1. Презентація до уроку «Роль книжки в третьому тисячолітті. Паперові та електронні книжки. Казки народів світу».

Про матеріал
Презентація вчителя Візгалової Н.Б. до вступного уроку зарубіжної літератури у 5 класі за підручником О.Ніколенко (2022 р.), де міститься матеріал про роль художньої літератури в житті людини та сучасному суспільстві, уривок із лекції Ніла Ґеймана «Чому наше майбутнє залежить від читання», а також про культурні традиції, національні особливості світосприймання в казках різних країн і народів, пояснюється поняття «зарубіжна література».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Роль книжки в третьому тисячолітті. Паперові та електронні книжки. Казки народів світу». Візгалова Наталія Борисівна, вчитель зарубіжної літератури ліцею №21 м. Житомира. Зарубіжна література. 5 клас

Номер слайду 2

Роль книжки в третьому тисячолітті. Паперові та електронні книжки. Казки народів світу Знайомство з підручником Ольги Ніколенко«Зарубіжна література. 5 клас»

Номер слайду 3

Роль книги в житті людини. Світ відкритий для допитливих. Хто цінує книжку, той знаходить у ній знання і мудрість, що допоможуть творити, йти назустріч незвіданому. Цьогоріч ви почнете вивчати зарубіжну літературу. Вона цікава й захоплива, написана в різні часи представниками різних народів.

Номер слайду 4

Як працювати з підручником. Ми з вами будемо читати і вчитуватися в художні тексти, творчо їх сприймати. Будемо уявляти літературних героїв та героїнь і обговорювати все, що їх стосується. А ще навчимося розуміти світову літературу, і в цьому допоможе робота відповідно до рубрик підручника. Ось вони — знайомтеся!

Номер слайду 5

Рубрики підручника «Зарубіжна література»Барви художнього твору розкриють моральну і художню глибину твору, який вивчатимете. Готуємося до читання — містить запитання і завдання, які спонукатимуть вас уважніше читати текст, зосереджуватися на важливому. Читаємо з розумінням — це художні твори (повністю, скорочено або в уривках), щодо яких ви застосуєте різні види читання (про себе, вголос, «ланцюжком», виразне, коментоване, в особах, повторне, вибіркове тощо).

Номер слайду 6

Рубрики підручника «Зарубіжна література»Рубрика, яка названа словами поета Володимира Сосюри Любіть Україну, висвітлює взаємозв’язки української та зарубіжної літератур, надихає любити й цінувати «своє», навчає шанувати «чуже». Артмайданчик познайомить із творами різних видів мистецтва, допоможе зрозуміти мову художніх образів. Під рубрикою Теорія літератури знаходитимете теоретичні знання, необхідні для розуміння творів. Літературна мандрівка відкриє багато нового із життя митців, історії їхніх творів, культури країн і народів світу. У медіапросторі зможете дізнатися про кінофільми, мультфільми та інші медіатексти, що стосуватимуться прочитаних творів.

Номер слайду 7

Онлайн-платформа до підручника. QR-коди. До підручника створено електронні та мультимедійні матеріали, які ви знайдете у вільному доступі на спеціальній онлайн-платформі:https://www.academia-nikolenko-5klas.com.ua/

Номер слайду 8

Роль книжки в третьому тисячоліттіНавіщо читати книжки сучасному поколінню?Тих, хто народилися після 2010 року, називають поколінням Альфа. Альфа — перша літера грецького алфавіту. Діти, які належать до покоління Альфа, кардинально відрізняються від представників усіх інших поколінь, і саме вони почнуть масштабне оновлення планети в усіх сферах.

Номер слайду 9

Життя покоління Альфа Життя покоління Альфа визначають передовсім цифрові технології та інтернет, без яких неможливий ані прогрес суспільний, ані прогрес індивідуальний. Важливо усвідомити, що особливим духовним ресурсом кожної нації та особистості є читання художньої літератури.

Номер слайду 10

Види читання в цифрову добу. Переглядове читання. Вибіркове читання. Ознайомлювальне читання. Вдумливе читання. Коментоване читання. Повторне читання. Мовчазне (про себе) і вголос (виразне читання)Індивідуальне, парне чи колективне («ланцюжком», в особах та ін.).

Номер слайду 11

Теорія літератури. Зарубіжна література — сукупність різних національних літератур від давнини до сучасності. Національні літератури (наприклад, українська) впродовж віків зберігають свою самобутність, бо виражають унікальність кожного народу. Як і народи, вони взаємодіють, взаємозбагачуються і є загальнолюдською цінністю.

Номер слайду 12

Чому майбутнє залежить від бібліотек, читання та уяви?Ніл Гейман, сучасний англійський письменник, автор романів і коміксів, у 2012 році прочитав у Лондоні лекцію «Чому наше майбутнє залежить від читання». У ній він звернувся до молоді з палким закликом читати й уявляти, а також усвідомити важливу роль бібліотек. Ніл Гейман: «Бібліотеки — це свобода. Свобода читати, свобода думок, свобода спілкування».

Номер слайду 13

Скарбниця народних казок. Люди наділяли слово особливою силою, вірили, що воно здатне втихомирити природні стихії, вмовити богів, посприяти гарному врожаю. Так у різних куточках світу виникла усна народна творчість, або фольклор. Фольклорні твори не мають одного автора, бо створював їх народ, тобто колективний автор.

Номер слайду 14

Теорія літератури. Фольклор (англ. folk — народ, люди і lore — мудрість, знання), або усна народна творчість, усна народна словесність, народно-поетична творчість, — сукупність творів колективного походження, що виникли в глибоку давнину, існували в усній традиції як утілення народних уявлень (про світ, природу, моральні якості тощо) та ідеалів. Народна казка — епічний сюжетний твір про вигадані події та явища, які сприймаються й розповідаються як реальні.

Номер слайду 15

Різновиди народних казок За змістом і художніми особливостями казки поділяють на три види: про тварин, чарівні, соціально-побутові.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Прочитати с. 14-17 підручника. Вивчити визначення «зарубіжна література», «фольклор», «народна казка». Творче завдання (за бажанням): 1) «Розповідь про прочитану книгу» (усно). 2) Знайти визначення «Електронні книги» (з інтернет-джерел).

Номер слайду 17

Використані джерела. Ніколенко О. М. Зарубіжна література. 5 кл.: підруч. для ЗЗСО / О. М. Ніколенко, Л. В. Мацевко-Бекерська, Н. П. Рудніцька. – Київ, Видавничий центр «Академiя», 2022.https://academia-pc.com.ua/wp-content/uploads/2022/02/nikolenko-zarubizhna-literatura-5-klas-vcz-akademiya.pdf Онлайн-платформа «Друзі Полліанни» до підручника «Зарубіжна література» (О. М. Ніколенко та ін.).https://www.academia-nikolenko-5klas.com.ua/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Густодим Лілія
    Дякую! Цікавий і доступний для учнів матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 червня 2023
Переглядів
3820
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку