рік адміністрація здійснила  моніторинг  стану якості викладання та рівня навчальних досягнень учнів 2-11 класів:

 

Предмет/клас

      Накази

Відповідальний

Про підсумки здійснення моніторингу проведення вчителями уроків під час дистанційного навчання учнів 5-11 класів

Наказ № 122 від 30.11.2022

Старчієнко О.А., Железнякова А.Е.

Моніторингове дослідження знань учнів 8-х та 10-А класів гімназії з української мови, математики, історії, фізики, хімії

Наказ № 8  від 31.01.2023

Старчієнко О.А.

Про організацію моніторингу стану викладання та якості навчальних досягнень учнів 6-8-х класів, які навчаються за програмою науково-педагогічного проекту «Інтелект України»

з математики 

Наказ № 9 від 02.02.2023

Старчієнко О.А.

Про підсумки здійснення моніторингу стану викладання та якості навчальних досягнень учнів 6-8-х класів з математики, які навчаються за програмою науково-педагогічного проекту «Інтелект України»

Наказ № 16 від 28.02.2023

Старчієнко О.А.

Про організацію моніторингу стану викладання та якості навчальних досягнень учнів 8-11-х класів з  фізики

Наказ №18 від 03.03.2023

Старчієнко О.А.

Про підсумки проведення моніторингу стану викладання та рівня навчальних досягнень

учнів 8-11-х класів з фізики

Наказ № 28 від 31.03.2023

Старчієнко О.А.

Про підсумки проведення в гімназії моніторингу навчальних досягнень учнів 8-х та 10-А класів з української мови, історії, математики, фізики, хімії

Наказ № 43 від

31.05.2023

Старчієнко О.А.

Про підсумки здійснення моніторингу стану викладання іноземної (англійської ) мови у 2-4-х класах

Наказ №121 від 30.11.2022

Рощенко Т.М.

Про підсумки проведення в гімназії моніторингу  стану викладання німецької мови в 5-11-х класах гімназії та рівня якості навчальних досягнень учнів, набуття ними компетентностей.

Наказ № 106 від

21.10.2022

Железнякова А.Е.

Про підсумки здійснення моніторингу навчальних досягнень учнів 2-4-х класів з української мови, літературного читання та математики

Наказ №130 від 28.12.2022

Рощенко Т.М.

Про підсумки здійснення моніторингу стану викладання, якості та рівня навчальних досягнень учнів 9-х класів з  правознавства

Наказ №119 від 25.11.2022

Железнякова А.Е.

Про підсумки здійснення моніторингу стану викладання, рівня навчальних досягнень учнів 6-х класів з навчального предмета «Природознавство. Твої фізичні відкриття»

Наказ №132 від 28.12.2022

Железнякова А.Е.

Про підсумки здійснення моніторингу щодо  здобуття освіти та оцінювання навчальних досягнень учнів, які навчаються за індивідуальною (педагогічний патронаж) та домашньою (сімейною) формою

Наказ №135 від 30.12.2022

Наказ № 30 від 31.03.2023

Наказ №42 від 24.05.2023

Наказ №44 від

19. 06.2023

Железнякова А.Е.

Про підсумки проведення моніторингу

стану викладання, рівня навчальних досягнень

учнів 7-11-х класів з хімії

Наказ №15 від 28.02.2023

Железнякова А.Е.

Про підсумки здійснення моніторингу усних обчислень учнів 2-4-х класів

Наказ №34 від 28.04.2023

Рощенко Т.М.

Про результати  моніторингу рівня сформованості навички читання вголос учнів 1-4-х класів та мовчазного читання вголос учнів 3-4-х класів на кінець навчального року

Наказ №41 від 22.05.2023

Рощенко Т.М.

          За результатами дистанційного навчання учителі здійснювали фіксацію навчальних досягнень учнів у електронних класних журналах системи «Єдина школа».

          Адміністрація гімназії систематично здійснювала моніторинг роботи вчителів у електронних класних журналах системи «Єдина школа», відстежувала особливості взаємодії з учнями, у разі необхідності, надавала рекомендації з удосконалення дистанційної роботи.

       Учителі, які здійснювали моніторинг  навчальних досягнень учнів, провели  оцінювання гімназистів відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 квітня 2011  329 «Про затвердження Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти»,  наказу Міністерства освіти і науки України від 21 серпня 2013 № 1222 «Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти» (зі змінами), наказу Міністерства освіти і науки України від 19 серпня 2016 №1009 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 21 серпня 2013 № 1222», Критеріїв, правил та процедури оцінювання навчальних досягнень учнів, наказу Міністерства освіти і науки України від 13 липня 2021 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти», наказу Міністерства освіти і науки України від 01 квітня 2022 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів 5-6 класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти».

        Аналіз  відвіданих уроків учителів, спостереження за взаємодією «учитель-учень», результати проведених моніторингових робіт засвідчили, що педагоги гімназії відповідально ставляться до проведення навчальних занять,  мають якісну науково-теоретичну підготовку, на уроках ви­користовують сучасні інноваційні форми і методи навчання, працюють над розвитком  аналітичного, образного мислення учнів. Учителі приділяють посилену увагу роботі з кожним  учнем, створюють ситуацію успіху, використовуючи диференційований підхід до організації освітнього процесу з урахуванням індивідуальних особливостей учнів, забезпечуючи сприятливі умови для на­вчання і розвитку  здібностей здобувачів освіти.

              Показником  якості роботи педагогів гімназії є рівень якості навчальних досягнень учнів.    Заступники директора з навчально-виховної роботи Старчієнко О.А., Рощенко Т.М. здійснюють моніторинг рівня якості навчальних досягнень учнів, проводять рейтинг атестації класів, здійснюють порівняльний аналіз середнього балу та якості навчальних досягнень учнів кожного класу, аналізує  академічну успішність учнів за І семестр та навчальний рік з кожного предмету окремо.

Протягом 2022-2023 н. р. освітній процес у початковій школі відбувався у змішаному форматі. Значну частину -  із застосуванням дистанційних технологій через наслідки дії воєнного стану. Навчальні та особисті досягнення учителі виявляли протягом року, здійснюючи формувальне та підсумкове вербальне оцінювання. Загальні характеристики досягнень учнів 1-2-х класів, рівневе підсумкове оцінювання учнів 3-4-х класів занесені до Свідоцтв досягнень учнів.

Підсумковий аналіз якості навчальних досягнень учнів 1-4-х класів має такі показники:

Мають значні успіхи у навчанні (високий рівень) – 48 учнів 1-4-х класів, що складає 17% загальної кількості учнів початкових класів.

Демонструють помітний прогрес у освітньому процесі (достатній рівень) 156 учнів початкової школи (57%).

           Досягають результатів з допомогою вчителя (середній рівень) 70 учнів (25%).

Мають середній рівень з одного предмета та не справляються із виконанням завдань з цього предмета 11 учнів 1-4-х класів (4%).

Потребує  значної уваги та допомоги (початковий рівень) учениця 2-В класу. Основними причинами таких результатів учениці є особливості психолого-педагогічних характеристик дитини щодо наявності здібностей до вивчення окремих предметів та  труднощі, викликані  дистанційним навчанням.

Аналіз успішності дає змогу визначити, що класним керівникам слід звернути увагу на мотивацію навчальної діяльності учнів через корегування  здійснення формувального оцінювання, а також приділити більше уваги питанням індивідуальних особливостей учнів, які виявили середній рівень з одного предмета, вплинути на якість їхніх навчальних досягнень за допомогою спілкування з батьками  учнів.

Загальна якість навчальних досягнень учнів 1-4-х класів початкової школи наведена в таблиці та діаграмі:

 

 

ПІБ класного керівника

Якість навчальних досягнень, %

Рік

2021-2022

І семестр

2022 – 2023

Рік

 2022-2023

1-А*

Лисак Оксана Іванівна

 

75

83

1-Б*

Машковська Марина Ігорівна

 

65

68

1-В*

Запорожець Анна Олександрівна

 

74

77

2-А

Рощенко Тетяна Михайлівна

64

63

66

2-Б

Свіршко Світлана Юріївна

81

83

75

2-В

Аксьонова Ганна Василівна

88

81

81

3-А

Гуровська Олена Віталіївна

87

78

67

3-Б

Райова Ольга Іванівна

63

88

83

3-В

Яценюк Ірина Володимирівна

67

70

77

4-А

Пилипчук Тетяна Олексіївна

80

81

84

4-Б

Соловйова Тетяна Вячеславівна

78

75

75

4-В

Кохно Людмила Максимівна

62

64

56

 

РАЗОМ

71

75

74

* Дані по 1-А,1-Б,1-В класах лише за 2022-2023 н. р.

    

Найвищі показники якості навчальних досягнень мають учні 1-А класу (класний керівник Лисак О.І.), 2-В класу (класний керівник Аксьонова Г.В.), 3-Б класу (класний керівник Райова О.І.), 4-А класу (класний керівник Пилипчук Т.О. Понад 80% учнів цих класів мають сформовані необхідні компетентності.

 За даними дослідження підвищили якість навчальних та особистих досягнень у порівнянні з результатами І семестру 2022-2023 н. р.:

- на 8% учні 1-А класу (класний керівник Лисак О.І.);

- на 3% учні 1-Б класу (класний керівник Машковська М.І.):

- на 3% учні 1-В класу (класний керівник Запорожець А.О.)

- на 3% учні 2-А класу (класний керівник Рощенко Т.М.);

- на 7% учні 3-В класу (класний керівник Яценюк І.В.);

- на 3% учні 4-А класу (класний керівник Пилипчук Т.О.).

У деяких класах простежується зниження якісних показників порівняно з І семестром 2022-2023 н. р.:

-          на 8% учні 2-Б класу (класний керівник Свіршко С.Ю.);

-          на 11% учні 3-А класу (класний керівник Гуровська О.В.);

-          на 5% учні 3-Б класу (класний керівник Райова О.І.;

-          на 8% учні 4-В класу (класний керівник Кохно Л.М.).

Загальний показник якості навчальних досягнень учнів початкової школи за ІІ семестр знизився на 1%, а протягом останніх 5 років якість навчальних досягнень учнів початкової школи змінювалась таким чином:

 

 

З поданої діаграми видно, що якість навчальних досягнень з 2018 по 2019 роки  зросла на 6%,   за 2020-2021 н. р. - значно знизилась (на 20%), а за останні два роки якість навчальних досягнень має тенденцію до підвищення. Такі зміни протягом останніх трьох років зумовлені запровадженням дистанційного навчання, а також зміною підходу до оцінювання навчальних досягнень учнів. Оскільки формувальне оцінювання учнів 1-4-х класів передбачає розпізнавання рівня самостійності опанування наскрізних та предметних умінь, параметр формувального оцінювання «Досягає результату за допомогою дорослих» не завжди дає можливість вважати досягнення учнів достатньо якісними.

Отже, оцінювання якості навчальних досягнень учнів Нової української школи стає більш умовним. Важливим параметром оцінювання стає вимірювання особистісних досягнень кожної дитини у порівнянні з її попередніми успіхами. В умовах  застосування дистанційних технологій рівень самостійності учнів знижується, вони частіше потребують уваги та допомоги дорослих у класі та вдома.

Отримані результати моніторингу освітнього процесу у початковій школі дають змогу педагогам визначити, застосування яких інноваційних підходів у навчанні, інтерактивних форм і методів організації освітнього процесу є ефективним та спрямованим на формування наскрізних умінь та ключових компетентностей особистості. З цією метою учителів початкових класів постійно працюють над  самоосвітою та самовдосконаленням. Учителі початкових класів протягом року досліджували ефективність педагогічних прийомів, робили висновки та ділилися досвідом з колегами.

У 2023-2024 н. р. педагоги початкової школи  продовжуватимуть реалізовувати освітні зміни відповідно до Державного стандарту Нової української школи в умовах партнерства учасників освітнього процесу,  мають намір спрямувати роботу на формування компетентної  особистості на засадах ціннісних орієнтирів та змісту сталого розвитку.

Моніторинг

якості навчальних досягнень учнів 5-11 класів гімназії

за період з 2020-2021 н.р. по 2022-2023 н.р.

 

Навчальні роки 

2020-2021

2021-2022

2022-2023

 

Якість %

57,5%

57,8%

58,5%

Рівні навчальних досягнень

2020-2021

2021-2022

2022-2023

 

Високий

7,8%

13,2%

19%

 

Достатній

39,4%

44,6%

39,5%

 

Середній

51,3%

42,2%

59,5%

 

Початковий

1,5%

0%

0,5%

 

Не атестовані

-

-

0,5%

 

 

                       

 

 

 

 

 

Моніторинг

порівняння якості навчальних досягнень учнів 5-11 класів І семестр 2022-2023 н.р. та за 2022-2023 навчальний рік,

    Клас

І семестр                          2022-2023

Рік

2022-2023

Різниця                                     % якості                                                                                                               

 

5-Б

65

85

+20%

6-В

71

75

+4%

5-А

71

74

+3%

9-А

72

72

              0%

11-А

60

67

+7%

8-А

66

66

0%

8-Б

70

65

-5%

9-В

61

65

+4%

6-А

54

63

+9%

5-В

62

62

0%

10-А

67

62

-5%

6-Б

61

61

0%

7-В

52

54

+2%

7-Б

56

52

-4%

7-А

33

37

+4%

9-Б

32

36

+4%

8-В

26

26

0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Різниця якості навчальних досягнень5-11 класів І семестр 2022-2023 н.р. та за 2022-2023 навчальний рік

Клас

І семестр

2022-2023

Рік

2022-2023

Різниця середній бал

 

 

9-А

9,5

10,1

+0,6

5-Б

-

9,7

-

5-А

-

9,7

-

5-В

-

9,5

-

6-В

9,5

9,5

0

11-А

9,2

9,3

+0,1

10-А

9,3

9,3

0

8-А

9,2

9,2

0

7-В

8,8

9,2

+0,4

8-Б

8,9

9,1

+0,2

7-Б

8,9

9,1

+0,2

6-Б

9,0

9,1

+0,1

6-А

-

8,9

-

9-В

8,8

8,6

-0,2

7-А

8,3

8,3

0

9-Б

8,2

8,1

-0,1

8-В

-

7,6

-

Порівняння середнього бала якості навчальних досягнень учнів  5-11 класів за І семестр та за                  2022-2023 н.р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найвищий відсоток якості навчальних досягнень серед учнів 5-11 класів виявили учні 5-Б кл. – 85 %, 6-В кл. – 75 %, 5-А кл. – 74 %. Найнижчі показники виявили учні 8-В кл. (кл. керівник Борисюк Т.В.) – 26%, 9-Б кл. (кл. керівник Іващенко Г.І.) – 36%,  7-А кл. – 37 % (кл. керівник Нездоймінова А.А.).

         Аналіз отриманих результатів, який був проведений на засіданнях методичних об’єднань та засіданні педагогічної ради, показав об’єктивні та суб’єктивні причини підвищення та зниження показників якості навчальних досягнень учнів 5-11-х класів у цьому навчальному році. Проаналізувавши показники якості навчальних досягнень учнів окремо по класах, адміністрація дійшла висновку, що в кожному класі є резерв учнів, які б могли досягти вищого рівня. Так,  високий рівень навчальних досягнень може ще 21 учень, (достатній рівень досягнень у цих учнів тільки з одного предмету). Ще 29 учнів  мають рівень навчальних досягнень 9 балів з двох-трьох предметів. 33 учні мають лише по одній оцінці середнього рівня, отже,  можуть поповнити склад здобувачів освіти,  що виявляють достатній рівень навчальних досягнень. Загальний показник якості навчальних досягнень учнів 5-11 класів (58,5%) свідчить, що більшість учителів-предметників враховують попередні рекомендації щодо ширшого впровадження інноваційних форм і методів у структуру сучасного уроку, формують пізнавальну активність учнів; прищеплюють прагнення до самостійної пошукової діяльності; розвивають у учнів мотиви обов’язку і відповідальності у навчанні. 

             У закладі освіти здійснюється аналіз результатів навчання здобувачів освіти, приймаються рішення щодо їх коригування. Помітний  позитивний результат цих рішень, зокрема, спостерігається покращення результатів навчальної діяльності учнів: за підсумками 2022-2023 н.р. значну частину учнів (65 – це 9,4% від загальної кількості) нагороджено Похвальними листами та грамотами, одинадцятьом учням 9-х класів вручено свідоцтва про здобуття базової загальної середньої освіти з відзнакою. Золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» нагороджено трьох здобувачів освіти.

Спрямованість системи оцінювання на формування у учнів відповідальності за результати свого навчання, здатності до самооцінювання

               З метою формування у учнів відповідальності за результати свого навчання, відповідальна особа за за забезпечення якості освітньої діяльності в гімназії, заступник директора з НВР  Железнякова А.Е. протягом 2022-2023 н.р. провела з молодими педагогами гімназії засідання круглих столів «Робота з класними журналами. Методика ведення тематичного обліку та оцінювання навчальних досягнень учнів. Формувальне оцінювання учнів 5-их класів» (серпень 2022), «Моніторинг взаємодії класних керівників з учнями 5-их класів та їхніми батьками щодо особливостей критеріїв та результативності формувального оцінювання» (грудень 2022).

               З учителями  гімназії Железнякова А.Е. провела семінари «Робота з обдарованими учнями, розвиток творчих та інтелектуальних здібностей гімназистів» (жовтень 2022), «Способи мотивування учнів до оволодіння ними ключовими компетентностями, наскрізними уміннями, заохочення до здорового способу життя» (квітень 2023). З учителями природничого циклу заступник директора провела семінар щодо участі в проєкті R-Book – освітня платформа, що містить додаток з експериментами з математики, фізики, хімії та біології (жовтень 2022).

               Учителі гімназії сприяють формуванню у здобувачів освіти відповідального ставлення до результатів навчання. Учні отримують необхідну допомогу в навчальній діяльності, однак не завжди мають можливість вибору рівня навчальних завдань і напрямів навчальної діяльності. Переважна більшість здобувачів освіти вважає, що педагоги їх підтримують, вірять у них та їхні можливості, поважають та допомагають їм.

Діяльність педагогічних працівників

На виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про інноваційну діяльність», з метою  модернізації освітнього процесу у руслі впровадження нових Державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти,  Концепції  «Нова українська школа», схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.12. 2016  № 988-р,  підвищення наукового та загальнокультурного рівня педагогічних працівників, удосконалення їхньої професійної компетентності, розвитку творчої активності педагогів, упровадження в практику роботи досягнень психолого-педагогічної  науки, передового педагогічного досвіду, нових педагогічних технологій. 

Кількісно-якісний склад педагогічних працівників, які здійснювали освітній процес за період 2020-2022 та у 2022-2023 н.р., дозволяє зробити висновок, що педагогічний колектив є сильний, мотивований до забезпечення якості освіти.

Навч. Рік

Всього педпра

цівників

Кваліфікаційний рівень

Спец. Вищої категорії

Спец. І категорії

Спеціаліст ІІ категорії

Спеціаліст

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

2020-2021

45

28

62,2

6

13,3

5

11,2

11

24,4

2021-2022

48

26

54,2

5

10,4

7

14,6

10

20,8

2022-2023

52

26

50

6

11,5

7

13,5

13

25

 

Серед  педагогів, які працюють  у гімназії у 2022-2023 навчальному році, мають вищу освіту 52 особи, що складає 100%.

  Склад педагогів за кваліфікацією:

Спеціаліст вищої категорії…...........    26 (50%)

Спеціаліст першої категорії…..........    6 (11,5%)

Спеціаліст другої категорії…............    7 (13,5%)

Спеціаліст, магістр …………………    13 (25%)

Педагогічне звання «Учитель – методист»  мають 7 осіб (13,5%), 

«Старший учитель» –  17 осіб (33 %).

Мають відзнаку «Відмінник освіти»   - 1 учитель (2%), 1 учитель (2%) має відзнаку – медаль  «Василь Сухомлинський».

За досвідом педагогічної роботи кількісно-якісний склад  працівників такий:

Навч. роки

За досвідом педагогічної роботи

До 3-х років

3-10 р.

10-20 р.

> 20 р.

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

2020-2021

5

11,2%

8

17,7%

18

40 %

14

31,1%

2021-2022

7

14,5%

14

29,2%

15

31,3%

12

25%

2022-2023

10

19,2%

10

19,2%

12

23,1%

20

38,5%

Середній вік педагогів складає  42 роки.  

Склад   та освітній рівень  педагогічних працівників гімназії дає можливість здійснювати освітній  процес якісно.

Упровадження нових педагогічних ідей, рекомендацій, перспективного педагогічного досвіду є досягненням цілеспрямованої діяльності адміністрації, яка керує процесом перебудови роботи у загальногімназійному масштабі, виробляє  управлінські рішення у зв’язку з перебудовою, зміною.

Координацію науково-методичної роботи здійснює науково-методична рада, до складу якої входять досвідчені вчителі гімназії. Тематика засідань НМРГ включає питання:

-  організація та аналіз науково-методичної роботи в гімназії;

-  шляхи реалізації науково-методичної проблеми педагогічного колективу;

-  інноваційна діяльність педагогічного колективу, розробка, підготовка  матеріалів до опублікування;

-  експериментальна робота, апробація підручників;

-  складання та обговорення планів роботи МО;

-  організація та проведення предметних тижнів, узагальнення матеріалів;

-  організація та підсумки проведення гімназійних, районних олімпіад з базових дисциплін, конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, участь учнів у наукових конференціях;

-  обговорення творчих звітів вчителів, що атестуються;

-  поширення перспективного педагогічного досвіду.  

Для забезпечення науково-методичної роботи з педагогічними кадрами в гімназії створено 8 методичних об’єднань вчителів-предметників: початкової школи, української мови та літератури, зарубіжної літератури; математики, фізики, інформатики; хімії, біології та географії; історії та правознавства; музики та образотворчого мистецтва; фізичної культури та методичне об’єднання класних керівників. Голови МО склали плани роботи, конкретизували зміст роботи кожного вчителя, творчих груп, класних колективів, визначили єдину методичну тему, затвердили структуру та форми методичної роботи. За підсумками  навчального року голови МО звітують про виконану роботу на останньому в навчальному році засіданні НМРГ.

Одним із важливих видів діяльності методичних об’єднань  є  проведення презентацій методичних об’єднань у рамках  тижнів педагогічної майстерності учителів. З метою сприяння мотивації учнів до вивчення базових дисциплін, залучення якомога більшої частини  гімназистів до участі в заходах для задоволення їхніх запитів і потреб в інтелектуально­му, культурному і духовному розвитку, протягом 2022-2023 навчального року голови МО підготували та провели презентації методичних об’єднань.

Під час проведення презентацій відбувається:

  популяризація певного напрямку науки через організацію низки позаурочних предметних заходів;

  обмін досвідом між учителями певного предметного циклу з питань організації інноваційної, науково-методичної роботи, спрямованої на самовдосконалення, саморозвиток та самореалізацію вчителя гімназії;

  виявлення та розвиток талановитих і здібних учнів, зацікавлених у вивченні певних предметів;

  залучення учнів до організації та проведення змагань, вікторин, конкурсів, інтелектуальних ігор.

Методичну роботу гімназії спрямовано на активну діяльність учителя, підвищення інтересу до творчої праці, прагнення до самовдосконалення.

З метою розвитку творчої майстерності вчителів, створення максимально сприятливих умов для творчого зростання, самореалізації учнів, виховання гармонійної людини-творця, здатної приймати свідомі рішення та відповідати за них, перетворювати знання в інструмент пізнання себе та світу навколо себе, керуючись нормативними документами (Державний стандарт початкової загальної освіти; нормативні документи Міністерства освіти і науки України), організовано роботу кожного вчителя та класного керівника.

         Тижні педагогічної майстерності вчителів-предметників

     Відповідно до плану роботи гімназії на 2022-2023 н.р., плану проведення  тижнів педагогічної майстерності учителів, Положення про проведення тижнів педагогічної майстерності учителів, протягом поточного навчального року голови методичних об’єднань під керівництвом заступника з НВР Железнякової А.Е. підготували та провели тижні педагогічної майстерності учителів з метою сприяння розвитку мотивації дітей до вивчення предметів, які є складовими діяльності методичних об’єднань; залучати якомога більше гімназистів до участі в заходах для задоволення потреб гімназистів в інтелектуально­му, культурному і духовному розвитку.

Основними завданнями та напрямами проведення предметних тижнів у гімназії є:

  популяризація галузей науки через організацію низки позаурочних предметних заходів у рамках реалізації Програми «Я - громадянин України та світу»;

  обмін досвідом між учителями предметних методичних об’єднань з питань організації наукової, експериментальної, методичної роботи в рамках реалізації програми самовдосконалення, саморозвитку та самореалізації вчителя гімназії;

  виявлення та розвиток талановитих і здібних дітей

  виявлення учнів, зацікавлених у вивченні певних предметів;

  залучення учнів до організації та проведення змагань, вікторин, конкурсів, інтелектуальних ігор.

Тиждень педагогічної майстерності  вчителів початкової школи

      Відповідно до  плану роботи гімназії на 2022 – 2023 навчальний рік, з метою  формування у здобувачів освіти початкової школи необхідних компетентностей, активізації творчої та пізнавальної діяльності учнів , формування в них сталого інтересу до вивчення навчальних предметів предметів, реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання, створення в освітньому процесі атмосфери успіху, яка сприяє розвитку особистості дитини, розкриттю унікальних здібностей учнів, відчуття радості за свої досягнення, віри у власні сили, наполегливості у подоланні труднощів, у рамках реалізації методичної теми початкової школи «Роль педагога у формуванні компетентностей учнів в умовах партнерства учасників освітнього процесу НУШ», з 21 листопада по 25 листопада 2022 року в гімназії було проведено Тиждень педагогічної майстерності вчителів початкової школи «Подорожуємо до Країни Знань».

     У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня взяли активну участь голова методичного об’єднання та вчителі початкових класів, учителі, які залучили до загальногімназійного заходу здобувачів освіти 1-4-х класів. Предметний тиждень відбувався за планом методичного об’єднання.

    Кожен день предметного тижня мав свою тематику:

Понеділок – 1 станція    «З Україною в серці!»                                                     

Вівторок   – 2 станція     «Досліджую, пізнаю, бережу»                                                        Середа      – 3 станція     «Математика навколо нас»                                                

Четвер      – 4 станція     «Наша мова калинова»                                                      

П’ятниця  – 5 станція      «Пам’ятамо про минуле – віримо у майбутнє!»  

        Розпочався Тиждень  активністю учнів 4-х класів патріотичною станцією «З Україною в серці» та змістовною мандрівкою разом із класним керівником Пилипчук Т.О.  Команда завітали до кожного класу, вручила маршрутні  листи, у яких були зазначені  цікаві завдання для виконання їх упродовж Тижня. Мета заходів  - виховання патріотизму, любові до рідної землі, українського народу, гордості за Україну та її захисників.

Під час проведення предметного тижня  були проведені такі заходи:

1. Уроки історичної пам’яті до Дня гідності та свободи для учнів 1-4-х класів. 

2. Онлайн гра в  пазли з учнями 1-4-х класів «Об’єднуємо Україну».

3. Флешмоб з учнями 1-4-х класів «Мир над Україною».                                                                                                                                              

2. Інтелектуальна гра з учнями 2-х класів  «Екологічними стежинами».

3. Міні-проєкт з учнями 4-А, 4-Б класів «Органи дихання» (вчителі Пилипчук Т.О., Соловйова Т.В.)

4. Відкритий урок  з учнями 3-В класу в онлайн форматі з предмета  «Я досліджую світ» на тему  «Чарівні перетворення. Чим цікаве яйце?»  (вчитель Яценюк І.В.)

4. Танцювальна руханка з учнями 1-4-х класів «Крокуй в укриття».

5. Виставка дитячої творчості учнів 2-В, 3-Б класів «Творимо дива своїми руками» (вчителі Аксьонова Г.В., Райова О.І.).

6. Вікторина з учнями 2-А класу «Геометрія навколо нас» (вчитель Рощенко Т.М.).

7. Олімпіада з учнями 3-4-х класів з математики на платформі «Всеосвіта» ( вчителі Гуровська О.В., Райова О.І, Яценюк І.В.)

8. Відеожурнал за участю учнів 3-А класу «Цікаві факти про мови світу» (вчитель Гуровська О.В.).

9. «Актуальне інтерв’ю про щастя» від учнів 2-Б класу (вчитель Свіршко С.Ю.).

10. Тематичні хвилинки до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 р. з учнями 1-4-х класів.

11. Віртуальна  екскурсія до Народного музею хліба з учнями 1-4-х класів

   Проведені  заходи стимулювали учнів до творчого самовдосконалення, активізації творчої та пізнавальної діяльності, пізнавального інтересу з навчальних предметів, сприяли реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання.

  Вчителі  початкової школи творчо впроваджують різноманітні форми та методи роботи на уроках у початковій школі, використовують елементи інноваційних педагогічних технологій, сприяють формуванню у здобувачів освіти компетентностей з навчальних предметів.

 Тиждень педагогічної майстерності вчителів іноземної мови

      З метою розширення і поглиблення лінгвістичних знань з іноземних мов, розвитку комунікативних умінь і навичок, естетичного виховання, духовного збагачення учнів, розвитку їхніх творчих та інтелектуальних здібностей, залучення учнів до різноманітної діяльності за інтересами, підвищення професійної майстерності вчителів, впровадження інноваційних технологій в систему освітньої роботи з учнями різних вікових категорій, реалізації на практиці основних принципів особистісно  орієнтованого підходу до навчання, стимулювання творчої активності учнів, у гімназії з 6  по 10 лютого 2023 року проведено тиждень іноземних мов.

       У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня взяли активну участь голова методичного об`єднання та вчителі іноземних мов, які залучили до загальногімназійного заходу учнів 1–11-х класів. Через тимчасову втрату працездатності вчителя англійської мови Михайлової Г.Е. заходи, які були заплановані в 5-Б та 6-А класах не були проведені. Предметний тиждень відбувався в змішаному форматі за планом методичного об’єднання.

    Тиждень розпочався інформаційним оголошенням у вигляді QR-коду за завданнями  для класів. Учителі та  учні гімназії  були ознайомлені з планом  проведення тижня.

 Учитель англійської мови  Палагеча Н.В. під час проведення предметного тижня іноземних мов  провела такі заходи:

1.  Граматичний марафон «Study English Well” для учнів 7-В класу.

2. Тревел блог «Around the World» з учнями 8-А та 8-Б  класів .

3. Квест «Цікаво про Англійську»  з учнями 6-Б та 6-В класів.

4. Тік-ток челендж «Я вивчаю англійську» з учнями 6-В, 8-А, 8-Б класів.

Учитель англійської мови Шейкман Л.Г.

1. Віртуальна подорож до столиці Великобританії Лондона для учнів 8-х класів, під час якої учні мали можливість завітати до однієї із елітних британських шкіл (вчитель Шейкман Л.Г.).

Учитель англійської мови Лужецька Т.Р.:

1. Урок-гра «The ABC party» з учнями 1-В класу.

2. Урок-гра «We love English» з учнями 2-А класу.

3. Ігри з теми «I study English, I love English» з учнями 3-Б,3-В класів (вчитель Лужецька Т.Р.)

4. Квіз «The Smartest» з учнями 6-Б класу.

Учитель англійської мови Чинчлей С.П.:

  1. Інтелектуальний конкурс «The Smartest» серед учнів 9-В класу.
  2. Урок- гра «Merry English»  серед учнів 5- В класу

Учитель англійської мови Давиденко О.І.

1. Урок-вікторина «Do you know English?» серед учнів 3-А класу.

2. Віртуальна подорож  англомовними країнами «Travelling to the English-speaking countries» з учнями 6-В класу.

Учитель німецької мови Малина І.О.

1. Урок-вікторина німецькою мовою з учнями 7-А класу «Куди поїхати у відпустку?»

Учитель польської мови Бобровицька М.Г.:

1. Лексична гра польською мовою з учнями  5-Б класу «Як намалювати кота?»

Учителі англійської мови:

Конкурс серед учнів 5-11- х класів на кращу мультимедійну презентацію «English around us». 

        Вчителі  іноземних мов творчо впроваджують різноманітні форми та методи роботи на уроках та в позаурочний час, використовують елементи інноваційних педагогічних технологій, сприяють формуванню в здобувачів освіти компетентностей з іноземних мов.

Проведені  заходи стимулювали учнів до творчого самовдосконалення, активізації творчої та пізнавальної діяльності до вивчення іноземних мов, виявили активних у вивченні та популяризації іноземних мов учнів, сприяли реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання.      

Тиждень педагогічної майстерності вчителів фізичної культури

З метою формування особистості з активною життєвою позицією, вихованої на гуманістичних духовно-моральних цінностях, пов’язаних зі спортом та ідеалами олімпізму, відповідальності, реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання, стимулювання фізичної активності учнів, у гімназії в онлайн форматі з 05 по 9 вересня 2022 року проведено тиждень фізичної культури та спорту.

     У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня взяли активну участь голова методичного об’єднання та вчителі фізичної культури, які залучили до  загальногімназійного заходу здобувачів освіти 1-11-х класів. Предметний тиждень відбувався за планом методичного об’єднання.

      Тиждень розпочався інформаційним оголошенням у вигляді QR-коду та завданнями для класів. Учителі та учні гімназії були ознайомлені з планом проведення тижня.

Під час проведення предметного тижня фізичної культури та спорту проведено такі заходи:

1. Конкурс малюнків «Я і спорт» з учнями 1-4-х класів (вчителі Лисак О.І., Тарабанова Ю.В., Запорожець А.О., Свіршко С.Ю., Яценюк І.В., Пилипчук Т.О. ,Соловйова Т.В.).

Визначено переможців:

І місце – Білоусова Дар’я (1-В клас)

ІІ місце – Супрун Назарій (1-А клас)

ІІІ місце – Іващенко Валерія (4-А клас)

2. Танцювально-спортивна  руханка  серед учнів 5 – 6 класів (учитель Кузнєцов О.С.).

Визначено переможців:

І місце – Сказко Софія (5-А клас)

ІІ місце – Терещенко Софія (6-В клас)

ІІІ місце – Дзюбенко Каміла (5-В клас)

3. Флешмоб «Комплекс загально-розвиваючих вправ для розвитку фізичних якостей» серед учнів 8 – 11 класів (учитель Краєвська В.І.)

Визначено переможців:

І місце – Царюк Кіра (8-А клас)

ІІ місце – Бойко Варвара (8-А клас)

ІІІ місце – Коновальчук Владислав (10-А клас)

4. Конкурс фотографій «Фізична культура і спорт у моєму житті» серед учнів 5 – 11 класів (учителі фізичної культури Кузнєцов О.С., Краєвська В.І., Висіцький В.І.).

Переможцями стали:

І місце – Боровик Аріна (6-В клас)

ІІ місце – Кузьмін Матвій (5-В клас)

ІІІ місце – Ананьєва Олександра (5-Б клас)

5.Дежавю-фітнес для учнів 7-8-х класів під музичний супровід. Розвиток, історія, види легкої атлетики (вчитель Висіцький В.І.)

     Проведені онлайн заходи сприяли фізичному розвитку, розвитку умінь формувати команди для участі у змаганнях зі спорту, стимулювали учнів до творчого самовдосконалення, підвищили інтерес до фізичної культури.

       Учителі фізичної культури Кузнєцов О.С., Краєвська В.І., Висіцький В.І. та вчителі початкових класів, які викладають навчальний предмет «Фізична культура» Лисак О.І., Тарабанова Ю.В., Запорожець А.О., Свіршко С.Ю., Яценюк І.В., Пилипчук Т.О.,Соловйова Т.В., вчать гімназистів цінувати власне здоров’я, виховують у учнів потребу в постійній руховій активності, формують традиції й культуру здорового способу життя, визначають пріоритет та престиж здоров’я, залучають учнів до активних занять фізичною культурою та спортом, самостійних занять фізичною культурою.

Тиждень педагогічної майстерності вчителів історії

   Відповідно до  плану роботи гімназії на 2022 – 2023 навчальний рік, з метою формування у здобувачів освіти необхідних компетентностей, активізації творчої та пізнавальної діяльності учнів, формування в них сталого інтересу до вивчення предметів суспільно-гуманітарного циклу та дослідження історичних питань, реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання та виховання патріотично налаштованих громадян України, у гімназії в онлайн форматі з 12 вересня по 16 вересня 2022 року проведено тиждень історії.

  У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня взяли активну участь голова методичного об’єднання та вчителі фізичної культури, які залучили до  загальногімназійного заходу здобувачів освіти 1-11-х класів.

 Тиждень розпочався інформаційним оголошенням у вигляді QR-коду та завданнями для класів, учні гімназії були ознайомлені з планом проведення тижня.

             Під час проведення предметного тижня історії були проведені такі заходи:

Учитель  історії та предмету «Громадянська освіта» Пушняк О.А.:

1. Акція милосердя «Янгол-охоронець для бійця» серед учнів 5-6-х класів.

2. Історична онлайн-мандрівка «Моя героїчна столиця» з учнями 5-х класів.

3. Флешмоб «Патріотична пісня для України» серед учнів 5-6-х класів.

4. Історична подорож «Цікаві історичні факти, про які майже ніхто не знає» з учнями 8-х класів.

5. Урок звитяги «Ой у лузі червона калина …» до дня заснування легіону Українських Січових Стрільців для учнів 10А класу. Учні підготували виступи, познайомились із історією виникнення гімну січових стрільців «Ой, у лузі червона калина…», переглянули відео, висловили своє ставлення до події.

6. Історична онлайн-дискусія «Зоряне сяйво Європи» з учнями 11-А класу.

Учитель історії та правознавства Величко Н.Є.:

1. Урок-екскурсія «Мандруємо стародавнім Києвом» для учнів 7-х класів.

Під час екскурсії «Мандруємо Стародавнім Києвом» учні демонстрували свої презентації та відеоматеріали; побували в ролі екскурсоводів розповідаючи про різні архітектурні пам’ятки, а також ділились своїми спогадами, коли разом із батьками відвідували різні куточки Києва.

2. Учнівська конференція з учнями 9-х класів «Україна і Європа: співробітництво і культурні зв’язки».

3. Гра «Історичне асорті» серед учнів 9-х класів.

Визначено переможців:

І місце – Васюк М .(9-А клас)

ІІ місце – Пархоменко П. (9-Б клас)

ІІІ місце – Тищенко М. (9-В клас)

Вчителі історії Величко Н.Є., Пушняк О.А. творчо впроваджують різноманітні форми та методи роботи на уроках історії та в позаурочний час, використовують елементи інноваційних педагогічних технологій, сприяють формуванню у здобувачів освіти компетентностей з історії. Проведені онлайн заходи стимулювали учнів до творчого самовдосконалення, активізації творчої та пізнавальної діяльності, підвищили інтерес до вивчення історії та дослідження історичних питань, сприяли реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання.

Тиждень педагогічної майстерності вчителів математики, інформатики

       Відповідно до  плану роботи гімназії на 2022 – 2023 навчальний рік, з метою формування в здобувачів освіти необхідних компетентностей, активізації творчої та пізнавальної діяльності учнів, формування в них сталого інтересу до вивчення предметів природничо-математичного циклу та дослідження фізичних явищ, реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання, у гімназії з 07  по 11 листопада 2022 року у змішаному форматі проведено тиждень педагогічної майстерності учителів математики, фізики та інформатики, які залучили до  загальногімназійного заходу здобувачів освіти 2-11-х класів.

      Тиждень відбувався за інформаційним оголошенням у вигляді QR-коду, за яким  учителі та  учні гімназії були ознайомлені з планом проведення тижня та завданнями для класів.

1. Під час проведення тижня  були проведені різноманітні заходи. Учитель математики  Кульвановська О.В. залучила до участі учнів 5-А, 8-В , 9-А, 11-А класів:

Веб квест  та ігри «Вгадай слово», «Пазли», виконання творчих завдань «Улюблена тваринка»  з учнями 5-А класу. Захист учнями творчих робіт у вигляді математичних презентацій. Кращі роботи представили учні Нефта Я. «День народження числа », Короткова Н. «Стародавні системи числення», Щеголев  П. «Теорія ігор. Кубик Рубіка», Васюк К. «Від пальців до калькулятора», Костенко А. «Трикутник Паскаля», Ватаманюк І. «У царстві чисел-велетнів», Нестеренко Д. «Стрічка Мебіуса-дивовижний об’єкт дослідження», Пшенишна С. «Криптографія. Ази шифрування та історія розвитку», Головко Н. «Нумерологія-магія чисел», Зозуля В.С. «Криптографія. Ази шифрування», Бадзюк Д. «Загадки циклоїди», Реброва В. «Математика-цариця або слуга для інших наук», Заїка Н. «Фрактальна графіка».

2. Під час проведення математичної гри «Хто кращий» вчитель Нездоймінова Г.А. активізувала учнів 5-В класу, а під час проведення брейн-рингу «Від простого до складного» -  учнів 7-А класу. Цікаво та змістовно відбувся захист презентацій учнями 10-А класу, було визначено переможців гри: І місце - Кузьменко Д., «Нумерологія, магічні числа», ІІ місце- Омельчук В. «Тіла Платона», ІІІ місце - Дрокін А., «Троянди Гвідо Гранді». Захопливо пройшов брейн-ринг «Такі цікаві вектори» серед учнів  9-Б класу, найактивнішими з яких виявилися Романова О., Пархоменко П., Єременко А., Шохін В., Слободянюк К.

3. Учитель Іванченко С.І. разом з учнями 9-В класу організувала та провела захист міні проєктів «Найвідоміші жінки-математики». Найактивнішими виявилися учні Бєлоглазов О., Жигун М., Тищенко М., Петренко Х.

4. Математичну вікторину провела учитель математики Шевченко О.В., залучивши до участі велику кількість  учнів 7-8-х класів. 

5.  «Математичний Олімп» - таку гру з учнями 5-Б класу, а з учнями 6-х класів - математичну вікторину провела вчитель математики Андрієнко Я.В.

6. «Турнір веселих інформатиків» відбувся між  учнями 5-х класів, яких залучили вчителі Артеменко Т.В., Андрієнко Я.В.

7. Інтелектуальну гру «Наш друг-інформатика»  організували  та провели для учнів 6-А та 6-Б класів учителі Артеменко Т.В., Іванченко С.І. Захопливою та цікавою була гра «Подорож в країну алгоритмів», гра «Перший мільйон», проведена  з учнями проведена цими ж педагогами з учнями 7-В класу та  8-х класів. Незабутніми залишилися у учнів 9-х класів спогади про створення ними відео-спіч реклами.

8. Створенням колажу « Роль інформаційних технологій в сучасних реаліях» зацікавили  учнів 10-11-х класів учителі інформатики Іванченко С.І., Іванченко І.Ю.

9. «Цікаві досліди з фізики» з учнями 8-х класів  провів учитель фізики Іванченко І.Ю., а учнів  9-11-х класів зацікавив створенням проєкту «Сучасні методи збереження електроенергії» .

10. Учителі інформатики Іванченко С.І., Андрієнко Я.В. та вчителі початкових класів Свіршко С.Ю., Гуровська О.В., Аксьонова Г.В. з учнями 2-4-х класів  провели ігри «Подорож до комп’ютерленду», «Морський бій», турнір знавців інформатики.

   Проведені  заходи стимулювали учнів до творчого самовдосконалення, активізації творчої та пізнавальної діяльності, сприяли формуванню пізнавального інтересу з математики, фізики, інформатики та мотивували до проведення дослідження фізичних явищ, сприяли реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання.

  Учителі  математики Кульвановська О.В., Нездоймінова Г.А. Шевченко О.В., Андрієнко Я.В., вчителі інформатики Артеменко Т.В., Іванченко С.І., учитель  фізики Іванченко І.Ю. творчо впроваджують різноманітні форми та методи роботи на уроках математики, фізики та інформатики та в позаурочний час використовують елементи інноваційних педагогічних технологій, сприяють формуванню у здобувачів освіти компетентностей з математики, фізики та інформатики.

Відповідно до плану роботи гімназії на 2022-2023 навчальний рік, з метою розширення і поглиблення лінгвістичних та літературних знань, розвитку комунікативних компетентностей, естетичного виховання, подальшого розвитку у учнів пізнавальної активності, реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання, у гімназії з 06  по 10 березня 2023 року проведено тиждень педагогічної майстерності вчителів української мови та літератури, зарубіжної літератури.

        У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня взяли активну участь голова методичного об’єднання та  вчителі української мови та літератури, зарубіжної літератури, які залучили до загальногімназійного заходу учнів 5–11-х класів.    Тиждень розпочався інформаційним оголошенням у вигляді QR-коду та завданнями  для класів. 

        Під час проведення тижня  майстерності вчителів  української мови та літератури, зарубіжної літератури були проведені такі заходи:

 Учитель української мови та літератури Римарчук Н.П.:

1. З учнями 5-х класів проведено інформаційні хвилинки «Родзинки української літератури. Найбільшу ерудованість у ході бесіди виявили Радченко Т., Сказко С., Фішиненко В., Цехмейструк А. (5-А), Кутельмах К., Біхтєєва К. (5-Б), Гуменюк М., Бондар А., Кузьмін М. (5-В).

2. Вікторина «Багатство лексики української мови» серед учнів 6-В класу.Найкраще продемонстрували власні здібності Тинда К., Боровик А., Попсуй С., Писарчук А.

3. Урок-тренінг «Помилки у мовленні вітчизняних телеведучих» з учнями 7-Б класу. Найбільш активно працювали Хорощак О., Єпіфанцева К., Міхєєва М., Чепурна Д.

4.Відеопроєкт «Жінки в українській літературі» з учнями 11-А класу. Дослідницькою роботою займалися Головко Н., Пшенишна С., Штонда М., Нестеренко Д.

Учитель української мови та літератури Іващенко Г.І.:

1. Мовний конкурс «Бринить, співає наша мова» серед учнів 7-А класу. Визначено призеів: І місце – Пінчук В., ІІ – Лісовська А., Скорик В., ІІІ – Сінніков М.

2. Конкурс фотоколажів «Краща мова єднання - українська» серед учнів 6-А класу. Найактивніші учні: Кузьміна Є., Новікова С., Скрипка М.

3. Літературний вернісаж «Шевченкова криниця слова – не міліє» з учнями 6-А класу. Найактивніші учні: Бежик А., Горобченко А., Геліх П., Кузьміна Є.,Новікова С., Чумак В.

4. Усний журнал «Завжди сучасний Шевченко» з учнями 9-Б класу.

Найактивніші учні: Джалілов Н., Захарчук А., Єрьоменко А., Романова О., Пархоменко П., Слободянюк К.

5. Круглий стіл «Нас єднають думи Кобзаря» з учнями 9-А класу. Найактивніші учні: Васюк М., Груша В., КазміренкоУ.,  Костенко А.,  Кушнірчук Т., Прокопчук Д., Нефта Я.

Учитель української мови та літератури Телець Ю.В.:

1. Розвивальні перерви «Досліджуємо новий правопис» з учнями 5-х класів.

2.Конкурс-декодування ребусів «Відгадай частину мови» серед учнів 6-Б класу. Найспритнішими учнями, які легко впоралися із завданням, стали Голованова Е., Коляденко Я. та Колесник Я.

3. Проєкт «Діджиталізація по-українськи: добірка онлайн-ресурсів для вивчення української мови» з учнями 9-В класу.

Учитель української мови та літератури Сурмієвич І.І.:

1. Фотоквест серед учнів 8-А та 8-Б класів  «Тарас Шевченко в кадрі».

Серед кращих робіт були відзначені роботи Кучерук Л., Рибіцького Д. (8-А клас) та Смірнової А. (8-Б клас).

2. Інтерв’ю «Яку ви обираєте мову? Як ви ставитеся до суржика?», «Я розмовляю українською, тому що …» за участю учнів 8-А, 8-Б, 10-А класів. 

3. Конкурс на кращий відеопроєкт на тему «Моя улюблена книга» серед учнів 8-А та 8-Б класів. Найоригінальнішими, наймайстернішими виявилися роботи Рибіцького Д., Попсуй П., Зацепіліної Н.

 4. Квест «У світі цікавих слів і висловів» серед учнів 8-А та 8-Б класів. Найактивнішими були учні: Головко Є., Кучерук Л., Новіцький Я., Гонтарук А. (8-А клас), Троян А., Смірнова А., Ковбасюк Є. (8-Б клас).

5. Мовознавчий патруль «Операція «Антисуржик»» з учнями 10-А класу.

6. Вікторина «Я знаю мову» з учнями 7-В класу. Найактивнішими виявилися учні Салтинський О., Ракітов З.

7. Конкурс скоромовок-спотиканок «Хто зможе повторити?» серед учнів 6-Б та 6-В класів.

Учитель зарубіжної літератури Омельчук О.А.:

1. Інтерактивна гра «Де логіка?» серед учнів 5-х класів.

2. Фотоконкурс «Перевтілення» серед учнів 5-х класів.

3. Інтелектуальна гра з елементами квесту «Літературна галерея» серед учнів 6-х класів.

4. Літературна гра «Диваки і зануди» з учнями 7-х класів за творчістю сучасного письменника Ульфа Старка.

5. Квест «По гарячих слідах» з учнями 8-х класів. Здобувачі освіти пригадали  свої права і обов’язки, вивчений матеріал з теми «Детектив», зрозуміли, що «незнання законів не звільняє від відповідальності».

6. Літературна гра «Чи ти уважний читач?» з учнями 9-х класів.

7. Гра «Літературна галерея» з учнями 10А класу за творами, які учні вивчали протягом І семестру.

Учитель української мови та літератури Борисюк Т.В.:

1. Круглий стіл за матеріалами документального фільму «Соловей співає, доки голос має». Активні учасники дискусії Дзюман Е., Скабела Н., Пилипенко Д., Губар  С.

2. Онлайн мандрівка з учнями 7-А класу в музей української книги «У рідному слові велика сила».

3. Віртуальна екскурсія в музей Т.Шевченка «Ім'я Шевченка в наших серцях».

Учителі  української мови та літератури, зарубіжної літератури творчо впроваджують різноманітні форми та методи роботи на уроках та в позаурочний час, використовують елементи інноваційних педагогічних технологій, сприяють формуванню у здобувачів освіти компетентностей з української мови та літератури, зарубіжної літератури.

Проведені  заходи стимулювали учнів до творчого самовдосконалення, активізації творчої та пізнавальної діяльності до вивчення української мови та літератури, зарубіжної літератури, сприяли реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання.

  Тиждень педагогічної майстерності вчителів природничих наук

       З метою підвищення пізнавального інтересу гімназистів до вивчення предметів природничого циклу, розширення й поглиблення знань та умінь учнів з природничих навчальних предметів, реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання, стимулювання творчої активності учнів, у гімназії з 24  по 28 квітня 2023 року проведено тиждень педагогічної майстерності вчителів природничого циклу.

    У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня взяли активну участь голова методичного об’єднання та  вчителі природничих наук, які залучили до загальногімназійного заходу учнів 5–11-х класів. Тиждень педагогічної майстерності відбувався за планом методичного об’єднання в онлайн форматі.

Тиждень розпочався інформаційним оголошенням у вигляді QRкоду та завданнями для класів.  Учні гімназії були ознайомлені з планом проведення тижня.

Під час проведення тижня педагогічної майстерності вчителів природничого циклу були проведені такі заходи:

  1. Учитель Ковташ О.В. долучила учнів 6-7-х класів до акції «Зробимо Україну чистою!» (Let’sDoIt, Ukraine!). День птахів був проведений під девізом «Птахи повертаються додому» з учнями 7-х класів.

У День здоров’я педагог провела дослідження з учнями 7-х класів «Отруйні рослини та гриби. Профілактика харчових отруєнь».

        Учні створювали презентації, відео, постери. До роботи було долучено 31 учня 6-7 класів. Було відзначено найкращі роботи учнів 6-7-х класів.

  1. Учитель Сікора Р.В. долучив учнів 5-8-х класів до участі в  акції «Сортуй відповідально! Врятуй планету» та  до проведення фестивалю тік-ток відеороликів. Серед учасників особливо відзначилися учні Кузьмін Матвій (5-В), Кузнєцов Єгор (5-А), Бойко Варвара (8-А), Новікова Софія (6-А), Утікалко Софія (8-А).

До Дня здоров’я вчитель організував проведення конкурсу міні-проєктів серед учнів 8-х класів. Учні досліджували тему «Гіподинамія - епідемія 21 століття», наводили приклади вправ для збільшення фізичної активності, демонстрували на власному прикладі позицію підтримання активного способу життя. Відзначені роботи Ісправнікової Вероніки (8-А), Дзюман Ельвіри (8- В), Зелєнцова Нікіти (8-В), Зацепіліної Ніни (8-А).

Під час акції «Зробимо Україну чистою!» (Let’sDoIt, Ukraine!) учні 5-8-х класів прибирали зелені зони поблизу своїх місць відпочинку. Учні демонстрували високий рівень екологічної свідомості та власним прикладом доводили, як можна доглядати за улюбленими зеленими зонами. Відзначено найактивніших учасників: Фішиненка В.(5-А), Бордунова Д. (5-А), Фільченкову В. (5-А),  Федотоав Д. (6-В), Дзюбу Є. (7-В), Ракітова З.(7-В), Шумбасову М. (8-Б).

        Під час проведення Дня екологічних знань педагог організував проведення виставки «Рослини та тварини, які можуть зникнути через війну росії проти України». У своїх роботах учні 8-х класів пропонували шляхи вирішення проблеми. Учні демонстрували свою обізнаність у  темі, створювали інформаційні листівки, у яких відображали причини зникнення окремих видів живих організмів та пропонували актуальні шляхи вирішення проблеми. Були відзначені роботи таких учнів:  Бессараба О. (7-А), Рибіцького Д. (8-А), Зацепіної Н. (8-А), Данила В. (8-Б), Троян А. (8-Б).

В рамках проведення Дня тварин учні 6-8-х класів під керівництвом учителя географії Сікори Р.В. проводили занурення у природу, надсилали фотороботи, на яких було продемонстровано пейзажі України, світ тварин у дикій природі. Особливо цікавими та креативними виявилися фотороботи учнів Дениса Федотова (6-В), Єви Кузьміної (6-А), Анни Білько (7-А), Захара Ракітова (7-В), Єлизавети Дзюби (7-В), Евеліни Голованової (8-А), Нікіти Чупєєва (8-В), Ольги Тетерятник (8-В).

Змістовною і цікавою виявилася зустріч з екоактивісткою, біологинею, реперкою Ольгою Халепою. В рамках зустрічі, організованої учителем, учні 6-х класів почерпнули чимало нового про будову біосфери та процеси що безперервно відбуваються в ній, а також демонстрували та «прокачували» свої екологічні знання.

Захопливим та пізнавальним виявився QR-квест «Марш парків», організований для  учнів 8-х класів. Учасникам маршу педагог запропонував освоїти інформацію природничого змісту про історію створення парку «Нивки» та рослинний світ природного комплексу мішаних лісів.

3.    Учитель Мохонько Л.М. долучила учнів 9-11-х класів до Всеукраїнського дня довкілля, а саме до створення проєкту «Людина вбиває ґрунт - ґрунт вбиває людину» щодо впливу російсько-української війни на стан ґрунтів України. Учні активно долучилися до висвітлення теми, створивши відеоролики, презентації. Найактивнішими виявилися учні  Нестеренко Д. (11-А), Поберезніченко Д. (10-А), Коновальчук В. (10-А), Костенко А. (9-А), Захарчук А. (9-Б), Пархоменко П. (9-Б), Тищенко М. (9-В).

Участь учнів 9-11-х класів у створенні проєктів «Вплив війни на здоров’я людини» та «Як тварини впливають на психо-емоційний стан людини» збудила у учнів емоційний інтерес, привернула увагу до наболілої проблеми сьогодення. Старшокласники створили цікаві презентації, у яких розкрили жахливу тему агресії росії щодо України. Найкращі роботи представили учні  Головко Н. (11-А), Загородня В.(10-А), Омельчук В. (10-А), Романова О. (9-Б), Петренко К. (9-В).

          Проєкт «Зображення рослин та тварин на шевронах ЗСУ» зацікавив учнів 9-11- х класів, які  створили цікаві презентації та постери. Найактивнішими учасниками виявилися  Пшенична С. (11-А), Кузьменко Д. (10-А), Нефта Я. (9-А), Казміренко У. (9-А), Жигун М. (9-В), Слободянюк Х. (9-Б), Токман С. (10-А), Голота В.(9-А).

         QR-квест «Марш парків» учитель географії Мохонько Л.М. провела з учнями 9-х класів. Учасникам маршу було запропоновано засвоїти інформацію природничого змісту про історію створення парку «Нивки» та дослідити рослинний світ природного комплексу мішаних лісів.

4. Учитель Орловська Л.В. долучила учнів 8-х класів  до створення проектів «Роль хімії в моєму житті» та «Вплив хімічних сполук на довкілля та здоров’я людини». Найкращі роботи виконали учні  Самчук П.(8-Б), Троян А. (8-Б), Козак В. (8-А), Губар С.(8-В).

     Учні 9-х класів долучилися до дослідження проблеми захисту довкілля від органічних забруднювачів. Кращою визнана робота учня Костенка А. (9-А).

Учні 10-А класу працювали над створенням проєктів «Біологічно активні речовини, їхній вплив на організм людини» та «Збалансоване харчування – запорука життя без хвороб». У розробці проектів узяло участь 14 учнів. Кращими визнані роботи Амеліна Д., Поберезніченко Д., Токман С., Короля Н.

    Учні 11-А класу працювали над створенням проєктів «Роль хімії у моєму житті» та «Неорганічні речовини у фармації та харчовій промисловості». Кращими визнані роботи Лапенка Д., Семенової М.

5. Учитель фізики  Іванченко І.Ю.  долучив до заходу «Фізика у природі» учнів 6-Б та 6-В класів. У рамках заходу учням було запропоновано пояснити фізичну складову різних фізичних явищ, описати властивості руху живих істот та процесів, які відбуваються в природі. Найактивнішими учнями були Колесник Я.(6-Б), Коляденко Я. (6-Б), Палій М. (6-Б), Кондратюк О. (6-Б), Боровик А. (6-В), Попсуй С. (6-В), Тинда К. (6-В), Півала Л. (6-В), Хохлов Є. (6-В), Гесько Т. (6-В).

       День Птахів, до якого були залучені учні 6-7 класів, був відзначений проведенням конкурсу фоторобіт «Птахи повертаються додому». За умовами конкурсу головним завданням учнів було зробити фото перелітних птахів, додатковою умовою була вимога, щоб птахи перебували в польоті. Найкращі роботи представили учні Добрянська С. (7-В), Резаеі А. (6-Б), Ладигін В (7-А).

        Проведені  у рамках тижня педагогічної майстерності вчителів природничого циклу заходи стимулювали учнів до творчого самовдосконалення, сприяли активізації творчої та пізнавальної діяльності, переконували в необхідності вивчення природничих наук, сприяли реалізації на практиці основних принципів особистісно орієнтованого підходу до навчання.

Вчителі природничого циклу творчо впроваджують різноманітні форми та методи роботи на уроках та в позаурочний час, використовують елементи інноваційних педагогічних технологій, сприяють формуванню у здобувачів освіти компетентностей з природничих наук.

         У 2022-2023 навчальному році слід відзначити проведені на високому рівні тижні педагогічної майстерності вчителів початкової школи (голова МО Лисак О.І.), учителів історії та правознавства (голова МО Величко Н.Є.), української мови та літератури, зарубіжної літератури (голова МО Римарчук Н.П.), природничих наук (географії, біології, хімії) – голова МО Мохонько Л.М., фізичної культури (голова МО Кузнєцов О.С.).

Педагогічні працівники планують свою діяльність, аналізують її результативність

     Педагогічний колектив гімназії забезпечує реалізацію Державних стандарті загальної середньої освіти, здійснює теоретичну і практичну підготовку з предметів навчальної  програми з метою максимального розвитку інтелекту, формування духовності, фізичної досконалості, естетичної, правової, моральної та екологічної культури.

      Протягом року адміністрація гімназії здійснила моніторинг діяльності педагогічних працівників щодо аналізу виконання навчальних планів та програм учителями; аналізу навчальних досягнень учнів 5-11 класів за І семестр та за рік; щодо роботи з гімназійною документацією (електронні класні журнали, журнали факультативних та додаткових занять, особові справи учнів), що відображено в наказах по гімназії та ухвалено управлінські рішення:

                                                Назва

           № наказу, дата

Про підсумки  моніторингу роботи вчителів у класних журналах 1-11-х класів, у журналах факультативів та додаткових занять

Наказ № 109 від 31.10.2022

Про підсумки здійснення моніторингу ведення записів учителями у класних журналах 1-11-х класів системи «Єдина школа», у журналах ГПД, факультативів, додаткових занять на кінець І семестру 2022-2023 н.р.

Наказ №133 від 30.12.2022

Про підсумки моніторингу роботи вчителів у електронних журналах 1-11 класів, журналах факультативів та додаткових занять

Наказ № 29 від 31.03.2023

Про підсумки перевірки випускних документів про базову середню освіту

Наказ № 48 від 23.06.2023

Про підсумки здійснення моніторингу стану ведення електронних класних журналів 1-8-х, 10-х класів,  журналів ГПД, факультативів та додаткових занять за 2022-2023 н.р.

Наказ № 50 від 27.06.2023

Про підсумки перевірки випускних документів про повну загальну середню освіту

Наказ № 46 від 21.06.2023

         Під час моніторингу ведення записів у електронних класних журналах адміністрація враховує культуру, своєчасність і правильність оформлення записів про проведений урок, аналізує систему контролю за відвідуванням занять учнями, зміст, характер і обсяг домашнього завдання, диференційований підхід до нього, перевіряє організацію домашньої роботи учнів, які пропустили уроки.

Реалізація освітньої програми  

       В умовах докорінної реформи освіти, що вимагає «перетворити українську школу на важіль соціальної рівності та згуртованості, економічного розвитку і конкурентноспроможності України», головною  метою роботи гімназії є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти, що досягається через всебічний розвиток, виховання і соціалізацію особистості, яка здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації, відповідальності, трудової діяльності та громадянської активності. Відповідно до статті 11 Закону України «Про повну загальну середню освіту» у гімназії розроблено освітню програму для 1-4-х та 5-11 класів на 2022-2023 навчальний рік,  відповідно до основних вимог нормативних документів.

       Педагогічну діяльність учителі здійснювали в умовах правового режиму воєнного стану відповідно до  Освітньої програми початкової школи гімназії (1-4-х класів) та 5-11-х класів  на 2022/2023 н. р., затвердженої рішенням педагогічної ради від 30.08.2023, протокол № 1, та поставлених у ній завдань з використання Типових освітніх програми для І циклу (1-2-х класів) та ІІ циклу (3-4-х класів), розроблених під керівництвом О.Я. Савченко, затверджених наказом Міністерством освіти і науки України від 12.08.2022 № 743-22  і розміщених на офіційному веб-сайті МОН України.

        При розробці  навчальної програми для учнів 5-11 класів використано Типові освітні програми:

- для 5-х класів - Типова освітня програма розроблена на основі Державного стандарту базової середньої освіти (далі – Державний стандарт), затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898.

- для учнів 6-9 класів –  Типова освітня програма закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня (наказ Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №405 «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня») відповідно до Закону України «Про освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1392 «Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти»;

-  для учнів 6-Б, 6-В, 7-Б, 7-В та 8-А, 8-Б класів –  Програма науково-педагогічного проекту «Інтелект України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 02.11.2016  № 1319 «Про проведення всеукраїнського експерименту за темою «Реалізація компетентнісного підходу в науково-педагогічному проекті «Інтелект України» на базі загальноосвітніх навчальних закладів» зі змінами, внесеними наказом Міністерства освіти і науки України від 03.02.2021 № 140 (додаток 3);

- для учнів 10-А та 11-А класів – Типова освітня програма закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня (профільна середня освіта), затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №408 «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня» відповідно до Закону України «Про освіту».

     Для підсилення предметів інваріантної складової навчального плану в 5-9 класах додано:

  1.      5А, Б, В класи:

     - додано 0,5 годин на зарубіжну літературу з мовно-літературної галузі;

     - додано 0,5 годин на етику з інформатичної галузі.

       З метою введення другої іноземної мови (німецької/польської) здійснено перерозподіл годин між освітніми галузями:

- зменшено на 0,5 год. англійської мови (від рекомендованої кількості годин);

- узято 1 год. з мистецької галузі та 1 год. з технологічної галузі.

  1.      6-9 класи: на підсилення предметів інваріантної складової:

- по 0,5 год. додано на вивчення української мови у 6-А та 7-А класах, по 1 год. – у 8-В та 9-х класах;

- по 1 год. додано на вивчення англійської мови у 6-А, 7-А, 8-В класах;

- по 1 год. додано на вивчення математики у 6-А класі, на вивчення алгебри у 7-А, 8-В класах;

- по 0,5 год. додано на вивчення хімії у 7-А класі;

- по 0,5 год. додано на вивчення історії України у 8-В та 9-х класах;

- по  0,5 год. додано на вивчення географії у 9-х класах; 

- по 0,5 год. додано на вивчення української літератури у 6-Б, 6-В, 7-Б, 7-В класах;

- по 0,5 год. додано на вивчення історії України у 8-А,8-Б класах. 

3) на запровадження спеціалізованих навчальних предметів, курсів:

- етики у 6-А, 7-А класах;

- предмету «Українознавство» у 6-А класі.

     Для учнів 10-А та 11-А класів відповідно до концепції профільного навчання освітній  процес був організований за профілем: 10-А клас - суспільно-гуманітарного напряму (історичного профілю, вивчали історію України (1,5+1,5=3 год. на тиждень); 11-А клас - української філології (4 години української мови на тиждень). Для доповнення та поглиблення змісту гуманітарного напряму запроваджено вивчення факультативного курсу «Орфографічний практикум з української мови».

     Для 10-А класу додаткові години використані для:

- збільшення кількості годин на вивчення базових предметів (англійська мова – 1 год., математика – 1 год.,  хімія – 0,5 год.);

-  факультативного курсу «Математика» - 1 год.

    Для задоволення пізнавальних інтересів та освітніх потреб учнів за рахунок додаткових годин організовано вивчення курсу за вибором «Німецька мова» - 1 год. на тиждень. Для якісної підготовки до складання національного мультипредметного тесту учням 11-А класу запропоновані індивідуальні заняття з математики – 1 год., історії України – 0,5год. та англійської мови – 0,5 год.

     Предмети за вибором визначено в межах гранично допустимого навантаження з урахуванням інтересів та потреб учнів, бажання їхніх батьків, а також можливостей щодо  навчально-методичного та кадрового забезпечення гімназії.

    Календарно-тематичні плани вчителів підлягають розгляду на засіданнях методичних об’єднань та погоджуються заступниками директора з НВР. У кінці І семестру та в кінці навчального року вчителі проводять аналіз реалізації календарно-тематичного планування та накреслюють напрямки вирішення проблем, які виникли у ході використання календарного планування протягом навчального семестру /року. Календарно-тематичні плани та навчальні програми синхронізовані з Освітньою програмою гімназії, відповідають Державному стандарту загальної середньої освіти, забезпечують компетентнісний підхід у викладанні.

Педагогічні працівники застосовують освітні технології, спрямовані на формування ключових компетентностей і наскрізних умінь учнів

       В гімназії створено умови для творчого саморозвитку кожного вчителя, його самореалізації у професійній діяльності. Значну увагу зосереджено на компетентнісному та особистісно зорієнтованому навчанні, адже для учнів розроблено програми розвитку і визначено необхідні впливові педагогічні форми праці.

Педагоги гімназії спрямовують освітню діяльність на вироблення і розвиток умінь діяти, застосовувати досвід у проблемних умовах (коли, наприклад, неповні дані умови задачі, дефіцит інформації про щось, обмаль часу для розгорнутого пошуку відповіді, коли невідомі причиново-наслідкові зв’язки тощо). Учителі позбавлені стереотипів  накопичення нормативно визначених знань, умінь і навичок, а працюють над виробленням механізмів компетентності – вчити учнів здатності діяти в конкретних умовах і мотивувати їх досягати результату.

 Важливими чинниками для організації освітнього процесу педагоги гімназії вважають такі:

  психологічна підтримка та спілкування — головна мета навчання в умовах воєнного стану;

  проведення уроків, орієнтованих на повторення;

  комбіновані уроки (закріплення вивченого та опрацювання нових тем);

  формувальне оцінювання та мінімум домашніх завдань;

  створення для учнів ситуацій успіху, позитивна мотивація;

  розумне ставлення до неуважності учнів;

  підтримка та розвиток емоційного інтелекту;

  дотримання інформаційної гігієни у користуванні ґаджетами та ресурсами Інтернету.

           Проводячи уроки, вчителі гімназії застосовують компетентнісний підхід, залучаючи учнів до дослідницької та проектної діяльності, до вирішення визначених учителем проблемних завдань, розв’язання ситуативних завдань, формують у учнів уміння самостійно вирішувати проблеми.

Під час змішаного педагоги навчання використовують доречні та ефективні форми роботи для оволодіння учнями ключовими компетентностями  (мультимедійне навчання, комп’ютерне моделювання, прогнозування), що сприяє розвиткові ініціативи та самостійності учнів. Вчителі забезпечують сприятливі умови розвитку для всіх учнів, підтримку особистості здобувача освіти в різних життєвих обставинах, сприяють успішній адаптації випускників початкової школи в основній школі, а також успішній життєдіяльності учнів в умовах швидко мінливого світу.

          Забезпечення психологічно комфортних умов навчання для всіх здобувачів освіти є важливим чинником який безпосередньо чи опосередковано впливає на особистість у процесах навчання, виховання та розвитку.

          Протягом року практичний  психолог Лісова В.М. здійснювала психолого-педагогічний супровід особистісно-зорієнтованого, компетентнісного освітнього процесу щодо набуття учнями життєво важливих навичок, таких, як здатність до осмисленого сприйняття життя; набуття необхідного соціального досвіду, навичок конструктивних взаємин, оволодіння засобами спілкування, здійснювала психолого-педагогічний супровід дітей та класних колективів, метою якого було створення максимально комфортних умов для навчання та взаємодії «учень-учень», «учень-вчитель», «учень - батьки», попередження кризових життєвих ситуацій, допомога з їх подолання. Деякі питання вирішено, але є класні колективи, де супровід психолога має системний характер, тому буде продовжений у наступному навчальному році.

          Було використано методичну базу щодо створення компетентнісно формувального освітнього простору: методика педагогічної підтримки мала на меті  навчити дітей ставитись до проблеми, навіть найскладнішої і неприємної, як до ситуативної задачі, яка обов’язково буде розв’язана, якщо докласти творчих зусиль.

         Педагогічні працівники беруть участь у формуванні та реалізації індивідуальних освітніх траєкторій для розвитку учня, що формується на основі потреб і можливостей дитини, враховують індивідуальні особливості, здібності та розвиток дитини. Це дозволяє зробити освітній процес комфортним для учня, забезпечує індивідуальний прогрес дитини в оволодінні ключовими компетентностями.

     У 2022-2023 н.р. було організовано індивідуальне навчання у формі педагогічного патронажу з двома учнями 8-9-х класів та здійснювалося відповідно до Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 №8 (зі змінами), наказу МОН України від 10.07.2019 №955 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року №8», п.4,5,8 розділу I, розділу III, п1.розділу IV Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів, затвердженого наказом МОН України від 16.04.2018 №367, відповідно до заяв батьків учнів, згідно з рішенням педагогічної ради та відповідними  наказами по гімназії. Кожен з учнів навчався за індивідуальним навчальним планом, складеним відповідно до кількості предметів інваріантної складової робочого навчального плану. Розклад навчальних занять для кожного здобувача індивідуальної форми освіти (педагогічний патронаж) складено відповідно до кількості годин, визначених Положенням про індивідуальну форму навчання.

        Учителі–предметники працювали за календарними планами, складеними згідно з навчальними програмами. Записи змісту уроків та облік навчальних досягнень учнів, що навчаються за індивідуальною формою освіти (педагогічний патронаж), вчителі фіксували у журналах індивідуального навчання. Кількість фактично проведених уроків відповідає кількості запланованих годин. Всі індивідуальні навчальні програми виконані у повному обсязі.

      Оцінки за  I та II семестр вчителі-предметники виставили на основі тематичних оцінок, оцінки  за  рік – на основі результатів І та ІІ семестрів. 

         У 2022-2023 н.р., у зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на в Україну, кількість учнів, які здобувають освіту за сімейною (домашньою) формою, збільшилася:  було організоване та здійснювалося індивідуальне навчання у формі сімейної (домашньої)  освіти  з 73-ма учнями: 29-ма учнями 1-4-х класів, з 40-а учнями 5-9-х класів та трьома учнями 10-А класу.

Виконання індивідуальних навчальних планів та програм, навчальні досягнення  учнів, які здобувають освіту за індивідуальною формою,  учителі, відповідно до єдиних  вимог в оформленні класних журналів, об’єктивності оцінювання учнів та виконання наказу МОН України від 03.06.2008 №496 «Про затвердження інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів», фіксують у журналах індивідуального навчання.

         Проведення контрольних робіт із здобувачами сімейної форми освіти здійснювалося відповідно до графіка , з подальшим фіксуванням оцінок  до журналів індивідуального навчання. Оцінювання навчальних досягнень учнів за І та ІI семестри,  річне оцінювання відбулося відповідно до критеріїв оцінювання. Виставлення  оцінок за 12-бальною шкалою за І та ІI семестр та перенесення їх  до класних журналів відбулося на підставі  результатів  проміжних та підсумкових контрольних робіт,  річне оцінювання – з урахуванням оцінок за  I та ІІ семестри.

       Педагогічні працівники використовують інформаційно-комунікаційні технології в освітньому процесі

          Педагогічні працівники у 2022-2023 навчальному році здійснювали освітню діяльність  відповідно до методичних рекомендацій  МОН України (лист від 19.08.2022 №1/9530-22 «Інструктивно-методичні рекомендації щодо організації освітнього процесу та викладання навчальних предметів/інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2022-2023 навчальному році»).

        Протягом року учителі здійснювали дистанційне навчання за допомогою доступного їм системотехнічного забезпечення, зокрема:

-       апаратних засобів,  доступних для застосування у віддаленому режимі роботи вчителя (персональні комп’ютери, джерела безперебійного живлення, обладнання для відеоконференцзв’язку тощо), що забезпечують розроблення і використання веб-ресурсів навчального призначення, управління освітнім процесом та необхідні види навчальної взаємодії між суб’єктами дистанційного навчання у синхронному і асинхронному режимах;

-       інформаційно-комунікаційного забезпечення, доступне для застосування у віддаленому режимі, що надає всім суб’єктам дистанційного навчання закладу освіти цілодобовий доступ до веб-ресурсів і веб-сервісів для реалізації освітнього процесу;

-       програмного забезпечення загального призначення, яке є ліцензійним або побудованим на програмних продуктах з відкритими кодами;

-       веб-ресурсів навчальних дисциплін (платформ дистанційного навчання, онлайн-курсів, відео-уроків тощо),  необхідних для забезпечення дистанційного навчання та доступно для застосування вчителем у віддаленому режимі роботи.

  Для виконання завдань дистанційної освіти педагоги використовували Інтернет -ресурси, ретельно підбирали завдання для самостійної роботи із подальшою перевіркою, заздалегідь записували відеоуроки, презентації.

З метою ефективного  дистанційного онлайн навчання учителі використовували освітні портали:

- спеціалізовані  навчальні онлайн-платформи Googlе Сlassroom, Learning.ua, Learning.apps, MyEnglishLabPearson, FaceTime, Zoom, Skype, Google Міt, Microsoft Teams;

- відеосервіс YоuTоube,

- ресурси сайтів intellect_ukraine.org.ua, «Всеосвіта», «На урок», Microsoft Teams

- месенджери Viber, Instagram, Messenger.

         Залежно від мети та доступних ресурсів для дистанційного навчання учителі використовували такі технології, форми та методи організації освітнього процесу:

-  інтернет-навчання  на базі вищезгаданих інтернет-ресурсів, кейс-технології (синтез проблемного навчання, інформаційно-комунікативних технологій та методу проектів), TV-технології (використання готових відеоуроків, онлайн-тренажери, дистанційні курси, створення електронних ресурсів тощо;

-  дистанційні форми та методи навчання: онлайн-уроки, відеоуроки, онлайн-консультації, робота з електронними підручниками та іншими посібниками, презентаціями, текстовими і мультимедійними матеріалами тощо;

- форми організації освітньої діяльності: індивідуальні, групові та фронтальні;

- методи педагогічної діяльності: співнавчання, колективне і групове взаємонавчання, навчання у співпраці, де вчитель і учень є рівноправними партнерами.

  Найважливішим питанням організації дистанційного навчання  є забезпечення зворотного зв’язку з учнями. Учителі отримували результати виконаної роботи та діагностували рівень навчальних досягнень учнів через отримання фото- та відеозвітів, аналізу результатів онлайн тестів через відповідні інтернет сервіси, надавали індивідуальні консультації за допомогою месенджерів, відео- та аудіодзвінків тощо.

         Використання педагогами ІКТ в освітньому процесі дає змогу реалізувати ряд важливих завдань: полегшує роботу з документами, сприяє налагодженню комунікації з учнями та їхніми батьками, створення Інтернет контенту, наочності, дидактичного матеріалу, розроблення моніторингових робіт, використання хмарних сховищ документів, використання електронних підручників в освітньому процесі; підвищення професійного рівня педагога, отримання освітньої інформації та інше.

        З метою розвитку інформаційно-комунікаційної компетентності педагогів, у гімназії забезпечено проведення семінарів з питань упровадження ІКТ в освітньому процесі, індивідуальних консультацій, важливе значення має дослідно-експериментальна робота з проблем упровадження ІКТ в освітній процес.

Педагогічні працівники здійснюють інноваційну освітню діяльність, беруть участь в освітніх проектах

Удосконаленню науково-методичної роботи, зростанню фахової майстерності педагогів, оволодінню кращим педагогічним досвідом в Україні та за кордоном сприяє інноваційна робота педагогічного колективу, самоосвіта вчителів, курсова перепідготовка, атестація педагогів, психолого-педагогічні нетворкінги, семінари, тренінги.

         У 2022-2023 н.р. реалізацію цільових проектів було спрямовано на досягнення якісних результатів освітньої діяльності.

Гімназія реалізує цільові проєкти, спрямовані на досягнення якісних результатів освітньої діяльності:

          Проєкт «Особистість – Гімназія - Родина» передбачає створення умов для формування і розвитку особистості дитини, мотивів її навчання, вироблення ціннісних орієнтирів, розкриття індивідуальності і творчого потенціалу на основі інтеграції розвивального потенціалу родини та гімназії, взаємний і плідний розвиток особистості педагога та його учнів на основі рівності у спілкуванні й партнерства у спільній діяльності. Спрямованість на особистісно орієнтоване навчання та виховання актуалізує ідеї гуманістичної парадигми освіти, головною метою якої є створення умов для цілеспрямованого систематичного розвитку дитини як суб’єкта діяльності, як особистості та індивідуальності. Упровадження концепції Нової української школи.

      Основними завданнями проєкту є підвищення психолого-педагогічної культури батьків і виховання успішної дитини в родині та закладі освіти, вироблення єдиних вимог і прийняття колективних рішень щодо виховання та розвитку дітей.

         Проєкт «Гармонія, здоров’я і розвиток» забезпечує формування здорової, соціально компетентної, творчо мислячої, гармонійної особистості, яка володіє глибокими базовими знаннями, сповідує принципи збереження і зміцнення здоров’я, має належний рівень допрофесійної підготовки, спрямовує виховання у учнів рис, необхідних для життя в демократичному європейському суспільстві: вміння дбати про своє здоров'я, самостійно здійснювати свідомий вибір, критично мислити, окреслювати та вирішувати проблеми, сприймати зміни та ефективно впливати на них, бути творчими, чуйними, толерантними.

         Проєкт «Умотивований учитель» передбачає формування творчо працюючого колективу вчителів-однодумців; професійне зростання педагогів, удосконалення їхньої творчої праці, стимулювання її, узагальнення, поширення та оприлюднення перспективного педагогічного досвіду учителів гімназії серед  закладів освіти району, міста, України, європейських країн. Проєкт забезпечує впровадження інноваційних педагогічних технологій, нових форм і методів навчання, комп'ютеризації освітнього процесу, залучення до співпраці з гімназією представників науки для популяризації нових досягнень педагогічної науки.

          Проєкт «Партнерство» спрямований на зміцнення партнерських зв’язків з освітніми закладами України та Польщі; передбачає творчу співпрацю з вітчизняними ЗВО – Київським національний торговельно-економічним університетом, НТТУ «КПІ», Київським міжнародним університетом, Національним авіаційним університетом, Міжнародним відкритим університетом розвитку людини «Україна», з Європейським університетом, Українським  державним університетом імені М.П.Драгоманова, Київським вищим професійним училищем водного транспорту, Київським університетом культури і мистецтва,Національним університетом харчових технологій.

          Проєкт забезпечує ефективність співпраці з Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України. Творча взаємодія з батьками та учнями, співпраця з випускниками закладу освіти, співробітництво з районним інклюзивно-ресурсним центром, з державною службою з надзвичайних ситуацій, з Національною бібліотекою для дітей, з районною бібліотекою ім. А.Костецького для дітей (Шевченківський район), центром «Десантник» націлює на зміцнення зв’язків із громадськістю.

          Проєкт випереджального розвитку «Гімназія» передбачає необхідність прогнозування, проєктування й здійснення інноваційної освітньої діяльності гімназії на основі наукових досягнень і обґрунтованих прогнозів, орієнтацію інноваційного розвитку гімназії на підготовку випускників до життя в швидкозмінних умовах інтенсивного розвитку соціальних і економічних процесів, до нової якості життя, готовності до мобільності і конкурентної боротьби на ринку праці. Інтеграція науки і освіти спрямовує гімназію на взаємодію з ученими Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України для забезпечення випереджального інноваційного розвитку  закладу освіти. Упровадження інформаційних технологій в управлінні гімназією - формування інформаційного банку даних, створення ефективної комп’ютерної програми, що забезпечує діяльність гімназії.

          Активне використання доцільних методик сучасних інформаційних засобів навчання, комунікативних,  інформаційно-комунікаційних  технологій сприяє розвиткові творчої діяльності учнів, формуванню належного рівня інформаційної культури, професійних навичок. Одночасно з використанням сучасних інноваційних педагогічних технологій важливою є необхідність збереження фізичного та психічного здоров’я учнів, формування позитивного ставлення до здорового способу життя, виховання загальнолюдських цінностей.

 Відповідно до Наказу Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) №396 від 04.05.2018, Київська гімназія №154 брала участь у  дослідно-експериментальній роботі з теми «Розробка та впровадження електронних освітніх ресурсів у процесі навчання основ інформатики учнів початкової школи».

        Керівник дослідно-експериментальної роботи: Морзе Наталія Вікторівна, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, професор кафедри комп’ютерних наук Факультету інформаційних технологій та математики Київського університету імені Бориса Грінченка 

Практичний етап (листопад 2018 - листопад 2021)

На цьому етапі було реалізовано основні завдання програми, особливості впровадження та використання електронних освітніх ресурсів при вивченні інформатики в початковій школі, здійснюється обмін досвідом, проводяться моніторинги прогресу дитини. Банк електронних  освітніх ресурсів для початкової школи, створений у гімназії, виявився ефективним для використання в роботі. Учні виявляють інтерес, продуктивно працюють на уроках, застосовуючи  онлайн-сервіс kahoot,  мають позитивні результати своєї практичної роботи.

Застосування електронної платформи додатку kahoot.it, сервісу Padlet є ефективним та має позитивні результати. Із допомогою проведення ігор, вікторин учителі мають змогу зацікавлювати учнів 3-4-х класів роботою за комп’ютером, мотивувати їх до роботи  з мультимедійним ресурсом, створювати віртуальну дошку. Створення інтерактивних тестів та ігрової конструкції за допомогою онлайнового сервісу LearningApps.org. виявилося для учнів 2 – 4 класів захопливим та продуктивним заняттям.

       У грудні 2022  було здійснено узагальнення результатів узагальнювального етапу експеременту, підбито підсумки та підготовлено звіт за результатами  експерементального дослідження.

Дослідно-експериментальна робота показала такі результати:

  • З’ясовано особливості освітнього процесу в початковій школі на уроках інформатики щодо ефективності наявних практик використання електронних освітніх ресурсів і виокремлено  позиції, що потребують оновлення.
  • Після проведеного моніторингу та на основі результатів стану обізнаності педагогів щодо можливості створення та використання електронних освітніх ресурсів  організовано підвищення професійної компетентності педагогів із означеної проблеми. 
  • Після проведеного опитування серед дітей та їхніх батьків щодо визначення  індивідуальних особливостей сприйняття інформації та стилів навчання з’ясовано позитивну динаміку мотивації учнів, відчутний прогрес дитини у використанні електронних освітніх ресурсів на уроках інформатики.
  • Визначено психолого-педагогічні особливості створення та впровадження електронних освітніх ресурсів під час навчання основ інформатики учнів початкової школи.
  • З’ясовано, що ЕОР не є доповненням до уроку, а є складовою частиною освітнього процесу, має навчально-методичне призначення та використовується для забезпечення освітньої діяльності учнів і вважається одним із головних елементів інформаційно-освітнього середовища.
  • Проведені засідання науково-методичної ради та засідання педагогічної ради щодо  реалізації Програми експерименту.
  • Створено банк електронних освітніх ресурсів для початкової школи.
  • Проведено серію вебінарів з обміну досвідом між педагогами-учасниками експерименту.
  • Організовано постійно діючий консульт-пункт для педагогів-учасників експерименту.
  • Проведений моніторинг довів ефективність і доцільність застосування окремих складових порталу електронних освітніх ресурсів під час навчання основ інформатики.
  • Здійснено узагальнення даних результатів навчальних досягнень учнів  2-4-х класів під час навчання основ інформатики та надано відповідні методичні рекомендації вчителям.

Представлені результати демонструють доцільність та ефективність проведення дослідно-експериментальної роботи.

Розвиток гімназії пов’язаний з процесом упровадження інновацій: технологій, підходів, методів, змісту роботи, організаційних структур. З метою активного впровадження інноваційних технологій в освітньому процесі, розвитку творчих здібностей педагогів, зацікавлених в оволодінні інноваційними педагогічними технологіями, адміністрація та педагогічний колектив гімназії кожного року бере активну участь у районних та міських заходах.

Раціональне співвіднесення традиційних та інноваційних принципів, демократизація управління гімназією через оптимізацію системи взаємовідносин «керівник – батьки -  учителі - учні», залучення усіх суб’єктів до впровадження інновацій, освоєння та впровадження технологій інноваційного педагогічного менеджменту сприяє реалізації ідеї нової освітньої парадигми розвитку гімназії, створює атмосферу творчої активності. В інноваційній діяльності педагоги гімназії надають перевагу таким функціям:

     -    прогностичне регулювання, наукове консультування;

     -    спільне вироблення реальної мети діяльності;

     -    самомоніторинг процесу інноваційної діяльності та моніторинг результату.

У гімназії створене мотиваційне та інформаційне середовище для задоволення інноваційних потреб педагогічного колективу та забезпечено умови для творчого розвитку вчителів. Співпраця з Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України, проведення методичних семінарів, тренінгів під керівництвом представників науки сприяють упровадженню та поширенню інноваційних технологій:

     - інтерактивне навчання (колективне, групове, парне);

     - особистісно орієнтоване, компететнісне навчання;

     - ситуативне моделювання;

     - опрацювання дискусійних питань;

     - технології формування творчої особистості через діалог, синтез думок,

       спільний проект, пошук інформації тощо.

Враховуючи сучасні соціокультурні зміни в суспільстві, адміністрація та педагогічний колектив гімназії організовують освітній процес так, щоб кожен гімназист навчався користуватися найсучаснішою інформацією, вмів самостійно та критично мислити, визначати проблему та знаходити шляхи її розв’язання, усвідомлювати перспективи особистого інтелектуального та культурного розвитку.

Відповідно до Положення «Про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 07.11.2000  № 522, наказу Міністерства  освіти і науки, молоді та спорту України від 30.11.2012 № 1352 «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності»), з метою подальшого забезпечення інноваційного характеру освітньої діяльності та розвитку інноваційного середовища в гімназії, утвердження творчого потенціалу учасників освітнього процесу, адміністрація та педагогічний колектив гімназії формує загальнокультурні і національні цінності, соціально значущі якості особистості, які визначають її ставлення до суспільства і держави, інших людей, природи, мистецтва, праці, до самої себе.

Протягом 2022-2023 навчального року у гімназії було:

1.Продовжено впровадження науково-педагогічного проекту «Інтелект України» в освітній процес учнів  5-Б, 5-В, 7-Б, 7-В, 8-А, 8-Б  класів.

2. Завершено роботу з реалізації дослідно-експериментальної програми «Розробка та впровадження електронних освітніх ресурсів у процесі навчання основ інформатики учнів початкової школи».

3. Забезпечено моніторинговий та психологічний супровід впровадження  науково-педагогічного проекту та експериментальної програми з інформатики.

4. Організовано та проведено семінари-презентації результативності   впровадження науково-педагогічної та експериментальної програм в освітній процес гімназії.

5. Продовжено роботу з реалізації інноваційних  проектів: «Особистість – гімназія - родина», «Гармонія, здоров’я і розвиток», «Умотивований учитель», «Партнерство», «Гімназія».

6. Забезпечено організацію та впровадження концепції та модельних програм для учнів 5-х класів «Нової української школи».

7. Забезпечено організацію та впровадження концепції та модельних програм для учнів 5-х класів «Нової української школи».

8. Забезпечено роботу з реалізації адміністрування в інформаційно-комунікаційній автоматизованій системі «Єдина школа» для учнів 5-11-х класів.

9. Забезпечено участь у проєкті R-Book – освітня платформа, що містить додаток з експериментами з математики, фізики, хімії та біології.  

10. Голова методичного об’єднання вчителів філологічного циклу Римарчук Н.П. продовжила роботу з упровадження в освітній процес гімназії програми «Особистісно зорієнтоване навчання на уроках української мови та літератури» та брала активну участь у заходах з популяризації програми ОЗОН.   

         Отже, науково-методичну робота в гімназії впродовж 2022-2023 навчального року проведено на достатньому рівні, а досягненням в організації та її проведенні, на нашу думку, є розвиток ініціативи та творчості; різноманітність форм і організаційних методів роботи; системний характер усієї діяльності з питань підвищення професійної майстерності; оцінка результатів гімназійної методичної роботи за кінцевим результатом, який виражається у рівні знань, розвитку і вихованості учнів. Педагог у результаті активної науково-методичної роботи стає просвітителем, мислителем, гуманістом, вихователем, творчою особистістю, патріотом, дослідником, новатором, а це все веде до лідерства. Інтелектуальний і професійний рівень педагогічного колективу гімназії, наявність творчої атмосфери є показником модернізації освіти як одного із визначальних факторів діяльності гімназії.

Постійне підвищення професійного рівня і педагогічної майстерності педагогічних працівників

        Метою діяльності гімназії визначено створення таких умов навчання, за яких кожна окрема дитина має отримати невичерпні можливості для повної самореалізації закладених у ній  здібностей, неповторного таланту, впевнено почувати  себе у життєвому просторі.

        Головна мета науково-методичної роботи в Київській гімназії № 154 полягає у вдосконаленні фахової майстерності вчителів, створенні єдності поглядів, вимог і дій педагогічного колективу гімназії з важливих проблем. Кінцевою метою є  формування освіченої, творчої особистості, розвиток її талантів, розумових здібностей, виховання високих моральних якостей свідомих громадян України.

Удосконаленню науково-методичної роботи, зростанню фахової майстерності педагогів, оволодінню кращим педагогічним досвідом в Україні та за кордоном сприяє інноваційна робота педагогічного колективу, самоосвіта вчителів, курсова перепідготовка, атестація педагогів, психолого-педагогічні нетворкінги, семінари, тренінги.

          Інтелектуальний і професійний рівень педагогічного колективу, наявність творчої атмосфери є показником модернізації освіти як одного із визначальних факторів діяльності гімназії.

          Одним з пріоритетних питань методичної роботи є підвищення професійної майстерності вчителя через самоосвіту, самовдосконалення задоволення індивідуальних потреб в особистому та фаховому зростанні, активізації творчого потенціалу. Саме з цією метою в плані роботи гімназії на 2022-2023 н.р. були передбачені, крім колективних (засідання педагогічної ради, проведення круглих столів, семінарів тощо), індивідуальні форми роботи: робота з реалізації науково – методичної теми, самостійна робота з реалізації методичної теми, самоосвіта, консультування, опрацювання фахових журналів і методичної літератури та інше.

          У 2022-2023 навчальному році  педагогічний колектив гімназії розпочав  роботу з реалізації науково-методичної теми «Особистісне зростання педагога в умовах реалізації концепції НУШ». Питання  реалізації   науково-методичної теми гімназії було розглянуто на засіданні педагогічної ради (протокол №1 від 30.08.2022).

Робота з реалізації цієї науково – методичної теми - ефективний шлях трансформації інноваційних технологій у практику роботи гімназії.

Педагогічні ради, семінари, круглі столи

    Серйозним важелем ефективності управлінських рішень є проведення засідань педагогічних рад. Педагогічна рада гімназії є дорадчим колегіальним органом, яка спрямовує роботу колективу на виконання Закону України «Про освіту», державної національної програми «Освіта» (Україна ХХІ століття). У 2022 - 2023 навчальному році було проведено важливі засідання педагогічної ради (протоколи усіх засідань, а їх було 8, містять необхідну інформацію про актуальність порушених питань освітньої діяльності педагогічного колективу).

         На кожному із засідань порушується питання виконання рішень попередніх засідань педради. Кожне засідання педагогічної ради відбувається на демократичних засадах з використанням інноваційних технологій.

Протягом 2022-2023 навчального року у гімназії було проведено семінари та круглі столи:

- Семінар «Організація освітнього процесу з учнями 5–их класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти НУШ» (серпень 2022).

- Круглий стіл з молодими вчителями «Робота з класними журналами. Методика ведення тематичного обліку та оцінювання навчальних досягнень учнів. Формувальне оцінювання учнів 5-их класів» (серпень 2022).

- Семінар за участю учителів природничого циклу щодо участі в проєкті R-Book – освітня платформа, що містить додаток з експериментами з математики, фізики, хімії та біології (жовтень 2022).

- Семінар «Робота з обдарованими учнями, розвиток творчих та інтелектуальних здібностей гімназистів» (жовтень 2022).

Семінар із залученням класних керівників «Профілактика булінгу в учнівських колективах».

- Круглий стіл «Моніторинг взаємодії класних керівників з учнями 5-их класів та їхніми батьками щодо особливостей критеріїв та результативності формувального оцінювання» (грудень 2022).

- Круглий стіл «Опитування, діагностування педагогічних працівників щодо визначення мотиваційного середовища в колективі» (січень 2023)

- Психологічний тренінг «Як зберегти психологічний комфорт усім учасникам освітнього процесу» (січень 2023).

- Круглий стіл «Використання ІКТ, цифрових освітніх технологій, Internet-платформ в освітньому процесі» (січень 2023).

- Семінар «Формування та забезпечення реалізації академічної доброчесності педагогічних працівників» (лютий 2023)

- Семінар для вчителів «Способи мотивування учнів до оволодіння ними ключовими компетентностями, наскрізними уміннями, заохочення до здорового способу життя».

- Місячник молодого вчителя (квітень 2023)

Питання, порушені на засіданнях педагогічної ради, круглих столів, семінарах сприяють  реалізації поставлених завдань.

     Адміністрація та педагогічні працівники гімназії беруть активну участь у міських та районних наукових конференціях, семінарах, де презентують гімназію та діляться досвідом роботи.  

Атестація педагогічних працівників

       Організація атестації та підвищення кваліфікації дозволяє якісно організувати підвищення інтелектуального і професійного рівня педагогічного колективу й створення творчої атмосфери в ньому. Педагогічні працівники сприяють формуванню, забезпечують власний професійний розвиток і підвищення кваліфікації. З метою підвищення освітньо-кваліфікаційного рівня, вчителі гімназії використовують різні форми післядипломної освіти: денну, очно-заочну, беруть участь у різноманітних тренінгах, конференціях, вебінарах, онлайн курсах тощо.

     У I семестрі 2022-2023 навчальному році педагогічні працівники Лужецька Т.Р., Шевченко О.В., Пушняк О.А., Величко Н.Є., Іващенко Г.І., Краєвська В.І., Яценюк І.В. підвищували кваліфікацію в форматі онлайн  в ІППО імені Б.Грінченка, ТОВ «На урок», КНП Освітня агенція м. Києва «Освітній хаб», ТОВ «Ед’юкейшнал Ера» та отримали сертифікати і свідоцтва. Підвищення кваліфікації – це безперервний системний процес. Педагоги обмінюються досвідом, створюють публікації в електронних та друкованих джерелах, займаються самоосвітою.

      За підсумками атестації педагогічних працівників у 2020-2021 н.р. відповідно до ст.54 Закону України «Про освіту», ст.27 Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно з Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2020 №930, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20.12.2011 №1473, затвердженим наказом МОН України від 08.08.2013 №1135, наказу управління освіти  Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 10.04.2023 № 22-к  підтверджено  кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та  педагогічне звання «учитель-методист» вчителю історії Пушняк О.А., підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший учитель» вчителю фізичної культури класів Краєвській В.І., підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший учитель» вчителю української мови та літератури Іващенко Г.І., підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший учитель» вчителю  історії та правознавства Величко Н.Є., присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» вчителю початкових класів Яценюк І.В., присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої категорії» вчителю англійської мови Лужецькій Т.Р.

     В атестаційний період згідно з графіком проведення атестації члени атестаційної комісії вивчали систему роботи вчителів, проводили співбесіди з вчителями з питань самоосвітньої діяльності, відвідували відкриті уроки та виховні заходи, вивчали документацію вчителів, визначали  рейтинг серед колег, учнів та їхніх батьків.               

      На засіданнях методичних об’єднань у гімназії педагоги, використовуючи інноваційні технології, презентували свої творчі доробки з допомогою інтерактивної дошки, колеги заслуховували творчі звіти вчителів, давали оцінку їхньої діяльності. Педагогічні працівники, презентуючи свій досвід, керувалися засадами академічної доброчесності. Атестація проводилася в офлайн режимі в умовах демократичності, доступності, відкритості, гласності, колегіальності. Це свідчить про якість стимулюючих функцій методичної роботи гімназії.

Педагогічні працівники діють на засадах педагогіки партнерства

           Гімназія надає можливість учням здобувати якісну освіту, розкрити індивідуальні творчі здібності і обдарування учнів, створює можливості для саморозвитку, самоствердження, самовдосконалення. Гімназія сприяє задоволенню потреб і запитів учнів через упровадження інноваційних технологій навчання та виховання, розвиток природничо-математичних, інформаційних, гуманітарних здібностей  та створення для цього належних умов.    

           Педагогічну систему діяльності гімназії спрямовано на розвиток загальнолюдських цінностей, гармонійної творчої особистості вихованця, забезпечення повноцінної життєдіяльності, створення атмосфери доброзичливості та турботи педагогічного колективу про дитину через особистісно зорієнтоване та компетентнісно-орієнтоване навчання і виховання.

        Ефективність роботи з упровадження наукових ідей особистісно зорієнтованого та компетентнісно-орієнтованого навчання у практичну діяльність учителів та вироблення колективного досвіду відбувається упродовж кількох років, відколи гімназія успішно реалізувала у 2016 році проект «ОЗОН» (Особистісно зорієнтоване навчання). Методичне об’єднання вчителів філологічного циклу у складі Римарчук Н.П., Сурмієвич І.І., Іващенко Г.І., Тельця Ю.В. продовжило роботу з упровадження в освітній процес гімназії програми «Особистісно зорієнтоване навчання на уроках української мови та літератури» та  активно  популяризувало програми ОЗОН. Педагоги гімназії, не байдужі до формування Я-концепції, поширюють ідеї ОЗОН та активно впроваджують у педагогічну практику. Це вчителі зарубіжної літератури Омельчук О.А., англійської мови Палагеча Н.В., Чинчлей С.П., ЛужецькаТ.Р., Давиденко О.І., Михайлова Г.Е., учителі початкових класів Лисак О.І., Аксьонова Г.В., Яценюк І.В., Машковська М.І., Кохно Л.М.   Відповідно до методологічних засад проекту, вчителі забезпечують можливість учню вільно висловлювати власну думку, розвивають у учнів уміння аргументовано конструювати відповіді на уроках, висловлювати міркування у міжособистісній взаємодії; забезпечують партнерські стосунки між учителями  і здобувачами освіти. Конструюючи плани-конспекти уроків, учителі передбачають спільне з учнями цілевизначення й цілепокладання, реалізацію завдань, рефлексію, самооцінювання, взаємооцінювання, види роботи в групах, у парі, проектну діяльність.  Раціональне співвідношення емоційно-образного та логіко-понятійного компонентів сприяють учень самоаналізу та самоконтролю, самонавчанню і самовихованню учнів,  досягненню гармонізації педагогічних впливів, адже освітній процес базується на врахуванні суб’єктного досвіду, індивідуальних психофізіологічних особливостей учня, рівня його розвитку, логічного та асоціативного мислення, творчої уяви, пам’яті, ціннісних орієнтацій.

          Протягом року практичний психолог Лісова В.М. здійснювала психолого-педагогічний супровід особистісно-зорієнтованого, компетентнісного освітнього процесу щодо набуття учнями життєво важливих навичок, таких, як здатність до осмисленого сприйняття життя; набуття необхідного соціального досвіду, навичок конструктивних взаємин, оволодіння засобами спілкування. Було використано методичну базу щодо створення компетентнісно формувального освітнього простору. Методика педагогічної підтримки мала на меті  навчити дітей ставитись до проблеми, навіть найскладнішої і неприємної, як до ситуативної задачі, яка обов’язково буде розв’язана, якщо докласти творчих зусиль.

          Висновки щодо використання вчителями методики особистісно зорієнтованого навчання такі: ОЗОН призводить до зниження рівня тривожності у учнів,  до зростання рівня внутрішньої мотивації навчання, поліпшення результатів навчальних досягнень, культури мовлення, формування нової моделі поведінки.

Переосмислення проблем та перспектив розвитку соціального партнерства спонукало вчителів до налагодження соціального партнерства сім’ї та гімназії, пошуку шляхів*вирішення проблем. З метою підвищення ефективності родинного виховання і зміцнення взаємодії гімназії з сім’єю учителі дбають про підвищення педагогічної культури батьків (проводять індивідуальні зустрічі, консультації, проводять роботу над усуненням причин і умов, які сприяють створенню конфліктних ситуацій у взаєминах між подружжям, батьками і дітьми шляхом надання сім’ї дієвої педагогічної та психолого-педагогічної допомоги).

Протягом навчального року педагоги скоординували спільні дії сім’ї та школи для виховання успішної, конкурентоспроможної, творчо обдарованої особистості, яка володіє необхідними життєвими компетенціями.

Така діяльність допомагає кожному учаснику освітнього процесу реалізувати свої можливості: учителю - по-іншому поглянути на себе, свою діяльність. Переглянути методи роботи і допомогти виявити здібності дитини, здійснювати зв’язок із сім’єю. Батькам – навчитися розуміти свою дитину і стати активним учасником усіх гімназійних заходів. Учням - дати відчути їх значущість, неповторність, талант і вселити упевненість, що їх цінують, люблять, піклуються про них.

Нові виклики суспільства відкривають нові перспективи взаємодії закладу освіти з батьківською громадськістю. Проте, на жаль, не всі батьки відгукуються на прагнення до співпраці, не всі батьки виявляють інтерес до об’єднання зусиль з виховання дитини. Відсутність у таких батьків певних знань у галузі виховання дітей і небажання оволодівати ними створюють певні труднощі у встановленні контактів з дітьми, у спілкуванні з ними. Педагоги намагаються знайти найбільш ефективні способи вирішення цієї проблеми, визначають зміст і форми педагогічної освіти. У взаємодії батьків і педагогів найважливіша роль належить класним керівникам. Класному керівникові необхідні терпіння і цілеспрямований пошук шляхів порозуміння та взаємодії, що виключає авторитаризм і моралізм.

Педагоги гімназії прагнуть встановити партнерські відносини з родиною кожного учня, створити атмосферу взаємопідтримки та спільності інтересів. Бо саме сім’я з раннього дитинства покликана закласти в дитині моральні цінності, орієнтири на побудову розумного способу життя.

Співдружність гімназії з сім’єю, опора на родинні традиції є особливо актуальною. Створена в гімназії атмосфера доброзичливості, взаєморозуміння, взаємодопомоги, відчуття колективу дає позитивну мотивацію для виховання людини компетентної, життєрадісної, творчої і соціально активної.

          З метою формування моделі Я-концепції, поширення ідей ОЗОН, забезпечення права учасників освітнього процесу на учнівське самоврядування в гімназії, колективно вирішувати питання організації та забезпечення якості освітнього процесу в закладі освіти, організації дозвілля, захисту прав та інтересів здобувачів освіти, участі у громадському контролі та управлінні закладом освіти у межах повноважень, визначених законодавством України, на  виконання статті 28 розділу ІІІ  Закону України «Про освіту»,  установчих документів, зокрема, Статуту Київської гімназії №154, Правил внутрішнього розпорядку, в закладі освіти  діє орган самоврядування здобувачів освіти – дитячо-юнацьке об’єднання учнівського самоврядування «Сім’Я».

            Набуття гімназистами початкових навичок управлінської діяльності, не залежно від віку, оволодіння правилами колективного спілкування, культурою взаємин, засвоєння технології вироблення, прийняття і виконання рішень – першочергове завдання роботи педагогічного колективу з учнівським самоврядуванням.

             Учнівське самоврядування в гімназії здійснюється на принципах пріоритету прав і свобод людини і громадянина; верховенства права; взаємної поваги та партнерства; обов’язковості розгляду пропозицій сторін; пріоритету узгоджувальних процедур; прозорості, відкритості та гласності; обов’язковості дотримання досягнутих домовленостей; взаємної відповідальності сторін.

              З метою всебічного розвитку особистості, її талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей, виховання відповідальних громадян, здатних до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству, збагачення інтелектуального, економічного, творчого, культурного потенціалу, підвищення освітнього рівня здобувачів освіти, формування у учнів управлінських навичок, особистої відповідальності за доручену справу, було укладено Угоду між Київською гімназією №154, в особі директора Ліщинської Л.С., дитячо-юнацьким об’єднанням «Сім’Я» учнівського самоврядування гімназії, в особі президента учнівського самоврядування Васюка Миколи та узгоджено План роботи на 2022-2023 навчальний рік. Затверджено список лідерів дитячо-юнацького об’єднання «Сім’Я» учнівського самоврядування за результатами виборів учнівського самоврядування. Наставниками у розвитку співробітництва та розширення дружніх стосунків серед дітей, учнів та батьків є заступник директора з НВР Железнякова А.Е. та  педагог-організатор Кукшина Л.О.

          Учнівське самоврядування має свою атрибутику: статут, гімн, емблему, прапор, талісман. Члени об’єднання вчаться самостійно вирішувати важливі справи, натхненно жити й творити. За цей час гімназисти навчилися робити впевнені кроки у вирішенні важливих питань, які хвилюють гімназію, множити радісні митті життя і ділити їх між усіма представниками об’єднання, створили парламент і 7 міністерств: міністерства освіти, внутрішніх справ, внутрішнього правопорядку, інформації, культури і відпочинку, праці, спорту та охорони здоров’я.

Лідери виконують реальні справи, які потребують наполегливої праці і творчого підходу. Кожен представник самостійно вирішує, до складу якого із 7 міністерств він входить, де найбільше зможе реалізувати себе. На допомогу лідерам завжди приходять радники з числа вчителів і батьків. Учні вчаться говорити справами. Протягом року зроблено багато добрих і корисних справ.

 До програми діяльності дитячо-юнацького об’єднання «Сім’Я», входять такі проєкти: «Ми – за якість освіти», «Наші трудові справи», «Імідж учнівського самоврядування», «Дозвілля», «Спорт і здоров’я - для всіх», «Право і ми». Продовжено випуск газети «Я і моя гімназія».      

          Представники учнівського самоврядування гімназії є ініціаторами і активними учасниками гімназійного життя.

        За ініціативи лідерів учнівського самоврядування відбуваються Тиждень учнівського самоврядування, «Освітній хакатон», різноманітні акції, фестивалі, конкурси, вікторини, спортивні змагання. Свою активність гімназисти виявляють у районних заходах: посвята в лідери районної асоціації «Старшокласник», «Молодь обирає здоров’я», «Безпечна країна», Всеукраїнська благодійна акція «Happy мяу для Мурчика», благодійний воркшоп «Як створити власний бізнес», «Лідер зими», участь в районному конкурсі «Найкраще учнівське саморядування», за підсумками якого перемогу здобула гімназійна команда «Сім’Я», участь в проєкті міні-Ржака, за підсумками якого перемогу здобула гімназійна команда самоврядування.

У жовтні, грудні 2022 року та у лютому 2023 року лідери учнівського самоврядування гімназії в умовах воєнного стану  були ініціаторами проведення благодійних акцій «Дякуємо нашим захисникам», з метою формування життєвих компетентностей майбутнього громадянина, патріота України, соціально активної, високоморальної, фізично розвинутої, гармонійної особистості, з прагненням змінювати життя країни на краще.

 Представники учнівського самоврядування гімназії є активними учасниками різноманітних районних, міських, Всеукраїнських, міжнародних пісенних, образотворчих, танцювальних фестивалів і конкурсів. Жодне свято в гімназії не відбувається без їхньої участі. А це означає, що педагогічний колектив гімназії всебічно сприяє розвитку учнівського самоврядування, підтримує та надихає учнів на творчі досягнення та добрі справи.

Педагогіка партнерства, співнавчання, колективне і групове взаємонавчання, навчання у співпраці, де вчитель і учень є рівноправними партнерами, стали ознакою щоденної праці педагогів та учнів.

Практика педагогічного наставництва, взаємонавчання

Робота з молодими вчителями

              Інтелектуальний і професійний рівень педагогічного колективу, наявність творчої атмосфери є показником модернізації освіти як одного із визначальних факторів діяльності гімназії. Склад   та освітній рівень  педагогічних працівників гімназії дає можливість проводити освітній процес якісно.

     З метою вдосконалення фахової майстерності молодих учителів, у гімназії налагоджено наставництво - роботу з молодими педагогами. Щороку складається план роботи вчителів-наставників з молодими вчителями. За кожним молодим вчителем закріплено досвідченого педагога гімназії, з метою   надання практичної та методичної допомоги. Учителі проводять консультації з теорії та методики предмета, з формування календарних та поурочних планів, з підготовки та проведення уроків, приділяють належну увагу роботі з гімназійною документацією, змісту і формам позакласної роботи.

     Адміністрація гімназії визначила напрямки та форми роботи з молодими вчителями:

         ПІБ  вчителя

Рік закінчення ЗВО

Напрямки роботи

Форми роботи

Машковська М.І. -

вчитель початкових класів, вихователь ГПД

Закінчила у 2020  році НПУ ім. М.П. Драгоманова, спеціальність: початкова освіта

- здійснення заходів з поглиблення педагогічних знань, методології навчання, вивчення директивних матеріалів, документів МОН

- вивчення теорії, практики та методики виховання, психології, етики, формування у молодих вчителів посадових умінь і навичок;

- поглиблення науково-теоретичної підготовки з предмета та методики його викладання;

- науково-методична робота з вивчення перспективного педагогічного досвіду, визначення шляхів творчого його використання;

- робота з реалізації експериментальних програм;

- здійснення заходів щодо підвищення освітнього, науково-методичного та культурного рівня молодого вчителя;

- організація проведення семінарів, оглядів, конкурсів, спортивних змагань тощо

Робота з наставниками

 

 

 

Робота з наставниками

 

 

Робота з науковими керівниками

 

Індивідуальна

 

Самоосвіта

 

Семінари

 

Бесіди та лекції

 

Відвідування відкритих

уроків та виховних заходів

Ковташ О.В. - вчитель природничих наук

Закінчила у 2020  році Київський національний університет імені Т. Шевченка,

спеціальність: біологія

Григорцова М.О.

вчитель мистецтва

Закінчила у 2020 році Київський  університет ім. Б. Грінченка,

cпеціальність: музичне мистецтво

Свіршко С.Ю.-вчитель початкових класів

Закінчила у 2020 році

Херсонський державний університет,

спеціальність: початкова освіта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Заступник директора з НВР Железнякова А.Е., проводячи з молодими вчителями семінари, тиждень  молодих педагогів, засідання круглих столів, опрацьовує нормативні документи, інструктивно-методичні матеріали.

    Молоді вчителі охоплені методичною роботою: беруть участь у семінарах, педагогічних радах, проведенні гімназійних свят, предметних тижнів, позакласних заходів. 

       Відповідно до плану роботи гімназії на 2022-2023 н.р., плану роботи Школи молодого педагога, з метою підвищення освітнього, професійного, науково-методичного та культурного рівня молодих педагогів, формування їхньої творчої активності, розвитку ініціативи, з 24 по 28 квітня 2023 року був проведений Тиждень  молодого педагога. 

        У плануванні, організації, підготовці та проведенні тижня взяли активну участь заступник директора з НВР Железнякова А.Е., практичний психолог Лісова В.М., які залучили до заходів педагогів-наставників та молодих педагогів.

     Протягом Тижня молодого педагога практичний психолог Лісова В.М. провела анкетування  щодо вивчення стану адаптації молодих учителів, корекційно-просвітницьку роботу та індивідуальні консультації. Учителі виконали вправу «Колесо особистого добробуту», визначивши, яка сфера їхньої житттєдіяльності є найблагополучнішою, а на що потрібно звернути увагу найближчим часом. Також молодим колегам практичний психолог знадала поради щодо зняття стресу та підтримки розумового, тілесного й душевного здоров’я протягом робочого тижня.

       Відбулися творчі зустрічі з педагогами: Рощенко  Т.М. - вчителем початкових класів вищої кваліфікаційної категорії з педагогічним званням «учитель-методист», Кохно Л.М. - вчителем початкових класів вищої кваліфікаційної категорії з педагогічним званням «учитель-методист», Величко Н.Є.- вчителем історії та правознавства вищої кваліфікаційної категорії з педагогічним званням «старший учитель», Мохонько Л.М. - вчителем біології та географії вищої кваліфікаційної категорії з педагогічним званням «старший учитель», під час яких вчителі-наставники презентували досвід своєї роботи для молодих колег.

  Учителі-наставники, практичний психолог, адміністрація гімназії відвідали уроки в молодих учителів:

- Григорцової М.О., вчителя мистецтва – урок мистецтва у 6-А класі на тему: «Музичний жанр» (25.04.2023);

- Ковташ О.В., вчителя хімії та біології – урок біології  у 7-А класі на тему: «Поведінка тварин » (26.04.2023);

- Машковської М.О., вчителя початкових класів – урок «Я досліджую світ» у 1-Б класі на тему: «Світ рослин» (27.04.2023);

- Свіршко С.Ю., вчителя початкових класів - урок «Я досліджую світ» у 2-Б класі на тему: «Майже детективна історія» (28.04.2023).

      Фестиваль відкритих уроків, проведений у рамках тижня, показав, що молоді педагоги успішно застосовують компетентнісний підхід під час проведення уроків,  застосовують різноманітні форми організації роботи з учнями, які   мотивують гімназистів підвищувати  рівень якості навчальних досягнень . Педагоги розуміють, що основою ефективного забезпечення активності учнів є урок. Тому проводять уроки, створюючи реальні умови для інтелектуального, соціального, морального становлення особистості учнів, що дозволяє досягти необхідних результатів за визначеною метою та завданнями.

        Під час уроку педагоги використовують такі сучасні форми, як кооперативне навчання (робота в малих групах), робота в парах, застосовують освітні технології «мозковий штурм», «займи власну позицію», «коло ідей», використовують групову діяльність із різнорівневим складом учнів для проведення пошукової роботи, що зацікавлює та мотивує учнів, сприяє кращому розумінню ними навчального матеріалу, підвищенню рівня навчальних досягнень.

        Під час відвідування уроків молодих педагогів було виявлено, що більшість учителів активно підтримують учнів та мотивують до роботи на уроках. У учнів немає страху перед відповіддю, вони активно та відкрито співпрацюють,  навіть у  випадку, якщо відповідь неправильна. Вчителі задають багато практичних питань, щоб кожен учень зрозумів важливість наданої інформації для застосування в житті. У  класах виявлена дружня атмосфера. Важливою ознакою взаємодії є те, що учні не ігнорують учителів, а ведуть з ними активний діалог, ставлять питання, якщо тема не повністю зрозуміла.

   Учителі використовують заходи для реалізації ідей розвивального навчання:  дають самостійні завдання, які допомагають учню опанувати матеріал краще, використовують різні методи для підвищення активності на уроці, серед яких практичні питання, цікаві завдання, відео на актуальну тему. Організація пізнавальної діяльності на уроках відбувається на високому рівні: учителі наочно пояснюють матеріал на прикладах, використовують образи для кращого запамʼятовування та осмислення матеріалу.

    Під час уроків у учнів переважають позитивні емоції, спостерігається підвищена мотивація. На це можуть впливати різноманітні завдання, які пропонують учням  учителі для розвитку потенціалу учнів.  Система заохочень, похвала позитивно впливають на вольову сферу учнів. Дружня атмосфера в учнівському колективі під час занять важлива для того, щоб учні не боялися ставити питання та пропонувати свої відповіді, активно вступати в дискусію.

   У рамках тижня молодого вчителя відбувся нетворкінг в онлайн форматі щодо підсумків Тижня успіху молодого педагога . Молоді колеги обмінялися досвідом створення блогів та сайтів, обговорили проблему висвітлення та обговорення актуальних питань педагогічної діяльності в мережі Інтернет. Кожен з них звітував про реалізацію науково-методичної проблеми та виконання планів самоосвіти.       

     Адміністрація та педагогічний колектив гімназії створили сприятливі умови для залучення молодих ініціативних учителів до творчої педагогічної діяльності. Питання роботи молодих учителів є одним із найважливіших, а тому є предметом обговорення на засіданнях МО, педагогічних радах. Великого значення надано пошуку оригінальних методик викладання і виховання, тобто тому, що ставить учителя на шлях творчої дослідницької роботи.

Педагогічна практика студентів

     Роботу педагогічних працівників гімназії спрямовано на активну діяльність, підвищення інтересу до творчої праці, прагнення до самовдосконалення. Саме тому адміністрація  забезпечила всі необхідні умови для проходження студентами Українського державного університету імені Михайла Драгоманова педагогічної практики на базі гімназії.

     Адміністрація гімназії призначила для роботи зі студентами досвідчених вчителів та учнівські колективи для реалізації методичних розробок практикантів в умовах співпраці з учнями.  Учителі української мови та літератури Сурмієвич І.І., Іващенко Г.І., Римарчук Н.П. та вчитель зарубіжної літератури Омельчук О.А.  допомагали студентам: консультували їх, давали методичні поради, допомагали готуватися до уроків, рекомендували необхідну методичну літературу, вказували студентам на типові недоліки, яких потрібно уникати під час підготовки та проведення уроків.       

       Практиканти ознайомились з плануванням навчально-виховної роботи в гімназії, з календарними планами, тематичними, поурочними, розробляли власні плани - конспекти уроків різних типів.

     У ході практики студенти провели уроки з використанням сучасних технологій, форм, методів, засобів навчання, оволоділи уміннями поточного і тематичного оцінювання учнів, контролю рівня якості знань, навчальних досягнень.

 Педагогічний університет

Предмет/курс

Терміни практики

Кількість студентів

Керівники практики, наставники

Накази по гімназії

Український державний університет імені Михайла Драгоманова факультет української

філології та літературної творчості

імені Андрія Малишка (договір № 2023. ФУФ.09 від 28.03.2023 про організацію практики студентів)

Українська мова та література

ІІІ та ІV курс

3.10.2022-16.10.2022

спеціальність Середня освіта,

 

 

 

17.10.2022-30.10.2022

спеціальність Філологія  

 

6

 

 

 

 

9

Римарчук Н.П.

Сурмієвич І.І.

Іващенко Г.І.

Омельчук О.А.

Наказ

108-г від 30.09.2022

Українська мова та література

ІІІ курс

 

03.04.2023- 16.04.2023 спеціальність Середня освіта,

17.04.2023-30.04.2023 спеціальність Філологія

 

6

 

        8

 

Римарчук Н.П.

Сурмієвич І.І.

Іващенко Г.І.

Омельчук О.А.

 

 

 

 

Наказ №

44-г від 31.03.2023

Київський університет імені Бориса Грінченка факультет психології

Психологія, соціальна робота та спеціальна освіта, І курс магістерський рівень вищої освіти

10.04.2023-29.04.2023

1

Старчієнко О.А.

Омельчук О.А.

Наказ

№ 46-г від 07.04.2023

 

Педагогічні працівники співпрацюють з батьками здобувачів освіти з питань організації освітнього процесу, забезпечують постійний зворотний процес.

                 У процесі забезпечення якості освіти  надважливим є партнерство з батьками учнів. Педагогічні працівники в повній мірі розуміють, що навчальні досягнення дитини, її поступ, індивідуальна освітня траєкторія залежать від успішної взаємодії сім’ї та школи. Доброзичливість, відкритість педагогів у спілкуванні з батьками учнів, взаєморозуміння сприяють  успішній взаємодії. Вчителі гімназії будують комунікацію з батьками здобувачів освіти у різний спосіб: індивідуальні зустрічі, бесіди, онлайн спілкування за допомогою соціальних мереж тощо.  Одним із видів комунікації є вивчення психологічного клімату в сім’ї. 

               Родинне виховання є одним із пріоритетних напрямків виховної роботи гімназії. Адміністрація гімназії, педагогічний колектив приділяють належну увагу вдосконаленню ефективності освітнього процесу у  взаємодії, соціальному партнерстві батьків і педагогів. Метою спільної діяльності гімназії і родини є створення сприятливих умов для формування і розвитку особистості дитини, мотивів її навчання, ціннісних орієнтацій, розкриття індивідуальності і творчого потенціалу. Основними завданнями діяльності є:

- підвищення психолого-педагогічної культури батьків і виховання успішної дитини в сім'ї і навчальному закладі;

- вироблення колективних рішень і єдиних вимог до виховання дітей, інтеграції зусиль сім'ї і педагогів у діяльності з розвитку особистості дитини;

-  розвиток активної педагогічної позиції батьків.

З метою підвищення ефективності родинного виховання і зміцнення взаємодії гімназії з сім’єю учителі дбають про підвищення педагогічної культури батьків (проводять індивідуальні зустрічі, консультації, проводять роботу над усуненням причин і умов, які сприяють створенню конфліктних ситуацій у взаєминах між подружжям, батьками і дітьми шляхом надання сім’ї дієвої педагогічної та психолого-педагогічної допомоги).

Переосмислення проблем та перспектив розвитку соціального партнерства спонукало вчителів до налагодження соціального партнерства сім’ї та гімназії, пошуку шляхів*вирішення проблем. Протягом навчального року педагоги скоординували спільні дії сім’ї та школи для виховання успішної, конкурентоспроможної, творчо обдарованої особистості, яка володіє необхідними життєвими компетенціями.

Така діяльність допомагає кожному учаснику освітнього процесу реалізувати свої можливості: учителю - по-іншому поглянути на себе, свою діяльність, переглянути методи роботи і допомогти виявити здібності дитини, здійснювати зв’язок із сім’єю. Батькам – навчитися розуміти свою дитину і стати активним учасником усіх гімназійних заходів. Учням - дати відчути їх значущість, неповторність, талант і вселити упевненість, що їх цінують, люблять, піклуються про них.

Нові виклики суспільства відкривають нові перспективи взаємодії закладу освіти з батьківською громадськістю. Проте, на жаль, не всі батьки відгукуються на прагнення до співпраці, не всі батьки виявляють інтерес до об'єднання зусиль з виховання своєї дитини. Відсутність у таких батьків певних знань у галузі виховання дітей і небажання оволодівати ними, створюють певні труднощі у встановленні контактів з дітьми, у спілкуванні з ними. Педагоги, намагаються знайти найбільш ефективні способи вирішення цієї проблеми, визначають зміст і форми педагогічної освіти. У взаємодії батьків і педагогів найважливіша роль належить класним керівникам. Класному керівникові необхідні терпіння і цілеспрямований пошук шляхів порозуміння та взаємодії, що виключає авторитаризм і моралізм.

З метою отримання об’єктивної оцінки стану та динаміки психологічного клімату в сім’ї та особливостей взаємовідносин між членами родини, для розуміння того, які фактори впливають на емоційну атмосферу в сімейному оточенні, практичний психолог гімназії Лісова В.М. використала таку форму комунікації, як анкетування для батьків учнів 5-11-х класів. За результатами опрацювання відповідей на питання анкети психолог Лісова В.М. провела тренінг для учнів 5-х - 9-х класів на тему: «Стрес. Шляхи його подолання». Цей тренінг надав учням необхідні знання, навички та стратегії, які допомагають впоратися зі стресом. Він спрямований на розуміння причин стресу, виявлення його симптомів та впливу на фізичне й емоційне самопочуття. Учасники тренінгу ознайомилися з різними методами індивідуального і колективного стрес-менеджменту, такими, як регулярна фізична активність, релаксаційні техніки, позитивне мислення та планування часу. Протягом навчального року психолог здійснювала психолого-педагогічний супровід дітей та класних колективів, який мав на меті створення максимально комфортних умов для навчання та взаємодії «учень-учень», «учень-вчитель», «учень - батьки», попередження кризових життєвих ситуацій, допомога в їх подоланні. Деякі питання вирішено, але є класні колективи, де супровід психолога має системний характер, тому буде продовжений у наступному навчальному році.

Педагоги гімназії прагнуть встановити партнерські відносини з родиною кожного вихованця, створити атмосферу взаємопідтримки та спільності інтересів. Бо саме сім'я з раннього дитинства покликана закласти в дитині моральні цінності, орієнтири на побудову розумного способу життя.

Співдружність гімназії з сім’єю, опора на родинні традиції є особливо актуальною. Створена в гімназії атмосфера доброзичливості, взаєморозуміння, взаємодопомоги, відчуття колективу дає позитивну мотивацію для виховання людини компетентної, життєрадісної, творчої і соціально активної.

 Педагогічні працівники під час провадження педагогічної діяльності дотримуються академічної доброчесності

          Академічна доброчесність є невід’ємною складовою забезпечення якості освітньої діяльності та якості освіти. Вияв та дотримання академічної доброчесності з боку педагогічних працівників гімназії під час проведення навчальних занять (підготовка завдань для самостійних, контрольних робіт, творчих завдань) , позаурочних заходів (під час проведення олімпіад, захисту наукових робіт МАН) мотивує учнів до необхідності  дотримуватися принципів академічної доброчесності. Вчителі привчають учнів при використанні інформаційних джерел робити необхідні посилання, вказувати автора. Розробляючи завдання для самостійних, творчих, контрольних робіт, більшість педагогів формують їх так, щоб унеможливити списування.

Створення умов для навчання і виховання обдарованих учнів

Робота з обдарованими і талановитими учнями знаходить відображення у «Національній програмі «Освіта. Україна XXI століття», у Комплексній програмі пошуку, навчання і виховання обдарованих дітей та молоді,  у Стратегії інноваційного розвитку Київської гімназії №154.

       Значну увагу в науково-методичному забезпеченні освітнього процесу приділено компетентнісному та особистісно зорієнтованому навчанню, коли для учнів розроблено програми розвитку і визначено необхідні впливові педагогічні форми праці.

Відповідно до комплексно-цільової програми «Обдарованість», адміністрація та педагогічний колектив визначають пріоритетною роль у сфері виявлення, навчання, виховання і розвитку творчо обдарованих дітей, збагачення інтелектуального, творчого, культурного потенціалу України. У цій програмі конкретизовано шляхи її реалізації: інформаційна, методична робота з педагогічним колективом, учнями, батьками, проведення семінарів-практикумів, рольових ігор, анкетувань, засідань педагогічної ради, конференцій, співбесід.

        Щороку методичні об’єднання вчителів розробляють  план та технологію роботи з обдарованими  учнями.

        У гімназії створені необхідні умови для навчання і виховання обдарованих дітей: підбір якісних педагогічних кадрів, які здійснюють індивідуальний, диференційований підхід та запроваджують у навчанні учнів інтерактивні методи,  методи дослідження, надають обдарованим дітям можливості виявити себе не тільки на уроках, а і в позаурочний час.

Значну увагу в науково-методичному забезпеченні освітнього процесу приділено компетентнісному та особистісно зорієнтованому навчанню.

У гімназії визначено головні завдання в роботі з обдарованими дітьми:
- створення максимально сприятливих умов для формування високо інтелігентної, активної творчої особистості;

- розробка і поетапне впровадження нового змісту освіти, інтерактивних технологій навчання й виховання;

- створення сприятливих умов для самозростання, розвитку творчого потенціалу вчителів.

З метою пошуку, підтримки, розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді, з 03 жовтня по 21 жовтня 2022 року у гімназії було проведено учнівські олімпіади з навчальних предметів в онлайн форматі. У них взяли участь 148 учнів 6-11 класів, (що складає 21%), ними було виконано 399 олімпіадних робіт. Найбільш активними були учасники олімпіад з української мови та літератури, з англійської мови, з інформатики, комп`ютерної анімації та Web-дизайну, з хімії, біології, математики, історії, із  зарубіжної літератури,  фізичної культури, з географії.

      Завдяки серйозному ставленню голів методичних об’єднань та вчителів до роботи з обдарованими учнями, всі олімпіади були проведені організовано, з дотриманням академічної доброчесності, що свідчить про зацікавленість учителів у виявленні творчо обдарованих учнів та прищепленні  їм навичок дослідницької роботи. 

     З 15 листопада по 18 грудня 2022 року був проведений II (районний) етап Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів у дистанційному форматі на платформі дистанційного навчання «Eddy» за відповідним графіком. У них узяли участь 78 учнів 7-11 класів. Найбільш активними були учасники олімпіад з математики, англійської мови, хімії, української мови та літератури.

    Заступник директора з НВР Железнякова А.Е. здійснює моніторинг залучення до участі здобувачів освіти, дотримання ними академічної доброчесності під час проведення олімпіад з навчальних предметів та результативності роботи.

     Результати участі (переможців) ІІ (районного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів представлено у таблиці:

 

2018-2019

2019-2020

2021-2022

2022-2023

 37

38

41

   45

 

   З 28 січня по 01 березня 2023 року проведено III (міський) етап Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів у дистанційному форматі на платформі дистанційного навчання «Eddy». У них взяли участь 45 учнів 7-11 класів. Результативність представлена в таблиці:

Навчальний предмет

Кількість призерів

Англійська мова

1

Історія

1

Правознавство

1

Біологія

3

Українська мова та література

4

Німецька мова

1

Географія

1

Математика

1

Польська мова

1

             Здійснювали підготовку здобувачів освіти до участі у III (міському) етапі Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів такі вчителі: Величко Н.Є. (учитель історії та правознавства), Мохонько Л.М. (учитель біології, географії), Сікора Р.В. (учитель біології, географії), Чинчлей С.П. (учитель англійської мови), Римарчук Н.П.,Сурмієвич І.І.(вчителі української мови та літератури).

Одним із факторів оптимізації процесу саморозвитку обдарованих дітей виступає науково-дослідницька діяльність. В гімназії створено необхідні умови для реалізації здібностей гімназистів на терені пошукової та науково-дослідницької діяльності.

     В гімназії протягом 21-23 листопада 2022 року проведено відбіркову конференцію Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН в онлайн форматі. Журі заслухало захист науково-дослідницьких робіт гімназистів і визначило переможців.

   В захисті взяли участь 6 учнів 9-11 класів, які захищали свої роботи в різних секціях:

- учень 9-А класу Костенко Артем – «Тема людини і природи у воєнний час у сучасній українській поезії» (секція українська література, науковий керівник Іващенко Г.І.),

- учень 9-А класу Васюк Микола – «Російсько-українська війна через «окуляри» (секція правознавство, науковий керівник Величко Н.Є.),

- учениця 10-А класу Сидоренко Юлія – «Актуальність ідей Миколи Міхновського та його внесок у  становлення державності» (секція історія України, науковий керівник Пушняк О.А.),

- учень 9-А класу Костенко Артем  «Вимірювання рівня радіації ,замір радіаційного фону» (секція експериментальна фізика, науковий керівник Іванченко І.Ю.),

- учень 9-Б класу Джалілов Назар - «Вплив автомобільного транспорту на навколишнє середовище м. Києва » (секція  екологія, науковий керівник Мохонько Л.М.),

- учень 9-Б класу Хожай Євген – «Озера парку «Нивки», їхня  природа та практичне використання»  (секція геологія, гідрологія та геофізика, науковий керівник Мохонько Л.М.),

       Здійснювали підготовку здобувачів освіти до участі у I (районному етапі) Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН такі вчителі: Мохонько Л.М., Величко Н.Є., Іващенко Г.І., Іванченко І.Ю.

     З 26 по 30 грудня 2022 року проведено I (районний етап) Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН в онлайн форматі.

 

 

Переможці І (районного) етапу

конкурсу-захисту

науково-дослідницьких робіт МАН

 

 

2018-2019

2019-2020

2021-2022

2022-2023

2

5

3

5

 

  Протягом 2022-2023 навчального року учні гімназії взяли активну участь у районних та міських конкурсах, результативність представлена в таблиці:

Назва конкурсу

Кількість переможців

МАН (районний етап)

5

Всеукраїнський відкритий марафон з української мови

4

Міжнародний конкурс з української мови імені П.Яцика (міський етап)                                                        

1 5

Мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді ім. Т.Шевченка (міський етап)

4

 

     Здійснювали підготовку здобувачів освіти до підготовки  у районних та міських конкурсах  вчителі української мови та літератури Римарчук Н.П., Сурмієвич І.І.

     Голови методичних об’єднань та учителі-предметники і в наступному навчальному році продовжуватимуть здійснювати роботу з розвитку обдарованих учнів, підтримуватимуть їхню творчу активність, розвиватимуть пізнавальні інтереси, навчально-інтелектуальні та експериментальні уміння.

     Педагогічні працівники сприяють формуванню у учнів суспільних цінностей у процесі їхнього навчання, виховання та розвитку, створюючи атмосферу довіри, доброзичливості, підтримки.

         Наскрізний освітній процес навчання і виховання учнів відбувається в постійній та активній взаємодії учителів, учнів та батьків. Системний характер усієї діяльності з питань

підвищення професійної майстерності; оцінка результатів відповідно до Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, діяльності гімназії за кінцевим результатом, який виражається у якості навчальних досягнень, розвитку і вихованості учнів, якості педагогічної діяльності педагогічних працівників свідчать про глибоку, продуману систему  управлінської роботи адміністрації.

Виховну діяльність педагогічний колектив Київської гімназії №154 у 2022-2023 навчальному році здійснював відповідно до зaвдaнь, визначених дoкумeнтaми МOН Укpaїни, Департаменту освіти і науки; PУО Cвятoшинcькoї PДA в м. Києві та плaну poбoти гімназії на 2022-2023 pік, який передбачає впpoвaджeння сучасного зміcту вихoвaння в гімнaзії.

         Указ Президента України від 18 травня 2019 року №28/6/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання», Конвенція ООН про права дитини, Наказ МОН України від 06.06.2022 №527 про заходи щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року, Закон України «Про освіту», стаття 15 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX, наказ Міністерства освіти і науки України від 28.12.2019 № 1646 «Деякі питання реагування на випадки булінгу (цькування) та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти», Закон України від 18.12.2018 № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», програма «Нова українська школа у поступі до цінностей»  є фундаментальними у здійсненні виховної діяльності в гімназії.

          Адміністрація та педагогічний колектив гімназії сприяють формуванню цілісної особистості, яка має активну творчу і соціальну позицію, високі моральні якості, які постійно вдосконалює, вміє керувати своїм здоров’ям, прагне до знань і має певний достатній життєвий досвід, тобто готова до суспільного життя.

           Щодо формування у дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок, національно-патріотичного виховання важливими у керівництві в роботі є основні положення Конституції України,  Закони України «Про загальну середню освіту», «Про мови в Україні», «Про охорону дитинства», «Про попередження насильства в сім’ї», листи Міністерства освіти і науки України №1/8794-22 «Щодо діяльності психологічної служби у системі освіти в 2022/2023 навчальному році» від 02.08.2022 р., «Щодо запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією російської федерації на території України» від 22.06.2022 р. № 1/6885-22, «Про Рекомендації щодо усунення ризиків торгівлі людьми у зв’язку з війною в Україні та гуманітарною кризою» від 14.06.2022 р. № 1/6355-22, «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України» від 10.06.2022р. № 1/6267-22, «Про запобігання та протидію домашньому насильству в умовах воєнного стану в Україні» від 30.05.2022 № 1/5735-22, «Про здійснення превентивних заходів серед дітей та молоді в умовах воєнного стану в Україні » від 1305.2022 р. № 1/5119-22, «Про забезпечення психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» від 29.03.2022 р. № 1/3737-22, «Щодо запобігання торгівлі людьми в умовах воєнної агресії » від 25.03.2022 р. № 1/3663-22 інформаційні матеріали «Про деякі питання  організації виховного процесу у 2022-2023 навчальному році щодо формування у дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок, національно-патріотичного виховання, профілактики булінгу (цькування), кримінальних правопорушень, вживання наркотичних i психотропних речовин, запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми тощо» (Додаток до листа Міністерства освіти і науки України від 07.08.2018 №1/9-486) та інші методичні рекомендації та нормативні документи з питань організації виховної роботи у  закладах освіти.

         Основою виховного процесу у гімназії є людина як найвища цінність. Серед основних завдань виховного напрямку  - національно-патріотичне  виховання на засадах загальнолюдських, полікультурних, громадянських цінностей, забезпечення фізичного, морально-духовного, культурного розвитку дитини, формування соціально зрілої творчої особистості, громадянина України і світу, підготовка учнів до свідомого вибору сфери життєдіяльності та підвищення відповідальності сім’ї за освіту і виховання дітей.

        У сучасних суспільно-політичних умовах повномасштабної війни з росією, коли Україна ціною життя Героїв, зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів, цивільних громадян відстоює свободу і територіальну цілісність України, пріоритетного значення набуває національно-патріотичне виховання учнівської молоді.

       Організація освітнього процесу в умовах воєнного стану потребує іншого змісту та підходів до проведення виховної роботи. Основним цільовим напрямом є забезпечення безпекової складової здоров’я особистості, забезпечення її фізичного, психічного, соціального і духовного благополуччя. Особливо важливо в цих умовах продовжити формувати  громадянина – патріота України, підготовленого до життя, з високою національною свідомістю,  здатного будувати громадянське суспільство. Тож патріотичне виховання є важливою складовою загального виховного процесу.

         Виховну діяльність під час воєнного стану за умов дотримання безпеки педагогів та здобувачів освіти в гімназії педагогічний колектив вибудовує здебільшого в онлайн форматі через відсутність у закладі укриття. Проведення відеоуроків, Інтернет-конкурсів,  онлайн спілкування, обговорення цікавих постерів, перегляду суспільних проектів тощо у форматі офлайн – такі заходи патріотичного спрямування сприяють формуванню та розвитку творчої особистості; виявленню та становленню індивідуальних особливостей гімназистів; підвищенню рівня особистісних досягнень учнів.

          Упродовж навчального року класні керівники 1-11-х класів  залучали учнівську молодь до участі у таких заходах:

з/п

Зміст роботи

Термін виконання

Учасники заходу

Відповідальні

1

Відповідно до Указу Президента України №143/2022 «Про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії росії проти України»

Щоденно

о 9:00

Учні

1-11-х класів, вчителі

Учителі гімназії

2

Поетичний флешмоб до дня Незалежності. Конкурс малюнків

Серпень 2022

Учні 1-11-х класів

Класні керівники

3

Година спілкування «Ми – українці: честь та слава незламним!»

Вересень 2022

Учні 1-11-х класів, вчителі

Класні керівники

4

Конкурс малюнків відео композицій до Дня захисників та захисниць України.

Жовтень 2022

Учні 1-11-х класів, вчителі

Класні керівники

5

Благодійна акція «Дякуємо нашим захисникам»

Жовтень 2022

Учні 1-11-х класів, вчителі

Адміністрація гімназії,

 кл.керівники, учн. самовряд.

педагог-організатор

6

Відеоролик-челендж «Цікаві факти про українську мову»

Листопад 2022

Учні 5-11-х класів, вчителі

Голова МО вчителів української мови та літ.

Римарчук Н. П.

7

Написання Всеукраїнського радіо диктанту національної єдності

Листопад 2022

Учні 10-11-х класів

Вчителі української мови Н.П.Римарчук,Сурмієвич І.І.

8

Флешмоб «Рідна мово моя!»

Листопад 2022

Учні 9-х класів

Вчитель української мови Іващенко Г. І.

9

Національно-патріотичний урок пам’яті присвячений вшануванню подвигу учасників Революції Гідності та увічненню пам’яті Героїв Небесної Сотні

Листопад 2022

Учні

1-11-х класів

Класні керівники

1-11-х класів

10

Урочистості до Дня Гідності та Свободи полеглих у боях за свободу та територіальну цілісність України під час антитерористичної операції (покладання квітів до меморіальних дошок загиблих Ощепкова О.В., Недоводієва М.О., Бобкіна О.О. )

Листопад 2022

Адміністрація та вчителі гімназії

Педагог-організатор

Кукшина Л.О.

 

11

Онлайн перегляд документальних фільмів: «Майдан гідності», «Майдан. Шість літер нашої свободи», «Генерація майдану. Рік революції та війни»

Листопад 2022

Учні

9-11-ті класів

Класні керівники

9-11-х класів

12

Конкурс малюнків  на тему «Гідність та свобода!».

Листопад 2022

Учні

1-4 класів

Класні керівники

1-4-х класів

13

Онлайн відвідування Музею Майдану

Листопад 2022

Учні

5-11-х класів

Класні керівники 5-11-х класів

14

Акція «Запали свічку пам’яті»  з метою вшанування пам’яті жертв Голодоморі 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923, 1946-1947 років.

Листопад 2022

Учні 1-11-х класів

Класні керівники

15

Години спілкування на тему: «Революція гідності – перший переможний бій цієї війни» під гаслом «Вистояли на Майдані – переможемо у війні»

Листопад 2022

Учні 1-11-х класів

Класні керівники

16

Благодійна акція на підтримку наших поранених військових «Подарунок ЗСУ»

Грудень 2022

Учні 1-11-х кл., педагогічний колектив, учнівське самоврядуван.

Заступник директора з НВР Железнякова А. Е., педагог-організатор

17

Онлайн зустріч для учнів 5-11 клаів та педагогів з лікарем загальної практики Іриною Смірновою на тему: «Діти і війна. Домедична допомога у воєнний час та при надзвичайних ситуаціях»

Грудень 2022

Учні 5-11-х класів, педагогічний колектив

Заступник директора з НВР Железнякова А. Е.

18

Урок-погляд «Залізним кроком у віки Герої Крут ідуть», урок історичної пам’яті «В понурій темряві віків світити завжди будуть Крути», урок скорботи «України обпалений цвіт»

Січень 2023

Учні 5-х, 6-х та 10-х класів

Вчитель історії Пушняк О. А., Величко Н. Є.

19

Великий збір до річниці повномасштабного вторгнення та дев’ятирічної війни в Україні

Лютий 2023

Учні 1-11-х кл., педагогічний колектив, учнівське самоврядуван.

Заступник директора з НВР Железнякова А. Е.

20

Урок-реквієм «Гідності хай промінь не згасає»

Лютий

2023

Учні 9-х класів,

Вчитель історії Пушняк О. А., Величко Н. Є.

21

Години спілкування інформаційні експрес-хвилинки «Герої нашого часу», уроки мужності «Небесна сотка : Герої не вмирають.», урок-реквієм «Небесна Сотня. Вони боролись за єдність України» до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні.

Лютий

2023

Учні 1-11-х кл., педагогічний колектив, учнівське самоврядування

Класні керівники

22

Години спілкування «Мова – ДНК нації»

Лютий 2023

Учні 1-11-х класів

Класні керівники

23

Інформаційна година «День українського добровольця»

Березень 2023

Учні 1-11-х класів

Класні керівники

24

Година спілкування «Міста Герої». Зустріч учнів 6-х класів з волонтеркою рекрутингового центру Азов Ольгою Вус.

Березень 2023

Учні 6-х класів

Палагеча Н. В., Андрієнко Я. В., Лужецька Т. Р.

25

Виставка малюнків «Наша мрія – жити на чистій планеті»

Квітень 2023

Учні 1-4-х класів

Класні керівники

26

Інформаційна година «Іншої землі у нас не буде, нам потрібно нашу зберегти», перегляд відеофільмів «На Чорнобиль журавлі летіли»

Квітень 2023

Учні 5-11 класів

Класні керівники

27

Патріотичний урок «Ветерани – люди – легенди», година спілкування «Пам’ятник Вічної слави на схилах крутих височить», урок-патріотичного виховання «Хай пам’ять про війну нас всіх єднає»

Травень 2023

Учні 1-11-х класів

Класні керівники

28

Вшанування пам’яті загиблих вертастобудівників у Другій світовій війні 1941-1945 р.р. та покладання квітів до меморіальних дошок загиблих Ощепкова О.В., Недоводієва М.О., Бобкіна О.О.

Травень 2023

Учні 11-А класу

Класний керівник Римарчук Н. П.

29

Онлайн-виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори», перегляд відео історії «За що боролася повстанська армія?»

Травень 2023

Учні 5-9-х класів

Вчитель історії Пушняк О. А., Величко Н. Є.

30

Перегляд фільму «Хайтарма» до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Травень 2023

Учні 9-11-х класів

Класні керівники

31

Онлайн урок на тему «День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу»

Травень 2023

Учні 1-11 класів

Класні керівники

32

Флешмоб «Вишиваймо Перемогу»

Травень 2023

Учні 1-11 класів, педагог. колектив

Заступник директора з НВР Андрієнко Я. В., педагог-організатор Кукшина Л. О.

33

Конкурс селфі «Збери колаж цікавих місць Києва»

Травень 2023

Учні 1-11 класів

Класні керівники

34

Конкурс малюнків «Веселка над місто»

Травень 2023

Учні 1-4-х класів

Класні керівники

35

Віртуальна екскурсія «Стежками Київської історії: пройдемося вулицями міста»

Травень 2023

Учні 1-11-х

класів

Класні керівники

36

Акція «Голоси дітей» з метою вшанування пам’яті кожної безневинної дитини, яка загинула внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

Червень 2023

Учні 6-их класів

Заступник директора з НВР Андрієнко Я. В.

Класні керівники 1-11-х класів протягом  2022-2023 навчального року впроваджували у своїй роботі інноваційні підходи у роботі з учнями. 

Виховна діяльність кожного класного керівника з конкретним класом  вирізняється творчим характером, власною специфікою, що зумовлюється рівнем розвитку учнів та класних колективів, індивідуальними можливостями педагога. Класні керівники акцентують увагу на таких аспектах: розвиток творчої особистості; виявлення та становлення індивідуальних особливостей гімназистів; рівень особистісних досягнень учнів; соціально-педагогічний супровід процесу розвитку гімназистів.

  У процесі виховної діяльності класні керівники керуються особистісно зорієнтованим підходом до виявлення та підтримки здібностей, нахилів кожного учня, створюють умови для саморозвитку, самовдосконалення, самореалізації на основі національних та загальнолюдських цінностей.

Виховання учнів гімназії педагоги реалізують через організацію:

-            освітньої діяльності (учителі систематично пропагують знання з основ наук, спонукаючи учнів до набуття необхідних знань, виробляють стійкі поведінкові норми);

-       позаурочної та позакласної діяльності (участь учнів гімназії у конкурсах, змаганнях, виставках, акціях у гімназії та районних, міських, всеукраїнських олімпіадах);

-       позашкільної освіти (сприяння участі учнів у різноманітних клубах, гуртках та секціях: гімназисти є багаторазовими переможцями міських, районних, міських, всеукраїнських, міжнародних конкурсів та змагань);

-       роботи органів учнівського самоврядування (діяльність дитячо-юнацького об’єднання учнівського самоврядування «Сім’Я», де кожен учень обрав для себе справу відповідно до своїх захоплень, можливості якнайкращої реалізації себе);

-       взаємодії з батьками, громадськими організаціями, державними установами;

-       соціального захисту учнів.

Охорона дитинства – система державних та громадських заходів, спрямованих на забезпечення повноцінного життя, всебічного виховання і розвитку дитини та захисту її прав.

Одним із пріоритетних в гімназії є питання соціального захисту учнів. Протягом 2022-2023 н.р. цю роботу здійснювали соціальні педагоги Кукшина Л.О.,Урюпін О. А., громадський інспектор з питань охорони дитинства, вчитель зарубіжної літератури Омельчук О.А., які в своїй діяльності керуються урядовими і галузевими документами, що забезпечують дотримання законодавства в галузі охорони дитинства. З метою реалізації Закону України «Про охорону дитинства» в гімназії систематично протягом навчального року соціальні педагоги проводять дослідження щодо виявлення дітей соціально незахищених категорій. Відповідальною за організацію роботи з питань охорони дитинства в гімназії та забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Єдиними квитками є заступник директора з виховної роботи Андрієнко Я.О. Виконання завдань, пов’язаних із соціальним захистом дітей, відбувалося відповідно до плану роботи з урахуванням потреб учнів, які потребують допомоги та захисту; взаємодії з батьками учнів, співпраці з громадськими організаціями.

Учні, що перебувають під опікою, мають Єдиний квиток.  Держава надає родинам, де виховуються такі діти, грошову та іншу допомогу. Але цим дітям, родинам, які їх виховують, потрібна ще й педагогічна та соціально-психологічна допомога, яку вони отримують від педагогів гімназії.

В гімназії навчається 1 дитина, що перебуває під опікою. Дитину, яка перебуває під опікою, забезпечено шкільним одягом.

Напівсиріт – 10, дітей, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС – 11 (категорії Д), дітей з інвалідністю – 11, з багатодітних родин – 56. Дітей, чиї батьки є учасниками бойових дій – 51, дітей внутрішньо переміщених осіб – 47.

№ з/п

Пільгові категорії

Кількість учнів

1

Діти під опікою

1

2

Малозабезпечені

-

3

Напівсироти

10

4

Багатодітні

сім’ї

дітей

56

сімей

31

5

Діти з інвалідністю

11

6

Діти, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

11

7

Діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків

             -

8

Діти, батьки яких є учасниками бойових дій

51

9

Внутрішньопереміщені особи

47

         Адміністрація гімназії постійно здійснює моніторинг виконання опікунами своїх обов’язків щодо утримання та виховання дітей, захисту їх майнових та житлових прав (співбесіди, відвідування вдома, спільна робота зі Службою у справах дітей, Святошинським районним Центром соціальних служб для сімей, дітей та молоді).

Складання актів обстеження умов проживання дітей пільгових категорій, дітей  із сімей, що знаходяться у кризовій ситуації, дітей «групи ризику» сприяє виявленню на ранній стадії сімей, які неспроможні або не бажають виконувати виховні функції, та допомагають забезпечити захист прав дітей, які виховуються в таких сім’ях. Взаємодія дозволяє швидко реагувати на забезпечення захисту прав дітей, застосувати ефективні форми  соціальної підтримки дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Учні пільгових категорій беруть активну участь у громадському житті гімназії, учнівському самоврядуванні, гуртках.

Роботою щодо дотримання законодавства щодо захисту прав неповнолітніх, забезпечення захисту дітей від будь-яких форм насильства охоплені всі соціально незахищені категорії дітей, внутрішньо переміщені особи та діти, родини яких опинилися в кризовій ситуації. На цих дітей та родини сформований банк даних, який поновлюється два рази на рік. Банк даних формується завдяки наполегливій роботі класних керівників та соціальних педагогів, які вивчають умови проживання дітей в таких родинах та надають консультативну допомогу батькам у вихованні дітей.

Пріоритетним напрямком у роботі з учнями пільгових категорій залишається превентивний.

Взаємодії гімназії та родин учнів у вихованні дітей, їхньої адаптації до умов соціального середовища сприяли соціальні педагоги Кукшина Л. О., Урюпін С. Ю.  та громадський інспектор з охорони дитинства Омельчук О.А. Відповідно до річних планів роботи соціальних педагогів Кукшиної Л. О.,  Урюпіна О. А. та інспектора з охорони дитинства Омельчук О.А. протягом навчального року було:

-          забезпечено виконання ними заходів щодо соціального захисту учнів та виконання Законів України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

-          проведенао індивідуальну роботу з дітьми пільгових категорій та їхніми батьками чи опікунами;

-          налагоджено систематичну роботу з дітьми пільгових категорій з питань профілактики в них шкідливих звичок та залучено їх до здорового способу життя;

-          перевірено збереження закріпленого житла, майна дітей–сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; забезпечення їх медичним оглядом, безкоштовним харчуванням, шкільною формою, можливістю користування підручниками тощо.

 Заступники директора з навчально-виховної роботи Железнякова А.Е., Андрієнко Я. В., соціальний педагог Кукшина Л. О., Урюпін О. А., інспектор з охорони дитинства Омельчук О. А., практичний психолог Лісова В. М. протягом 2022-2023 навчального року проводили індивідуальні бесіди та консультації з батьками та учнями пільгових категорій, надавали допомогу батькам, діти яких схильні до девіантної поведінки.

 Протягом 2022-2023 н. р. гімназія співпрацювала із Святошинським районним управлінням освіти, Службою у справах дітей та сім’ї; Святошинським Центром соціальних служб для дітей, сімей та молоді (здійснено спільні рейди-огляди утримання, навчання та виховання учнів пільгових категорій, складено акти перевірки житлово-побутових умов проживання дітей, що перебувають під опікою).

Протягом 2022-2023 н. р. у закладі освіти налагоджено систематичну профілактичну роботу щодо виконання батьками ст. 55,56 Закону України «Про освіту».

Педагогічний колектив поважає право батьків виховувати своїх дітей відповідно до власних релігійних і філософських переконань, а суб’єкти освітньої діяльності враховували відповідні переконання під час організації та реалізації освітнього процесу, що не порушувало права, свободи та законні інтереси інших учасників освітнього процесу.

Взаємодії гімназії та сімей учнів у вихованні дітей, їхньої адаптації до умов соціального середовища сприяють соціальні педагоги Кукшина Л. О. та Урюпін О. А. Створені на початку навчального року соціальні паспорти кожного класу та гімназії дали змогу вчасно виявляти дітей та сім’ї, які потребують соціальної підтримки та надавати їм професійну допомогу, залучати дітей до проведення змістовного дозвілля.               

 Протягом 2022-2023 навчального року соціальні педагоги Кукшина Л. О., Урюпін О. А.:

-          тримали під постійним контролем захист законних прав та інтересів дітей пільгових категорій;

-          проводили індивідуальну роботу з дітьми пільгових категорій та їхніми батьками і опікунами;

-          здійснювали систематичну роботу з дітьми пільгових категорій з питань профілактики в них шкідливих звичок та залучали їх до здорового способу життя;

-          здійснили рейди-огляди утримання, навчання та виховання учнів пільгових категорій та склали відповідні акти перевірки житлово-побутових умов проживання дітей, що перебувають під опікою;

-          проводили індивідуальну профілактичну роботу з учнями, схильними до девіантної поведінки та їхніми батьками (бесіди на теми: «Я і моє оточення», «Ставлення до однокласників», «Ні – бійкам!», «Золоте правило моралі», «Булінг та його наслідки», «Толерантність», «Наслідки пропусків уроків», «Використання нецензурної лексики», «Як уникнути конфлікти у родині» та ін.);

-          провели індивідуальні бесіди з учнями, схильними до правопорушень, та з їхніми батьками ( учнями 6-А, 8-В класу; учнями 7-А, 7-Б та 9-В класів);

-          провели з учнями 6-8-х класів виховні години «Прояви агресії у учнів. Причини, наслідки, подолання агресії», «Психологічний клімат в учнівському колективі».

З метою спостереження за учнями, їхнім навчанням та поведінкою, соціальні педагоги Кукшина Л. О. та Урюпін О. А. відвідали уроки у 1-х, 2-Б, 4-их, 5-Б, 6-А, 8-В класах. За результатами спостережень проведено індивідуальні зустрічі з батьками учнів, надано консультації, залучено до роботи практичного психолога  Лісову В. М.             

В рамках тематичних тижнів за участю соціального педагога Кукшиної Л.О. було проведено ряд бесід, ігрову діяльність для учнів початкової школи: «Знай свої права», організовано перегляд навчальних відеороликів, відеофільмів, презентацій «Процедура затримання неповнолітніх», «Зроби свій правильний вибір», «Документ», запропоновано відеоуроки для батьків «Корисні і шкідливі звички».

              Показники профілактичної роботи дають змогу стверджувати ефективність заходів, розроблених гімназією.

Профорієнтація

Протягом 2022-2023 н. р. здійснено профорієнтаційну роботу з учнями 9 – 11-х класів. Інформація щодо ринку праці, групова професійна консультація із застосуванням психодіагностичного тестування допомогла учням краще пізнати себе та зорієнтуватися у правильному виборі майбутньої професії. Під час профорієнтаційних заходів учні дізналися про перспективні спеціальності, переваги вступу, особливості освітнього процесу.  Ознайомилися із сучасними тенденціями освітніх програм, навчанням, студентським життям та можливостями подальшого працевлаштування після закінчення вищого закладу освіти. Здобувачі освіти отримали профорієнтаційні матеріали, почули відповіді на актуальні для них запитання щодо умов вступу 2023.

У листопаді 2022 року учні 9-х класів сумісно з класними керівниками відвідали профорієнтаційний захід ДПТНЗ «Київського вищого професійного училища водного транспорту» в онлайн форматі. В рамках заходу була надана інформація про переваги навчання в училищі, професії та умови вступу.

У березні 2023 року учні 11-А класу разом із заступником директора з НВР Андрієнко Я. В. та практичним психологом Лісовою В. М. завітали на День відкритих дверей до Київського національного університету культури і мистецтв.

У березні 2023 року учні 10-А та 11-А класів спільно з  педагогом-організатором Кукшиною Л. О. та практичним психологом Лісовою В. М. завітали на День відкритих дверей до Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського.

У квітні 2023 року учні 11-А класу разом з педагогом-організатором Кукшиною Л. О. взяли участь у науково-технічному квесті Навчально-наукового Інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О. Патона КПІ ім. Ігоря Сікорського. Голова учнівського самоврядування гімназії Микола Васюк відвідав профорієнтаційний захід, організований  Київською школою економіки. Учні 9-х класів спільно з практичним психологом Лісовою В. М. взяли участь в  профорієнтаційному майстер класі «Оздоблення пряників», який відбувся у Вищому професійному училищі 33. Учні 9-х класів разом з педагогом-організатором Кукшиною Л. О. відвідали профорієнтаційний захід ДПТНЗ Київського вищого професійного училища водного транспорту. Під час заходу здобувачів освіти ознайомили із навчальним закладом, надали інформацію про професії, які можна здобути в училищі, та про переваги навчання.

Національно-патріотичне виховання учнів       

          У 2022-2023 навчальному році адміністрація гімназії та класні керівники систематично ознайомлювалися з нормативно-правовими документами у сфері патріотичного виховання та керувалися ними в роботі.

Діяльність адміністрації, класних керівників 1-11-х класів, педагогів гімназії з формування у учнів системи цінностей і якостей особистості, що розвивається, виявляється через її власне ставлення, простежується у глибокому, змістовному підході до формування у учнів громадянської і загальнолюдської культури, ціннісного ставлення до суспільства і держави.

Система національно-патріотичного виховання учнів гімназії складає взаємопов’язаний процес формування правових знань та виховання. Ціннісне ставлення гімназистів до суспільства і держави виявляється у патріотизмі, правосвідомості, політичній культурі та культурі міжетнічних відносин, любові до Батьківщини, свого народу, турботі про його благо, сприянні становленню й утвердженню України як суверенної, правової, демократичної, соціальної держави, готовності відстояти її незалежність, служити і захищати її, розділити свою долю з її долею, усвідомленні спільності власної долі з долею Батьківщини, повазі до українських звичаїв і обрядів.

У кожному класному кабінеті наявні куточки з державною символікою. Гарною традицією є вшанування державного гімну, прапора та гімну та прапорів гімназії і учнівського самоврядування під час загальногімназійних свят: свята першого дзвоника в онлайн форматі, відзначення Дня Пам’яті та примирення, урочистостях вручення свідоцтв про базову середню освіту та повну загальну середню освіту.

З метою об’єднання зусиль суспільства на утвердження миру та злагоди в Україні та за її межами, духовного згуртування всіх націй, які проживають на території сучасної України, збереження традицій старших поколінь, формування безконфліктної миролюбної психології, в гімназії було проведено такі заходи:

з/п

Захід

Термін проведення

Учасники

Відповідальні

1

Декламування віршів

Вересень 2022

Учні

1-5-х класів

Класні керівники 1-5-их класів

2

Година спілкування «Мир в Україні – радість в родині»

Вересень 2022

Учні

5-11-их класів

Класні керівники

5-11-их класів

3

Майстер-клас «Голуб миру»

Вересень 2022

Учні

1-4-х класів

Класні керівники

1-4-их класів

4

Конкурс проєктів «Я за мир в Україні»

Вересень 2022

Учні

10-11-х класів

Соціальний педагог Кукшина Л. О.,

класні керівники Омельчук О. А., Римарчук Н. П.

6

Флешмоб «Ми за мир!»

Вересень 2022

Учні

1-11-х класів

класні керівники 1-11-их класів

        

Формуючи потребу в збереженні та примноженні духовного й матеріального багатства українського народу, адміністрація гімназії, класні керівники 1-11-х класів, вчителі історії формують у учнів почуття відповідальності за долю Батьківщини, свідоме розуміння прав, свобод, обов’язків, громадянської життєвої позиції, активізують участь юнаків та дівчат в учнівському самоврядуванні, житті гімназії та громади, утверджують віру в духовні сили народу, в його майбутнє.

Виховними досягненнями цього напрямку є наскрізне формування у учнів особистісних якостей та рис характеру, які є спонукальною силою повсякденних вчинків, поведінки, виявлення патріотичних почуттів.

 Формування основ духовно-морального та фізичного розвитку особистості, ціннісного ставлення до себе відбувалося за допомогою проведення бесід та інструктажів з Правил дорожнього руху, проведення заходів з цивільного захисту, протипожежної безпеки, санітарії та гігієни , з попередження дитячого травматизму тощо. Години спілкування, бесіди «Вогонь - друг, вогонь – ворог», «Руки – основний носій збудників хвороб», «Як уберегти себе від застуди», тренінг «Здоров’я – джерело життя», проведення  анкетування «Як я себе оцінюю», практична робота «Складаємо правила здорового способу життя», конкурс творчих проєктів «Корисні продукти харчування», майстер-класу «Веселі вітаміни», інтерактивних занять спільно з працівниками бібліотеки ім. А. Костецького, виховних годин, спортивних змагань, відвідування спортивних гуртків та секцій, проведення уроків з основ здоров’я, фізичної культури, біології тощо сприяють усвідомленню учнями цінності власного життя і збереження здоров’я, формуванню основ самооцінювання, самоконтролю, виховують почуття гідності, сприяють пізнавальній активності у набутті знань та навичок ведення здорового способу життя (дотримання правил гігієни, рухового режиму тощо), безпеки власної життєдіяльності.

Ціннісне ставлення до мистецтва формується у процесі художньо-естетичного виховання і виявляється у відповідній ерудиції, широкому спектрі естетичних почуттів, діях і вчинках, пов'язаних з мистецтвом. Протягом навчального року учні гімназії оволодівають системою елементарних мистецьких знань за допомогою знайомства із досягненнями світової культури.

Значну увагу педагоги приділяють естетичному оформленню будь-якого заходу, зовнішньому вигляду учнів, їхньому вмінню втілити той чи інший художній образ. Пріоритетною є робота з батьками, яких залучають до виступів та презентацій на загальногімназійних та класних заходах, до оформлення виставок творчих робіт, до проведення екскурсій, виховних годин, диспутів.

Педагогічний колектив гімназії щодня працює над створенням такого виховного середовища, в якому кожен з вихованців зміг би проявити і розвинути свої індивідуальні творчі здібності.

Різноманітні та цікаві форми роботи класних керівників з класними колективами формують у учнів ціннісне ставлення до держави і суспільства, нашої історії та культури, а також є засобом згуртування учнів, виховання вміння дружити, підтримувати один одного, цінувати єдність колективу.

Задля виховання ціннісного ставлення до природи вчителі гімназії, враховуючи екологічні проблеми сьогодення, знайомлять дітей із живою та неживою природою, проводять екологічні тренінги, години спілкування, тематичні бесіди, що сприяють виробленню в учнів дбайливого ставлення та любові до природи: «Збережемо красу природи», Кімнатні рослини. Догляд за ними», «Куди відлітають птахи нашого краю», «Домашні улюбленці», «Збереження шкільного майна», «Ощадливе використання води», «Лікарські рослини», «Піклування про птахів узимку»,  «Бережливе ставлення до книги - бережливе ставлення до природи», «Читаємо легенди про рослини», «Земля – наш дім», «Хоровод весняних квітів», «Збережемо красу природи», «Якби тварини вміли говорити», «Первоцвіти просять захисту», «Економне використання природних ресурсів», «Збережемо чистоту природи»,  «Я – частина природи». Кожен захід, кожна бесіда відбуваються у формі діалогу та спрямовує дитину до роздумів про те, як треба берегти кожен куточок планети, як зберегти цивілізацію від руйнувань, як зберегти екологію душі.

Традиційним є проведення екологічних акцій «Збережемо первоцвіти», «Мішечок», «Flowers4School», «Посади квіти миру», природодослідницьких проєктів «Рослини і тварини рідного краю», «Червона книга України» та ін. Для здійснення природоохоронної діяльності було проведено акції «Чисте довкілля», «Збережемо первоцвіти», «Збережи красу природи», «Посади квіти миру», проведено QR-квест «The Naturalist», челендж «НІПАКЕТ», гра з учнями «Екологочній стан нашої країни», «День бабака», фотоконкурс «З хвостом та людським характером», Міжнародний день доброти та ін.. (залучено учнів 1-11-х класів).

Учні 1-5-х  класів узяли участь в акціях «Збережемо чистим довкілля», «Нагодуй пташину», «Збережемо красу природи». Змістовними були виховні години «Себе я бачу в дзеркалі природи», «Не ображай дерево», «Український квітник», «Милуйся красою рідної природи»; екологічні бесіди «Що робити, щоб наша Земля була здоровою?». Емоційно насиченими були години милування природою «Осіння щедрість», «Природа - це казка», «А вже весна, а вже красна», «Екологічні проблеми людства». Пізнавальними були інформаційні години «Цікаві факти з життя тварин», акції  «Допомога пернатим друзям», екскурсії в природу восени та взимку, конкурси плакатів «Я не зраджу рідної землі», малюнків «Зимові сюжети», захист учнів екологічних проектів «Збережемо планету разом!». Проведення таких заходів сприяє вихованню ціннісного ставлення до природи, розвиткові почуття відповідальності за збереження рослинного та тваринного світу, особистої причетності до збереження природних багатств; здатності особистості гармонійно співіснувати з природою.

Учні 5-х класів під керівництвом вчителя географії та біології Романа Сікори створювали проекти з навчального предмету «Пізнаємо природу» на тему: «Речовини, що найчастіше використовуються для приготування їжі».

Ціннісне ставлення до природи у учнів 6-Б та 11-А класів класні керівники формували в процесі екологічного виховання, прийнявши участь в акції «Flowers4School». Учні усвідомлюють цінність природи в житті людини, відчувають особисту причетність до збереження природних багатств, відповідальність за них; розуміють необхідність гармонійно співіснувати з природою, поводитися компетентно, екологічно безпечно. Класний керівник 6-А класу Андрієнко Я. В. залучили учнів до проведення акції «Посади квіти миру».

З метою формування у учнів 8-х класів поняття єдності з природою, відповідальності за стан її збереження, залучення школярів до громадської діяльності, спрямованої на захист оточуючого середовища, розширення знань про сучасні проблеми екології задля розуміння кожним учнем найголовнішої проблеми людства – життя на планеті Земля, класні керівники 8-х класів Сурмієвич І. І., Артеменко Т. В., Борисюк Т. В. провели з учнями такі заходи: тематичні виховні годину «Екологічний бумеранг», «Ми — в природі, природа — в нас»; інформаційну годину «Вплив канцерогенів у продуктах харчування на організм людини».

Класні керівники 7-х класів Нездоймінова А. А., Малина І. О., Кузнєцов О. С.  формують у учнів класу ціннісне ставлення до природи, у роботі з учнями класні керівники використали й таку форму роботи, як віртуальна подорож «Заповідні території України», презентації «Злочин проти природи», «Світ природи справжній та неповторний». Такі уроки сприяють розширенню знань та компетенцій учнів про сучасні проблеми екології задля розуміння кожним  найголовнішої проблеми людства – життя на планеті Земля, сприяли розширенню екологічного світогляду, набуттю екологічних знань та компетентностей.

Усі ці заходи виховують свідоме ставлення гімназистів до природних багатств, формують екологічну культуру учнів, розуміння своєї єдності з природою, сприяють розвиткові почуття вдячності світу природи, розвивають естетичні смаки, потребу захищати та берегти природу, гармонійно співіснувати з нею.

 Любов до природи народжується з любові до людини, до куточка землі, на якій ти живеш. За допомогою  виховних заходів екологічного спрямування відбувається формування усвідомлення учнями себе як невід’ємної частини природи, взаємозалежності людини та природи, взаємозв’язку стану довкілля та здоров’я людей. Педагоги прищеплюють дбайливе ставлення до природи як еталонної цінності, формують активну життєву позицію  щодо «оздоровлення» довкілля, ефективного і ощадливого використання  всіх видів ресурсів, прищеплюють знання з основ екологічного законодавства, формують навички та правила  безпеки життєдіяльності в природі, правила дотримання інформаційної, харчової та радіаційної безпеки.

З метою формування у учнів ціннісного ставлення до сім’ї, родини, людей вчителі гімназії здебільшого у форматі онлайн проводили виховні години, години спілкування, бесіди, презентації «Найбільші цінності моєї сім’ї», «Я люблю свою родину», години спілкування «Корисні та шкідливі звички», до Дня матері, Дня сім’ї, Дня Європи, Дня музею та дня Києва. Проведення цих заходів сприяли утвердженню у дітей думки про важливість родини, цінність кожної особистості.

          Формування ціннісного ставлення до сім’ї, родини, інших людей відбувається у щоденному спілкуванні учнів у гімназії з однолітками і вчителями, вдома з батьками, у громадських місцях з іншими людьми.

Години спілкування «Слово чемне кожному приємне: правила ввічливого спілкування», «Чи звик ти обмірковувати свої вчинки?», круглий стіл «Ми проти насильства»; години спілкування «Людина починається з добра», «Здоров’я дитини – щастя кожної родини»; етичну розмову «Культура спілкування та поведінки»; інтелектуальну бесіду «Скарбничка мудрості» провела з учнями 3-В класу класний керівник Яценюк І.В.

Проведення цих заходів сприяло усвідомленню старшокласниками, що родинне виховання - перша природна і постійно діюча ланка наскрізного навчання й  виховання. Без докорінного поліпшення родинного виховання не можна домогтися значних змін у подальшому громадянському вихованні підростаючого покоління. У сім’ї закладається духовна основа особистості, її мораль, самобутність національного світовідчуття і світорозуміння.

Родинне виховання є одним із пріоритетних напрямків виховної роботи гімназії. Адміністрація гімназії, рада гімназії, педагогічний колектив приділяють належну увагу вдосконаленню ефективності освітнього процесу у  взаємодії батьків і педагогів. Метою спільної діяльності гімназії і родини є створення сприятливих умов для формування і розвитку особистості дитини, мотивів її навчання, ціннісних орієнтацій, розкриття індивідуальності і творчого потенціалу. Основними завданнями діяльності є підвищення психолого-педагогічної культури батьків і виховання успішної дитини в сім’ї і навчальному закладі, вироблення колективних рішень і єдиних вимог до виховання дітей, інтеграції зусиль сім’ї і педагогів у діяльності з розвитку особистості дитини, розвиток активної педагогічної позиції батьків.

       Проведена виховна робота у 2022-2023 навчальному році всебічно охопила освітній процес. Більшість учнів гімназії пишаються своїм  закладом освіти та педагогами.

Упродовж навчального року питання виховної роботи педагоги гімназії розглядали на нарадах при директорові, засіданнях педагогічної ради гімназії, семінарах, засіданнях методичного об’єднання класних керівників, батьківській конференції на оперативних нарадах класних керівників; на засіданні Ради з профілактики правопорушень, про що було видано ряд наказів. У цілому виховна робота класних керівників з учнями у 2022-2023 н. р. у дружній співпраці з адміністрацією гімназії, педагогічним колективом та батьками учнів проведена на достатньому професійному рівні.

Управлінські процеси

У 2022-2023 н. р. освітню аналітичну діяльність, управління освітнім процесом  адміністрація гімназії здійснювала відповідно до Стратегії інноваційного розвитку гімназії, Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, плану роботи гімназії на 2022-2023 н. р. за такими напрямами: освітнє середовище, система оцінювання здобувачів освіти, педагогічна діяльність педагогічних працівників та, власне , управлінські процеси. Протягом року за участю відповідальної особи за  забезпечення якості освітньої діяльності в гімназії та членів робочої групи із забезпечення вивчення та оцінювання якості освіти в гімназії проведено самооцінювання якості освіти за напрямом «Система оцінювання навчальної діяльності  учнів» за затвердженими критеріями, індикаторами оцінювання освітніх і управлінських процесів закладу освіти та відповідно до Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти.  

Протягом 2022-2023 н.р. адміністрація здійснювала моніторинг:

- дотримання вимог державних освітніх програм щодо цілей, завдань, змісту викладання навчальних предметів, дотримання критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів;

- науково-теоретичного рівня та методики викладання предметів учителями;

- упровадження активних форм і методів навчання;

- роботи вчителів з діловою документацією;

-  рівня та якості навчальних досягнень учнів;

- стану та якості викладання навчальних предметів;

- проходження вчителями курсової перепідготовки;

- якості педагогічної діяльності вчителів у атестаційний період;

- стану території, приміщень гімназії;

- стану охорони праці, пожежної безпеки, безпеки життєдіяльності учнів тощо.

За результатами роботи робочої комісії, яка провела спостереження, анкетування, опитування, визначено рівні оцінювання за вимогами:

2.1. Наявність відкритої, прозорої, зрозумілої для учнів системи оцінювання їх результатів навчання - достатній рівень.

2.2. Систематичне відстеження та коригування результатів навчання кожного учня – достатній рівень.

2.3. Спрямованість системи оцінювання на формування у учнів відповідальності за результати свого навчання, здатності до само оцінювання - достатній рівень.

Результат за напрямом 2 «Система оцінювання учнів» - достатній рівень.

Члени робочої групи визначили сильні і слабкі сторони в роботі закладу за напрямом «Система оцінювання учнів», розробили рекомендації та накреслили шляхи вдосконалення роботи закладу на наступний період.

               З урахуванням змін, пов’язаних з реформуванням освіти в Україні,  враховуючи вищевикладене, вважаємо, що робота, здійснена адміністрацією, педагогічним колективом у 2022-2023 н.р.,  відповідає достатньому рівню.

                 Робота педагогічного колективу з реалізації науково-методичної теми розрахована на    п’ять років і розподілена на чотири етапи, які покладаються в основу методичної роботи упродовж цих років.

У 2022-2023 н.р. педагогічний колектив працював на І (організаційно-ознайомлювальному) етапі реалізації   методичної теми: «Особистісне зростання педагога в умовах реалізації концепції Нової української школи». Упродовж цього етапу відбувалося теоретичне обґрунтування науково-методичної теми, здійснювалася активізація діяльності методичних об’єднань педагогічних працівників та вдосконалення системи роботи вчителів у контексті реалізації теми.

2023-2024 та 2024-2025 роки – ІІ (конструктивно-моделюючий) етап, під час якого триватиме модернізація ресурсного забезпечення програми інноваційного розвитку гімназії. У пріоритеті - мотивація та стимулювання педагогів до інноваційної діяльності. Впровадження інноваційних технологій, спрямованих на особистісний, компетентнісний розвиток суб’єктів освітнього процесу.

2025-2026 н. р. – ІІІ (аналітико-практичний) етап роботи. Практичне оволодіння понятійним матеріалом усіх членів педагогічного колективу. Розробка критеріїв та показників результативності впровадження науково-методичної теми. Уточнення напрямків реалізації, планування дій. Цілеспрямована методична пошукова діяльність членів колективу через роботу методичних об’єднань та інших форм методичної роботи. Робота творчої групи щодо складання методичних рекомендацій  з реалізації теми.

2026-2027 н.р. – ІУ (практичний з елементами моніторингу та узагальнення) етап. У цей період відбуватиметься дослідження результатів роботи, узагальнення педагогічного досвіду, розвиток ідей у педагогічному колективі. Вироблення практичних рекомендацій, підготовка методичних розробок. Створення банку напрацьованих розробок уроків з використанням продуктивних педагогічних технологій. Підбиття підсумків роботи вчителів у контексті роботи з реалізації окресленої теми.

Завдання закладу освіти  для їх реалізації  у 2023-2024 н.р. такі:

Мета роботи гімназії у 2022-2023 н.р. полягає у задоволенні необхідних освітніх потреб для навчання й виховання учнів, створення таких умов, за яких кожна окрема дитина отримуватиме повні можливості для самореалізації, розвитку закладених у ній  здібностей, талантів. Реалізація завдань, окреслених Концепцією Нової української школи.

        Виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту».

        Утвердження Концепції Нової української школи в освітньому процесі.

        Збереження і зміцнення фізичного і психологічного здоров’я дітей та вчителів.

        Розвиток загальнолюдських цінностей, патріотизму, гармонійної, духовно збагаченої, творчої особистості. Утвердження цінності людського життя, гідності особистості.

         Розвиток національної свідомості учнів. Виховання громадянина демократичного правового суспільства, яке визнає і поважає національну сутність людини, освіченість, вихованість, культуру.

         Виявлення талановитих та обдарованих учнів, розвиток інтелектуальних, творчих (креативних) та комунікативних здібностей гімназистів. Стимулювання творчих здібностей учнів, створення умов для морального, інтелектуального, фізичного, художньо-естетичного розвитку.

         Забезпечення конкурентноздатності освітніх послуг. Формування соціально компетентної, творчо мислячої особистості, яка володіє глибокими базовими знаннями і має належний рівень допрофесійної підготовки.

         Утвердження особистісно зорієнтованого, компетентнісного навчання і виховання через індивідуалізацію та  диференціацію, багатоваріантність методик.

         Подальший розвиток системи роботи учнівського самоврядування у співпраці, співтворчості з адміністрацією, педагогічним колективом, батьками.

         Задоволення запитів учнів та їхніх батьків на здобуття освіти шляхом індивідуальної (педагогічний патронаж), домашньої (сімейної) форми  навчання (на вимогу часу та задоволення освітніх потреб учнів), дистанційного/змішаного, екстернатної форми здобуття освіти.

         Професійне зростання педагога, вдосконалення творчої праці вчителя.

Виконання цих завдань спрямоване на створення умов для самореалізації особистості в різних видах діяльності, зокрема, через:

     -   створення  комфортного освітнього простору;

-   інтенсифікацію впровадження інноваційних технологій Нової української школи,

    спрямованих на особистісний, компетентнісний розвиток суб’єктів освітнього процесу;

-   активізацію освітньо-пізнавальної діяльності учнів;

- організацію індивідуального (педагогічний патронаж), домашнього (сімейна форма здобуття освіти), екстернатного,  дистанційного/змішаного навчання;

-   утвердження профільного навчання в старшій школі;

- роботу гімназії в інноваційному освітньому просторі: популяризація ідей Нової української школи, особистісно зорієнтованого, компетентнісного   навчання;

- мотивація та стимулювання педагогів до інноваційної діяльності;

- узагальнення й поширення перспективного педагогічного досвіду  вчителів гімназії серед учителів  закладів освіти району, міста, України, інших країн;

- вироблення у учнів умінь добувати й переробляти інформацію, одержану з різних джерел, застосовувати її для індивідуального розвитку та самовдосконалення ;

-  оцінку роботи за кінцевим результатом.

  В сучасних важких і болісних ситуаціях викликів і воєнних загроз та водночас значних перспектив розвитку, важливих змін у політиці, економіці, соціальній сфері пріоритетним завданням є спрямування стратегії особистісно орієнтованої, компететнісної освіти на формування  особистості школяра України. Україна та її громадяни стають безпосередніми учасниками процесів, які мають надзвичайно особливе значення для подальшого визначення власної долі, долі своєї держави, подальших глобальних змін на планеті.

         Стратегія інноваційного розвитку Київської гімназії №154 на 2020-2025 р.р. заклала основи стійкого інноваційного розвитку гімназії як провідного чинника підвищення якості освіти.

          Результатом упровадження Стратегії стало утвердження моделі інноваційного розвитку Київської гімназії №154, підвищення ефективності використання інтелектуального потенціалу педагогів. Пріоритетне завдання - досягнути сталого інноваційного розвитку  закладу освіти.

 

docx
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку