Презентація до уроку: «Туве Янсон. ,,Комета прилітає’’. Казкові персонажі, утілення в них ідей доброти, щирості, сімейних цінностей».

Про матеріал
Презентація вчителя Візгалової Н.Б. до уроку зарубіжної літератури у 5 класі за підручником О.Ніколенко (2022 р.), де міститься матеріал про тему та ідею казки Туве Янсон «Комета прилітає», характеристика провідних рис характерів персонажів твору, розкриваються поняття сімейних цінностей, доброти, щирості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Туве Янсон (1914-2001). «Комета прилітає». Казкові персонажі, утілення в них ідей доброти, щирості, сімейних цінностей»Візгалова Наталія Борисівна, вчитель зарубіжної літератури ліцею №21 м. Житомира. Зарубіжна література. 5 клас

Номер слайду 2

Туве Янсон (1914-2001). «Комета прилітає» Казкові персонажі, утілення в них ідей доброти, щирості, сімейних цінностей

Номер слайду 3

Туве янсон – авторка повістей про Мумі-тролів. Вигаданий світ моїх Мумі-тролів – це світ, за яким напевно в глибині душі тужить кожен з нас. Туве Янсон

Номер слайду 4

Сюжет повісті-казки «Комета прилітає» (І частина)

Номер слайду 5

Сюжет повісті-казки «Комета прилітає» (ІІ частина)

Номер слайду 6

Долина мумі-тролів – це добрий, щирий, чудовий і довершений світ!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Мумі-троль Загальний улюбленець. Зворушує своєю відкритістю, доброзичливістю, любов'ю до батьків та симпатією до друзів. Полюбляє різноманітні пригоди, мандрівки, прагне чогось нового, незвіданого, таємничого і чарівного. Загалом Мумі-троль хоробрий, але іноді боязкий. Легко заводить знайомства, чим завдає головного болю своїй мамі.

Номер слайду 9

Найкраща мама у світі! Мама Мумі-троля - втілення доброти, ніжності, турботи. Завжди готова прийняти нову "порцію" друзів улюбленого сина, нагодувати, приголубити й покласти спати всю цю ораву. Вона завжди із сумкою. Що в сумці? Нічого особливого. Просто речі, які можуть терміново знадобитися. Наприклад, сухі панчохи, карамельки, ліки від шлунку... Мумі-мама

Номер слайду 10

Мумі-тато Народився за найнезвичайнішого розташування зірок. Замолоду багато подорожував, сам збудував Мумі-будинок. Талановитий, вірний своїм уподобанням, дружбі, здатний на екстравагантні витівки, заохочує все неординарне у своєму оточенні. Пише мемуари про своє життя.

Номер слайду 11

Ондатр. Справжній філософ. Цілими днями лежить у гамаку з розумною книжкою. Турботу про себе сприймає як належне. У сім’ю мумі-тролів потрапив після того, як  під час будівництва мосту Мумі-тато ненароком зруйнував його дім. Роздумує про безцільність  життя.

Номер слайду 12

Чмих. Найкращий друг Мумі-троля. Дивне створіння, схоже на крисеня. Боягузливий, іноді вередливий і неслухняний. Завжди боїться чогось нового й незвіданого. Часто  потребує чиєїсь допомоги. Дуже переживає за себе, вважає себе маленьким і беззахисним. 

Номер слайду 13

Нюхмумрик. Це той, хто весною будить Мумі-дол. Безмежно цікавиться сузір’ями, кометами й усім, що пов’язано з Галактикою. Вірний друг Мумі-троля, невтомний шукач пригод. Кожного може розвеселити й порадувати своєю грою та піснями. Кожне літо проводить у Мумі-долі, а восени йде у далекі краї.

Номер слайду 14

Хропусь. Хропусь – брат Хропсі. Зовні схожий на Мумі-троля, але змінює колір залежно від настрою. Дуже серйозний тип.    Має перуку, подібну до перуки Ісаака Ньютона. Любить наводити лад і проводити різноманітні зібрання. Але все ж таки не розуміє, навіщо на світі існують сестри.

Номер слайду 15

Хропся. Сестричка Хропуся. Подобається Мумі-тролю. Завжди  весела. Все сприймає по-дитячому та не надає важливості навіть серйозним речам. Кокетлива модниця: має шовковистий чубчик і золотий браслетик на ніжці. Була врятована Мумі-тролем від хижого куща.      

Номер слайду 16

Гемуль Гемуль-філателіст – колекціонує поштові марки – в цьому вбачає сенс свого життя. Розумний, багато знає, хоча іноді не розуміє самих елементарних речей. Він досить занудний, любить командувати і ніколи не визнає своєї неправоти. Зовсім не цікавиться оточуючим середовищем.

Номер слайду 17

Реальне і фантастичне у творі

Номер слайду 18

Тема та головна думка повісті-казки. Тема твору – про Велику Подорож, про справжню дружбу, про сімейний затишок, про найважливіші цінності на землі. Головна думка твору – ніколи не треба впадати у відчай і втрачати надію. Завжди варто вірити в краще.

Номер слайду 19

Ідеї повісті «Комета прилітає»Роздуми над цінністю усього живого в світі, Роздуми над сенсом пізнання довкілля та самого себе, Роздуми над цінністю теплих і щирих взаємин між рідними людьми та людьми в цілому, Роздуми над прагненням відкриттів і пригод, Роздуми над необхідністю зберегти цей вразливий світ і зробити його кращим.

Номер слайду 20

Висновки до повісті-казки. Мумі-троль, котрий любить свою домівку понад усе, усвідомлює високу мету Великої Подорожі: «Земля може загинути, і наше завдання цьому запобігти». Хоча в повісті-казці йдеться про казкові пригоди, в ній порушені також проблеми, важливі для всього сучасного людства: Земля — наш спільний дім, і люди мають згуртуватися перед загрозою глобальних катастроф, бо тільки любов, дружба і порозуміння можуть урятувати цей світ.

Номер слайду 21

Домашнє завдання1) Прочитати на с.251-257 підручника уривок з казки «Комета прилітає», переказувати.2) Творче завдання (за бажанням): написати стислий план подорожі Мумі-троля.

Номер слайду 22

Використані джерела“Зарубіжна література. 5 клас” – підручник для ЗЗСО - Київ, Видавничий центр «Академiя» - 2022(О. М. Ніколенко, Л. В. Мацевко-Бекерська, Н. П. Рудніцька, Л. Л. Ковальова, О. В. Орлова, Л. П. Юлдашева, В. Г. Туряниця, Д. О. Лебедь) ВЦ “Академія” отримав гриф Міністерства освіти і науки України (Наказ МОН від 08.02.2022 № 140) https://academia-pc.com.ua/ https://dovidka.biz.ua/kometa-prylitaie-analiz/ https://dovidka.biz.ua/kometa-prylitaie-kharakterystyka-heroiv/

pptx
Додано
29 червня 2023
Переглядів
1263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку