Звіт про роботу методичного об'єднання вчителів початкових класів за 2022-2023 навчальний рік..

Про матеріал

Звіт голови про роботу методичного об'єднання вчителів початкових класів. У даному матеріалі вказані завдання, методична проблема, перелік нормативних документів, теми засідань, досягнення вчителів початкових класів, вихователів та їх учнів.

Перегляд файлу

 

ЗВІТ

 ПРО РОБОТУ МЕТОДИЧНОГО ОБ'ЄДНАННЯ

ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ СЗОШ №21

ЗА 2022-2023 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

 

 

                                       Від нас, від нашого вміння, від нашої майстерності,

від нашого мистецтва та мудрості залежить

 життя дитини, здоров’я, розум, характер, воля,

 інтелектуальне обличчя, її місце та роль у житті, її щастя.

В. О. Сухомлинський

 

14 грудня 2016 року розпорядженням Кабінету Міністрів України було схвалено Концепцію реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року. Головною метою Концепції є створення школи, у якій буде приємно навчатися і яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті.

НУШ – це школа до якої приємно ходити здобувачам освіти. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами.

Для забезпечення якісного впровадження нового Держстандарту початкової освіти та вдосконалення педагогічної майстерності в школі створено методичне об’єднання вчителів початкових класів у складі 21 особи.

Уся діяльність членів методичного об’єднання вчителів початкових класів, які забезпечують початкову освіту, за останні 5 роки, зокрема 2022-2023 навчальний рік,  була спрямована на впровадження Концепції Нової української школи та забезпечення виконання вимог Державного стандарту початкової школи, метою якого є всебічний розвиток дитини, її талантів, здібностей, компетентностей та наскрізних умінь відповідно до вікових та індивідуальних психофізіологічних особливостей і потреб, формування цінностей, розвиток самостійності, творчості та допитливості.

Керуючись викликами сьогодення, методичною проблемою школи, методичне об’єднання  в 2022-2023 навчальному році працювало  над проблемним питанням «Впровадження сучасних педагогічних технологій в освітній процес з метою формування ключових компетентностей учнів в умовах дистанційного та змішаного навчання».

Ця проблема і охопила всі сфери шкільного життя, весь освітній процес, де в центрі стоїть особистість - учень, з інтелектуальним, фізичним, творчим потенціалом.

Робота методичного об’єднання  спрямована на підвищення професійної майстерності і розвиток творчої ініціативи вчителів; застосування в інноваційному навчанні інтерактивних технологій; створення умов для формування ключових компетентностей учнів, педагогів; інтеграцію у навчально-виховному процесі дітей з особливими освітніми потребами.             

Для сучасної школи потрібні висококваліфіковані педагоги, які постійно шукають найефективніші шляхи і засоби навчання, володіють глибокими педагогічними знаннями. Вони повинні усвідомлювати свою соціальну відповідальність, бути об’єктом особистісного професійного зростання, вміти досягати нових професійних рівнів. З огляду на це, учителі мають постійно працювати над удосконаленням професійної компетентності.

Ефективним шляхом підвищення професійної майстерності вчителя є участь у різноманітних методичних заходах. Серед найпоширеніших форм методичної роботи є: психолого-педагогічні консультації, семінари-практикуми, теоретичні семінари, аукціони методичних ідей, тренінги, співбесіди, консультації на актуальні теми, відкриті уроки, огляди новинок психолого-педагогічної та методичної літератури, круглі столи, майстер-класи, предметні тижні, методичні оперативки. В цьому навчальному році вони також проводились з дотриманням  карантинних обмежень та через російсько-українську війну  в умовах військового стану.

Одним із шляхів підвищення професійної компетентності педагога є атестація, яку кожен вчитель проходить раз на 5 років. У 2022-2023 навчальному році, згідно графіка атестації педагогічних працівників, було проатестовано 5 вчителів початкових класів та 1 вихователь групи подовженого дня. За результатами атестації:

1. Пасічник М.А. відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній   категорії «спеціаліст вищої категорії» і має звання «Вчитель-методист». З метою обміну педагогічного досвіду  Марія Анатоліївна провела цікаві та змістовні відкриті уроки, виховні заходи, майстерку «НУШ в дії. Більше, ніж гра: діяльнісний підхід для успішного навчання. Сторітелінг».

2. Паршина С.А. відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній   категорії «спеціаліст вищої категорії» і присвоєно звання «Вчитель-методист». З метою обміну педагогічного досвіду  Світлана Анатоліївна провела цікаві та змістовні відкриті уроки, виховні заходи, презентувала власний педагогічний досвід «Формування успішної особистості засобами інноваційних технологій», підготувала методичну розробку «І будуть люди…».

3. Ковальчук О.С. відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній   категорії «спеціаліст вищої категорії». З метою обміну педагогічного досвіду  Олена Степанівна провела цікаві та змістовні відкриті уроки, запросила на майстерку «На гостинах у Ейдетики»,

4. Манзій Н.С. присвоєно 1 категорію. З метою обміну педагогічного досвіду  Наталія Сергіївна провела цікаві та змістовні відкриті уроки, виховні заходи, особливої уваги заслуговує захід «Сто днів у школі».

5. Гадай І.В. присвоєно 1 категорію і підтвердила звання «Старший вчитель». З метою обміну педагогічного досвіду  Інна Вікторівна провела цікаві та змістовні відкриті уроки, виховні заходи, особливої уваги заслуговує захід «Сто днів у школі».

            Кожен урок, проведений цими вчителями, – це цікава подорож з дітьми в світ науки, це і гра, і пізнання нового, і радість творчого пошуку. Зміст праці вчителі збагачують за допомогою різноманітних інноваційних методів і прийомів. Їх уроки відзначаються логічною завершеністю, умотивованістю, оптимальністю вибору форм і методів роботи. Постійно спонукають учнів працювати в парах і групах, створюють умови для вільного висловлювання думки, міркування. Учителі любить своїх вихованців, допомагають їм усвідомити свою індивідуальність і неповторність, кожного дня під час уроків і в позакласній діяльності створюють для учнів ситуацію успіху.  

Вихователь групи подовженого дня Чумак Г.П. відповідає 11 тарифному розряду та раніше присвоєному педагогічному званню «старший вчитель». Вона відповідальний, досвідчений талановитий, творчий вихователь з глибоким і цікавим внутрішнім світом, що досконало володіє ефективними формами і методами організації виховного процесу в початковій школі. Ганна Павлівна майстерно провела виховний захід «Плекаймо рідну мову» та майстер-клас «Патріотична листівка».

Відповідно до Закону «Про повну загальну середню освіту» педагогічні працівники мають підвищувати свою кваліфікацію щорічно, а загальна кількість академічних годин для підвищення кваліфікації протягом п’яти років не може бути меншою за 150 годин. Тому члени МО у 2022-2023 навчальному році активно долучилися до програми підвищення кваліфікації.

На базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти  підвищили кваліфікацію 5 педагогів: Гадай І.В., Римар Н.С., Цигольник О.В., Паршина С.А., Ковальчук О.С. Послугами інших суб’єктів (Prometheus, EDERA, Всеосвіта, На Урок та інші) підвищення кваліфікації  скористалися ці та інші  члени МО.

Всі члени методичного об’єднання активно вивчають і обговорюють нові документи МОН України, що стосуються освіти, зокрема початкової:

  1. Постанова КМУ від 24 червня 2022 року №711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні».
  2. Наказ МОН України від 01.08.2022 р. №1371 «Зміни до деяких наказів охорони здоров’я України».
  3.  ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо організації освітнього процесу та викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році.
  4.  Постанова Кабінету Міністрів України від 30.06.2021 № 673 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року.
  5. Наказ МОН України від 06.06.2022 року «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України.
  6.  Наказ МОН № 167/39223 «Про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2022/2023 навчальному році» від 26.01.2023.
  7. Наказ МОН № 813 «Про затвердження методичних рекомендацій, щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів» від 13.07.2021.
  8. Постанова КМУ № 688 від 24.07.2019 «Про внесення змін до Державного стандарту початкової освіти».

У цьому навчальному році Боровик Марина Вікторівна і Пасічник Марія Анатоліївна вдруге були  експертами Державної служби якості освіти.

Пасічник Марія Анатоліївна продовжує бути тренером Школи вищої педагогічної майстерності керівників методичних об’єднань та вчителів початкових класів з теми «Сучасний урок в початковій школі» при ХОІППО.

Цигольник Олена Василівна була спікером Літньої школи професійного зростання педагогічних працівників та методичного інтенсивну «Інклюзивна компетентність педагога: від теорії до практики.

Кравчук Алла Анатоліївна ділилася зі студентами  ХГПА досвідом роботи з батьками здобувачів початкової освіти.

Янюк Тетяна Олександрівна є автором і упорядником методичного посібника «Тематичні діагностувальні роботи з української мови в 3 класі».

Григор’єва Валентина Олександрівна взяла участь у майстерці в якості наставника в Школі професійного зростання молодих педагогів «Впевнений старт» з темою «Ранкові зустрічі як елемент мотивації молодших школярів до навчання».

В березні вчителі методичного об’єднання для вчителів середньої та старшої школи провели тренінги по використанняю методів формувального оцінювання на уроках математики, української мови, читання та в курсах «Я пізнаю світ» і «Я досліджую світ».

У 2022-2023 навчального року відбулося 5 засідань  методичного об’єднання,  з них два організаційних:

- у жовтні (засідання на тему «Національно-патріотичне виховання молодших школярів і формування в них громадянської позиції»);

- у грудні (засідання на тему «Формування предметних та ключових компетентностей учнів початкових класів в умовах реформування освіти»);

- у березні (засідання на тему «Формувальне оцінювання - інноваційний концепт та оцінювання  освітніх досягнень здобувачів освіти»).

На запланованих засіданнях методичного об`єднання  вчителів початкових класів обговорювались як організаційні питання (підготовка і проведення шкільних олімпіад, предметних тижнів, проведення діагносту вальних робіт, зрізів знань), так і науково-методичні питання.  У період між засіданнями члени методичного об`єднання проводили методичні дні, майстерки,  індивідуальні та групові консультації, тренінги.

Методична робота була побудована на основі системного підходу до принципів неперервної освіти педагогічних працівників, на діагностичній основі, глибокому вивченні та аналізі результативності освітнього процесу і рівня вихованості учнів, рівня професійної підготовки педагогів та вихователів.

Впродовж року вчителі працювали   над всебічним розвитком дитини шляхом виявлення здібностей учнів, їх нахилів, формували вміння вчитися, самостійно здобувати знання, практично і творчо застосовувати їх. Виховували інтерес до знань, бажання добре вчитися, бути корисним своїй країні.

1 вересня 2022 року учні школи, зокрема початкової,  були учасниками Свята першого дзвоника, після чого для першокласників був проведений квест «В пошуках ключика до знань».

В цей же день був проведений Безпековий урок: «Пожежна безпека. Мінна безпека. Цивільний захист під час воєнного стану».

8 вересня у кожному класі проводився Єдиний Олімпійський урок. Всі долучилися до фоточеленджу «Спорт-це модно».

21 вересня класні колективи долучилися до відзначення Дня Миру. Учні створювали Стіну думок «Мир очима дітей».

23 вересня  до Дня міста був створений колективний проєкт «Вулицями рідного міста».

3 жовтня початківці взяли участь у відеочеленджі до Дня Сталої Енергії «Розумне довкілля- наш спосіб життя».

7 жовтня пройшов Міжнародний урок доброти спільно з організацією "Happу Гав" та акція «Допомога безпритульним тваринам»,.

До Дня захисника України для учнів початкової школи проведений Урок мужності «Сила Нескорених», а також благодійна акція «Подарунок воїну».

З 7 по 11 листопада 2022 року був проведений Тиждень початкової школи. Відкриття Тижня відбулося загальним  неперевершеним святом. Колоритні вишиванки, мелодійні пісні, флешмоб, креатив, позитивний настрій і головне - задоволення від спільної роботи створили заряд енергії на цілий тиждень. На учнів чекали подорожі, квести, відеопрезентації, вікторини, ігри.

До Дня української писемності та мови здобувачі освіти виготовляли листівку-пам’ятку про важливість української мови і провели акцію «Подаруй листівку чужій людині, демонструючи красу рідної мови».

З 21 по 25 листопада проходив Тиждень безпеки дорожнього руху. Учні впродовж тижня відвідували виставки, переглядали відеофайли, проводились бесіди та взяли участь у вікторині «Абетка дорожнього руху».

В грудні здобувачі освіти початкової школи долучилися до дійства «Святий Миколай до нас завітай» і взяли участь в акції «19 добрих справ».

В січні учні мали змогу долучитися до відеочеленджу «Зимова коляда», де діти разом з батьками демонстрували відомі колядки та щедрівки.

20 січня до Дня Соборності України був створений Ланцюг єднання «Єдина країна – єдиний народ».

29 січня всі долучилися до відзначення річниці бою під Крутами «Герої не вмирають».

17 лютого до Дня пам’яті Небесної сотні був проведений Єдиний урок «Гідності хай промінь не згасає»,  діти виготовили ангелочків і створили алею Героїв Небесної сотні.

20 лютого пройшов Єдиний урок «Розумне довкілля» щодо правильного поводження з відходами». Учні взяли часть у ярмарці «Подаруй життя старим речам».

З 27 лютого по 3 березня проходив Тиждень безпеки дорожнього руху. Учні впродовж тижня відвідували виставки, переглядали відео файли, проводились бесіди та взяли участь у бібліодайджесті «Хай вогонь в серцях палає, а пожежі не буває».

У березні здобувачі освіти долучилися до поетичного мережива «Україна понад усе!»

У квітні проведена інтерактивна виховна година «Великдень всіх нас на гостини просить» та відбувся благодійний ярмарок «Допоможи воїнам».

11-17  квітня пройшла виставка малюнків «Безпека очима дітей»

З 24 по 28 квітня проходив Тиждень знань з ОБЖД. Учні впродовж тижня відвідували виставки, переглядали відеофайли, проводились бесіди та взяли участь у Єдиному уроці «Безпека і ми».

У травні до Дня матері проведені виховні години «Ласкаві очі материнські зігрівають душу».

18 травня до Дня вишиванки був проведений фоточелендж «А над світом українська вишивка цвіте…» та створені відео з привітанням.

31 травня для учнів 1-3 класів  був проведений квест «У пошуках канікул», а для  учнів 4-их класів - Свято прощання з початковою школою «Бажання, зіткані із кольорів веселки».

Двічі за рік пройшли дні самоврядування, де уроки та виховні заходи  проводили батьки здобувачів освіти та учні старших класів.

Учні початкової школи брали активну участь у Міжнародних та Всеукраїнських інтерактивних конкурсах:

  •    у шкільному етапі XXIІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика взяли участь 26 здобувачі освіти 3-4-х класів, з них вибороли І місце – 3 здобувачі освіти, 2 місце – 2 здобувачі освіти та 3 місце – 4 здобувачі освіти;
  •    у шкільному етапі олімпіади з основ безпеки життєдіяльності взяли участь 12 здобувачів освіти 4-х класів, з них вибороли І місце – один здобувач освіти, 2 місце – два та 3 місце також один. У ІІ етапі олімпіади з основ безпеки життєдіяльності взяв участь один здобувач освіти;
  •    в міському літературному конкурсі здобувачка освіти 4-А класу Ковальчук Дарія Андріївна казка «Нескорені!» виборола 1 місце;
  •    в міському літературному конкурсі здобувач освіти 4-А класу Кремінський Данило Станіславович виборов 2 місце за написання есе «Якби я був мером…»;
  •    у фестивалі екологічної творчості ,,Свіжий вітер'' 2023 р. у номінації ,,Екомалюнок '' здобувачка освіти 4-В класу Марина Столяр виборола ІІІ місце;
  •    у Всеукраїнському конкурсі читців та театральних колективів імені Л.І.Глібова «Дух генія вита Подільським краєм» здобувачка освіти 2-А класу Малинецька Вікторія виборола 2 місце;
  •    у Міжнародному конкурсі  мистецтв «YULA» здобувачка освіти 2-А класу Малинецька Вікторія виборола 1 місце;
  •    у Шевченківських читаннях «Поетичний месендж поколінь» представляли місто здобувачка освіти 2-А класу Малинецька Вікторія та здобувачки освіти 3-А класу Карвасарна Злата і Гулішевська Софія;
  •    здобувачі освіти 3-Г класу стали учасниками обласного етапу фотоконкурсу «Мій рідний край – Хмельниччина», присвяченого 85-річчю створення Хмельницької області;
  •    здобувачі освіти 3-Г класу стали учасниками Всеукраїнського конкурсу «Будь природі другом!» та відзначені дипломами ІІступеня – 2 учня, ІІІступеня – 5 учнів, сертифікати учасників отримали – 4 учні;
  •    здобувачі освіти 3-Г класу провели класний конкурс-виставку новорічних композицій та відправили роботу Кучерука Владислава «Казковий будиночок» на Всеукраїнський етап конкурсу в національний еколого-натуралістичний центр м. Києва.

Всі члени методичного об’єднання безпосередньо долучилися до створення практичної частини до виступу заступника директора з навчально-виховної роботи в початкових класах Олексієнко А.М. на педагогічній раді «Про роботу педагогічного колективу закладу освіти по впровадженню в практику своєї діяльності формувального оцінювання як сучасної вимоги до успішного навчання».

Проаналізувавши рівень методичної роботи з реалізації науково-методичної проблеми  можна сказати, що впровадження інноваційних технологій у методичну роботу позитивно позначилось на формуванні професійної майстерності педагогів, створило сприятливі умови для розвитку творчого потенціалу педагогів, їх саморозвитку і самовдосконалення.

У цілому роботу методичного об’єднання вчителів початкових класів за 2022-2023 н.р. можна вважати задовільною.

Але  поряд з позитивним у роботі методичного об’єднання вчителів початкових   класів є ще деякі напрямки роботи, які потребують уваги:

 удосконалення роботи з розвитку творчих здібностей школярів;

 формування комунікативної, соціальної компетентностей молодших школярів;

 робота з обдарованими дітьми та учнями, які мають прогалини в знаннях.

Методичне об’єднання ставить основні завдання на  2023- 2024 н. р.:

 планувати та здійснювати роботу з ліквідації виявлених недоліків;

 використовувати системний підхід у роботі зі здібними та обдарованими дітьми;

 працювати над рівнем обізнаності та готовності вчителів до впровадження інноваційних технологій в освітній процес;

 проводити тижні педагогічної майстерності;

 вести моніторинг росту професійної компетентності, педагогічної майстерності вчителів.

Раціональне поєднання колективної мудрості та індивідуальної творчості дає змогу віднаходити  нові шляхи до вершин педагогічної майстерності за умов здорового психологічного мікроклімату у колективі, що ґрунтується на взаємоповазі, вмінні радіти за успіхи іншого і вітати те, що вирізняє кожного з-поміж решти, – самобутню творчу індивідуальність.

МО вчителів початкових класів дбає про те, щоб школа була:

  •    школою радості для учня,
  •    школою творчості для вчителя,
  •    школою спокою для батьків.

 

 

 Голова методичного об’єднання

 вчителів початкових класів                                                     Алла КРАВЧУК                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Макарюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
30 липня 2023
Переглядів
5149
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку